×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Продаваме двойно повече царевица на китайския пазар
  • НАП запорира 13 имота на Ивелин Михайлов от „Величие“
  • С 30% поскъпва водата в София за три години
  • Владимир Путин кацна в Северна Корея
  • Джокович ще играе на Олимпиадата
  • Хусите потопиха втори кораб в Червено море
  • На 19 юни православната ни църква почита паметта на Паисий Хилендарски
  • Байдън улеснява гражданството на мигранти, сключили брак с американци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Влизам в местната политика загрижен за бизнеса и пенсионерите в Бургас


Влизам в местната политика загрижен за бизнеса и пенсионерите в Бургас
Градът заслужава по-добра инфраструктура, необходими са нови паркинги, трябва да има детска болница, категоричен е Венцислав Вичев
Тема в развитие
Излизам като кандидат за кмет на Бургас в името на нашите деца, вярвам на моите съмишленици от ПП МИР и Обединение "Бургазлии" Професор е кандидатът за кмет на Партия МИР и Гражданско обединение „Бургазлии” Защо Елена Параскова - една от успелите жени в Бургас, стана учредител на гражданско обединение „Бургазлии“ Инфраструктурата в цял Бургас трябва да се подобри, Меден рудник се нуждае от нов наказателен паркинг Валери Лазаров, Гражданско обединение „Бургазлии“: Време е да си върнем спортните бази, приоритет №1 за града трябва да са децата Димитър Шангов от „Гражданско обединение Бургазлии“ с анализ на пазара на природен газ, санирането и яхтените пристанища Днес темата е Бургас, Рожен, Президентът и отново Бургас! Гражданско обединение „Бургазлии“ кани на среща водачите на листите в Бургаска област Учредиха обединение „Бургазлии”, вероятно за участие в местния вот
виж още
скрий
13 Септември 2023, Сряда, 09:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Смятам, че на тези избори трябва да гласуваме не толкова за хората, които провеждат политиките, а за самите политики, които са полезни за града, коментира предприемачът

- Г-н Вичев, през годините сте постигали резултати в разнородни бизнес проекти. Сега фокусът Ви е върху ресторантьорството и туризма. Какво липсва в този сектор?

- Липсват кадри – това е краткият ми отговор. Давам го винаги, защото постоянно в практиката ми срещам този проблем. В личните ми разговори с колеги и други бизнесмени също се посочва именно това като препятствие. Не говорим тук за бизнес, който не плаща големи заплати или  не предлага добри условия на труд, въпреки наличието на тези обстоятелства, липсват квалифицирани работници.

Аз лично разглеждам всичко това в контекста на застаряващото население и демографската криза. Обяснявам си го през тези процеси. Нека Ви дам един обикновен пример – по данни на Българската стопанска камара за 2021 г. коефицентът на демографска заместимост е 69. Това означава, че чисто и просто на всеки 100 души, които подготвят документи, за да излязат в пенсия, има само 69 млади, които да ги заместят.

1/3 от местата не са запълнени, липсват хора за тях! За това не се говори в националните телевизии и в местните парламенти по градове. Само че бизнесът и работниците не могат да чакат до безкрай. Нали разбирате, че оттук бизнесът започва да търси решение, не може просто да изчака – например, задържа възрастни кадри, които да осигурят нормалното функциониране на производството и услугите.

Такива мерки според мен обаче трябва да са само изключение, а при нас изключението се е превърнало в правило. За мен е важно преди да даваме решение на проблема първо да дефинираме правилно самия проблем и едва тогава да подходим към неговото разрешаване. Голи решения всеки може да предложи, но те не водят до резултат.

- Въпреки че бизнес заниманията Ви са разпръснати по Черноморието, Вие сте постоянно в Бургас и следите развитието на града. Има ли нещо в него, което е произвело у Вас лошо впечатление?

- Държа да отбележа, че винаги съм критикувал  конструктивно, не искам да говоря празни думи или да нападам самоцелно. Градът върви в правилната посока и аз смятам, че на тези избори трябва да гласуваме за приемственост – не толкова за хората, които провеждат политиките, а за самите политики, които са полезни за града.

Бургас заслужава по-добра инфраструктура, необходими са нови паркинги, трябва да има детска болница. Тези и още много други са политиките, които трябва да продължат. Зависи много обаче кои местни политици ще ги провеждат. Важно е това да става в диалог между личностите, които истински искат да видят Бургас осъвременен. Това може да стане когато настоящият модел на управление се фокусира в битовите проблеми на собственото си гражданско общество.

Сега конкретно – девет пенсионерски клуба в Бургас са обединени в Дружество с нестопанска цел. Общината им дава помещение, където тези хора да се събират и също така  около 60 хил. лв годишно. Дотук добре, но вижте как продължава този процес – Общината иска от тях наем и лично те да плащат за вода и ел. енергия. Всяка година парите, които се дават не се променят чувствително и реално остават същите. В страната обаче текат инфлационни процеси. Парите имат парична и действителна стойност – паричната показва цифровото изражение на заплатата, а действителната – количеството стоки и услуги, които можете да си позволите. В случая се дават парично едни и същи средства за пенсионерите, а цените на тока, водата и пр. растат. Нали разбирате, че така нищо не може да функционира правилно. Уредниците, които правят организацията са на 6-часов работен ден и получават 170 лв. заплата. Това са 5,60 лв. на ден!

Знаете ли какъв е резултатът от това меко казано нетактично отношение към пенсионерите – в периода 2020-2023 г. броят на пенсионерите, които имат принадлежност към това дружество е намалял с повече от 50%. През 2020-та година  са били около 1300 души, а сега са 560. Излиза така, че е скъпо вече да бъдеш пенсионер в пенсионерска общност.

Това за мен е недопустимо отношение към едни хора, които в огромната си част са работили в града и плащат данъците си тук. Това е нещото, което ми е направило неприятно впечатление. Това е и едно от първите неща, с които бих се заел в местния парламент.

- Какви са Вашите политически убеждения? Леви или десни?

- Не робувам на подобен вид категории. Аз съм практичен човек. Да, подкрепям в голяма степен бизнеса и възможността на хората да се занимават с частна инициатива, но не съм загубил своята социална чувствителност към работниците и затова изтъкнах по-рано, че липсата им е много голям проблем. Не разбирам хората, които заемат крайни позиции по отношение на едната или другата страна в спора работодател – работник. Такъв спор не трябва да има. Нито е вярно че бизнесът ограбва работниците, нито че работниците бездейстат и искат високи заплати. Истината е по средата. Ще направя всичко, за да бъда посредник в тези взаимоотношения.

- Каква е Вашата мотивация да влезете в местната политика?

- Мотивацията ми е в резултат на всички тези години, в които като гражданин  не съм се     чувствал представен в политиката. Много пъти се е случвало да знам как конкретен проблем   може да се реши, но съм бил безсилен да го реша поради необвързаност с политическия живот. Неудовлетворен съм от факта, че обикновени неща за бизнес климата в града не се случват и то поради безхаберие. Осъзнавам, че колкото и да се старая да създавам блага за работници и бизнес в един момент „удрям на камък“ и затова запазвам целта, но сменям подхода.

От изключително значение за мен е гражданското общество. Всички тези граждани, които се вдигат на протести заради разрушените пътища, последен такъв пример бе с хората от кв. Долно Езерово, кв. Лозово, кв. Черно Море и кв. Рудник и ужасното състояние на пътната мрежа до там и в самите квартали. Тези хора, които изпълниха площада пред Съдебната палата в Бургас, след случая „Дебора“ в Стара загора и потърсиха с присъствието си там справедливост. Много други случаи има такива, но давам тези примери, за да обясня какъв е истинският дух на гражданската енергия и сила. Аз одобрявам и участвам в подобен вид инициативи, разговарям с тези хора, познавам ги и знам, че те са искрени в действията си.

Тази тяхна отдаденост – да отделят от времето си за протести относно техни, но понякога и чужди проблеми заслужава не само уважение заслужава защита, подкрепа и трибуна. Това също е част от моята мотивация – да защитавам тази енергия на обединените граждани.
Тайланд иска членство в БРИКС
Тайланд иска членство в БРИКС 20/06/2024, Четвъртък 20:00 2
Флагман.БГ Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие 20/06/2024, Четвъртък 18:40 0
Флагман.БГ Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час 20/06/2024, Четвъртък 17:20 12
България Всички новини
Извънредно! Жестоко убийство в Бургас, мъж намушка приятелката си пред детето им и се самоуби Извънредно! Жестоко убийство в Бургас, мъж намушка приятелката си пред детето им и се самоуби Все още се издирва и ножът, с който е убита жената Пияни до козирката австралийски граждани потрошиха рент-а карска кола, не казват кой е бил зад волана Пияни до козирката австралийски граждани потрошиха рент-а карска кола, не казват кой е бил зад волана Чужденците катастрофирали на пътя Бургас-Созопол, в района на бензиностанция „Петрол” Гордост за Бургас! Павел Бангеев спечели стипендия за елитен колеж в Лондон Гордост за Бургас! Павел Бангеев спечели стипендия за елитен колеж в Лондон Той е от изявените бургаски деца и многократно е награждаван от кмета Димитър Николов Голяма придобивка за българската история! Ценни архиви се появиха в Интернет платформа Голяма придобивка за българската история! Ценни архиви се появиха в Интернет платформа Сред обнародваните документи са писмата от Данаил Попов до Иван Драсов и обратно за предателството на Левски Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Предстои двудневен Рибен фест в Поморие Събитието започва в 18.00 часа с представяне на кулинарната книга „Кухнята на баба и проклетото ѝ внуче“ Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Кметът на Царево Марин Киров бе официален гост на научна конференция, посветена на чл.-кор проф. д-р Александър Янков Във форума като специални гости участват представляващият Висшия съдебен съвет съдия Боян Магдалинчев, конституционният съдия проф. д.ю.н. Атанас Семов У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС У нас алкохолът и цигарите най-евтини от целия ЕС Най-високите ценови равнища са регистрирани в Дания Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” Със 140 млн.лв. търсят кой да изгради дългоочаквания южен обход на бургаския жк „Меден рудник” За този проект се говори още от 2018 г. и вече можеше да е готов, ако не беше пандемията и политическата нестабилност Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас Дружеството изпълнява и дейности за подземно полагане на общо 55 км въздушни електропроводи Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Линда Петкова търси сладкар, дава 10 лв. на час Около великденските празници сладкарницата на Петкова предизвика големи спорове в мрежата заради цените, които беше сложила за козунаци
Тайланд иска членство в БРИКС Тайланд иска членство в БРИКС "Надяваме се на позитивна обратна връзка и да бъдем приети за член още на следващата среща" Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Руски ракети поразиха украинска електроцентрала Има и трима ранени при атаката Летящи хлебарки превзеха Гърция Летящи хлебарки превзеха Гърция Местните власти правят всичко възможно да се справят с проблема И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище И Кипър ще забрани мобилните телефони в училище У нас отделни училища също започнаха да въвеждат ограничения Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Голям пожар край Атина, евакуираха две села и затвориха магистрала Деца са били евакуирани от летни лагери в Източна Атика Путин пристигна във Виетнам Путин пристигна във Виетнам Съединените щати разкритикуваха властите в Ханой, не трябвало да дават платформа за насърчаване на неговата агресивна война Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей  Стоунхендж Ще посрещнат ли лятото в ареста природозащитниците, които напръскаха със спрей Стоунхендж Лятното слънцестоене се отбелязва край Стоунхендж Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Ще изберат ли Великобритания първия AI-депутат Стив вече е вписан в бюлетината, кандидатира като независим Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Легендарни рокаджии отказаха на "Величие" заради полк. Марков, нарекъл възрожденците ни "въшльовци" Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век, обявиха от Епизод Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Екоактивисти напръскаха Стоунхендж с оранжева боя Паметникът в Южна Англия е част от световното наследство на ЮНЕСКО
Георги БЛИЗНАШКИ Георги БЛИЗНАШКИ Рая Назарян да не е царицата, заради която започва Троянската война?

Виц на деня Виц на деня - Добър ден! Нямам интернет.
- С рутер ли сте?
- Не. С баджанака сме.
Виц на деня Виц на деня На сватба. Млад метълист към DJ:
- Пусни нещо за пого!
След минута.
- Специално за Пого и компания - Софи Маринова...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Масово сбиване на две враждуващи фамилии в циганската махала, ескалира в сватба.Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори