×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Туристическият бранш застана зад кмета на Поморие Иван Алексиев по казуса Летище-Бургас


Туристическият бранш застана зад кмета на Поморие Иван Алексиев по казуса Летище-Бургас
На срещата стана ясно, че през март представители на нискобюджетните авиокомпании ще презентират своите искания и условия, на чиято основа да се работи за привличането им в региона
Тема в развитие
Среща за летище Бургас (ВИДЕО) Само двама от СЕК дойдоха на срещата на областния управител Пламен Янев с граждани за летище Бургас Как „Фрапорт“ се опита да вземат стотици хиляди от общините в Бургаско за реклама Кметът на Поморие с работещо решение, за да има Летище Бургас 5 целогодишни авиолинии На живо във Флагман.бг: Може ли летище Бургас да има целогодишни полети Туроператор, финансиран от държавата, за да рекламира Бургас, наплю Южното Черноморие Вижте как министър от Сглобката защити „Фрапорт“ за летище Бургас Българската асоциация за туризъм пита министър Зарица Динкова за Летище Бургас Всички общини в Бургаска област поискаха преразглеждане на концесионния договор на "Фрапорт" Ремонтът на летището в Бургас - акция срещу Слънчев бряг? Кметът на Поморие настоява за времеви график „Фрапорт“ с позиция за летище „Бургас“, обясниха защо още не са уведомили институциите за 6-месечния ремонт Кметовете: Да се преразгледа договорът на „Фрапорт“ за летище Бургас, незабавно!  Концесията на летище "Бургас" да бъде "скъсана", искат хотелиери "Фрапорт" демонстративно разбива бизнеса на един от най-успешните региони на България "Фрапорт" поиска да увеличи летищните такси Задава ли се германско нашествие в Поморие? Ремонтът на летището в Бургас съсипва бизнеса Иска ли „Фрапорт“ да унищожи летище „Бургас“, за да го превърне в карготерминал Кметове от Бургаска област: "Фрапорт" умишлено унищожава туризма в Бургаска област „Фрапорт“ иска да затвори летище Бургас за 6 месеца, взривява сезон 25 Натискът на кметовете даде резултат, големите авиокомпании идват на среща в Бургас след дни Кметът Иван Алексиев поиска от държавата достъп до договора с Летище Бургас Туристическият бранш застана зад кмета на Поморие Иван Алексиев по казуса Летище-Бургас ГЕРБ: Ако „Фрапорт“ няма да работи за Бургас, дайте зелена светлина за граждански и карго полети от Равнец След среща между „Фрапорт“ и Сдружение „Напред Несебър“ стана ясно: Повече полети още през април, но не достатъчно Кметът Иван Алексиев стартира процедура по преразглеждане на концесията с Летище Бургас Кметовете Димитър Николов и Иван Алексиев настояват за целогодишна натовареност на Летище-Бургас Ефектът "Фрапорт": Варна взе немския и британски пазар, а Бургас - полския Кметът на Поморие настоява за целогодишни пасажерски полети пред ръководството на Летище Бургас Туристическият бранш в Поморие: „Фрапорт“ затвори летище Бургас, насочи полетите към Варна
виж още
скрий
27 Януари 2023, Петък, 15:36 ч.
Автор: Флагман.бг

Летище Бургас продължава да работи приоритетно с карго полети, които не носят никаква добавена стойност за туристическия бизнес в региона, подчерта градоначалникът

Да се изиска от държавата договорът с концесионера на Летище Бургас и на база на този документ да се предприемат конкретни действия за преразглеждане на концесията. Това бе единодушно решено на вчерашната среща, която кметът на община Поморие Иван Алексиев инициира с професионалисти от най-големите регионални браншови организации в туристическия сектор.

Срещата бе по повод актуалния казус с липсата на пътнически полети от и до местния аеропорт и активно участие в нея взеха Соня Енилова – председател на Бургаската регионална туристическа асоциация и член на съвета на директорите на „Слънчев бряг“ АД, Евелина Пулева – заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара, Георги Тръпков – председател на сдружение „Хотели и ресторанти – Поморие“, Янчо Парушев – член на Съюза на собствениците – Слънчев бряг, както и председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов.

Летище Бургас продължава да работи приоритетно с карго полети, които не носят никаква добавена стойност за туристическия бизнес в региона. Не се работи за привличането на нови авиокомпании, които да оперират тук, нито за откриване на нови въздушни маршрути.

„Държавата е органът, който може да се намеси, урегулирайки концесията и създавайки конкурентна среда между аеропортите във Варна и Бургас. Като първа стъпка смятам, че е редно по Закона за достъп до обществена информация да поискаме от държавата договора с концесионера и на тази база да предприемем следващи конкретни стъпки. Настоящата ситуация нанася сериозен ущърб на местната общност в южните черноморски общини, а ние не искаме война, ние искаме само проблемът да бъде решен.“, каза кметът Иван Алексиев на срещата.

Той поясни, че води разговори по темата повече от 6 месеца, като проблемът е отдавна представен и пред Консултативния съвет по въпросите на туризма към Община Поморие. Въпреки добрия тон на диалога до момента, няма промяна в политиката на концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, като основното му оправдание за липсата на целогодишна натовареност са безпочвените и обидни твърдения, че България не е позната като дестинация и че маркетингът на общините е слаб.

В хода на ценната дискусия с Енилова, Пулева, Тръпков и Парушев вчера бяха очертани няколко конкретни действия, които да бъдат предприети. През месец март ще бъдат поканени на разговор представители на нискобюджетните авиокомпании, които да презентират своите искания и условия, на чиято основа да се работи за привличането им в региона. Друга мярка е провеждането на среща с Министъра на туризма и Министъра на транспорта. Целта е да се потърси активна подкрепа от държавата, както и да бъде обсъдена възможността за партньорството ѝ с общините от Южното Черноморие в посока на това Летище Равнец да се развие като гражданско. Примери за подобни успешни партньорства не липсват, а в дългосрочен план това би поставило Фрапорт в реална конкурентна среда.

„Радвам се, че срещам подкрепата ви, защото смятам, че за да променим ситуацията трябва да сме единни и координирани. Ние от местната власт по Южното Черноморие работим, за да привлечем повече туристи, бизнесът е гъвкав, на хората им се работи. Имаме природни дадености, прекрасни комплекси за настаняване и културна програма с визия за „крилата на сезона“. И вместо да разперим тези крила, ние концентрираме програмите си в месец и половина през лятото и затваряме хотели и ресторанти, просто защото тук не кацат туристи и приоритетно се разработват съседни летища, за сметка на тотално неглижираното Летище Бургас.“, коментира още кметът Алексиев в края на срещата.


В категории: Поморие


24
Коментара
24
Коментара по темата
24.
An24
30.01.2023 20:30:36
3
4
Не летищата опредят линиите. Това го правят авиокомпаниите, ако летят редовни линии или туроператорите, които заявяват чартърни полети. Таман сте се събрали, направете си турагенция, наемете самолет и водете туристи. ..май не е много лесно, а?
23.
Попето
30.01.2023 20:26:43
4
4
Поредната безмислена сбирка на НЕразбирковци! Да бяхте извикали и шефа на гарата. Те туристите и с влакове идват. Абе кво ще правят туристите в бургаско през зимата?
22.
*********
28.01.2023 20:37:57
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
21.
Слав
28.01.2023 19:15:27
3
4
Ау бранша...тия дето броят парички ...а като унищожихте на хората препитанието..в много аспекти...лицемери... примерно строителството лято не може да се оправят ..само в студа то затова всяка година ремонти...малоумни управници и всички които мислят като тях
20.
*********
28.01.2023 10:38:11
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
19.
Марш от тука!
28.01.2023 08:50:48
2
13
Вън на варненската престъпна групировка ТИМ от Бургас!
18.
до 16
28.01.2023 07:18:31
2
11
2. Зимата изкуствено затваря трафика към конкурентните хотели и заведения по Южното Черноморие. (Защото хотелите, заведенията и казината на ТИМ са основно по Северното Черноморие)

прав си.
17.
*********
27.01.2023 21:51:47
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
16.
Гост
27.01.2023 20:23:27
8
19
Негативните коментари са от хора, които са невежи по темата, черногледци (изказвания от сорта "В Бургас никога нищо не може да стане." или "Бургас не може да се сравнява с Варна.") или са платени писачи на ТИМ. Затова ето малко повече информация.

Как немската корпорация Фрапорт стана за срам и помогна на българската мафиотска групировка ТИМ, ставайки й ракета-носител?
Тимаджийската фирма "БМ стар" и не отговаряше на изискванията за участие в търга за концесията, защото нямаше история в обслужването на летища и не можеше да помирише летище. Затова Фрапорт се съгласи да бъдат използвани историята и опитът й в тази сфера, за да навлезе ТИМ в нов бизнес-сектор с висока административна бариера.

Как корумпираните политици от поредица партии и държавни служители обслужиха мафията с концесията на Летище Бургас?
1.Точно около търга за концесията сложиха за министри на транспорта хора от Варна (Николай Василев и Петър Мутафчиев).
2.Транспортният министър (Николай Василев) реши да даде летищата на концесия в пакет.
3.Антимонополната комисия разреши отдаването на концесия на двете летища в пакет.
4.Отстраниха победителя "Копенхаген еърпортс" с административни методи.
5.Признаваха "инвестиции" на концесионера по надути цени.
6.Не събираха полагащите се неустойки по договора в полза на държавата (статия "Петима министри не могат или не искат да съберат неустойки от "Фрапорт" за летищата във Варна и Бургас").
7.Дадоха държавни помощи на концесионера по време на пандемията.
8.Служебното (!) правителство реши да удължи концесията, която самият транспортен министър призна, че е била грешка (!) заради отдаването на летищата заедно.

Как печели ТИМ от концесията?
1. Прибира печалбите от летния трафик към конкурентите по Южното Черноморие, които не може да ликвидира.
2. Зимата изкуствено затваря трафика към конкурентните хотели и заведения по Южното Черноморие. (Защото хотелите, заведенията и казината на ТИМ са основно по Северното Черноморие)

Извадка от интервю с Дейвид О'Брайън, "Райънер":
Вие вече имате полети от Пловдив, обмисляте ли да имате и от морските летища във Варна и Бургас?
- Проблемът с бургаското летище е, че е контролирано от частен монопол, който няма истински интерес от развиване на трафика. ... Надяваме се правителството да не направи така, че да превърне софийското летище в скъп порт както се случи, например в Тирана и други примери за провал (летището на Тирана е било дадено на концесия, какъвто план има и за това в София – бел. ред. ).

Как ТИМ и Фрапорт лесно могат да блокират зимния трафик към Южното Черноморие при интерес на авиокомпаниите?
1. При запитване от авиокомпания за полети до Бургас - може просто да отговорят, че не предлагат полети до Бургас зимата (те са стопаните и не дължат обяснение на никого).
2. Може да се предложи висока цена на летищните такси и авиокомпаниите сами да се откажат, защото печалбата за тях става прекалено ниска. Например, концесионерът казва: "Ако искате да летите до Бургас - летищна такса 20 евро на седалка, но ако искате да летите до Варна - 5 евро на седалка." Изборът за авиокомпанията в случая е очевиден, а пътниците от нашия регион са принудени да отделят допълнително време и пари, за да се приберат, въпреки удобното летище и интереса към пътувания до него.

При негодувание от общността на Южното Черноморие се дават безумни обяснения "Искаме да изравним трафика в 2-те летища." Какъв е смисъл от това?! Може би за симетрия на числата в отчетите?! Наглост и икономическа АНТИлогика! Или "Интересът/Трафикът към вас лятото е прекалено силен, затова зимата ще ви затворим и ще помогнем на Варна." Това е като да накажеш златната кокошка за това, че снася прекалено много златни яйца. Но никой на местно ниво не може да ги натисне. Успех на Алексиев и Николов! Дано да извоюват целогодишни полети до Бургас, иначе още поне няколко десетилетия регионът няма да може да развие потенциала си. Лично знам за едри чуждестранни инвеститори, които се отказаха от инвестиция в Бургас, защото не могат да идват да наглеждат бизнеса си зимата.

Интерес към целогодишни полети има - за градски уикенд-туризъм, както и от хората в Югоизточна България, които живеят и работят в чужбина, те искат да могат да се връщат при роднините си. Идват и за медицински услуги - защото е по-евтино или защото в чужбина има дълги списъци на чакащите.

Това летище има освен икономическа, и обществена функция. Концесионерът явно пренебрегва и работи против интересите на общността. Затова развалете най-после тази порочна концесия! Обръщам се към кметовете от региона: Не приемайте празни приказки, абсурдни обяснения или дребни отстъпки, например да пуснат 1-2 полета седмично! Това е прах в очите! При това, няма нищо лошо и регионът да има и второ летище в Равнец - за всеки случай, ако някой пак реши да прави такива изпълнения! А и винаги е добре да има конкуренция. Направете подписката за разваляне на концесията, за която говори Алексиев! Хората ще са ви благодарни за това!
15.
Do 11
27.01.2023 19:46:48
1
7
Можем да цитираме дейности и да покажем документи за направени разходи, които са многократно завишени.
Фактури протоколи
14.
Уау
27.01.2023 19:39:58
5
8
Доста хора са се събрали , подкрепата е на високо ниво .
13.
Bransha
27.01.2023 19:33:48
4
12
Това ли е бранша?
2,3 човека......
12.
Летище Бургас
27.01.2023 19:16:41
1
12
Щом карго полетите не са полезни за туризма да ги спираме. и да затваряме летището. Те и камионите по магистралата за Бургас не помагат - затваряме и магистралата. А за пристанището да не говорим - там само товарни кораби приемат. Затваряй!!! Много сте зле - и журналята и хотелиерите и тези дето се изказват неподготвени. Иначе да - трябва да се вземе концесията в Бургас от конкурентна компания.
11.
Пешо кура от Поморие
27.01.2023 19:15:34
12
7
На 52 години съм.От Петко Радев насам е нямапо такъв кмет. Ванката е читав кмет.Който оспорва можем да поспорим.
10.
Бай....
27.01.2023 18:55:02
9
6
GERB forOVER !
9.
Даниел
27.01.2023 18:41:43
4
8
Учете се от турците.! Реклама, реклама и пак реклама.
8.
*********
27.01.2023 18:30:35
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
Q
27.01.2023 18:12:47
13
20
Браво на кмета на Поморие,само вижте в сайта на пристигащи самолети в Варна за какво става въпрос а в Бургас по един на ден пристига.
6.
*********
27.01.2023 17:16:06
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
До 3
27.01.2023 16:54:23
29
11
Твойте ни оптавляваха 8 месеца и ебаха мамата на цялата държава
4.
XX
27.01.2023 16:54:03
3
24
Да вадят пачките да субсидират летището през зимата. Лошо няма.
3.
Аре нема нужда
27.01.2023 16:31:10
11
38
Щеше да му повярвам в чистите и искрени намерения, ако не беше от Герб. Обаче при положение, че Герб управляваха 14 години и нищо не направиха... Като минат изборите и всичко ще си е по старому. Сега всички политици се правят на интересни и се чудят какви да ги измислят, за да могат пак да орат народната нива като прибират реколтата само за тях си
2.
Сь
27.01.2023 16:22:20
9
35
АБСОЛЮТНО СА ПРАВИ
ГАГАУЗКИТЕ БАНДИТИ ОТ ТИМ
НАРОЧНО ГО ПРАВЯТ
МЯСТОТО ИМ Е В ЗАТВОРА,А НЕ НА
ЛЕТИЩЕ БУРГАС
КОПЕЛЕТА МАФИОТСКИ
1.
Петя
27.01.2023 16:05:24
5
25
ГерП до герП
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори