×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кметът на Бургас към ОбС: Не вземете ли решение, ще вкарате Община Бургас в огромен капан за "Дупката"


Кметът на Бургас към ОбС: Не вземете ли решение, ще вкарате Община Бургас в огромен капан за "Дупката"
Златина Георгиева, директор на дирекция "Правно-информационно обслужване" в Община Бургас, и екипът ѝ с последни разяснения за делбата
Тема в развитие
Минахме дълъг път, за да изчистим казуса с "Дупката", вариантът за делба е много добър Пробив! Сагата с Дупката в центъра на Бургас може да бъде разрешена до месец Чудо на природата! Изобилие от флора и фауна е създало джунгла в сърцето на Бургас Уловиха змия в центъра на Бургас, жабарникът ГУМ станал змиярник Само във Флагман.БГ! Вижте уникалния проект за бургаско НДК в дупката на площад „Тройката“ (СНИМКИ) Бургаски студент подари идеен проект за Дупката на „Тройката”, администрацията на кмета Николов залята с атрактивни предложения Идея: „Манежная площадь” да сътворим в Бургас край Альоша, вместо незавършения ГУМ Как да бъде преобразена язвата на „Тройката”? Музей, градски фонтан, подземни арт пространства... Кметът на Бургас: Язвата на Тройката да стане модерен площад с парк, тип пл."Жени Патева" ГИР-2 няма инвестиционен проект за МОЛ в центъра на Бургас. Съдът и Общинският съвет ще кажат какво ще строим Как бяха закопани 10 млн.лв. в трапа на ГУМ-Бургас или развръзката на тъмната сделка за мола на ГИР 2
виж още
скрий
27 Юни 2023, Вторник, 11:09 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Днес Общинският съвет може да остане в историята с връщането на "Дупката", която при реализирането на добър проект ще промени цялостно центъра на Бургас или с провал

Ако  сега не вземете правилното решение за „Дупката“, съществува огромна вероятност съдът да определи подялбата на 11-те дка. Не вземете ли решение, ще вкарате Община Бургас в огромен капан. Задавайте всякакви въпроси. С тези думи кметът на Бургас Димитър Николов призова общинските съветници да проявят разум и да гласуват предложението, което вече повече от час се обсъжда в залата на местния парламент.

Днес Общинският съвет може да остане в историята с връщането на "Дупката", която при реализирането на добър проект ще промени цялостно центъра на Бургас или с провал.

Вещите лица са изготвили 7 проекта за делба, а този, който е получил одобрение и от собствениците на частни имоти, и от администрацията, е вариант 1, според който 4-те фирми ще получат по 500 кв.метра по протежението на ул. "Хан Аспарух", а Община Бургас ще запази останалите 9 дка, за да реализира свой градоустройствен проект. /ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО КАКВО ОБЯСНИХА ЕКСПЕРТИТЕ/

 „Цялата тази сага мина през главата ми 15 години. Много държа като кмет и като ръководител на тази администрация да се каже ясно какво имаме в момента. Ние сме дотук, оттук нататък всичко е във Вашите ръце – делете го, не го делете, вдигайте цените, сваляйте.

Благодаря на Златина Георгиева и на целия екип, които след много безсънни нощи умуваха дали да заведем тези дела. Имаше висок риск Община Бургас, завеждайки дела и бавейки изграждането на ГУМ или мол, за което е платено 4 млн.лв., които са изхарчени до стотинка, ако бяхме изгубили, щяхме да плащаме 10 млн. лв. неустойки. В Бургас загубихме и трябваше да се обжалва в София, бях там и ми трепереше гласът – как ще се върна в Бургас с осъдително решение за 10 млн. лв. Място не в Бургас, в България нямаше да си намеря.

Ако бяхме загубили делото, нямаше администрация, която да може да спре изграждането на мол. България е държава, в която правото на частната собственост е неприкосновено и тези 11 дка щяха да бъдат частни. Ние извоювахме този терен за жителите на Бургас и за общинските съветници“, каза кметът на Бургас Димитър Николов.

Градоначалникът припомни, че благодарение на тези усилия, в момента един иска парк, друг иска детска площадка, трети – монумент на Левски, хан Аспарух, водна каскада.

„Поемете и Вие този риск, който ние носихме 15 години. Оттук нататък е лесно, защото зад гърба си имате собственост. Ако искате, никакви решения не вземайте днес. Поемайте риска, ако не вземете решение, както ние го носихме.

Това е дело, за което аз и колегите имаме повод да се гордеем. Знаете ли колко трудно държава и Община печели частни съдебни искове“, попита риторично кметът на Бургас Димитър Николов.

"Искам с това да сложите край на претенциите към мен. Като кмет си свърших ангажиментите към "Дупката" и искам да престанете с претенциите, 16 години "Дупката, Дупката, Дупката". Побъркахте ме с тази дупка", добави кметът накрая на дебата.

Златина Георгиева, директор на дирекция "Правно-информационно обслужване" в Община Бургас, обясни, че в хода на делото се твърдеше наличието на право на строеж, имаше нотариален акт за учредяването 8 000 кв. м.

„В този момент предложението е само за одобряване на един графичен вариант на делбата. Предстоят, ако има воля от всички страни, да се говори и да се разписват детайлите по спогодбата, включително за това дали квадратните метри към имотите ще бъдат на по-висока стойност, кой кой имот ще получи и т. н. Всичко това ще се опише в съдебната спогодба, която ще се представи за обсъждане“, обясни Георгиева.

„Имаше предложение да предложим имот в замяна. Няколко пъти сме го правили, но частните собственици не са съгласни, предлагахме дори да им ги платим.

Имаше решение на ОбС, с което целият терен се определяше за площад и озеленяване, но то се отхвърли. Те не са съгласни да получат друго освен имоти в тази територия. В делбата трябва да се постигне усещане за справедливост във всички“, обясни Златина Георгиева.

Председателят на правната комисия в ОбС Иво Баев добави, че въпросът е принципен и днешното решение е въпрос на политическа воля.

При спор за имот винаги първите ми думи са „Опитайте да се разберете“, защото ако решава съдът, това няма да хареса на никого, добави опитният юрист с 40 години стаж зад гърба си.


В категории: Бургас


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
14
Коментара по темата
14.
burg
28.06.2023 08:07:06
1
3
Само общинските съветници на БСП не подкрепиха докладната. Мисля, че трябва да се отбележи факта.
13.
Тези 4 по 500 кв.м. са ми някак странни
27.06.2023 22:09:45
1
5
9-те декара за община Бургас - добреее...
Обаче тези 2 декара нещо намирисват.
За кого са? Реални ли са? Някой може ли да проследи собствеността във времето? От Флагман не очаквам истинско разследване
12.
Бялата мида
27.06.2023 19:15:22
3
8
Айде честито още наблъскани кооперации и гето в центъра на Бургас. Общината можеше да определи строителство в зоната до кота 7.5 метра и КИНТ<2 и собствениците щяха да се съгласят на по-изгодно обезщетение, ама нали трябва новия елит да имат кинти за тузарски коли, бело и екзотични екскурзии. Майната му на обществения интерес.
11.
За Бургас
27.06.2023 19:05:32
4
4
Обещетете ги моля собствениците неколкократно над реалната цена на собствеността им, или нека съдебните дела продължат....

Гражданите искаме това пространство за бургазлии, за всички нас. Вслушайте се моля във волята на ни и се допитвайте до нас, за такива важни обществени въпроси, нека ние като граждани вземем това решение, нека ОС само да администрира волята на гражданите, а не да взима това решение вместо нас!
10.
777
27.06.2023 16:47:24
0
13
След като преди години тези имоти са били взети от държавата, всички собственици са били обещетени. Как така се оказа, че пак има частни собственици, и пак трябва да се водят дела и договорки с тях?
9.
Катя
27.06.2023 15:14:52
1
22
Някога всички тези собственици получиха като обезщетение по 2 жилища в блока срещу бензиностанцията на "Иван Богоров". Ще ги върнат ли на държавата като получат терените в "Дупката"?
8.
?
27.06.2023 12:25:13
2
7
По искане на общ администрация ОС е възложил през 2018г изработване на ПУП в определени параметри. Защо 5 г такъв ПУП не е изготвен, защо сега се предоставя друг ПУП и защо ако е имала причина администрацията да не изпълни това,което е обещала , поискала и е било възложено не е уведомила ОС
7.
?
27.06.2023 12:24:41
0
2
1. Одобрява задание за изготвяне на проект за изменение на ПУП-ПРЗ за УПИ ІІ, кв. 123, по плана на ЦГЧ, гр. Бургас, одобрен със Заповед №РД–14-142/19.04.1989 г. на Председателя на КТСУ към Министерския съвет, изменен със Заповед №1104/30.12.1996 г. на Кмета на Община Бургас, с площ на целия имот 11627 и граници: изток – бул. „Стефан Стамболов“, запад площад „Тройката“, север УПИ І и УПИ ІІІ 2403 и юг – ул. „Цар Аспарух“, отреден за „Универмаг, базар и КОО“ с цел промяна на отреждането му в „Зона за благоустрояване, озеленяване, експозиционен и информационен център и инфраструктура ” и предвиждане на застрояване за осигуряване на възможност за изграждане на публично пространство, с цел провеждане на публични събития, допълване с нови обществени функции, модерен експозиционен център за обслужване гражданите и гостите на гради и озеленяване при изпълнение на действащите нормативни изисквания на ЗУТ, ЗОС и техните подзаконови актове, съгласно приложения проект.
2. Възлага на общинска администрация да изготви служебно проект за изменение на ПУП – ПРЗ съобразно одобреното техническо задание, в условията на защита на доказан обществен интерес – за изграждане на обект от първостепенно значение – „Зона за благоустрояване, озеленяване, експозиционен и информационен център и инфраструктура в ПИ с идентификатор 07079.612.332 по КККР на гр. Бургас представлява УПИ ІІ, кв. 123, по плана на Централна градска част /ЦГЧ/ , гр. Бургас ”
3. Допълва Програмата за управление и разпореждане общинската собственост на Община Бургас за 2018 г., приета с Решение на Общински съвет –Бургас по т.1 от проведеното на 30.01.2018 г. заседание / Протокол №37/, като в раздел VI „Обекти от първостепенно значение“ създава нова т.52 със следното съдържание: „ т.52 „Зона за благоустрояване, озеленяване, експозиционен и информационен център и инфраструктура“ в ПИ с идентификатор 07079.612.332 по КККР на гр. Бургас представлява УПИ ІІ, кв. 123, по плана на Централна градска част /ЦГЧ/ , гр. Бургас, одобрен със Заповед №РД–14-142/19.04.1989 г. на Председателя на КТСУ към Министерския съвет, изменен със Заповед №1104/30.12.1996 г. на Кмета на Община Бургас, с площ на целия имот 11627 и граници: изток – бул. „Стефан Стамболов“, запад площад „Тройката“, север УПИ І и УПИ ІІІ 2403 и юг – ул. „Цар Аспарух“, отреден за „Универмаг, базар и КОО““.
6.
До 5
27.06.2023 11:56:38
3
7
На Герб,Пич е лозунга.
5.
*********
27.06.2023 11:39:33
6
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
Гошо
27.06.2023 11:38:08
6
22
Ако златните 628 квадрата бяха мои щях да направя всичко възможно да ги оползотворя колкото се може повече. Нямам нищо против собствениците и на тяхно място щях да направя същото, т.е. да се опитам да реализирам колкото се може по-голяма печалба.

Въпросът е, че работата на кмета и ОС не е да брани техните интереси, а на всички Бургазлии, които ясно се произнесоха, че не искат повече високо и гъсто застрояване на това място.

В случая виждам една масирана атака от собствениците, които очевидно са впрегнали огромни ресурси и е ужасно погрежшно кмет, общински съветници и т.н. да представят техните позиции като най-добрите за целия град, което определено не е така.
3.
Do 1
27.06.2023 11:36:22
5
2
Ei oligofren, sys chasten imot moje da se razporejdat samo sobstvenicite

Dano nikoga ne se promeni taq dupka - emblematichno mqsto e

Postroqt li "neshto za grada" - garanyirano shte sybira poveche bokluci, otkolkoto sega

Shibaite se v gyza do posleden dyh
2.
До Гошо
27.06.2023 11:30:07
14
17
Ае Гошо, мамин сладък, ако тоя "златен" декар беше твой, пак ли така широкоскроено щеше да се съобразяваш с желанията и нуждите на гражданите на Бургас :D само комплексари и завистници преобладават вече.
1.
Гошо
27.06.2023 11:15:14
13
29
Вкараха цялата артилерия, ама някак си ни представят само гледната точка на "собствениците" на 628 кв. м, които се точат да получат по половин "златен" декар...

Напомням на ОС, че целта им е да се съобразяват с желанията и нуждите на гражданите на Бургас, а не на четирима собственици, които искат да застроят и малкото останала площ в центъра.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори