×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • "Прилепът" от Йохан Щраус-син в четвъртък 19 часа в залата на Бургаската опера
  • Заради непочистения сняг в София: Санкции за над 120 000 лева
  • Министерството на туризма представи България на туристическото изложение TTWarsaw във Варшава
  • Задържаха мъж, заканил се с убийство на жена и счупил стъклото на колата ѝ в София
  • Обстановката в Плевен: 15 души са евакуирани, спасени са бедстващи
  • Пътят от Разград към Търговище е отворен за движение за леки коли
  • Йоловски отчете над 6100 киберинцидента от началото на година, през 2022 г. са били 4100
  • Хороскопа си за деня - чети тук
  • Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември
  • 11 души са загубили живота си при злополука в мина за платина в Южна Африка
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Влизам в местната политика загрижен за бизнеса и пенсионерите в Бургас


Влизам в местната политика загрижен за бизнеса и пенсионерите в Бургас
Градът заслужава по-добра инфраструктура, необходими са нови паркинги, трябва да има детска болница, категоричен е Венцислав Вичев
Тема в развитие
Излизам като кандидат за кмет на Бургас в името на нашите деца, вярвам на моите съмишленици от ПП МИР и Обединение "Бургазлии" Професор е кандидатът за кмет на Партия МИР и Гражданско обединение „Бургазлии” Защо Елена Параскова - една от успелите жени в Бургас, стана учредител на гражданско обединение „Бургазлии“ Инфраструктурата в цял Бургас трябва да се подобри, Меден рудник се нуждае от нов наказателен паркинг Валери Лазаров, Гражданско обединение „Бургазлии“: Време е да си върнем спортните бази, приоритет №1 за града трябва да са децата Димитър Шангов от „Гражданско обединение Бургазлии“ с анализ на пазара на природен газ, санирането и яхтените пристанища Днес темата е Бургас, Рожен, Президентът и отново Бургас! Гражданско обединение „Бургазлии“ кани на среща водачите на листите в Бургаска област Учредиха обединение „Бургазлии”, вероятно за участие в местния вот
виж още
скрий
13 Септември 2023, Сряда, 09:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Смятам, че на тези избори трябва да гласуваме не толкова за хората, които провеждат политиките, а за самите политики, които са полезни за града, коментира предприемачът

- Г-н Вичев, през годините сте постигали резултати в разнородни бизнес проекти. Сега фокусът Ви е върху ресторантьорството и туризма. Какво липсва в този сектор?

- Липсват кадри – това е краткият ми отговор. Давам го винаги, защото постоянно в практиката ми срещам този проблем. В личните ми разговори с колеги и други бизнесмени също се посочва именно това като препятствие. Не говорим тук за бизнес, който не плаща големи заплати или  не предлага добри условия на труд, въпреки наличието на тези обстоятелства, липсват квалифицирани работници.

Аз лично разглеждам всичко това в контекста на застаряващото население и демографската криза. Обяснявам си го през тези процеси. Нека Ви дам един обикновен пример – по данни на Българската стопанска камара за 2021 г. коефицентът на демографска заместимост е 69. Това означава, че чисто и просто на всеки 100 души, които подготвят документи, за да излязат в пенсия, има само 69 млади, които да ги заместят.

1/3 от местата не са запълнени, липсват хора за тях! За това не се говори в националните телевизии и в местните парламенти по градове. Само че бизнесът и работниците не могат да чакат до безкрай. Нали разбирате, че оттук бизнесът започва да търси решение, не може просто да изчака – например, задържа възрастни кадри, които да осигурят нормалното функциониране на производството и услугите.

Такива мерки според мен обаче трябва да са само изключение, а при нас изключението се е превърнало в правило. За мен е важно преди да даваме решение на проблема първо да дефинираме правилно самия проблем и едва тогава да подходим към неговото разрешаване. Голи решения всеки може да предложи, но те не водят до резултат.

- Въпреки че бизнес заниманията Ви са разпръснати по Черноморието, Вие сте постоянно в Бургас и следите развитието на града. Има ли нещо в него, което е произвело у Вас лошо впечатление?

- Държа да отбележа, че винаги съм критикувал  конструктивно, не искам да говоря празни думи или да нападам самоцелно. Градът върви в правилната посока и аз смятам, че на тези избори трябва да гласуваме за приемственост – не толкова за хората, които провеждат политиките, а за самите политики, които са полезни за града.

Бургас заслужава по-добра инфраструктура, необходими са нови паркинги, трябва да има детска болница. Тези и още много други са политиките, които трябва да продължат. Зависи много обаче кои местни политици ще ги провеждат. Важно е това да става в диалог между личностите, които истински искат да видят Бургас осъвременен. Това може да стане когато настоящият модел на управление се фокусира в битовите проблеми на собственото си гражданско общество.

Сега конкретно – девет пенсионерски клуба в Бургас са обединени в Дружество с нестопанска цел. Общината им дава помещение, където тези хора да се събират и също така  около 60 хил. лв годишно. Дотук добре, но вижте как продължава този процес – Общината иска от тях наем и лично те да плащат за вода и ел. енергия. Всяка година парите, които се дават не се променят чувствително и реално остават същите. В страната обаче текат инфлационни процеси. Парите имат парична и действителна стойност – паричната показва цифровото изражение на заплатата, а действителната – количеството стоки и услуги, които можете да си позволите. В случая се дават парично едни и същи средства за пенсионерите, а цените на тока, водата и пр. растат. Нали разбирате, че така нищо не може да функционира правилно. Уредниците, които правят организацията са на 6-часов работен ден и получават 170 лв. заплата. Това са 5,60 лв. на ден!

Знаете ли какъв е резултатът от това меко казано нетактично отношение към пенсионерите – в периода 2020-2023 г. броят на пенсионерите, които имат принадлежност към това дружество е намалял с повече от 50%. През 2020-та година  са били около 1300 души, а сега са 560. Излиза така, че е скъпо вече да бъдеш пенсионер в пенсионерска общност.

Това за мен е недопустимо отношение към едни хора, които в огромната си част са работили в града и плащат данъците си тук. Това е нещото, което ми е направило неприятно впечатление. Това е и едно от първите неща, с които бих се заел в местния парламент.

- Какви са Вашите политически убеждения? Леви или десни?

- Не робувам на подобен вид категории. Аз съм практичен човек. Да, подкрепям в голяма степен бизнеса и възможността на хората да се занимават с частна инициатива, но не съм загубил своята социална чувствителност към работниците и затова изтъкнах по-рано, че липсата им е много голям проблем. Не разбирам хората, които заемат крайни позиции по отношение на едната или другата страна в спора работодател – работник. Такъв спор не трябва да има. Нито е вярно че бизнесът ограбва работниците, нито че работниците бездейстат и искат високи заплати. Истината е по средата. Ще направя всичко, за да бъда посредник в тези взаимоотношения.

- Каква е Вашата мотивация да влезете в местната политика?

- Мотивацията ми е в резултат на всички тези години, в които като гражданин  не съм се     чувствал представен в политиката. Много пъти се е случвало да знам как конкретен проблем   може да се реши, но съм бил безсилен да го реша поради необвързаност с политическия живот. Неудовлетворен съм от факта, че обикновени неща за бизнес климата в града не се случват и то поради безхаберие. Осъзнавам, че колкото и да се старая да създавам блага за работници и бизнес в един момент „удрям на камък“ и затова запазвам целта, но сменям подхода.

От изключително значение за мен е гражданското общество. Всички тези граждани, които се вдигат на протести заради разрушените пътища, последен такъв пример бе с хората от кв. Долно Езерово, кв. Лозово, кв. Черно Море и кв. Рудник и ужасното състояние на пътната мрежа до там и в самите квартали. Тези хора, които изпълниха площада пред Съдебната палата в Бургас, след случая „Дебора“ в Стара загора и потърсиха с присъствието си там справедливост. Много други случаи има такива, но давам тези примери, за да обясня какъв е истинският дух на гражданската енергия и сила. Аз одобрявам и участвам в подобен вид инициативи, разговарям с тези хора, познавам ги и знам, че те са искрени в действията си.

Тази тяхна отдаденост – да отделят от времето си за протести относно техни, но понякога и чужди проблеми заслужава не само уважение заслужава защита, подкрепа и трибуна. Това също е част от моята мотивация – да защитавам тази енергия на обединените граждани.
България Всички новини
Едно от най-очакваните музикални събития тази зима в Бургас е „THE MAIN EVENT“ Едно от най-очакваните музикални събития тази зима в Бургас е „THE MAIN EVENT“ Висококачествен звук, огромни екрани и зашеметяващи светлинни ефекти ще са допълненията, които ще създадат взривяваща атмосфера Всяка жена носи стария си, но любим сутиен, защото... Всяка жена носи стария си, но любим сутиен, защото... Вижте 7 смешни и смущаващи неща, за които няма обяснение 4 сигнала, че връзката ви е заседнала в мъртва точка 4 сигнала, че връзката ви е заседнала в мъртва точка По-добре поговорете с партньора си и обсъдете заедно какво можете да направите, за да освежите чувствата си Зодиакални знаци, които се превръщат в любимци на всички Зодиакални знаци, които се превръщат в любимци на всички Ето кои са те  Мъжете припадат по нея, а тя се стяга за баба Мъжете припадат по нея, а тя се стяга за баба Макар и само на 44 години, фолк дивата Деси Слава очаква внучка Рецепта за инстантни нудли с кайма и забулено яйце Рецепта за инстантни нудли с кайма и забулено яйце Преди консумация на инстантни нудли с кайма и забулено яйце всичко се разбърква добре със соса Паметникът на Шипка е затворен до 1 декември Паметникът на Шипка е затворен до 1 декември Причината - силният вятър, снегонавяванията "БУКЦИ" - книжката с кауза и историята на една млада учителка, която помага на деца в нужда "БУКЦИ" - книжката с кауза и историята на една млада учителка, която помага на деца в нужда Огромната ѝ любов към музиката и театъра прави Елени Петкова един необикновен учител, когото децата обожават 376 военни с 80 автомобила пазят границата с Турция срещу 14 млн. лв. 376 военни с 80 автомобила пазят границата с Турция срещу 14 млн. лв. Това са извънредни средства, гласувани от Министерския съвет, които се очаква да се изразходват в рамките на шест месеца Най-хубавото в бюджета е, че ще има пари за инвестиции в градовете, смята Жечо Станков Най-хубавото в бюджета е, че ще има пари за инвестиции в градовете, смята Жечо Станков За Бургас ще се отделят средства за детската болница, водопроводи, пътища, кръстовища и други, даде пример депутатът
Как се приема шокиращото завръщане на Дейвид Камерън в политиката Как се приема шокиращото завръщане на Дейвид Камерън в политиката Премиерът Руши Сунак го назначи за министър на външните работа  Този българин застреля и зарови жена си, но възмездието го застигна Този българин застреля и зарови жена си, но възмездието го застигна Получи 16 години затвор Как учениците на Ламбо ще почетат паметта му Как учениците на Ламбо ще почетат паметта му На 9 декември всичките му ученици ще се съберат и ще отбележат годишнина от рождението му Гришо, ти ли си? Гришо, ти ли си? Тенис звездата е с променена визия  На кого показа среден пръст тази фолкпевица На кого показа среден пръст тази фолкпевица Преди броени дни Емануела буквално попиля бившия си – Мартин Елвиса, който в момента цяла България гледа в „Игри на волята“ и въобще не е в изгодна спрямо другите позиция Тя е световна звезда, но защо изглежда толкова уморена и тъжна Тя е световна звезда, но защо изглежда толкова уморена и тъжна Щракнаха Моника Белучи в Милано  Есхумират трупа на Денди Есхумират трупа на Денди Близките му смятат, че е убит Те са най-големите звезди в турското кино, но идва ли краят на брака им Те са най-големите звезди в турското кино, но идва ли краят на брака им Според клюките, разпространили се вирусно се заговори, че съпругата му Башар Дизер била бясна заради неговата заигравка с колежката му Серенай Саръкая Цензурират тази велика песен на Продиджи, защото... Цензурират тази велика песен на Продиджи, защото... Възхвалявала домашното насилие Внезапно почина вицепрезидент на голяма банка - едва на 42 години Внезапно почина вицепрезидент на голяма банка - едва на 42 години Поредната мистериозна смърт в руския елит
Татяна Дончева Татяна Дончева Най-активно правителството на ГЕРБ използваше футболните агитки Виц на деня Виц на деня Началник, това е безобразие? Едва влакът потегли, а на мен вече ми откраднаха куфара!
- Господине - това е бърз влак!
Виц на деня Виц на деня Клиент пита адвокат:
- Вярно ли е, че за два въпроса взимате 500 евро?
Адвокатът отговорил:
- Да, вярно е. Какъв е вторият въпрос?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нито една социална мрежа не може да замени кръчмата...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори