×
Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Баскетболната легенда Дечо Коешинов – от спортната зала в Айтос към 50-ото НС


Баскетболната легенда Дечо Коешинов – от спортната зала в Айтос към 50-ото НС
Той знае как се водят битки – не само в спорта, но и в живота, не се предава и пред най-страшното заболяване, а най-голямата му подкрепа са хората
Тема в развитие
ГЕРБ-СДС закрива кампанията си в Бургаска област с концерт на "Диана експрес" и Венц Венц Спасяването на рибарството и по-добър Слънчев бряг - целите на Мартин Богданов в 50-ото НС (ВИДЕО) Туроператорите пред колапс заради увеличението на ДДС, искат спешни мерки от кандидатите за депутати на ГЕРБ-СДС Ще бъдат осветени и междублоковите пространства в Бургас, моя задача е да стане бързо, категоричен е Жечо Станков Четирилентовите пътища в Бургаско и обходът на ж.к.“Меден рудник“ – целите на Андрей Рунчев в 50-ото НС Жечо Станков обясни как новият обход на „Меден рудник“ ще сложи край на тапите, заложени са средства за изграждането му В НС ще работя за повишаване на качеството на здравеопазването и въвеждането на бургаския модел навсякъде у нас Ако Бургас има свой евродепутат, как той ще бъде от полза за региона – отговаря Борислав Киров Ф Студио: Галя Василева – активният депутат, който има мисия в парламента Жечо Станков за чаканото саниране: Наша задача е да продължи за всички безплатно и без резерви! Емил Кючуков знае формулата за стимулиране на младите предприемачи, на алтернативния туризъм и за стабилна подкрепа за земеделци и животновъди ГЕРБ-СДС доказаха, че могат да изведат страната от кризи 6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа В Бургас ротираха книги, вместо министри Баскетболната легенда Дечо Коешинов – от спортната зала в Айтос към 50-ото НС „Битката на мозъците“ отново ще срещне най-знаещите ученици и студенти в Бургас, включете се в големия куиз Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Шоу на „Тройката“! Жечо Станков и доц. Ивайло Иванов учат младите бургазлии на народни хора Мария Габриел: Знам колко уважават Жечо Станков в ЕК, нека това да носи ползи на България НА ЖИВО! Бойко Борисов открива кампанията на ГЕРБ-СДС в Бургас Атаката за 50-ото НС ще започне от Бургас тази вечер в 18 часа
виж още
скрий
22 Май 2024, Сряда, 12:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Във вените му тече айтоска кръв, а най-голямата му кауза в парламента ще бъде реализирането на северния обход на града

Има хора, които трудностите не ги плашат. Такива, за които „няма да стане“ не съществува. А тежките битки не само че не могат да ги победят, но ги правят още по-силни. Хора с характер.

Той е точно такъв – необузданото айтоско момче Дечо Коешинов, който се превърна в баскетболна легенда заради хъса и енергията си. 

Едва ли има човек, който не е чувал името му. Десетки са спортните успехи. Той е сред най-известните играчи за всички времена у нас. От години негова кауза е да предаде тази страст на малките баскетболисти на Айтос като треньор. В сърцето му обаче има още една голяма любов – родният град.

Където и да отиде, каквото и да прави през годините тя не стихва.

Във вените му тече айтоска кръв, именно заради това – за по-доброто бъдеще и идеи за родния град, се впуска и в голямата игра – вече втори мандат е общински съветник от ГЕРБ, а в момента е кандидат и за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС. 

Дечо Коешинов възроди баскетбола в Айтос и предава страстта си към малките

Спортна кариера

49-годишният Дечо Коешинов се е запалил по спорта още като много малък. Занимава се с баскетбол, откакто се помни.

„Брат ми играеше баскетбол и аз бях постоянно покрай него в спортната зала. Навън, вътре, без значение къде съм – винаги бях с топката. Ние нямахме възможностите на сегашните деца, нямахме тази инфраструктура, но това не ни пречеше да тренираме, да спортуваме на улицата. И затова навремето нямаше дете с наднормено тегло, което сега е голям проблем при подарастващите“, разказва Дечо Коешинов. 

Още в основното училище е станал част от айтоския баскетболен отбор при юношите. Той обаче искал да се развие, да изгради спортна кариера. В 8-и клас, без да знаят родителите му, изтегля документите от СУ „Христо Ботев“, където учи, и се мести в Спортното училище в Бургас. 

„Знаех, че няма да ми позволят. Преди това брат ми искаше да кандидатства в Спортното училище, а те го спряха. Затова реших да не ги питам и направо да се преместя и да им съобщя пред свършен факт. Започнах да уча там, но нещата не се получиха. Бях около месец в отбора по баскетбол, който реално си беше този на Черноморец. Там един треньор ми каза, че нямам никакви шансове. Че не ставам за добър баскетболист и няма нужда от мен. Видях и отношението на останалите в отбора, не ме харесваха, нямах място там. Затова се отписах и от там и се върнах в Айтос. До ден-днешен съм много доволен от решението си, радвам се, че избрах СОУ „Христо Ботев“ за средното си образование“, споделя той. 

Записва се да учи в Националната спортна академия, след което продължава образованието си във Военната академия в София. През цялото време обаче играе за различни отбори, бил е част от отборите на Черноморец, Славия, където печели първата си шампионска титла и купата на България, в края на 90-те години е играл за Димитровград, после в Белгия една година, а след това става част от най-силния отбор на България – Академик Лукойл. Именно там са му най-големите успехи и титли. След четири сезона там продължава в Ямбол. Неочакван битов инцидент обаче прекъсва кариерата му като играч. 

„Прерязах сухожилие на палеца и това ме извади от строя за около 2 месеца. Така плавно преминах към треньорската кариера. Станах помощник-треньор, а през 2010 година в Бургас бяхме решили да възродим мъжкия баскетбол на Черноморец, където бях 5 години треньор, след това на Лукойл Нефтохим, като станахме вицешампиони и спечелихме купата на България. Междувременно бях и треньор на младежките гарнитури.

Треньорът вярва, че за да се развие спортът, е необходима държавна политика и сериозен бюджет за тези нахъсани млади хора

Битката с рака

Дечо Коешинов се развива като треньор и предава тази страст, умения и знания на други. Чувства се удовлетворен от работата си, върши това, което му харесва. Всичко звучи прекрасно. Ходят по мачове, печелят, носят титли в Бургас. Смелото айтоско момче дори не подозира срещу какво ще го изправя съдбата. След един мач в Ботевград, в съблекалнята, чува някой от играчите да казва „Тренер, имаш кръв на гърба“. Виждат разранена бенка, първоначално си мисли, че е някаква рана, но после след прегледа осъзнава колко е сериозно състоянието му. 

„Брат ми е доктор, с него бяхме на хирург. Двамата почнаха да си шушукат. Разбрах, че става нещо. Бенката беше уголемена, между двете плешки – много лошо място, откъдето може да тръгне навсякъде. Чух диагнозата „меланом“, или рак на кожата. В края на 2013 г. започнах лечение в Бургас – прегледи химиотерапии. Трябваше да взема едно лекарство, но здравната каса имаше възрастово ограничение, не го отпускаше на лекуващи на моята възраст, а на по-възрастни. Тогава то струваше около 15 хиляди лева и аз нямаше как да си го позволя. Ако бях го приел това лекарство, можеше на по-късен етап да не се стигне до това положение“, разказва още кандидатът за народен представител. Той обаче не се гневи, приема съдбата си. Вярва, че така е трябвало да стане и е благодарен на съдбата, че е на крака. 

Няколко години по-късно, през 2016 г., докато с екипа му са на среща, за да уточнят детайлите около европейското първенство, което предстои на отбора, получава гърч. Оказа се, че туморът не е изчезнал, дори напротив. Коешинов заминава в София за лечение с т.нар. кибернож. През есента на 2016 г. след поредния ядрено-магнитен резонанс, че не се влияе добре на лечението. Намират клиника в Истанбук. Там разбира, че в София не са използвали правилния кибернож, може би затова състоянието му се влошило. Турските лекари са готови да започнат ново лечение, да оперират пациента, но сумата, която е необходима, е непосилна за семейството му. Тогава цялото общество в Айтос, баскетболните среди у нас, близки и приятели се обединяват и правят дарителска кампания, с която събират средствата. 

„Много съм благодарен на всички. От цяла България ми подадоха ръка. Имаше преводи по сметката дори по 2-5 лева, което означава много за мен. Хората наистина имат големи сърца. Техните молитви, тяхната подкрепа ме спаси. През 2016 година ми беше операцията. Направих там лъчетерапия. Но оттогава продължавам лечението си в КОЦ-Бургас. През три седмици съм или на вливки, или на хапчета. Битката не е приключила, продължава. Но това е нормалното зле, както казвам аз. Трябва да сме благодарни на това, което имаме“, казва още спортистът. 

Васил Едрев награждава треньора на баскетболния "Вихър Айтос" за успехите на клуба

От спортната към политическата игра 

Дечо Коешинов вече втори мандат е общински съветник. За неговите съграждани е изненада, когато по време на местните избори през 2019 година го виждат в листата на ГЕРБ за Общинския съвет на Айтос. През това време вече е треньор на баскетболния Вихър Айтос.

Решил да влезе в политиката, за да реализира идеите си за развитието на Айтос и да подкрепи кмета Васил Едрев в неговите проекти. Именно Едрев го кани да стане част от Общинския съвет. 
„Въпреки че не съм член на ГЕРБ, г-н Едрев знаеше за моите политически пристрастия. Каза ми, че е време да вляза в обществения живот на града, отговорих, че съм готов. Доста години вече бях в града. И преди, когато през годините поради една или друга причина съм живял някъде другаде, винаги съм носил Айтос в сърцето си. Не съм си сменял личната карта. Аз съм айтозлия и се гордея с това. Та така тръгнаха нещата. Получих подкрепа от хората не само в битката с болестта, но и в политиката. Гласуваха ми доверие и колегите от ГЕРБ. Това се случи и на последните избори през октомври 2023 г. Радвам се, че съм част от този Общински съвет и подкрепям предложенията, за които кметът Васил Едрев и екипът му денонощно работят“, споделя Коешинов. 

Дечо Коешинов е втори мандат общински съветник

В листата на ГЕРБ за 50-о НС е попаднал по същия начин – номиниран е от колегите си от ГЕРБ. Той е приел без да се замисли, защото каузата му в Народното събрание отново ще бъде Айтос. 
Според него неотложният проблем е изграждането на северен обход на Айтос, за да може да се изведе трафикът извън града и да се сложи край на черната серия от инциденти. 
Дечо Коешинов вярва, че всеки един депутат от Бургаска област, без значение от партията, трябва да се обедини около този проблем.

Спортът, културата и социалната политика ще са му другите приоритети. Вярва, че за да се развие спортът, е необходима държавна политика и по-сериозен бюджет, а в момента, според него, е оставен на произвола на съдбата. Той е убеден, че големите резултати, които българските спортиси имат, са заради любовта към България. 

Осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания е другият проблем, заради който Коешинов ще  се бори. 

„Инфраструктурата трябва да се подобри. Човек, който е е бил в това положение, не знае колко е трудно и почти невъзможно придвижването на хората с увреждания“, обяснява той. 

В момента Дечо Коешинов продължава да е треньор във Вихър Айтос. Почти денонощно е в залата. Успял е да запали всички деца от отбора, които искат да спортуват и извън официалните тренировки. „Залата работи постоянно благодарение на Община Айтос, която успя да задейства средства и я обнови. Затова никога не отказвам на децата, които искат да тренираме. Виждам желанието им, гледам да съм покрай тях. И покрай политическите ангажименти не ми остава време за нищо друго. Но не се оплаквам. Щастлив съм, че съм на крака, здрав, доколкото може и работя за Айтос“, казва в заключение баскетболната легенда. 

Дечо Коешинов има огромното уважение на своите съграждани, именно затова вярва, че ще получи подкрепата им и на вота на 9 юни.
 


В категории: Айтос , Избори 2024


Андреа призна, че няма мъж
Андреа призна, че няма мъж 26/07/2024, Петък 19:59 2
Миле Китич пие като смок
Миле Китич пие като смок 26/07/2024, Петък 19:39 2
България Всички новини
Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Шофьори, внимавайте! Дръзки крадци дебнат дали заключвате колите си в Бургас, двама вече изгоряха Близо 6 хиляди лева откраднали двама хитри бандити, но полицаите ги спипали Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Димчево става Палма де Майорка с най-луксозния си голф курорт в света Не в изкуствени водни басейни, а направо в Мандренското езеро тузарите ще разгръщат ударната зона на понтони Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Васил Киричев след сигнал до Флагман: Атака от конкуренцията е, защото съм успешен Такъв случай с починал човек от жк. "Братя Миладинови" няма, никой не ми давал пари без да издам фактура, всичко е клевета, твърди управителят на погребална агенция „ВиваСват“ Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Ляв народен фронт ще обедини след броени часове над 15 партии за предстоящите избори Очаква се левият блок по образец на Франция да приеме декларация   Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Това са кифличките на баба Станка за чудо и приказ Тази рецепта е безотказно вкусна и лесна, няма да съжалявате ако пробвате! Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Явор Бахаров проговори за пиянска случка в Бургас Аз ли съм единственият човек на тази земя, който е отишъл на купон, или съм единственият, който, след като се е почерпил, е задрямал на чист въздух на пейка, пита актьорът Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас Поморийската художничка Нели Тодорова представя самостоятелна изложба в Бургас На нея ще бъдат показани различни по стилове и тематика картини, както и такива, непоказвани досега – съкровени и искрени Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Лиxвeнитe paвнищa и пo ĸpeдититe, и пo и дeпoзититe y нac ce ĸoлeбaят Taĸa или инaчe, въпpocнитe ĸoлeбaния ca тoлĸoвa мaлĸи, чe ca пoчти нeзaбeлeжими ca oтдeлния ĸлиeнт, дoĸoлĸoтo нe влияят нa paзмepa нa внocĸитe пo oбcлyжвaнeтo нa дългa мy Ще се обърне в гроба: Вижте  какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Ще се обърне в гроба: Вижте какво се случва в замъка на Косьо Самоковеца Оказва се, че имотът на покойния контрабанден бос е много апетитна локация за куп звезди Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Нова измама в чалга средите, ползват името на Глория, за да опъват бръчки Фалшиви кадри обикалят социалните мрежи, създадени са чрез изкуствен интелект
Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Арестуваха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж Престъплението е станало на 14 май Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България Могат ли смъртоносните вируси Шандипура и Нипа от Индия да стигнат до България И двата могат да предизвикат енцефалит, като първият е опасен за децата, а другият засяга както малките, така и големите Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа Бриджит Бардо скочи на Ердоган, ето какво писмо му написа 89-годишната актриса призова да бъде оттеглен проектозакон за бездомните кучета Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро Средната заплата в Сърбия вече е 855 евро В Белград средната заплата е 1075 евро, в Нови Сад - 982 евро, в Ниш - 813 евро Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Ад край бреговете на Филипините! Танкер с 1,4 млн. литра мазут потъна Успяхме да спасим 16 от 17-те членове на екипажа, един от които е в неизвестност, заяви министърът на транспорта Джо Байдън: Време е да предам щафетата Джо Байдън: Време е да предам щафетата Американският президент каза, че се оттегля от кампанията в усилието си да защити демокрацията, поставяйки настрана личните си амбиции Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва Арестуваха в Бодрум терорист, сложил бомба в колата на офицер в Москва  При атентата вчера пострада и съпругата на руският военен  Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Гърците пропищяха: Туризмът излиза извън контрол Броят на пристигащите през 2024 г. ще надхвърли миналогодишния рекорд от 35 милиона, което почти сигурно ще донесе още повече приходи от туристи след 10-процентно увеличение от 2023 г. спрямо 2022 г. Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Сравниха смяната на пола при деца с нацизма в интервю с Мъск Тези „хора“ трябва да бъдат вкарвани в затвора заради престъпленията си, смята милиардерът Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Полицай застреля жена, можела да го залее с вряла вода Байдън прати съболезнования на близките на чернокожата Соня Маси
Асен ГЕНОВ, анализатор Асен ГЕНОВ, анализатор Ваканцията на депутатите ще засили отвращението на хората Виц на деня Виц на деня Една жена се гледа в огледалото и казва на съпруга си:
- Чувствам се дебела и грозна, и сбръчкана. Имам нужда от комплимент.
- ОК, зрението ти е перфектно!
Виц на деня Виц на деня В аптеката:
- Може ли 20 презе*ватива?
- А торбичка ще желаете ли - пита аптекарката?
- Е, тя не е чак пък толкова грозна!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Прощавайте, защо сините сливи са червени?
- Защото са зелени!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори