×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На Бургас му трябват общински съветници, които ще защитават интереса на гражданите, а не се явяват на избори само заради заплатата


На Бургас му трябват общински съветници, които ще защитават интереса на гражданите, а не се явяват на избори само заради заплатата
Димитър Шангов е едно от знаковите лица на гражданско обединение "Бургазлии", които са част от ПП МИР на този вот
Тема в развитие
Излизам като кандидат за кмет на Бургас в името на нашите деца, вярвам на моите съмишленици от ПП МИР и Обединение "Бургазлии" Професор е кандидатът за кмет на Партия МИР и Гражданско обединение „Бургазлии” Защо Елена Параскова - една от успелите жени в Бургас, стана учредител на гражданско обединение „Бургазлии“ Инфраструктурата в цял Бургас трябва да се подобри, Меден рудник се нуждае от нов наказателен паркинг Валери Лазаров, Гражданско обединение „Бургазлии“: Време е да си върнем спортните бази, приоритет №1 за града трябва да са децата Димитър Шангов от „Гражданско обединение Бургазлии“ с анализ на пазара на природен газ, санирането и яхтените пристанища Днес темата е Бургас, Рожен, Президентът и отново Бургас! Гражданско обединение „Бургазлии“ кани на среща водачите на листите в Бургаска област Учредиха обединение „Бургазлии”, вероятно за участие в местния вот
виж още
скрий
12 Октомври 2023, Четвъртък, 12:22 ч.
Автор: Флагман

Ние от Гражданско обединение „Бургазлии“ сме първата организация и структура в региона, която подкрепи и започна да прокарва пътя на подписката за свикването на национален референдум за запазването на 3-ти март като национален празник

Димитър Шангов е доктор по икономика, семеен с две деца. Собственик и управител на инвестиционна компания. Притежава експертиза в областта на енергетиката и транспорта. До 2006 г. преподава „Икономика на индустрията“ и „Стратегическо управление“ в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ град Бургас. Той е eдно от знаковите имена на новото гражданско обединение "Бургазлии", което атакува местната власт с регистрацията на ПП МИР (№63 в интегралната бюлетина).

Димитър Шангов е успял бизнесмен и влизането му в политиката се счита за истинско попадение. Кандидатът за общински съветник заема второ място в листата след водача Иван Ненков. 

Каква е мотивацията му да се впусне в битката за местния вот и какви ще са целите му, вижте интервюто му пред Флагман.бг.

- Г-н Шангов, каква е Вашата мотивация да влезете в местната политика на Бургас?  

- Ще изтъкна нетърпимостта ми от безхаберието на политиците, които неглижират и не решават неотложните проблеми на хората. През последните десет години това, което те правят по никакъв начин не съответства на представите ми за нормален начин на живот и осигуряването на стабилна бизнес среда в една европейска държава. Политиците грубо подменят дневния ред на обществото. Противопоставят и разделят общественото мнение, с цел да се извлекат и постигнат единствено политически ползи и облаги, както и да си гарантират комфортна среда, за да не им се търси отговорност за това, което са правили през годините назад. Политическата енергия отива за разрушение, вместо за съзидание, а личният интерес на политиците, за съжаление, най-често се оказва по-важен от обществения.

Да, има нов разум и мисъл да се работи в интерес на Бургас. Затова съм убеден, че ключова роля имат гражданите и младите хора. Нека направим така, че техните идеи да бъдат в центъра на търсенето и намирането на отговори на предизвикателствата. Ролята и в частност решенията на местната власт не трябва само да адресират глобални предизвикателства, а да предоставят приобщаващ подход за решаването им като най-вече да носят ползи за гражданите на Бургас.

Екип от съмишленици, доказали се в различни области, с ясно изразена гражданска позиция, са сред кандидатите за общински съветници в листата на ПП МИР от Гражданското обединение „Бургазлии“. Всички водени и обединени от общата кауза да помагат и развиват за Бургас. Лица, готови да се борят за доверието на бургазлии, за да се впуснат безкористно да работят в местния парламент за благоденствието на гражданите на общината.

Факт е, че хората са изморени, обезверени и трудно залагат на новото, но съм убеден, че ще спечелим доверието им – политическият популизъм ни е чужд. От него полза няма, защото рано или късно истината винаги побеждава. Пристъпваме в полето на политиката добронамерено с цел да бъдем само помагащи и да търсим решения за проблемите на бургазлии, защото заобикаляме ли ги, те рано или късно ни настигат.

Димитър Шангов от „Гражданско обединение Бургазлии“ с анализ на пазара на природен газ, санирането и яхтените пристанища

- Имате ли политически убеждения? Какви са те конкретно?

- Не, нямам. Аз не съм политик и съм осигурявал мен и семейството ми единствено с доходи от частен бизнес, където съм бил акционер и съм инвестирал средства в конкретни бизнес идеи. Според мен развитието на частната инициатива е пътят към прогрес в обществото. От тази гледна точка подкрепям „десни” инициативи. Като ръководител съм се стремял да вземам решения и да нося отговорност за изпълнението им пред акционерите. Конкурентното развитие на самото дружество не е възможно без осигуряването на нормални доходи на работниците и служителите. Това по същество е приоритет на „ляво” мислещите.  В този ред на мисли мога да се самоопределя като центрист, защото не обичам крайностите – нито в икономиката и бизнеса, нито в живота.  Бих искал да добавя в контекста на въпроса Ви нещо важно с цел да покажа едно мое убеждение, то е не толкова политическо колкото е гражданско. Ние от Гражданско обединение „Бургазлии“ сме първата организация и структура в региона, която подкрепи и започна да прокарва пътя на подписката за свикването на национален референдум за запазването на 3-ти март като национален празник. Смятам, че това е важно!

- Вие сте човек, който внимателно следи местната политика в Бургас. Каква е вашата оценка за свършеното през последните 4 години от мандата на Димитър Николов?

- За последните четири години бяха осъществени немалко политики в различни области – разработиха се и изпълниха доста инвестиционни проекти. Въведоха се в експлоатация мащабни обекти: плувен комплекс, спортна зала, пътни инфраструктурни обекти, поднови се автопарка на общинския превозвач и  т.н. Всеки добронамерен човек не би могъл да отрече направеното.

Другата страна на монетата - за да се даде реална оценка за реализираните проекти са необходими конкретни данни и информация за да се изготви задълбочен и достоверен анализ за тях. Да се прецизират и оценят икономически параметри и показатели - приходи, разходи, рентабилност, тежести и т.н. Да се съпоставят от една страна разходените  финансови средства за тях и от друга да се отчетат количествените и качествени индикатори за ефекта и постигнатите резултати. Да се анализира постигането на заложените цели и очакваните ефекти от проектите. Важно е да се разгледа и социалния ефект. Отговарят ли на очакванията и нуждите на гражданите на Бургас да живеят по-добре от тях? Използват ли се ефективно придобитите активи и до каква степен гражданите усещат тяхната полза? и т.н. Отговорите на всички тези въпроси, ще дадат ясна картина да се обобщи и направим извод за успеха на управление на политиките и взетите решения.

В тази връзка бих искал да има приемственост на започнатото и се надявам новите общински съветници да намерят начин да се надгради направеното, а не да се разрушава или да изпадне в безвремие. След констатиране на пропуски, откриване на неефективност или липса на достатъчни ползи за хората от направените инвестиции до момента да се търсят рационални решения за отстраняването им. Градът не се намира в ситуация да сменя кардинално започнатото.

На Бургас му трябват общински съветници, които не се явяват на избори само заради заплати или авторитет, а такива, чиито приоритети и решения ще следват посоката на нуждите, потребностите и проблемите на гражданите.

- Според Вас какви са проблемите на гражданите на Бургас, които трябва да се решат?

Когото и да попитате в града ни, първо сигнално би отговорил: Обход, трафик, паркиране, презастрояване със съпътстващи това инфраструктурни проблеми, чистота и др. Аз бих добавил и липсата на визия за развитие, липсата на работни места и перспектива за съгражданите ни. Всъщност, ако се замислим всичко това е свързано. В момента в Бургас се наблюдава бум на строителството до степен на „стихийност“. Само можем да гадаем доколко цялостната инфраструктура на града ни ще понесе това натоварване.

Ето, например, проблемът с трафика и паркирането бързо изкристализира и все повече се задълбочава.  Да не забравяме, че асфалтиране на улици, ремонти,  поддръжка и чистота на обществени площи и т.н. е задължение на кмета на общината, а не заслуга. Нима някой ще оспори това?

Инвестиции в образование, здравеопазване и развитие на социалните услуги, също са едни от важните приоритети, които не трябва да се подминават. Не на последно място - чисто и прозрачно управление със загриженост и приоритетно решаване на нетърпимите и отлагани в годините проблеми на бургазлии.

- Кое е първото нещо, което първо бихте направили, ако бъдете избран за общински съветник?

- Най-важното според мен е да се насочат усилията за привличане на инвестиции в региона. Това ще бъде фундаментална предпоставка за откриването на нови работни места, увеличаване на доходите на населението и връщане на млади хора в Бургас. Имаме уникално географско разположение, наличие на пристанище, летище, ж.п. и авто транспорт. Възможността за осигуряване на квалифицирани кадри в региона са на лице - имаме два университета и филиали на още три. За съжаление ще отбележа, че по статистически данни се отчита сериозен спад на средната работна заплата за Бургас спрямо други големи градове в страната, което прави не привлекателен града за младите хора. Вижте Пловдив, минавайки по магистралата  с просто око се виждат огромните производствени и логистични бази на световни корпорации. Защо това не се получава в Бургас? Причината според мен е обикновена  - липса на воля.

Като човек, инвестирал в различни бизнес идеи и управлявал активи повече от 25 години, смея да твърдя, че познавам страховете на инвеститорите от несигурната обстановка в държавата, затова се чувствам подготвен да се работи за по-добър бизнес климат в Бургас. Според мен, властта напълно е забравила малките и средни фирми в тази тежка икономическа и политически нестабилна среда, в която са поставени. Липсата на подкрепа ги поставя в не леки ситуации за вземане на трудни решения с цел оцеляване и запазване на пазара.

На бизнеса не трябва да се гледа само като източник на средства за държавния и общинския бюджет, а като основа за икономически просперитет и растеж на страната ни и същевременно като водещ фактор за поддържане на нисък процент на безработица.

 




България Всички новини
Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Щетите са изцяло материални, няма пострадали  Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори