×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сривът на пазарите продължава


Сривът на пазарите продължава
Тема в развитие
Маркетинг по време на криза Здравните системи в Испания, Италия и Франция са пред колапс Заради COVID-19: Туристическата индустрия е в колапс Община Бургас спира всички разплащания, приоритет са мерките за борбата с коронавируса Автомобилната индустрия в ЕС е изправена пред безпрецедентна криза Ще счупи ли коронавирусът икономиката ни? Поне 3,5 млрд. лева ще загуби България Банковата ни система не е уязвима от коронавирус, но ще се съвземе ли скоро икономиката? Коронавирусът ще увеличи свободните офис площи у нас и ще притисне наемите Готови ли са агенциите за недвижими имоти у нас да преминат към виртуален режим? Този път Китай не е склонен да спаси световната икономика Ердоган: Навлизаме в нова ера на фундаментални промени Колекторските компании няма да спрат да събират дългове Икономика по време на пандемия или какво ни очаква в следващите месеци Сривът на пазарите продължава Най-популярните вериги за бързо хранене в България затвориха Пропуква ли се германската икономика под натиска на коронавируса? В борбата с коронавируса Кипър намалява ДДС Великобритания стартира извънредна кредитна схема за бизнеса Икономист: Сегашната криза все още не е по-голяма от тази през 2008 г Пътищата за Банско блокирани, не допускат дори бус, превозващ хляб Как ще се отрази коронавирусът на жилищния пазар у нас? Прогнозират още 20% спад на акциите на Уолстрийт Финансовият министър обясни как държавата ще помага на бизнеса
виж още
скрий
18 Март 2020, Сряда, 15:18 ч.
Автор: Флагман.бг

Dax губи 5%, търговията с фючърси върху щатски акции бе прекратена след достигане на долния лимит

Европейският пазар на акции не може да бъде удържан в устрема си надолу. В обедната търговия водещият индекс на Германия Dax е 5,2% в червената зона до ниво от 8474 пункта. Сред най-големите губещи са акциите от авиационната индустрия.

След скептичен коментар на анализатор акциите на Airbus и MTU Aero Engine пострадаха още повече. Книжата на Airbus поевтиняват в сряда с повече от 15% до 53,28 евро, най-ниското ниво от ноември 2016 г. Акциите на MTU поевтиняват във Франкфурт с до 17,9% до най-ниското си ниво от над три години.

Последните два дни на търговия сигнализираха за първите признаци на отпускане, отново имаше интерес за сделки. След временен спад от над 10% в понеделник загубите при закриването на търговията бяха с малко над 5 на сто. А във вторник също имаше временен спад с над 5% от затварящото ниво от 8939 пункта.

"Dax все още е в режим на срив", казав анализаторът Мартин Учнайдер от Bank Donner & Reuschel, цитиран от DPA. Ситуацията ще бъде смекчена в дългосрочен план само ако се намали броят на заразените с новия коронавирус. Несигурността за последиците от кризата, предизвикана от новия вирус, все още е изключително голяма и говори за продължителни силни колебания на пазарите. Учнайдер говори за "повтарящи се краткосрочни и драстични насрещни ветрове".

Икономистът Едгар Уок от Bankhaus Metzler прогнозира, че "броят на заразените ще намалее през април и че икономическата политика може да предотврати дотогава вълните от фалит". От май нататък карантината може да бъде облекчена и световната икономика да има голям шанс за забележимо възстановяване.

Водещият за еврозоната индекс EuroStoxx 50 се понижи с 6,4% до 2367,79 пункта. Развитието отразява крайната несигурност за това кога ще приключи настоящата изключителна ситуация. „Изследователи от Imperial College London заявиха в проучване, че ще минат 18 месеца, преди да бъде намерена ефективна ваксина", казва в коментар пазарният анализатор на CMC Markets Йохен Щанцл. „Въпросът е дали обществото и глобалната икономика могат да издържат толкова дълга фаза с настоящите мерки.“

Френският водещ индекс CAC 40 спада с 5,9 на сто до 3775,77 пункта, докато в Лондон FTSE 100 се свива с 4,88 на сто до 5036,37 пункта.

След третата голяма намеса на Фед индексите в Съединените щати скочиха с между пет и шест процента в рамките на 24 часа, но доверието в централните банки изглежда липсва.

Малко след затварянето на пазара фючърсните договори в САЩ, които сигнализират за откриването на индексите на фондовите пазари, отново се свиха значително. В момента инвеститорите очакват пожения от три до пет процента, когато пазарите в САЩ отворят в 15:30 ч. Пазарите в Азия също бяха по-слаби, австралийският индекс бе с 6,3% надолу.

Към 13:30 ч. фючърсите върху S&P 500 са надолу с 92 пункта, или с 3,7%. Фючърсите върху Nasdaq се свиват с 330 пункта или 4,5%, докато тези върху Dow Jones 30 спадат с 833 пункта, или 4%. Те достигнаха ограниченията и за спрени, което предполага, че пазарите могат да се отворят с още по-големи процентни спадове.

Все повече икономисти, включително тези от най-големите банки на Wall Street, заявиха, че огнището вече е предизвикало глобална рецесия. Goldman Sachs например прогнозира в бележка до клиентите си от неделя, че икономиката на САЩ ще се свие с 5% през второто тримесечие след 0% ръст на брутния вътрешен продукт през първите три месеца на годината.

Акциите на Tesla се обезцениха с над 5% при следборсовата търговия във вторник на фона на предположенията, че фабриката му във Фримънт, Калифорния, може да поддържа само „минимални основни операции“, тъй като служителите на закона я обявиха за несъществен бизнес в опита да да забавят разпространението на коронавируса.

Поглед към другите активи

„Антикризисната валута“ злато поевтинява с повече от два процента до 1493 долара за тройунция (31,1 грама). Според борсовите посредници все повече се налага инвеститорите да прибират кеш и да продават скъпоценния метал, за да компенсират загубите в други области.

Златото вече регистрира най-голямата седмична загуба от 2011 г. с минус 8,6%. Според Commerzbank подобен модел на поведение при златото е бил налице и време на финансовата криза от 2008 г. Тогава златото се възстанови и поскъпна сравнително бързо след рязкото понижение и след това удари рекордно високото ниво от 1921 долара. Ако сценарият се повтори, златото предлага атрактивна възможност за влизане.

Цените на петрола продължават да се сриват. Вчера, вторник, цените паднаха с до шест процента, днес, сряда, Брент губи още 4,39 процента, а за американския WTI понижението е с почти 9%. С цена от 27,37 долара за барел (159 литра) Брентът е малко над нивото от януари 2016 г. (27 долара). Барел WTI струва 24,55 долара -   за първи път от януари 2003 г. 

Доходността по гръцките държавни облигации нараства силно. Например от началото на март доходността по сегашния петгодишен гръцки бенчмарк се е увеличила около пет пъти от 0,72 на сто до 3,56%. Гърция не е заплашена от криза поради покачването на доходността.. Въпреки това надеждата за така бленувания инвестиционен рейтинг се отдалечава все повече.

Инвеститорите обаче започват да се притесняват от кредитоспособността на Италия, както се вижда от значителното увеличение на доходността по краткосрочните държавни облигации. Въпреки че тази стойност нарасна във вторник за всички страни от еврозоната, плюсът беше най-голям при италианските облигации – ръст от 33 базисни пункта.

Подкрепа чрез спешни покупки от страна на италианската централна банка забавят разпродажбата на италианските държавни облигации. Доходността по 10-годишните италиански облигации спада до 2,752 от 2,895 процента. Според вътрешен източник подобни действия ще продължат толкова дълго, колкото е необходимо.

Цените на петрола продължават да се сриват. Вчера, вторник, цените паднаха с до шест процента, днес, сряда, Брент губи още 4,39 процента, а за американския WTI понижението е с почти 9%. С цена от 27,37 долара за барел (159 литра) Брентът е малко над нивото от януари 2016 г. (27 долара). Барел WTI струва 24,55 долара -   за първи път от януари 2003 г. 

*Информацията е на Инвестор.бг и е актуализирана към 14:30  ч.


В категории: Бизнес


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори