×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Заради непочистения сняг в София: Санкции за над 120 000 лева
  • Министерството на туризма представи България на туристическото изложение TTWarsaw във Варшава
  • Задържаха мъж, заканил се с убийство на жена и счупил стъклото на колата ѝ в София
  • Обстановката в Плевен: 15 души са евакуирани, спасени са бедстващи
  • Пътят от Разград към Търговище е отворен за движение за леки коли
  • Йоловски отчете над 6100 киберинцидента от началото на година, през 2022 г. са били 4100
  • Хороскопа си за деня - чети тук
  • Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември
  • 11 души са загубили живота си при злополука в мина за платина в Южна Африка
  • Цените в зимните ни курорти ще са достъпни - нощувката средно е 140 лв. на вечер, обяви Румен Драганов
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проектантът на Алепу: "Стаите" ще бъдат засипани под земята, отгоре ще е същинското курортно селище


Проектантът на Алепу: "Стаите" ще бъдат засипани под земята, отгоре ще е същинското курортно селище
Проектант на тази стена е архитектурно студио "А&А Архитекти", ръководено от Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева
Тема в развитие
Зарков, след като Караянчева му спря микрофона: Плажът на Алепу прилича на Алепо Ивелина Василева: Това, което наблюдаваме на Алепу, е абсолютно безобразие Валери Симеонов за строежа на Алепу: Там няма свлачище, законът е нарушен, очаквам разследване! Това не е хотел – подпорна стена е, а стаите не са стаи, а „обеми“ Строежът на "Алепу" - законен, РДНСК-Бургас не откри нарушения РДНСК-Бургас праща проверка на „брегоукрепването“ с хотел на Алепу Крещящ абсурд: „Брегоукрепват“ с хотел пясъка на Алепу Зелена светлина за строеж на къмпинг „Градина“: Бизнесмен ще прави ресторант като в Монте Карло Тежки машини влязоха във в.с. „Свети Тома”, строежът на Шофьорския плаж продължава ударно Пчелояд спрял строителството на Алепу, машините нарушавали комфорта му Нови сигнали за незаконно строителство на Алепу, РДНСК започва проверка Строителният надзор откри груби нарушения на "Алепу" и "Арапя", спря строежите (ОБНОВЕНА) Проверките по Южното Черноморие: Медийно шоу с предизвестен край или твърдата ръка на държавата? Георги Атанасов: Не сечем гората край Арапя, а само опасните дървета (ВИДЕО) Шефът на ДНСК спря строителството и на Арапя Атанас Семов: Като гледам кадрите от Алепу, имам чувството, че са от Алепо (ВИДЕО) Извънредно! Спират строителството до к-с "Св. Тома" Ще запечатат ли строежа край Св. Тома, шефът на ДНСК идва на спешна проверка Панайот Рейзи: Няма дюни под строежа на къмпинг „Градина“, не разрешаваме да се строи на плажа (ВИДЕО) Кметът на Царево: Гората край Арапя се сече заради природозащитниците (ВИДЕО) Бойко Борисов командирова шефа на ДНСК на спешна инспекция на Южното Черноморие. Ще спират ли строежи? Вижте какво остана от райското в.с. „Св.Тома”, тузарите напускат имотите си (ВИДЕО и СНИМКИ) Проблемът на Арапя е само един – липса на Общ устройствен план! И това е много тежко за местните хора Първо във Флагман! Край на живописната борова гора в Арапя! Градят ваканционно селище (ВИДЕО И СНИМКИ) Строили на Шофьорския плаж край Созопол, за да не падне пътят? (ВИДЕО) Павел Поппандов: Строителите ми отнемат и спомените от Алепу, дано нещо да остане! Еколог: Строежът на ресторант и паркинг на къмпинг „Градина” е върху разрушена дюна РИОСВ извърши проверка на къмпинг "Градина", няма нарушение Нов строеж на брега на морето
виж още
скрий
09 Юни 2020, Вторник, 17:59 ч.
Автор: Флагман.бг, снимка: Дрон Бургас

Проектантът е архитектурно бюро "А&А Архитекти", собственост на мъжа на министър Захариева

Клетките на гигантския строеж на плажа Алепу, представян като противосвлачищно укрепление, но изглеждащ като хотел, не са хотелски стаи и ще бъдат засипани под земята. Идеята за интегриране на противосвлачищното съоръжение с конструкцията на сградата е на възложителя "ГБС Турс". Това заявяват от архитектурно бюро "А&А Архитекти" в профила си във "Фейсбук" по отношение на скандалния обект на морския бряг, предизвикал куп проверки. Бюрото е известно с това, че негов основател е архитект Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева. От началото на скандала бюрото не афишира връзката си с проекта. 

От "А&А Архитекти" уточняват, че конструкцията е проектирана от едни от най-опитните специалисти по земна механика и стоманобетонни конструкции в България. Признават, че строежът се намира в защитена местност, но в защитените зони може да се строи при спазване на предписанията за конкретната местност, уточняват от дружеството.

"С оглед на обществената чувствителност към строителството в близост до морския бряг, приветстваме извършването на цялостна и задълбочена проверка от страна на компетентните органи за законноста на строежа, и ще им окажем пълно съдействие", заявяват сега от фирмата.

Архитектурното студио публикува и 25 въпроса за "Алепу вилидж".

Ето въпросите:

1. Какво се строи?

Курортно селище, което заради свлачището се строи на два етапа: изграждане на противосвлачищна конструкция и същинското курортно селище.

2. Кой го строи?

Собственик на имота е АЛЕПУ ВИЛИДЖ ЕАД, а ГБС ТУРС АД имат отстъпено право на строеж.

3. С кого е сключен и от кога е договорът за проектиране?

Договорът за проектиране е сключен през декември 2017 г. от ГБС ТУРС АД с АиА Архитекти ООД.

4. Как е придобит имотът?

Нямаме представа, не е в нашите компетенции.

5. Има ли свлачище?

Свлачището е регистрирано в Геозащита - Варна под номер BGS 21.67800-03 през февруари 2009 г., когато става активно и е официално нанесено в регистъра.

6. Активно ли е свлачището?

В периода 2009-2019 свлачището е наблюдавано и изследвано от Възложителя и той разполага със съответните доказателства, че е активно.

7. Може ли свлачището да е активизирано умишлено?

Това твърдение е абсурдно. Никой от участниците в инвестиционния процес няма интерес от подобно действие.

8. Какво представлява противосвлачищната конструкция?

Това е конструкция, която включва изливни стоманобетонни пилоти, стоманобетонни стени, колони и плочи, които са изчислени да поемат земния натиск и да възпират движението на земните маси и теглото на бъдещите сгради.

9. Защо противосвлачищната конструкция прилича на хотелски стаи?

Защото конструкцията на сградите от курортното селище и противосвлачищната конструкция са интегрирани (т.е. действат конструктивно като едно цяло) и следват едни и същи конструктивни оси.

10. Ще се използва ли противосвлачищната конструкция за хотелски стаи?

Не може да се използва за хотелски стаи, защото ще е изцяло под земята. В рамките на конструкцията се образуват празни обеми (пространства), които заместват свлечената земна маса.

11. Защо в противосвлачищната конструкция се забелязват стълби и асансьорни шахти?

Тези стълби и шахти са предвидени за достъп до подземните нива на това съоръжение.

12. Има ли други обекти с подобно решение?

Укрепването на земна основа със конструкцията на сградата е често срещано конструктивно решение. В конкретния случай мащабът на съоръжението е голям заради големия обем свлечена земна маса, която трябва да бъде запълнена.

13. Защо е избрано това решение?

Този вариант е избран от Възложителя като най-удачен от гледна точка на технико-икономическите показатели след анализ на няколко различни варианти.

14. Допустимо ли е подобно съоръжение според нормативната база?

Няма нормативно изискване как да изглежда такъв тип съоръжение. Съоръжението трябва технически да изпълнява зададените цели: в конкретния случай – целта е да възпира земните маси и да подсигури здрава основа на бъдещите сгради.

15. Унищожена ли е природата с това съоръжение?

Не всяка строителна намеса след последиците от активизираното свлачище може да се разглежда като унищожаване на естествен ландшафт, защото свлачището вече беше унищожило естественото състояние на терена преди започването на строителството.

16. Защо не се възстанови теренът с насипване на пръст?

Винаги щеше да има някакъв тип конструкция за укрепване на свлачището, дори и ако теренът нямаше статут на урбанизирана територия и върху него не можеше да се строи.

17. Позволено ли е да се стори в този имот?

Имотът е урбанизирана територия с действащ Подробен устройствен план, следователно може да се строи съгласно параметрите на плана.

18. Кой и как е одобрил Подробния устройствен план?

Нямаме представа, тази документация е част от изходните данни, които ни се предоставят от Възложителя.

19. Попада ли проектът в защитена местност?

Да, попада в защитена зона BG0001001 „Ропотамо” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитена зона BG0002041 „Комплекс Ропотамо” за опазване на дивите птици.

20. Може ли да се строи в защитена местност?

Да, може, стига да се следват предписанията за конкретната защитена местност.

21. Законен ли е строежът?

Законността на строителството се доказва от компетентните органи. Съгласно действащата нормативна уредба, отговорността за законосъобразното започване на строителството е на строителния надзор и на инвеститора.

22. Какво представлява вторият етап на строителството?

На втори етап се предвижда да бъдат изпълнени телата на курортното селище, които са терасовидно разположени между нивото на пътя и нивото на плажа.

23. Как е одобрен проектът за втория етап?

Този въпрос е извън нашите компетенции. За процедурите по съгласуване и одобряване на проектите отговарят строителният надзор и инвеститорът.

24. Кога ще започне изпълнението на втория етап?

Този въпрос е извън нашите компетенции.


В категории: Созопол


Флагман.БГ Почина известен журналист Почина известен журналист 28/11/2023, Вторник 15:43 0
Есхумират трупа на Денди
Есхумират трупа на Денди 28/11/2023, Вторник 14:20 1
Флагман.БГ Вдигат възрастта и стажа за пенсия Вдигат възрастта и стажа за пенсия 28/11/2023, Вторник 14:00 9
20
Коментара по темата
20.
navy
10.06.2020 08:59:36
0
3
Сега си задайте въпроса къде се намира пречиствателната станция за отпадни води на комплекса - точно до "свлачището". Според логиката на ГБС 2+2=6 !!!!. Нов комплекс и отстраняване на стари проектантски грешки без пари !!!!!!!!
19.
navy
10.06.2020 08:56:07
0
2
Свалчището се активирало 2009 година !!!!
А преди това :
Възложител:
„ГБС – Инвест“ ЕАД
Местоположение:
Нос Хумата, община Созопол, България
Период на реализация:
Януари, 2007г. – Юни, 2008г.
Главен изпълнител, инвеститор
18.
Лидка
10.06.2020 08:46:46
2
2
Днеска тоя калъф го интервюираха по бТВ. Толкова наглост на едно място съм виждала само в премиера, Божков и... *допълнете*
17.
Лидка
10.06.2020 08:25:08
2
2
Абсурдното интервю продължава и в момента. Толкова наглост на едно място съм виждала само в премиера, Божков и... *допълнете*
16.
шаш
10.06.2020 08:04:55
2
5
Това е поредната схема за заграбване и застрояване на едно от най-красивите кътчета на нашето Черноморие. Заграбена на ниска цена с помоща на корумпираната местна власт и с услужливо навреме въведени закончета, които да улеснят цялата далавера.
15.
мислещ
10.06.2020 01:18:01
16
8
Вместо кална дупка ще има хотел ...какъв ви е проблема та ревете ! Aaaa,да,понеже сте скъсани и смотани единствената радост в живота ви е изживяването като "герои" у фейса....ама хотела ще си го има,а вие ще си останете същите мишки !
14.
Бургазлия
10.06.2020 00:01:28
0
11
А никой нищо не споменава за посткомунистическата фирма ГБС и че Аркутино е нейна собственост и много други апетитни и уж в защитени зони обекти.
13.
Smith
09.06.2020 23:19:55
0
6
А кога свариха да нацвъкат и тези гнусни чадъри там? Миналата година нямаше!
12.
Цанков камък
09.06.2020 22:56:47
10
3
Аве за 5 чапли 10 канарчета дай да не се лее бетон. Юруш и аз да можех така щвх да направя и без тва няма държава всички са уроди в народното събрание след Народното Събрание потоп! Който го може го може!
11.
24и
09.06.2020 22:19:45
1
12
Ние сме пълни идиоти и напълно ни задоволяват всичките 24 отговора от тази невероятно професионална анкета. Супер сте, има още няколко останали свлачища на юг погрижете се и за тях. Сега е време да бъдат регистрирани тъкмо след десетина години ще заработят.
10.
део
09.06.2020 22:12:47
1
4
Абе смешници кой засипва странично, много велик проектант ще го е правил. Не беше ли по-лесно отгоре като правите стаите и асансьорите и да ги запечатате към морето. И напред плажа също е свлачище, на 3 метра от водата - укрепете го с нещо едноетажно за да не се губи гледката от подпорната стена.
9.
Пеко Таков
09.06.2020 21:03:00
1
25
Боко Кратуната каза, че "там ще гнездят птички", но не каза защо са построени апартаменти, а не кутийки с големината на кашони - толкова е нужно на дори голяма птица да свие гнездо.
В наглостта и лъжите си ЛЕКЕТО надмина дори своя кумир Тодор Живков. А 80-те % дебили не реагират и отново ще гласуват за комунягите от ГЕРБ - "защото иначе ще дойдат комунистите".
8.
Народа на Бг.
09.06.2020 20:01:53
7
33
По-големи Крадци, Престъпници и Лъжци от Шайката ГЕРБ няма, не е имало и няма да има!
7.
Гарантирано от Шайката ГЕРБ
09.06.2020 19:58:46
4
22
Съпругът на министър Захариева е проектант на подпорния хотел на "Алепу"!
Архитектурното бюро “А и А Архитекти” на арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева, е главен проектант на скандалния строеж в Алепу, за който властите упорито твърдят, че е подпорна стена за свлачище, а всъщност има всички характеристики на хотел.
6.
Иванушка Г
09.06.2020 19:40:41
2
36
Стратегията "Вие сте прости" в действие - Апартаментите не били апартаменти. щели да бъдат засипани с пръст, а стълбите и асансьорите щели да се ползват за достъп до подземната част на съоръжението. Ами нали всичко ще бъде засипано с пръст, какви стълби и асансьори????? И какъв е тоя укрепителен строеж дето натоварването от натиска на свлачището ще се поема от хотелската част - едни и същи конструктивни оси??????? Празните обеми ще заместват липсващата земна маса - т.е. укрепвате си жилището като премахвате стената и вместо нея слагате перде!!!!!! Строежа е законен нищо. че попада в две защитени зони!!! Всъщност се строи КУРОРТНО СЕЛИЩЕ. Най-големият хит е, че свлачището се е появило 2009 г. и инвеститора нямал бил интерес от умишленото му активизиране - ами нали ако нямаше свлачище нямаше да има подпорна стена нито курортно селище над нея
5.
РДНСК
09.06.2020 19:06:41
2
40
Въпрос:Има ли смешни, алчни,държавни служители от ДНСК,РДНСК и други пишман службички:
Отговор:Да много
Въпрос:Има ли пишман държавни органи,които си затварят очите за чужди интереси:
Отговор:
Да много
Въпрос:Мислите ли,че РДНСК и ДНСК си вършат работата:
Отговор:Ти луд ли си?!
4.
Данъчен
09.06.2020 18:43:40
2
14
Това се прави с цел спестяване на данъци , нищо няма да засипят . Освен това така хотела е с 2х РЗП всравнение ако беше само отгоре.
3.
Ееееее
09.06.2020 18:33:17
3
32
Стълбите ще са за мишките и плъховете, а асансьора за къртиците и някои извънземни подземни видове. За всички е помислено!!!
2.
семейна фирма ГЕРБ
09.06.2020 18:22:05
18
26
Има ли изненадани ? А какви приказки бяха за Батко и Братко, пък то само за да правят техните схеми
1.
Burgas
09.06.2020 18:02:22
4
39
Тази статия е добра, но иначе, Флагман, в последно време сте станало изключително скучен сайт!
Само глупости пишете или преписвате.
Ясно, че лоялността към властта го изисква, ама така ще се закопаете.
Поне бъдете безпристрастни, няма нужда да сте опозиционни.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Почина известен журналист Почина известен журналист  Гилдията го познава като посветен вестникар, разследващ журналист и ментор на цяло поколение репортери Все по-модерна става схемата "купувам имот-отдавам го под наем-живея под наем" Все по-модерна става схемата "купувам имот-отдавам го под наем-живея под наем" Цените на качествените имоти продължават да растат Боби Михайлов и хората му чакат нов политически трус, за да спасят местата си Боби Михайлов и хората му чакат нов политически трус, за да спасят местата си Оставката на Борислав Михайлов може да влезе в сила само тогава, когато конгресът я гласува, предупреди адв. Величков Задържан за побоя над Слави Ангелов налетял на милионерски наследник Задържан за побоя над Слави Ангелов налетял на милионерски наследник ММА-боецът Павел Георгиев – Павката и Стайко Стайков се сбили в столично заведение Синодът не зависи от Пеевски, както и НАП - от финансовия министър, смята Асен Василев Синодът не зависи от Пеевски, както и НАП - от финансовия министър, смята Асен Василев Данъчните се опитали да извършат ревизия на Българската православна църква Полицейските служби на България и Турция подписаха договор, ще борят миграцията заедно Полицейските служби на България и Турция подписаха договор, ще борят миграцията заедно Стратегическият проект цели значително да повиши ефективността на полицейските служители - обучение, оборудване и точна координация Боби Михайлов ще се кандидатира отново за президент на БФС, убеден е Сашо Диков Боби Михайлов ще се кандидатира отново за президент на БФС, убеден е Сашо Диков Това с оставката е прах в очите, той е удобен на футболните босове, смята Стажантът  Вдигат възрастта и стажа за пенсия Вдигат възрастта и стажа за пенсия 62 години и 2 месеца за жените и 64 години и 7 месеца при мъжете, ще са необходими за пенсиониране, но само ако имаме необходимия стаж Кола се вряза в крайпътно заведение до Айтос (СНИМКИ) Кола се вряза в крайпътно заведение до Айтос (СНИМКИ) Пострадал е шофьорът на лекия автомобил, по чудо няма жертви  Колко платиха по 6 бона за 24 часа с Виктория Капитонова Колко платиха по 6 бона за 24 часа с Виктория Капитонова Виктория позира в профила си в социалните мрежи с 14 момичета, които се оказва, че са ненаситни за нейната компания
Тя е световна звезда, но защо изглежда толкова уморена и тъжна Тя е световна звезда, но защо изглежда толкова уморена и тъжна Щракнаха Моника Белучи в Милано  Есхумират трупа на Денди Есхумират трупа на Денди Близките му смятат, че е убит Те са най-големите звезди в турското кино, но идва ли краят на брака им Те са най-големите звезди в турското кино, но идва ли краят на брака им Според клюките, разпространили се вирусно се заговори, че съпругата му Башар Дизер била бясна заради неговата заигравка с колежката му Серенай Саръкая Цензурират тази велика песен на Продиджи, защото... Цензурират тази велика песен на Продиджи, защото... Възхвалявала домашното насилие Внезапно почина вицепрезидент на голяма банка - едва на 42 години Внезапно почина вицепрезидент на голяма банка - едва на 42 години Поредната мистериозна смърт в руския елит Цената на петрола пада заради спор между страните от ОПЕК Цената на петрола пада заради спор между страните от ОПЕК Фючърсите на суровия петрол „Брент” паднаха 0.8% до 79.9 долара за барел Продължава освобождаването на заложници от „Хамас“ Продължава освобождаването на заложници от „Хамас“ Договорено е удължаване на примирието с още два дни Двама арестувани за детската порнография Двама арестувани за детската порнография По време на мащабната европейска операция за разбиване на мрежата са били открити над 200 000 файла Шофьор на култово БМВ със златен номер катастрофира мъртво пиян край Руен Шофьор на култово БМВ със златен номер катастрофира мъртво пиян край Руен Хюсеин Хасан се качи фиркан – с 2,23 промила алкохол Семейството й иска зет от ромски произход, тя е в капан Семейството й иска зет от ромски произход, тя е в капан Работата обаче е там, че Тези трябва да отказва на всички
Татяна Дончева Татяна Дончева Най-активно правителството на ГЕРБ използваше футболните агитки Виц на деня Виц на деня Началник, това е безобразие? Едва влакът потегли, а на мен вече ми откраднаха куфара!
- Господине - това е бърз влак!
Виц на деня Виц на деня Клиент пита адвокат:
- Вярно ли е, че за два въпроса взимате 500 евро?
Адвокатът отговорил:
- Да, вярно е. Какъв е вторият въпрос?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нито една социална мрежа не може да замени кръчмата...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори