×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пропуква ли се германската икономика под натиска на коронавируса?


Пропуква ли се германската икономика под натиска на коронавируса?
Тема в развитие
Маркетинг по време на криза Здравните системи в Испания, Италия и Франция са пред колапс Заради COVID-19: Туристическата индустрия е в колапс Община Бургас спира всички разплащания, приоритет са мерките за борбата с коронавируса Автомобилната индустрия в ЕС е изправена пред безпрецедентна криза Ще счупи ли коронавирусът икономиката ни? Поне 3,5 млрд. лева ще загуби България Банковата ни система не е уязвима от коронавирус, но ще се съвземе ли скоро икономиката? Коронавирусът ще увеличи свободните офис площи у нас и ще притисне наемите Готови ли са агенциите за недвижими имоти у нас да преминат към виртуален режим? Този път Китай не е склонен да спаси световната икономика Ердоган: Навлизаме в нова ера на фундаментални промени Колекторските компании няма да спрат да събират дългове Икономика по време на пандемия или какво ни очаква в следващите месеци Сривът на пазарите продължава Най-популярните вериги за бързо хранене в България затвориха Пропуква ли се германската икономика под натиска на коронавируса? В борбата с коронавируса Кипър намалява ДДС Великобритания стартира извънредна кредитна схема за бизнеса Икономист: Сегашната криза все още не е по-голяма от тази през 2008 г Пътищата за Банско блокирани, не допускат дори бус, превозващ хляб Как ще се отрази коронавирусът на жилищния пазар у нас? Прогнозират още 20% спад на акциите на Уолстрийт Финансовият министър обясни как държавата ще помага на бизнеса
виж още
скрий
18 Март 2020, Сряда, 09:21 ч.
Автор: Флагман.бг

В най-силната европейска икономика има победители и губещи от кризата, причинена от пандемията

Кризата с COVID-19 удари Германия и нейната експортно ориентирана икономика.

Проучване на WirtschaftsWoche показва, че почти всички германски компании, глобални лидери в своята област, са въвели ограничения за пътуване през последните дни и са преминали към дистанционна работа и видеоконференции.

Но как тя оценяват последиците от кризата с коронавируса върху фискалните си резултати? И как се справят с турбуленцията на важните пазари като Китай, САЩ и Италия? Сред тях има оптимисти, песимисти и победители, пише Euractiv.

Победителите

Един от големите германски победители в пандемията е Teamviewer. Базираната в Щутгарт компания предлага решения за видеоконференции и дистанционен достъп до компютри. 

Застрахователната компания Allianz също е доволна от "широко диверсифицирания бизнес модел и продуктите, които се търсят във всяка икономическа ситуация", докато колегите им от Munich Re не очакват разпространението на коронавируса да има значително негативно влияние върху бизнеса им.

„Нашето бизнес звено „Епидемични рискови решения“ се радва на рязко увеличение на търсенето от компании за нашите епидемични/пандемични застрахователни продукти след повявата на коронавируса“, добавят от Munich Re.

Производителят на спортни стоки Adidas също е „изключително уверен в бъдещите перспективи за растеж.“ Дружеството за медицински технологии и здравни грижи Fresenius ( с продажби от 3,5 млрд. евро) не вижда „в момента значителни ограничения“, но казва, че действа „с цялата необходима предпазливост“.

Базираният във Франкфурт производител на мотокари Kion е уверен, че „забавянето на производството и доставките в резултат на продължителните новогодишни празници в Китай и настоящата пандемия от коронавирус в Италия ще бъде преодоляно по-късно тази година“.

Дори по-малките компании са категорично оптимистични.

Например Волфганг Шпрейцер, представител на концерна Gruner AG, обяснява: „Ако тази ситуация не се влоши допълнително, което означава спиране на търсенето, икономическото развитие не би било по-добро или по-лошо, отколкото през 2019 г. или 2018 г. “

Петер Вимер, член на изпълнителния съвет за иновации и продукти на базираната в Тютлинген компания за медицински технологии Binder, заяви, че „производството все още протича гладко“. Той също така подчерта възможностите на своята компания, като заяви, че „участва в широкомащабни изследвания на коронавируса“.

„Извършват се изследвания върху самия вирус с помощта на нашите фризери, като на втора стъпка нашите въглеродни инкубатори се използват в големи фармацевтични компании за разработване на ваксина.“, посочи Вимер.

От Deutsche Post DHL обаче се изразиха по-колебливо.

„Ако макроикономическата ситуация се нормализира, би могло да има и положителни ефекти за логистичните компании“, заяви базираната в Бон логистична група. „Ако настоящата ситуация продължи по-дълго или се влоши през следващите месеци, негативните ефекти за групата вероятно ще надхвърлят положителните“, добавят от Deutsche Post DHL.

Губещите

Други компании обаче вече усещат негативните ефекти от кризата с пандемията.

Например, Lufthansa Group е една от първите компании, които усетиха негативните ефекти от разпространението на вируса. В момента се проверява „прилагането на съкратеното работно време“. 

Дружеството се опитва да задържи всички служители, като през последните седмици от Lufthansa вече са предложили на работниците „използването на доброволни индивидуални мерки за персонала“, включително неплатен отпуск, авансов годишен отпуск и „разширяване на работата на непълно работно време“.

Компанията е отменила изплащането на дивиденти на своите акционери. Тази стъпка е предназначена да помогне за осигуряване на платежоспособност.

Lufthansa също взема допълнителни заеми и предоставя своя флот от самолети като обезпечение. В случай, че кризата се задълбочи или продължи по-дълго, Lufthansa обмисля дори възможността за държавна помощ.

Марк Хилер, управляващият партньор на производителя на самолетни седалки Recaro Aircraft Seating от Schwäbisch Hall, Германия, сподели, че неговата компания страда от ситуацията с коронавируса. Пандемията „води до големи загуби в продажбите и по този начин до огромен натиск върху разходите“, подчерта Хилер.

Компанията DAF BASF, която има приходи от 59 млрд. евро, също отчита влошаване при дейността си.

„Тази година вече се сблъскваме с високо ниво на несигурност в световната икономика през първите два месеца. Коронавируса е добавен нов фактор, който значително затруднява растежа в началото на годината, особено в Китай “, съобщиха от компанията.

Химическата компания очаква „отрицателните ефекти на коронавируса да имат значително влияние в световен мащаб, особено през първото и второто тримесечие на 2020 г.“, при положение, че „вирусът няма да се разпространи в глобален мащаб“.

Няколко лидери на пазара не изключват намаляване на работното време.

Йорген Хофман, финансов директор на производителя на машини за рязане на пяна Albrecht Bäumer, заяви, че „очакваме да почувстваме ефектите до лятото на 2020 г. и в момента не смятаме, че ще успеем да компенсираме негативните последици по никакъв начин до края на годината “, което в най-лошия случай може да доведе до„ частично или пълно затваряне на фабриките“.

Оптимистите

Volkswagen обяви, че „почти всички“ нейни заводи в Китай разботят отново, „макар и на по-ниско ниво“, поради намаляване на потребителското търсене. 

Въпреки това доставките до заводите се осъществяват, главно защото служителите в логистичните вериги и отделите за закупуване вършват „тежката работа” през последните седмици, тъй като веригите на доставка функционират, макар и не по обичайните маршрути навсякъде.

VW сега доставя определени компоненти по самолети, а не чрез кораби.

Освен това Continental постепенно възобновява производството си в китайските заводи от 10 февруари. И 40-те завода на ZF Friedrichshafen със седалище в Китай са „възобновили производството или са във фаза на неговото повишаване“, въпреки че обемът на производството „все още не е достигнал 100%“.

Песимистите

Но не всички германски компании са толкова оптимистично настроени към бизнеса в Китай.

Производителят на селскостопанска техника Claas, например, в момента се бори със свиващия се пазар на селскостопански машини в Китай, като това явление реално предхожда избухването на коронавируса там.

Производството в Китай се „забавя през новата година“, а загубите все още не могат да бъдат точно оценени.

Множество компании посочват, че тяхната дейност в Китай е била „значително обезценена“ или засегната от коронавируса.

Производителят на брави и панти Emka определя настоящата икономическа ситуация в Китай като „напрегната“.

Заводите на Emka в Китай трябваше да останат затворени между четири и шест седмици.

Производителят на филтри BWF изчислява своите загуби от свиването на продажбите до момента в Китай и Италия през 2020 г. на 15 до 20 млн. евро.

Все още не е предвидено дали и до каква степен тези загуби могат да бъдат възстановени през 2020 г.

Източник: Инвестор.бг




2
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
2
Коментара по темата
2.
Бургадидас
18.03.2020 14:14:11
0
3
За Адидас имам някои съображения, при положение че бургаските батки не търкат подметки по улиците и фитнесите в момента.
1.
хх
18.03.2020 11:19:06
3
2
Икономиката ще се оправи, а също така и социалната и пенсионната системи.
Неслучайно мерките са за контролирано създаване на групов имунутет.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори