×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

DW: Aко коронавирусът не си отиде до лятото


DW: Aко коронавирусът не си отиде до лятото
Тема в развитие
Маркетинг по време на криза Здравните системи в Испания, Италия и Франция са пред колапс Заради COVID-19: Туристическата индустрия е в колапс Община Бургас спира всички разплащания, приоритет са мерките за борбата с коронавируса Автомобилната индустрия в ЕС е изправена пред безпрецедентна криза Ще счупи ли коронавирусът икономиката ни? Поне 3,5 млрд. лева ще загуби България Банковата ни система не е уязвима от коронавирус, но ще се съвземе ли скоро икономиката? Коронавирусът ще увеличи свободните офис площи у нас и ще притисне наемите Готови ли са агенциите за недвижими имоти у нас да преминат към виртуален режим? Този път Китай не е склонен да спаси световната икономика Ердоган: Навлизаме в нова ера на фундаментални промени Колекторските компании няма да спрат да събират дългове Икономика по време на пандемия или какво ни очаква в следващите месеци Сривът на пазарите продължава Най-популярните вериги за бързо хранене в България затвориха Пропуква ли се германската икономика под натиска на коронавируса? В борбата с коронавируса Кипър намалява ДДС Великобритания стартира извънредна кредитна схема за бизнеса Икономист: Сегашната криза все още не е по-голяма от тази през 2008 г Пътищата за Банско блокирани, не допускат дори бус, превозващ хляб Как ще се отрази коронавирусът на жилищния пазар у нас? Прогнозират още 20% спад на акциите на Уолстрийт Финансовият министър обясни как държавата ще помага на бизнеса
виж още
скрий
24 Март 2020, Вторник, 08:17 ч.

Днешното сътресение далеч не е толкова страшно, колкото онова отпреди десетилетие, смята икономист

Kоронавирусът парализира световната икономика. Някои дори твърдят, че се задава невиждана криза. Според други, икономиката бързо ще се възстанови през втората половина на годината. Но само ако дотогава епидемията отшуми, пише vesti.bg.

Икономическите сътресения, предизвикани от COVID-19, пробудиха спомени за глобалната финансова криза от 2008-2009 година. Говори се за рецесия, на борсите се лее кръв, а държавите и централните банки сякаш са изтървали икономическите юзди.

Пандемията, която взе вече хиляди жертви по цял свят, буквално парализира глобалната икономика: милиони хора са под карантина, а световните търговски доставки са тежко увредени, включително поради ограниченията в „глобалната фабрика“ Китай.

Вече се чуват оценки, че сегашната криза е сравнима с рецесията от 2008-2009. В същото време мнозина експерти прогнозират, че глобалната икономика бързо ще се възстанови през втората половина на годината. Но със следната уговорка: ако дотогава епидемията отшуми.

До момента короновирусът вече нанесе сериозни щети на въздухоплаването и на петролните пазари. Въздухоплаването тъй или иначе страда от убийствената конкуренция, от ценовите войни и от хилавото си финансово състояние, а сега получи нов тежък удар от пандемията, която заплашва да доведе до фалит редица авиокомпании. Шефът на „Бритиш Еруейз“ Алекс Круз описва сегашното положение като „криза с глобални измерения, каквато още не сме виждали“.

Редица утвърдени авиокомпании настояха за държавни помощи, за да се справят с „тежката буря в небесата“. „След като дори такива богати фирми като „Луфтханза“ искат държавни помощи, тогава положението явно е лошо“, твърди пред ДВ експертът Роб Морис. „Очевидно за всички авиокомпании по света през 2020 година има една-единствена цел: да оцелеят. Боя се обаче, че много от тях няма да се справят и скоро ще станем свидетели на първите фалити.“

Петролните пазари не са в по-добро състояние. Очаква се, че световното потребление на нефтени продукти ще претърпи невиждан крах - поради временните ограничения на пътуванията, затворените производствени мощности и другите мерки за ограничаване на заразата. Тази година цените на петрола вече спаднаха с 50%, пише "Дойче веле".

Кризисната лавина от 2008-2009 беше предизвикана от евтините кредити, които банките безогледно раздаваха на купувачите на недвижими имоти. Когато балонът се спука, редица големи международни банки бяха поставени на колене, тъй като не разполагаха с достатъчно капитал, за да понесат удара. Днес обаче банките са в значително по-добро състояние - най-вече благодарение на засилената държавна и международна регулация, която беше наложена след онази криза.

„Кризата от 2008-2009 беше много по-страшна, защото тогава глобалната финансова система беше много по-уязвима. Банките не бяха толкова добре капитализирани, колкото сега - особено в САЩ“, обяснява експертката Сара Джонсън.

Независимо от всичко това, на банките определено им пáри под стъпалата - особено в Европа, където борбата за печалби беше твърде жестока заради извънредно ниските лихви. Експертите предупреждават още, че заради сегашното извънредно положение Италия може едностранно да прекрати плащанията по своите задължения.

Фалитът на „Лемън Брадърс“ отприщи най-тежката финансова криза след срива от 1929. Икономическият растеж сериозно се забави, унищожени бяха милиони работни места, изгоряха спестяванията на много хора. Според прогнозите на ООН, сегашната икономически криза ще струва на световната икономика около 2 трилиона долара, но това няма да хвърли света в парализа.

„Според нас, сегашният шок е много по-ограничен във времето и ще окаже много по-незначителни въздействия върху световната икономика в сравнение с глобалната финансова криза“, казва в интервю за ДВ Бен Мей, директор на изследователския център по макроикономически въпроси в „Оксфорд Икономикс“. „Днес може и да си стоите у дома заради коронавируса. Но парите, които не сте изхарчили днес, няма да спестите за вечността, а ще ги изхарчите в бъдеще. Това ни учи опитът от предишни епидемии или природни катастрофи.“

От друга страна шокът, предизвикан от COVID-19, едва ли можеше да дойде в по-лош момент за световните търговски връзки, които и бездруго са увредени от напрежението между САЩ и Китай - двете най-големи световни икономики. Независимо от това днешното сътресение далеч не е толкова страшно, колкото онова отпреди десетилетие, смята Щефан Коотс от германския Институт за световна икономика.

"Глобалната финансова криза беше вътрешно-системна поради сериозна декапитализация в определени страни и поради свръхзадлъжнялост. Тези два корена на кризата се лекуват много по-трудно, отколкото сегашната криза, в която си имаме работа просто с прекъсване на определени производствени структури“, обяснява Коотс. „Така че дори кризата, предизвикана от коронавируса, до доведе до сериозно спадане на производството, шансовете за бързо излизане от рецесията са много по-добри, отколкото по време на глобалната финансова криза“, твърди експертът.


В категории: Бизнес


1
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
1
Коментара по темата
1.
тоя сезон го пиши бегал
25.03.2020 11:47:19
0
1
Още ли се надявате на туристически сезон? Този път обаче и големите играчи ще изгорят на слънчака.
Трябва да не сте в ред или тия които ни управляват, че да пуснат туристи лятото тук. Ако това се случи ще видите сценарий като в Италия
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук
Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори