×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Здравните системи в Испания, Италия и Франция са пред колапс


Здравните системи в Испания, Италия и Франция са пред колапс
Временна полева болница в изложбена зала в Мадрид
Тема в развитие
Маркетинг по време на криза Здравните системи в Испания, Италия и Франция са пред колапс Заради COVID-19: Туристическата индустрия е в колапс Община Бургас спира всички разплащания, приоритет са мерките за борбата с коронавируса Автомобилната индустрия в ЕС е изправена пред безпрецедентна криза Ще счупи ли коронавирусът икономиката ни? Поне 3,5 млрд. лева ще загуби България Банковата ни система не е уязвима от коронавирус, но ще се съвземе ли скоро икономиката? Коронавирусът ще увеличи свободните офис площи у нас и ще притисне наемите Готови ли са агенциите за недвижими имоти у нас да преминат към виртуален режим? Този път Китай не е склонен да спаси световната икономика Ердоган: Навлизаме в нова ера на фундаментални промени Колекторските компании няма да спрат да събират дългове Икономика по време на пандемия или какво ни очаква в следващите месеци Сривът на пазарите продължава Най-популярните вериги за бързо хранене в България затвориха Пропуква ли се германската икономика под натиска на коронавируса? В борбата с коронавируса Кипър намалява ДДС Великобритания стартира извънредна кредитна схема за бизнеса Икономист: Сегашната криза все още не е по-голяма от тази през 2008 г Пътищата за Банско блокирани, не допускат дори бус, превозващ хляб Как ще се отрази коронавирусът на жилищния пазар у нас? Прогнозират още 20% спад на акциите на Уолстрийт Финансовият министър обясни как държавата ще помага на бизнеса
виж още
скрий
23 Март 2020, Понеделник, 09:59 ч.
Автор: Флагман.бг

Причините: късни и недостатъчни мерки, недостатъчно тестове и погрешни методи

Ако приемем, че в момента ген. Веницслав Мутафчийски има най-неприятната работна позиция в България, то за Европа и Италия това може да се твърди за Анджело Борели. Всеки ден от 18:00 ч. (местно време) ръководителят на гражданската защита в Рим съобщава новите данни за разпространението на коронаворуса. А изминаха почти пет седмици, откакто първите заразени станаха известни в Северна Италия, пише Инвестор.бг.

Броят на болните се увеличава с бързи темпове всеки ден. В момента има 47 029 души, около 20 процента повече, отколкото в петък. Южна Корея, която се бори с пандемията с изумителна ефективност, отдавна падна зад Италия. Испания е веднага след Италия и Иран, следвана от Германия и Франция, както показват данните на Световната здравна организация (СЗО).

Фактът, че ситуацията в Италия е особено критична, се дължи на това, че тя е около две седмици пред останалите европейски страни. Това означава, че италианските условия скоро биха могли да преобладават в Германия, Испания и Франция. Във Франция и Испания, по-специално, здравната система вече е на ръба.

Париж и Мадрид отдавна следват Италия и наложиха комендантско време. Отворени са само супермаркети и аптеки. Премиерът Джузепе Конте подготви италианците в четвъртък за разширяване на драстичните мерки, които трябваше да приключат на 25 март.

"Ограниченията работят, но удължаването на тоталната забрана за излизане е неизбежно", каза той. Училищата и университетите също трябва да останат затворени след 3 април. Пътният контрол ще бъде затегнат, каза министърът на вътрешните работи Лучиана Ламоргезе.

Ситуацията е драматична. Преди всичко, увеличението на броя на смъртните случаи: в сряда имаше 475 за един ден, увеличение с 19 процента в рамките на 24 часа. Това е най-големият дневен прираст от началото на кризата с коронавируса, каза Борели. Общо 3405 души бяха загинали от Covid-19 в Италия по това време -  повече, отколкото в Китай. 427 смъртни случая бяха добавени в четвъртък. Единственият светъл лъч: броят на излекуваните също се увеличава, те бяха 4440.

Положението в болниците е драматично. Липсват леглата за интензивно лечение. Според Министерството на здравеопазването в момента има само 5200 такива в цялата страна. Правителството не успява да увеличи броя на временно преустроените частни болници, военни болници и специални клиники.

Респираторите, защитните костюми и маските също са оскъдни. „Ние сме в спешна ситуация, персоналът ни работи денонощно и не знаем колко дълго ще продължи тази пандемия“, казва Стефано Фагиоли, медицински директор на XXIII болница „Джовани“ в Бергамо.

Пандемията произвежда ужасяващи кадри: жителите на града разпространяват видеоклипове, показващи военни камиони, които пренасят починалите от Бергамо в други провинции през нощта, защото погребалните домове са препълнени.

Вече са налични първите статистически данни за жертвите. Според Силвио Брусаферо, ръководител на държавния здравен институт ISS в Рим, 80 процента от загиналите са мъже на възраст от 70 до 89 години, които са имали предишни заболявания. Но броят на по-младите заразени хора се увеличава. Брусаферо приема, че има голям брой нерегистрирани случаи: "Тестваме само хора със симптоми, а не цялото население“, признава той.

Испанската здравна система – на ръба

Испания е само на няколко дни зад Италия. Здравната система също работи на лимита си и е  на косъм от колапс. В болниците липсва защитна екипировка - маски, очила или облекло. 455 лекари и медицински сестри, заразени с вируса, са в карантина и поради това отсъстват от претоварените клиники. Една медицинска сестра вече почина от болестта.

Дефицитът е толкова голям, че испанският текстилен гигант Inditex предложи да предостави на правителството своята глобална логистична мрежа за транспортиране на спешно необходимите материали.

Компанията също така тества производство на маски и болнични облекла в своите шевни фабрики. "Най-лошото все още е пред нас", прогнозира испанският премиер в сряда, когато говори пред почти празен парламент. Броят на заразените тогава бе 17 147. Междувременно към уикенда е 21 571, от които починали са 1093 души, а оздравели – 1588. Над 1100 са в отделения за интензивно лечение – над 620 от тях в района на Мадрид.

От четвъртък първите пациенти в столицата са прехвърлени в "Gran Hotel Colón", първият хотел, който е превърнат в лазарет. „В допълнение редица лекари ще бъдат изведени от пенсия. Част от тях наскоро са се пенсионирали на 65-годишна възраст", обяснява Палома Алонсо Куеста, здравен експерт в бизнес училището IE.

Общо испанските власти са наели още 50 000 здравни работници, включително пенсионирани лекари и медицински сестри, студенти по медицина в последна година и млади лекари.

Големият брой случаи в Испания се обяснява с културата. „В Испания е част от социалния живот да излизаш вечер и да се срещаш с приятели. Това е фатално при пандемия“, казва експертът.

Заради дефицита на тестови комплекти Испания не тества всички, които се обаждат на номера за спешни случаи с леки симптоми. Това води до голям брой недекларирани случаи. Световната здравна организация многократно предупреждава, че е важно за ограничаването на пандемията наистина да знаем всички случаи и техните контакти.
Друг основен проблем в Испания е, че здравеопазването попада в компетентността на 17-те автономни региона. Дори събирането и преносът на данни е проблематично. Никаква статистика не показва колко хора са били тествани в Испания и колко от тях са били положителни.

Санитарно бедствие и във Франция

Франция ще обяви „санитарната спешна ситуация“ в следващите дни. Това ще позволи на правителството да ограничи допълнително свободата на движение на гражданите и да се намеси в икономиката чрез укази.

Франция има малко над 12 000 потвърдени болни от коронавирус, но вече обяви 450 смъртни случая. В четвъртък те бяха едва 175. Почти 1000 пациенти във Франция се лекуват с изкуствена вентилация.

Според генералния директор на Националната здравна служба Жером Саломон около половината от тях са под 60-годишна възраст. Това е изключително изненадващо, защото особено възрастните хора над 65 или 70 години имат особено тежки симптоми.

Едно от обясненията може да бъде, че болниците вече са започнали да избират възрастово пациентите и предпочитат да лекуват по-млади хора. Ежедневникът Le Figaro цитира Гаел Дюрел, президент на Асоциацията на координиращите лекари, който казва, че болниците трудно приемат пациенти от Covid-19 от домове за възрастни хора: „Те са склонни да лекуват онези, които имат по-големи шансове да се преборят“. Според Дюрел около 20 процента от заразените умират в домове за пенсионери. Това обяснява и високата смъртност във Франция.

Ограниченият капацитет на леглата с устройства за обдишване е проблем. Общо трябва да бъдат на разположение 5000, една пета от които вече са заети. Но броят на заразените нараства експоненциално.

Пренатоварени региони

Другата трудност е регионалното натрупване на случаи. Регионът Гранд Ест, особено Елзас, вече е претоварен. Регионът Ил дьо Франс около Париж сега е изправен пред същата съдба. Частните болници са инструктирани да изпразват операционните си зали, като отлагат некритичните операции.

Частните болници предоставят допълнителни 4000 легла за реанимация, но очевидно те далеч не са заети от пациенти. В допълнение: „Ние сме беззащитни, нашите лекари и медицински сестри нямат защитни маски", казва Ламин Гарби, ръководител на асоциацията на частните болници.

Във Франция общо три милиона души работят като медицински и обслужващ персонал, всеки от които се нуждае от пет маски на ден. Държавата далеч не осигурява тези 15 милиона единици на ден.

Тя започна да изземва инвентара и да произвежда нови маски преди две седмици, но очевидно не стартира достатъчно бързо и логистиката също не работи. Към това се добавят и кражбите: 15 000 маски са откраднати само в университетската клиника в Монпелие. Генералният директор на Националната здравна служба Жером Саломон се сблъсква с проблема с маските всеки ден и винаги е готов с един и същи лаконичен отговор: „Аптеките скоро ще бъдат снабдени с достатъчни количества“.

Друга слаба точка е недостатъчният брой тестове. Саломон не отрича, че Франция тества значително по-малко за вируса, отколкото другите страни. Той обаче не предоставя причина за това.

Тъмната страна на положителните случаи

Въпреки това малкият брой тестове има последствия: от една страна, се разпознават по-малко положителни случаи, а от друга, не се знаят онези, които вече са прекарали заболяването (дори на крак) и вече не са заразни. Цели смени лекари се изпращат у дома, когато възникне случай, вместо да се тестват всички лекари и да оставят тези, които не са положителни, да продължат да работят.

Въпреки че ограниченията за излизане са в сила само от няколко дни и все още няма отчет, който да може да се използва за проверка на ефективността на мярката, вътрешният министър заплашва да я разшири: „Няма да се колебаем да затегнем и разширим мерките, ако това се окаже необходимо“, каза той.

И въпреки предупрежденията на много лекари, президентът Еманюел Макрон продължи с провеждането на първия тур на местните избори само преди пет дни. Милиони французи караха и ходиха до избирателните секции, десетки хиляди изборни работници трябваше да прекарат часове в избирателните секции - единствената защита: бутилка дезинфектант на входа. Никой не би могъл да си представи по-явен ускорител на инфекцията.


В категории: Здраве


3
Коментара
Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 3
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 2
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 2
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
3
Коментара по темата
3.
До номер 1
24.03.2020 13:12:56
0
1
Ти си начело на влакчето, там е най-големия кеф. Сетне може и бибитки да направиш. За десерт да лапаш млади дундурки, много е здравословно за здравната ти система.
2.
СМЕХ
23.03.2020 12:12:34
1
5
ТЯХ НЕ ГИ МИСЛЕТЕ,С МОТОР ДА ГИ ГОНИМ,НЕ МОЖЕМ ГИ СТИГНА.....ГЛЕДАЙТЕ У НАС КАКВО Е........ЩОТО СМЕ ЦЪФНАЛИ И ВЪРЗАЛИ........
1.
Европейски ценности
23.03.2020 11:39:23
6
1
Важното е икономиката да върви, а и да си правим весели гей влакчета... пък сме си и глезени и прости.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори