×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Чудо на природата! Изобилие от флора и фауна е създало джунгла в сърцето на Бургас


Чудо на природата! Изобилие от флора и фауна е създало джунгла в сърцето на Бургас
Над 220 животински и растителни видове съжителстват върху 11 декара площ от непостроения тоталитарен ГУМ, справката е за 2023 г.
Тема в развитие
Минахме дълъг път, за да изчистим казуса с "Дупката", вариантът за делба е много добър Пробив! Сагата с Дупката в центъра на Бургас може да бъде разрешена до месец Чудо на природата! Изобилие от флора и фауна е създало джунгла в сърцето на Бургас Уловиха змия в центъра на Бургас, жабарникът ГУМ станал змиярник Само във Флагман.БГ! Вижте уникалния проект за бургаско НДК в дупката на площад „Тройката“ (СНИМКИ) Бургаски студент подари идеен проект за Дупката на „Тройката”, администрацията на кмета Николов залята с атрактивни предложения Идея: „Манежная площадь” да сътворим в Бургас край Альоша, вместо незавършения ГУМ Как да бъде преобразена язвата на „Тройката”? Музей, градски фонтан, подземни арт пространства... Кметът на Бургас: Язвата на Тройката да стане модерен площад с парк, тип пл."Жени Патева" ГИР-2 няма инвестиционен проект за МОЛ в центъра на Бургас. Съдът и Общинският съвет ще кажат какво ще строим Как бяха закопани 10 млн.лв. в трапа на ГУМ-Бургас или развръзката на тъмната сделка за мола на ГИР 2
виж още
скрий
27 Март 2023, Понеделник, 19:33 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Иван КОЛЕВ

На кръгла маса за експерти, медии и НПО-та бяха изнесени изумителни научни данни

Изобилието от животински и растителни видове, което се е развило през последното десетилетие върху 11-е декара в сърцето на Бургас, е превърнало първоначалният жабарник в мини джунгла. Това не е шега, а е научно установено.

В някогашните бетонови основи на Градския универсален магазин, чието строителство започна в далечната 1984 година, днес живеят около 220 видове, образували уникална екосистема. Това оповести Станимира Делева от фондация „Биоразнообразие“, специалист по водни кончета.

Делева е командирована в Бургас от около половин година, за да изследва популацията на тези хищни насекоми, основите на ГУМ-а са били сред точките й за наблюдение. Екоспециалистката твърди, че се е натъкнала на далеч по-сериозен екофеномен - природата тук си е върнала водещата роля пред градската среда.

Разкритията станаха известни на днешната експертна кръгла маса, организирана от Гражданска платформа за общественозначими каузи, идеи и проекти за Бургас, наречена „Посока Бургас“. Основните двигатели в това сдружение са доскорошният гл.архитект на Община Бургас Емил Бурулянов и Пламен Карашев, известен като организатор на традиционното Българовско шествие. Двамата бяха инициатори и модератори на срещата, на която се обсъждаха идеи за бъдещето на бившия ГУМ, т.нар. „дупка“ или „жабарник“, както е познат в местния фолклор. През 2005 г. части от бетоновите кострукции бяха разрушени с цел да се разчисти теренът за бъдещо строителство.

Но години наред текат съдебни дела. След отмяната на разрешението за строеж, те са на етап делба на парцела от 11-те дка, за който спорят 4 юридически лица и Община Бургас.

От „Посока Бургас“ казаха, че организират срещата с експерти, собстениците на имота, медии и НПО-та, за да съставят екшън план, полезен за гражданите, ако спорът скоро се разреши. Разискваха се различни предложения, но най-интересно бе изказването на Станимира Делева.

Експертът по водни кончета бе сред най-любопитните лектори:

ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

Направихме изследване на терена, намерихме сателитни снимки от 2006 година и ги сравнихме с тази година, за да проследим как се променя хабитатът. Установихме, че докато се води спор за терена, т.нар. „дупка“, тя се е превърнала в зелена площ, зона, в която има завършени процеси на сукцесия.  Екосистемата се е развила по интересен начин. През 2006 година сме изчислили, че циментът обхваща 83,6 % от дупката, а в момента е само 9,46 %. Преобладаващи са тревните площи. Над половината е заета от тях. Дърветата и храстите са 36 %, водата е 1 %. Има един период от време, около 2010 година, когато водата е била много голям процент – заради строежите наблизо. Сега обаче не е така“, разясни Станимира Делева.

Открихме 139 вида растения. Освен трънки, джанки, шипки, капини имаше праскова, която беше народила доста плодове, кайсия, черници, смокини. Някои от растенията, които намерихме, са инвазивни видове, които са се пренесли сами, а други са дошли от парковите растения, прехвърчали до мястото. Имаше доста големи дървета – тополи, явор, ясен, които би трябвало да са ценни като декоративни видове, включително магнолия“, допълни Делева.

Тя уточни, че е открито и голямо разнообразие от насекоми, включително и нейните водни кончета, които се размножавали там. Имало 4 различни вида.

Жабите вече били почти изчезнали, нямало и смоци, както навремето се писа в медиите. За сметка на това дупката се обитавала от 24 вида птици, включително и едно ято щъркели. Повечето били насекомоядни, съобщи Делева.

Във водата установихме и риби. Това беше голямо чудене, защото има такива легенди, че е зарибявана с каракуда. Има гамбузи, които нямаме идея как са дошли, но си живеят там. Открихме пет вида прилепи, които ползват дупката като ловна територия. Открихме ги с ултразвуков детектор. Голяма част от дупката е заета с улични котки, които се размножават вътре. Те са взели ролята на върховния хищник, който се храни с птичките вътре и живеят много добре. Ние няма да настояваме да остане градска джунгла, но там природата се е възстановила до голяма степен. Може би трябва да се помисли, че там има един ресурс, който осигурява екосистемни услуги на града. Може да се изчисли въглеродният диоксид, който поглъщат тези дървета и да се помисли за интегриране на тези дървета в една градска площ“, завърши Делева пред втрещените журналисти.

На дискусията се коментираха различни идеи, макар и не толкова екзотични. Една от тях, например, е това пространство да се превърне в парк, а друга – там да се изгради сграда за нуждите на Агенцията по вписванията, която да е близо до съда.

Имаше и футуристично предложение – да се оформи парк, подобен на този в Сингапур.

От години стои и друго предложение – създаването на музейна експозиция, която да се превърне в голямата забележителност не само на Бургас, но и на целия регион. По подобие на Лувъра в Париж да се съберат най-ценните експонати от региона в приземните нива, а отгоре да се направи площадно пространство с фонтан и зони за почивка.

Така или иначе дебатите днес се оказаха по-скоро пожелателни, отколкото да доведат до реализация на подобни грандиозни планове, защото съдебният спор все още не е приключил, а става въпрос за частна собственост на четирима големи инвеститори, която, в крайна сметка, е неприкосновена според Конституцията.

На срещата не присъства нито един от собствениците на този апетитен парцел в центъра на града. Не стана ясно защо те не са проявили интерес. Не присъства и представител на Община Бургас.

Очаквайте предложенията на архитектите Владимир Милков и Димитър Георгиев. 


В категории: Бургас


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
52
Коментара по темата
52.
Млякото от горно Езерово
30.03.2023 19:15:27
0
0
Там ,на това място за пръв път разбрах какво е силна мъжка любов. Вечер след 12 часа под блясъка на звездите ,аз и Новак Купенов си правехме взаимно минети.
51.
Чудно
30.03.2023 15:02:30
0
0
Таз пача там как не са я изнасилили и изяли бездомните алкохолици
50.
*********
29.03.2023 23:23:01
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
49.
Баце
29.03.2023 19:03:43
1
11
Уважаеми бургазлии, ако ме изберете у неделя, че ви оправиме дупката - че дадеме на Иван Пилето, моя старозагорски аркадаш триесе четиресе милиона и ще спре да се заяжда за тая дупка. Вече сме го напраИли във Варна за техната дупка и в Пловдив за панаира. Парите и гласовете от Вас - гепането от нас.
48.
Киноман
29.03.2023 16:51:43
0
7
Малко е като сцена от “ Живите мъртви”
47.
Стоян
29.03.2023 16:05:41
4
5
Мисля , че това явление изобщо не е за хвалба. Клоака. Обраснало е така , че после пак ще трябва да се плаща за почистване. Голяма част от растителността е от т.нар. "див орех" - едно неприятно растение - нито дървесината му струва , за нищо не става, като паразит е , обхванало е и горе оградата отвсякъде, защото не се почиства , а то само това чака - да бъде оставено и расте много буйно. Нищо не се споменава докъде са стигнали споровете и дали скоро ще приключи съдебната сага - делата са май над 30 броя. Защото едва след това ще започне кроене на планове - какво ще става с това нещо
46.
Николай Пехливанов
29.03.2023 08:53:55
2
5
Подходящо е за снимане на Джурасик парк епизод 3
45.
Efbet
29.03.2023 02:05:33
5
8
Продайте ни това място, да видите какво прекрасно казино ще се направи в центъра на града. Голяма атракция, забавление за малки и големи. И без това всеки втори българин вече се научи и разчита да хване седмиците за да запълни бюджета си. Ще сме пълни постоянно.
44.
Dart
29.03.2023 00:16:01
0
14
Сортирате обществено мнение,някой близък на общината,ще се облажи в скоро време.
43.
28.03.2023 22:44:20
5
10
Райската граднина в центъра на Бургас! Сигурни ли сте, че няма някой жираф скрит зад тополата?!
42.
*********
28.03.2023 21:51:02
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
41.
крокодила гена
28.03.2023 20:05:54
2
7
Хайде, стига сте се хвалили. И във Варна има такава дупко-джунгла. На 30м от центъра и на 20м от гарата. За сега е само жаби, котки и комари, но скоро ще се развъдят змии, а може и крокодили. Но на кой му пука. Бог високо, цар далеко, а общината спи и се събужда само за заплатките и някоя мушенгия. Който иска красиво и чисто да ходи по света.
40.
Паткан
28.03.2023 19:00:12
2
14
Аз от години обяснявам, че сме единственият град с джунгла в центъра на града... Остава да я обявят за национално богатство и да я направят защитена местност
39.
Трол
28.03.2023 12:19:38
3
25
Ами обявете го за резерват...
38.
Гларус
28.03.2023 10:43:02
4
13
има и змии - доказано, редовно се пъхат в двигателните отсеци на паркираните наоколо автомобили - търсят топлината
37.
Dinki
28.03.2023 10:36:24
10
21
Направете най-големият бардак в света там, сложете всички чалга певици , фенки да лапат . Бургас ще процъфти
36.
Милко Въ
28.03.2023 10:35:09
0
28
И ще се направи ли конкурс ? Или някой ще лапа пак на приятелски принцип :)
35.
Йони
28.03.2023 10:07:10
1
30
Добре че някой се интересува от това пространство. 40 години спящи красавици, 5 кмета все тая, дано тия хора направят нещо по въпроса.
34.
Най добре!!!
28.03.2023 09:41:11
8
9
Да се изгради една електроцентрала,която да се захранва от боклука на Бургас и околността.
33.
Кую
28.03.2023 09:08:34
2
14
До31. Там е истината,но не ги устройва. И да го сторят ще измислят синя зона за човеци. Стъпиш-левче. Пръдеш-две. Седнеш-глоба. И т. н.
32.
Схемички
28.03.2023 02:40:17
17
12
Посока Бургас, много тъпо разлайвате масите с някакви теми,които сте безпомощни да решите. Кога ще ставате партия и дано и вие като Спаси София да сте джендъри.. освен алкохолици и дилъри
31.
бай Оня
28.03.2023 02:21:50
9
41
След като се е развила такава екосистема, трябва да се запази. Да се включи като защитена територия към НАТУРА 2000 и никой да не бара повече там. Кой строил, строил. Кой не строил, да е строил.
30.
Ежко
27.03.2023 23:58:53
6
42
А каква спортна заличка може да се спретне за 50-60 млн. ------начален капитал.....
29.
Крум
27.03.2023 23:55:21
12
24
Там да се направи една залага АРЕНА-ЦЕНТЪР. Много ще е яко
28.
ОТ КОМЛУКА
27.03.2023 23:12:14
10
12
Длъжни сте да ни премести те там, защо ни отритнахте на най-лошото място. Къде ви е интеграцията,. Ние не сме ли българи
27.
CAT
27.03.2023 23:06:15
1
28
Да го бяхте заравнили 12години къде си бъркахте завалии
26.
До номер 1
27.03.2023 23:04:54
2
48
Това е единствено правилно решение. Отдавна трябваше да се отнеме.
Има още една грозна дупка в баш центъра-на ъгъла на Богориди и Александровска.
Въобще градът е една грозна дупка на много места. Комлука да не говорим. А там имало пясък на брега...
25.
Някой
27.03.2023 22:24:30
5
66
Невероятно 40 години съдебни дела ??????Това е за книгата на Гинес . Бахти алчността и бай ганьовщината!!! Тези собственици бяха млади хора като започнаха спора с общината. Сега са старци пред прегръщане на букета .Обаче не отстъпват .Ще вземат парцела на другия свят
Кмете Бойко беше 12 год на власт Първия човек в държавата А ти беше негов заместник. До сега 100 пъти трябваше парцела да е общински.
24.
Кметеее...
27.03.2023 22:19:19
4
51
Махнете оградите и обезопасете малко и ние хората сами ще си го направим парк и зона эа отдих.
И ако искат още 20 г. да се съдят бизнесмените..9
23.
priatno mi e
27.03.2023 21:58:43
0
12
dupkata
22.
*********
27.03.2023 21:54:05
3
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
21.
Тц
27.03.2023 21:45:13
0
11
11 дка????
20.
kalabuka
27.03.2023 21:24:41
36
35
делева е грозничка но е евроатлантичка, вижте и фейсбука, политкоректен от всякъде, педерастки флагове и анти путинистка а още малко ако се напъне и ще стане и русофобка, просто още не го е показала най вероятно . това е потомък на предател-комунисти с връзки по нагоре и затова прави такива безсмислени проучвания на гьол в центъра на бургас, то и в локвата до нас може да намериш био разнообразие да те ева у крокодила , а пък ебача и е ангел иванов, грозноебец от едно време , свири в една бургаска група лек сити кейс , абе как го ебеш туй грозното тролче не знам , пуу
19.
До Станимира
27.03.2023 21:21:15
0
7
А на Влади ще отговориш ли?
18.
Просто..
27.03.2023 21:14:51
5
92
Просто един хубав парк в сърцето на града с много растителност, детска площадка и пейки на сянка ще е най-доброто правено някога
17.
*********
27.03.2023 21:11:01
16
11
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
111
27.03.2023 21:09:20
3
41
Пълно е и с един нов вид-хомо мангаликус!!!
15.
До кмета и боко
27.03.2023 21:04:11
17
94
Зала арена, стигна ли 1 милиард или има време до акт 16? На весела лечева мъжа и беше 14 години в кома след покушението, залата ще го надмине! Бахви и герберастката република отвратителна.
14.
Гларусче
27.03.2023 21:01:29
4
62
Да се направи Коткорасик парк и следващият сезон на Сървайвър да се снима там.
13.
Станимира Делева
27.03.2023 20:55:02
6
46
Флагман, на 40% сте разбрали това, което казах, но пак е нещо. И за протокола - проучвах Дупката в свободното си време, не съм взела пари.
12.
майтапчии
27.03.2023 20:34:29
30
44
Значи няма никой от собствениците. Даже и от общината. Обаче някакви си се били събрали да обсъждат какво да се прави със земята им. Абе ей, кой ви дава право да се занимавате с чужда собственост. Гледайте си болното здраве и не ги мислете.
11.
Х
27.03.2023 20:27:13
14
49
Върнете имотите на хората! Да ги продадат срещу обещетение и да построят нови кооперации с магазини по 3000€ наеми!
10.
Някога живял в Боргазъ
27.03.2023 20:21:56
4
37
Ша разбудите баба Ганка, бря!
9.
Влади
27.03.2023 20:14:46
5
27
Много е забавна Станимира Делева :) Има ли си приятел?
8.
666
27.03.2023 20:13:30
17
95
Бургас е вече умрял град, няма население и тези ниски заплати... умряла работа
7.
Веселин Вълчанов
27.03.2023 20:13:18
9
38
Голям пропуск,
Как са пропуснали да поканят и някой експерт от фондация "Биоразнообразие" . Може би щеше да предложи да се пуснат и няколко смока мишкари, за да се попълни списъка на липсващите видове, пък и защо не и 2 - 3 пепелянки и за да бъде осигурено спокойствие на застрашените животински видове да бъдат разрушени търговския център Трия и сградата на съда.
6.
Смях
27.03.2023 20:11:12
16
62
Единствено, което не е казала "изследователката" е колко пари взе за да преброи 2 щъркела, 2 праскови, 1 ясен и т.н. -по спомен, бяха около 20 000 лв
5.
Хохо до Хаха 3
27.03.2023 20:07:17
13
35
Бурулянката да не би да пие толкова защото е скрит хомо(сапиенс де)?
4.
ДО 1
27.03.2023 20:06:24
12
31
Кой е собственик, знае ли се?
3.
Хаха
27.03.2023 20:04:23
12
49
Бурулянков след като са напи като прасе и катастрофира беше са покрил малко.
Сега пак изпълзя
2.
*********
27.03.2023 19:58:00
4
32
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
1.
Бургас
27.03.2023 19:48:08
30
97
След като собствениците не подържат имота държавата трябва да им го вземе!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори