×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Влизам в местната политика загрижен за бизнеса и пенсионерите в Бургас


Влизам в местната политика загрижен за бизнеса и пенсионерите в Бургас
Градът заслужава по-добра инфраструктура, необходими са нови паркинги, трябва да има детска болница, категоричен е Венцислав Вичев
Тема в развитие
Излизам като кандидат за кмет на Бургас в името на нашите деца, вярвам на моите съмишленици от ПП МИР и Обединение "Бургазлии" Професор е кандидатът за кмет на Партия МИР и Гражданско обединение „Бургазлии” Защо Елена Параскова - една от успелите жени в Бургас, стана учредител на гражданско обединение „Бургазлии“ Инфраструктурата в цял Бургас трябва да се подобри, Меден рудник се нуждае от нов наказателен паркинг Валери Лазаров, Гражданско обединение „Бургазлии“: Време е да си върнем спортните бази, приоритет №1 за града трябва да са децата Димитър Шангов от „Гражданско обединение Бургазлии“ с анализ на пазара на природен газ, санирането и яхтените пристанища Днес темата е Бургас, Рожен, Президентът и отново Бургас! Гражданско обединение „Бургазлии“ кани на среща водачите на листите в Бургаска област Учредиха обединение „Бургазлии”, вероятно за участие в местния вот
виж още
скрий
13 Септември 2023, Сряда, 09:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Смятам, че на тези избори трябва да гласуваме не толкова за хората, които провеждат политиките, а за самите политики, които са полезни за града, коментира предприемачът

- Г-н Вичев, през годините сте постигали резултати в разнородни бизнес проекти. Сега фокусът Ви е върху ресторантьорството и туризма. Какво липсва в този сектор?

- Липсват кадри – това е краткият ми отговор. Давам го винаги, защото постоянно в практиката ми срещам този проблем. В личните ми разговори с колеги и други бизнесмени също се посочва именно това като препятствие. Не говорим тук за бизнес, който не плаща големи заплати или  не предлага добри условия на труд, въпреки наличието на тези обстоятелства, липсват квалифицирани работници.

Аз лично разглеждам всичко това в контекста на застаряващото население и демографската криза. Обяснявам си го през тези процеси. Нека Ви дам един обикновен пример – по данни на Българската стопанска камара за 2021 г. коефицентът на демографска заместимост е 69. Това означава, че чисто и просто на всеки 100 души, които подготвят документи, за да излязат в пенсия, има само 69 млади, които да ги заместят.

1/3 от местата не са запълнени, липсват хора за тях! За това не се говори в националните телевизии и в местните парламенти по градове. Само че бизнесът и работниците не могат да чакат до безкрай. Нали разбирате, че оттук бизнесът започва да търси решение, не може просто да изчака – например, задържа възрастни кадри, които да осигурят нормалното функциониране на производството и услугите.

Такива мерки според мен обаче трябва да са само изключение, а при нас изключението се е превърнало в правило. За мен е важно преди да даваме решение на проблема първо да дефинираме правилно самия проблем и едва тогава да подходим към неговото разрешаване. Голи решения всеки може да предложи, но те не водят до резултат.

- Въпреки че бизнес заниманията Ви са разпръснати по Черноморието, Вие сте постоянно в Бургас и следите развитието на града. Има ли нещо в него, което е произвело у Вас лошо впечатление?

- Държа да отбележа, че винаги съм критикувал  конструктивно, не искам да говоря празни думи или да нападам самоцелно. Градът върви в правилната посока и аз смятам, че на тези избори трябва да гласуваме за приемственост – не толкова за хората, които провеждат политиките, а за самите политики, които са полезни за града.

Бургас заслужава по-добра инфраструктура, необходими са нови паркинги, трябва да има детска болница. Тези и още много други са политиките, които трябва да продължат. Зависи много обаче кои местни политици ще ги провеждат. Важно е това да става в диалог между личностите, които истински искат да видят Бургас осъвременен. Това може да стане когато настоящият модел на управление се фокусира в битовите проблеми на собственото си гражданско общество.

Сега конкретно – девет пенсионерски клуба в Бургас са обединени в Дружество с нестопанска цел. Общината им дава помещение, където тези хора да се събират и също така  около 60 хил. лв годишно. Дотук добре, но вижте как продължава този процес – Общината иска от тях наем и лично те да плащат за вода и ел. енергия. Всяка година парите, които се дават не се променят чувствително и реално остават същите. В страната обаче текат инфлационни процеси. Парите имат парична и действителна стойност – паричната показва цифровото изражение на заплатата, а действителната – количеството стоки и услуги, които можете да си позволите. В случая се дават парично едни и същи средства за пенсионерите, а цените на тока, водата и пр. растат. Нали разбирате, че така нищо не може да функционира правилно. Уредниците, които правят организацията са на 6-часов работен ден и получават 170 лв. заплата. Това са 5,60 лв. на ден!

Знаете ли какъв е резултатът от това меко казано нетактично отношение към пенсионерите – в периода 2020-2023 г. броят на пенсионерите, които имат принадлежност към това дружество е намалял с повече от 50%. През 2020-та година  са били около 1300 души, а сега са 560. Излиза така, че е скъпо вече да бъдеш пенсионер в пенсионерска общност.

Това за мен е недопустимо отношение към едни хора, които в огромната си част са работили в града и плащат данъците си тук. Това е нещото, което ми е направило неприятно впечатление. Това е и едно от първите неща, с които бих се заел в местния парламент.

- Какви са Вашите политически убеждения? Леви или десни?

- Не робувам на подобен вид категории. Аз съм практичен човек. Да, подкрепям в голяма степен бизнеса и възможността на хората да се занимават с частна инициатива, но не съм загубил своята социална чувствителност към работниците и затова изтъкнах по-рано, че липсата им е много голям проблем. Не разбирам хората, които заемат крайни позиции по отношение на едната или другата страна в спора работодател – работник. Такъв спор не трябва да има. Нито е вярно че бизнесът ограбва работниците, нито че работниците бездейстат и искат високи заплати. Истината е по средата. Ще направя всичко, за да бъда посредник в тези взаимоотношения.

- Каква е Вашата мотивация да влезете в местната политика?

- Мотивацията ми е в резултат на всички тези години, в които като гражданин  не съм се     чувствал представен в политиката. Много пъти се е случвало да знам как конкретен проблем   може да се реши, но съм бил безсилен да го реша поради необвързаност с политическия живот. Неудовлетворен съм от факта, че обикновени неща за бизнес климата в града не се случват и то поради безхаберие. Осъзнавам, че колкото и да се старая да създавам блага за работници и бизнес в един момент „удрям на камък“ и затова запазвам целта, но сменям подхода.

От изключително значение за мен е гражданското общество. Всички тези граждани, които се вдигат на протести заради разрушените пътища, последен такъв пример бе с хората от кв. Долно Езерово, кв. Лозово, кв. Черно Море и кв. Рудник и ужасното състояние на пътната мрежа до там и в самите квартали. Тези хора, които изпълниха площада пред Съдебната палата в Бургас, след случая „Дебора“ в Стара загора и потърсиха с присъствието си там справедливост. Много други случаи има такива, но давам тези примери, за да обясня какъв е истинският дух на гражданската енергия и сила. Аз одобрявам и участвам в подобен вид инициативи, разговарям с тези хора, познавам ги и знам, че те са искрени в действията си.

Тази тяхна отдаденост – да отделят от времето си за протести относно техни, но понякога и чужди проблеми заслужава не само уважение заслужава защита, подкрепа и трибуна. Това също е част от моята мотивация – да защитавам тази енергия на обединените граждани.




Кой просълзи шеф Ангелов
Кой просълзи шеф Ангелов 28/04/2024, Неделя 16:23 0
България Всички новини
Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Тя създаде най-големия скандал в българското кино, а днес напуска страната разочарована Звездата от сериала „Откраднат живот”, която се изявява успешно и като художничка ще учи анимация в престижна академия, за която от написаното от нея става ясно, че не е в България Кой просълзи шеф Ангелов Кой просълзи шеф Ангелов Говори участник от звездния отбор в шести сезон на горещото кулинарно риалити Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Слави ме уволни, защото родих, убедена е тази актриса Михова поясни, че със Слави Трифонов имат две раздели Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев Тази кола се размаза при тежка катастрофа Тази кола се размаза при тежка катастрофа Инцидентът е на околовръстното в София  Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете 
Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори