×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как ще се отрази коронавирусът на жилищния пазар у нас?


Как ще се отрази коронавирусът на жилищния пазар у нас?
Тема в развитие
Маркетинг по време на криза Здравните системи в Испания, Италия и Франция са пред колапс Заради COVID-19: Туристическата индустрия е в колапс Община Бургас спира всички разплащания, приоритет са мерките за борбата с коронавируса Автомобилната индустрия в ЕС е изправена пред безпрецедентна криза Ще счупи ли коронавирусът икономиката ни? Поне 3,5 млрд. лева ще загуби България Банковата ни система не е уязвима от коронавирус, но ще се съвземе ли скоро икономиката? Коронавирусът ще увеличи свободните офис площи у нас и ще притисне наемите Готови ли са агенциите за недвижими имоти у нас да преминат към виртуален режим? Този път Китай не е склонен да спаси световната икономика Ердоган: Навлизаме в нова ера на фундаментални промени Колекторските компании няма да спрат да събират дългове Икономика по време на пандемия или какво ни очаква в следващите месеци Сривът на пазарите продължава Най-популярните вериги за бързо хранене в България затвориха Пропуква ли се германската икономика под натиска на коронавируса? В борбата с коронавируса Кипър намалява ДДС Великобритания стартира извънредна кредитна схема за бизнеса Икономист: Сегашната криза все още не е по-голяма от тази през 2008 г Пътищата за Банско блокирани, не допускат дори бус, превозващ хляб Как ще се отрази коронавирусът на жилищния пазар у нас? Прогнозират още 20% спад на акциите на Уолстрийт Финансовият министър обясни как държавата ще помага на бизнеса
виж още
скрий
17 Март 2020, Вторник, 16:19 ч.

Предвестник на криза или възможност за развитие в нова посока?

Безпрецедентната ситуация в страната провокира съвсем логично въпросите: "Ще се отрази ли и по какъв начин на пазара на недвижими имоти? Дали е предвестник на криза или възможност за развитие в нова посока?". Ето какво отговарят експерти в бранша от цялата страна в анкета на Imoti.net, част от Investor Media Group.

"Смятам, че моментът е подходящ да погледнем към новите технологии, които ни позволяват да не се излагаме на риск от заболявания и въпреки това да сме активни на пазара за недвижими имоти", казва Александър Василев от Insidemaps Bulgaria. "Технологията с 3D виртуални огледи при високо качество на детайла е отдавна наложена на международните пазари и е крайно време да стане масова и в България. Моята прогноза е, че за съжаление точно тежко изпитание като коронавируса, а не необходимостта от спестяване на време и пари, ще направи технологиите за витруални огледи по-популярни на пазара за недвижими имоти", допълва той.

Според Майя Катанска от "Катани Инженеринг" последиците от коронавируса са трудно предвидими. Тя признава, че е възможно да се стигне до застой, вероятно дългосрочен. "Всички браншове, включително и фирмите за имоти, се налага да работят при нетипични условия, да бъдат гъвкави, инициативни, да преустроят и дигитализират дейността си", казва тя. Катанска е убедена, че имотният пазар, който през годините е минавал през кризи, ще оцелее и този път.

"Важното в този момент е да ни води презумцията, че трябва да оцелеем лично и професионално, че трябва да подходим отговорно към здравето на всички - клиенти, партньори, колеги. Сега ще имаме време да свършим неща, които сме отлагали, да помислим за нова организация на труда ни, възползвайки се от всички възможности на новите технологии, съвременни технически средства и комуникации", отбелязва тя.

"В оптимизацията на бъдещите ни действия, експедитивност и отговорност е заложено и нашето бъдеще. Ако бъдем единни и колегиални, ако споделяме идеи и добри практики, ако разширяваме обема на своите знания и компетентности, ще съхраним доверието на нашите клиенти и ще отворим нови хоризонти пред пазара за имоти", смята Катанска. 

Според Мартин Кателиев от "Матекс имоти" във Варна е прекалено рано да се правят категорични изводи за влиянието на епидемията върху пазара на имоти в страната и в морската столица в дългосрочен план. "Към момента хората са предпазливи от гледна точка на здравето си. Има частни случаи, които остават резервирани към огледи и контакти на този етап, в повечето случаи са семейства с малки деца. Това засега не се отразява негативно върху намеренията за инвестиция в имоти", казва  той.

Според него имотът остава единствената „крепост“ за спестяванията на хората на фона на случващото се на фондовите пазари. "Въпреки епидемията, цените на имотите остават сравнително стабилни. Очакваме задържане на ценовите равнища през годината. Рано е да правим генерални заключения за перспективите на пазара на имоти. Възможно е част от клиентите, които в момента са дистанцирани, да възобновят търсенето в кратък период след утихване на епидемията. Считаме, че пазарът ще регистрира положителна промяна в търсенето и предлагането на имоти, тъй като изчакващите ще се активизират до няколко месеца", прогнозира Кателиев.
Той очаква, че ще има колебания в търсенето на ваканционни имоти, тъй като реализацията им е свързана предимно с чуждестранни инвестиции, които отчитат известен спад. За момента обаче имотният пазар във Варна е стабилен и спокоен и не се усеща напрежение, допълва Кателиев.

В Плевен за момента се наблюдава нормална активност на пазара на недвижими имоти, казва Ангел Иванов от "Андромеда" - Плевен. "Започнати сделки се довършват, сключват се нови договори, кандидатства се за кредит и т.н. Търсенето за наеми е нормално за този период на годината и за региона, засега малкото по-големи инвестиционни намерения също остават и не се променят намеренията за по дългосрочни инвестиции", допълва той.

Той очаква интересът към инвестиране основно в жилищния сегмент да се запази. "Жилищата се закупуват основно с цел лично ползване или доходност от наеми или просто да се инвестират свободни парични средства поради сигурността, която имотите дават като инвестиционен инструмент. В Плевен доходността от имоти достига нива от 8-9%, като средно е около 5 - 6% при сегашните нива на цените на масовото жилище. Има наличие на доста чуждестранни студенти и служители в стабилни предприятия, които са основният двигател на по - високите наеми", отбелязва Иванов.

Нормалните нива на цените на имоти и тяхната доходност също предполагат стабилен пазар. "През следващите няколко седмици с оглед на спазване на изискванията на кризисното положение може да има спад в личните срещи или тяхното провеждане при завишени хигиенни изисквания, но пазарът на имоти е сегмент, в който предметът не боледува, не се разваля и изобщо не се уврежда, даже напротив задържа стойността си стабилна през годините с оглед на икономическата обстановка (възходи и спадове) и е един от най-стабилните активи, в коитоможе да се инвестира", казва Иванов.

Той очаква краткосрочни колебания и леко отлагане на сделките до нормализиране на стопанските отношения и преодоляването на първоначалния шок и неяснота около заразата, но при взетите мерки и опит от другите страни би могло да се подредят нещата, като се минимизират икономическите щети. "Като всеки вирус и всяка криза не се очаква тази да продължи дълго и трудно би се отразила в дългосрочен план на пазара на имоти", смята Иванов.

Според него очакванията за спадове на цените са нереалистични, тъй като всички икономически предпоставки за развит имотен пазар все още са налице - ниските банкови лихви, дори облекчения от страна на държавата и Европейския съюз биха се отразили положително през периода на тази криза. "Ако положението стане по-сериозно, може би ще имаме краткосрочен труден период и най - вероятно бързо възстановяване, като повечето незасегнати икономически участници биха реализирали тези свои инвестиционни намерения без оглед на здравната обстановка, така или иначе тя трябва и ще се преодолее в близките седмици или няколко месеца", казва Иванов

Според Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, кризите подлагат на изпитание не само здравето на човек, но и развитието на всеки бизнес. Чрез тях може да се стигне до задържане или спад в ръст на сделки и цени.

"Кризите могат да провокират използването на алтернативни начини на работа, а днес това са възможностите на технологичните постижения на нашето време. При пазара на имоти участниците все още са доста консервативни. При рекламирането на имоти те не предоставят цялата информация. Основно се разчита на директен контакт и много огледи, при които страните да си уточнят изискванията и да си въздействат. Все още сме доста далеч от онлайн сделки при имотите. Като случай от фантастичен филм звучи закупуването на имот в Канада от клиент в Русия, но е факт от миналата година. Българка – брокер в САЩ споделя, че има няколко успешни сделки за продажба на имоти, при които не се е срещала с купувачите, защото са реализирани онлайн, макар да са за милиони долари", казва Стойчева.

"Живеем в 21-и век и технологиите бързо променят живота ни. Преди 6-7 години имаше банки, които отказваха електронното банкиране, а днес го предпочитат. Може ли бизнесът с имоти да изполва повече технологиите, за да понесе по-малко загуби днес? Със сигурност – да. Компаниите, които презентират детайлно имотите си чрез качествени снимки, виртуални огледи, 3D модели, скици, street view и проучват добре изискванията на своите клиенти, в момента не срещат проблеми и реализират сделки", допълва тя.

"Може би тази криза ще наложи използването на онлайн комуникациите, VR технологиите, електронните проверки в Имотния регистър, онлайн разплащанията и т.н. Все неща от технолологичните облекчения на настоящето", очаква Стойчева.


В категории: Животът


3
Коментара
Флагман.БГ Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! 23/04/2024, Вторник 17:00 0
3
Коментара по темата
3.
адс
20.03.2020 16:29:28
0
0
мазен срив на цените, ей тва ги чакат имотите, до 6 месеца очакваите 300 евро за квадрат в лазур и братята :)
2.
Бургас
17.03.2020 19:42:21
0
3
Хора не си пръскайте парите, може да ви трябват.
1.
Гражданина
17.03.2020 17:47:20
1
6
Дано поне след тоя вирус се пукне този излуствем балон с тези цени!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Първо във Флагман.бг: Ясна е листата на ПП-ДБ в Бургас, има две изненади Николай Денков, а не Кирил Петков ще е водач, а третата позиция ще е за Атанас Атанасов Забравете за IQOS в заведенията! Забравете за IQOS в заведенията! Внесени са промени в закона за здравето Провал на първото заседание на парламентарната комисия за „Турски поток“ Провал на първото заседание на парламентарната комисия за „Турски поток“ То протече в процедурни спорове и без никакво действие по същество Ваксина за коклюш да се поставя месец и половина след раждането на бебето, предложиха лекари Ваксина за коклюш да се поставя месец и половина след раждането на бебето, предложиха лекари Към момента най-много са регистрираните случаи на заболели във възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести Скандал в комисията за Агенция „Митници“, Рашков отказа да отговаря на въпроси Скандал в комисията за Агенция „Митници“, Рашков отказа да отговаря на въпроси Къщата му е до тази на обвинения в контрабанда Стефан Димитров - една ограда ги дели, обяви Тошко Йорданов Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Близо 30% от българите заменят животинските продукти с веган опции Все повече млади хора предпочитат напитките на растителна основа пред кравето мляко Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Бургазлия си отцепи задълго две паркоместа в центъра, чакал доставка на дограма Почнаха разпити – установява се кой за малко не предизвика снощи инцидент с фатален изход Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" Община Несебър организира "Цветни дни за Марти" От администрацията призовават гражданите, гостите и приятелите на града да се присъединят към благотворителната акция За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари За пример: Наградиха първокласници от Тервел, намерили и върнали голяма сума пари Доброто стои в основата на човешките отношения, заяви министърът на образованието Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Не е ясна причината да посегне на живота си
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори