×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Валери Лазаров, Гражданско обединение „Бургазлии“: Време е да си върнем спортните бази, приоритет №1 за града трябва да са децата


Валери Лазаров, Гражданско обединение „Бургазлии“: Време е да си върнем спортните бази, приоритет №1 за града трябва да са децата
Валери Лазаров е сред учредителите на Гражданско обединение „Бургазлии“
Тема в развитие
Излизам като кандидат за кмет на Бургас в името на нашите деца, вярвам на моите съмишленици от ПП МИР и Обединение "Бургазлии" Професор е кандидатът за кмет на Партия МИР и Гражданско обединение „Бургазлии” Защо Елена Параскова - една от успелите жени в Бургас, стана учредител на гражданско обединение „Бургазлии“ Инфраструктурата в цял Бургас трябва да се подобри, Меден рудник се нуждае от нов наказателен паркинг Валери Лазаров, Гражданско обединение „Бургазлии“: Време е да си върнем спортните бази, приоритет №1 за града трябва да са децата Димитър Шангов от „Гражданско обединение Бургазлии“ с анализ на пазара на природен газ, санирането и яхтените пристанища Днес темата е Бургас, Рожен, Президентът и отново Бургас! Гражданско обединение „Бургазлии“ кани на среща водачите на листите в Бургаска област Учредиха обединение „Бургазлии”, вероятно за участие в местния вот
виж още
скрий
18 Август 2023, Петък, 21:20 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Авторът

Стадионите и базите на „Нефтохимик“ и „Черноморец“ трябва да си запазят статута на спортни съоръжения

Валери Лазаров е сред учредителите на Гражданско обединение „Бургазлии“. Семеен с две деца. Председател на Обществения съвет на ОУ „Братя Миладинови“, гр. Бургас. Ревностен привърженик на спорта, в частност футбола. Категоричен е, че масовият спорт трябва да бъде сред основните приоритети на община Бургас и вярва, че ако базите на футболните „Нефтохимик“ и „Черноморец“ бъдат стопанисвани правилно, то всяко едно местно дете ще има къде да спортува.

С Валери Лазаров разговаряме свободно и за ситуацията в туризма, скъсения през последните години летен сезон и защо се стигна до тотален отлив на работна ръка по морето. Категоричен е, че най-големият проблем пред бургазлии са липсата на достатъчно студенти в бургаските Университети и професионална реализация на младите хора.

- Г-н Лазаров, защо приемате толкова „лично“ темата със състоянието на футбола в Бургас и района?

- Преди всичко обичам да гледам футбол на живо. Освен това, малкият ми син, който сега е 13-годишен, от 7 години играе футбол. Поради ред причини му се наложи да смени три отбора. В Бургас, без значение кой е клубът, децата на тези години вече няма къде да играят. И не само няма къде да играят мачове, а и къде да тренират. За да тренира едно дете, за да играе мачове, е необходим голям терен. Единственият терен, който става за трениране в целия град, е резервният на „Нефтохимик“, който обаче е по-малък като размери от стандартните. Всички други са в трагично състояние. Подобна е картината и в доста други спортове.

- Базата на „Черноморец“ обаче разполага с необходимия брой тренировъчни терени в нормални размери. Може ли тя да реши проблема, според вас?

- Голяма болка ми е темата за базата на „Черноморец“. Там има 4-5 тренировъчни игрища, които са в окаяно състояние. А това може да бъде база на всички детски отбори. При инвестиция в ремонт и поддържка на тренировъчните терени на базата на „Черноморец“, проблемът на всички трениращи футбол деца в Бургас може да бъде решен. Защото в момента децата тренират в кварталите на града. Това е и парадоксът – разполагаме с достатъчно терени, но те не стават за нищо. Стадионите и базите на „Нефтохимик“ и „Черноморец“ трябва да си запазят статута на спортни съоръжения. В противен случай има опасност те да бъдат съборени и на техните места да бъдат построени жилищни комплекси или молове, от което ще загубят преди всичко спортуващите деца на Бургас.

- Сега в града изглежда, че само въпросът с плувните басейни е решен.

- Да, с басейните въпросът на пръв поглед изглежда решен. Много са местата, където можеш да плуваш, но към момента почти всички общински басейни са затворени и не функционират, в т.ч. басейн Арена, басейна на ППМГ и басейна в най-големият комплекс ж.к. Меден Рудник. Странно е, че всички са затворени в един и същи момент. Кога ще заработят отново, нямаме яснота. Стотици деца, трениращи плуване и водна топка чакат. Но няма какво да се лъжем – масовият спорт от изключителна важност за бургаските деца е футболът. Децата най-лесно се запалват по него. Трябва да им осигурим места за трениране, защото спортът е здраве.

- Какъв е вариантът стадионите в града отново да бъдат използваеми? Трябва да станат изцяло общинска собственост ли?

- Трябва чисто документално да се види чия е собствеността. Важно е да не бъде променян градоустройственият план и тези стадиони да си останат стадиони. Другият вариант, който е по-трудният за реализация е общината да си ги откупи. 

- В обществото обаче вирее и друга теза: кое е по-хубаво – стадионите да си останат в такова окаяно състояние, или да бъдат продадени и при променен градоустройствен план да бъдат изградени жилищни комплекси, но те поне да бъдат поддържани?

- Категорично трябва да останат стадиони, дори и в този си вид. Къде ще спортуват децата? На стадион „Черноморец“ има възможност за развитието на няколко масови спорта. Не бива да неглижираме и традиционни за Бургас спортове, като борба, бокс, вдигане на тежести, лека атлетика и др. Гребната база също има необходимост от подкрепа.

- Преди десетина години Бургас имаше два футболни отбора в „А“ група. Сега нямат нито един. Какво се случи?

- Отборите ни нямат нищо. Те нямат терени, нямат бази, нямат нищо. „Нефтохимик“ играе на едно игрище в „Изгрев“. „Черноморец“, до старта на настоящия сезон играха в „Горно Езерово“. Какво да се случи…Нямаш база, нямаш терени. Как да се очакват резултати? 

- И като се подхванали темата със спортните бази: какво е мнението ви за „Арена Бургас“?

- За мен това е прекалено голяма зала. Малко ненужна и много скъпа. Когато построиш нещо скъпо е нормално да му искаш после и висока такса за ползване. Не виждам кой спортен клуб ще може да си позволи да я използва. В Шумен има подобна зала, която не се използва. Тази година имахме успехи в баскетбола и волейбола, но не мисля, че отборите ни ще могат да си позволят цял сезон да плащат наема на „Арена Бургас“. Генерално тази зала е нещо хубаво, факт. Но практически едва ли ще функционира за спорт. Едва ли ще бъде достъпна. Може би повече ще се използва за концерти.

Иван Ненков: Градът ни трябва да е огледало на собствените му хора – кадърни, рационални, значими, с чест и морален компас

- Да разбирам, че сте категоричен, че трябва да се развива масовият спорт, преди да се търсят купи и медали?

- Да. Но за тази цел трябва да има условия. За да дойдат успехите, първо трябва да има масов спорт. Децата са еднакви – някое може да е по-талантливо от друго, но това се наваксва с тренировки. Без условия за масов спорт обаче няма как да търсим професионални успехи след години.

- Бургас е и туристически град. През последните години забелязваме, че сезонът става все по-кратък. На какво го отдавате?

- Сезонът категорично е по-кратък. Отдавам го на общо външнополитически условия – войната в Украйна, преди това Ковид… Категорично трябва да се повиши и качеството на услугите, не можем да обвиняваме само външни фактори. Има огромен недостиг на работна ръка. Преди сезонът беше по 4-5 месеца и идваха хора от вътрешността на страната. Сега, когато е 2 месеца, интересът е занижен и хотелиери и ресторантьори са принудени да вкарват работници от Непал, Индия…Тази година, заради ниската стойност на лирата, има и много турски работници.

Учредиха обединение „Бургазлии”, вероятно за участие в местния вот

- Държавата помага ли достатъчно?

- Категорично не. Реклама почти няма. Освен това смятам, че секторът трябва да бъде управляван от професионалисти. Както и всяка една друга сфера. Футболът, например, трябва да бъде ръководен от мениджъри, не от бивши футболисти, които могат да бъдат лице, но дотам. 

- Предстоят избори. Има ли нужда Бургас от промяна след 4 мандата на г-н Димитър Николов, или е по-важно промяната да настъпи в Общинския съвет?

- Промяна трябва да има и на двете места, но Общинският съвет определено е по-важен. В крайна сметка той ръководи общината. Когато кметът, който и да бъде той, има пълната подкрепа при гласуване на съвета, се получава нещо като монопол. Затова е важно в Общинския съвет да има хора с различни професионални мнения, не политически, професионални, за да може при поставен конкретен въпрос, да бъдат взети под внимание различни гледни точки.

Димитър Шангов от „Гражданско обединение Бургазлии“ с анализ на пазара на природен газ, санирането и яхтените пристанища

- Като гражданин, като родител, какво бихте искали спешно да се промени в града. Кой, според вас, е най-големият проблем на Бургас.

- Образованието! Липсата на достатъчно студенти в бургаските университети, означава и липса на млади хора. Това е на първо място. На второ бих сложил липсата на професионално развитие в града. Стана така, че за един млад човек най-лесно е просто да се премести да живее в София, или в чужбина. Аз се надявам моите деца да останат в Бургас, но, при сегашните условия не виждам как ще стане това.

В града няма никаква индустрия. Останаха само търговски фирми, покупко-продажба…Няма никаква добавена стойност. Не можем всички да бъдем търговци, шофьори и склададжии. Индустрията ражда хора, които работят. А хората, които имат работа, остават тук. Бургас в момента не може да предложи почти нищо на един млад човек. София дава много възможности! Това трябва да се промени!

- Мислите ли, че гражданското общество се събуди?

- Силно се надявам да е така. След дълго време на апатия и мълчание съм категоричен, че настъпи мигът гражданите на Бургас да определят какво ще се случва в собствения им град. Трябва да престанем да гласуваме доверие на политици, които да са в Общинския съвет. Това е място за професионалисти в различни сфери, не за хора с политическо мислене и поведение.




България Всички новини
Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Най-големият частен пристанищен оператор в страната БМФ Порт Бургас отвори врати за децата на служителите си Над 70 деца посетиха пристанището и разгледаха терминалите, за да се запознаят с работата на своите родители Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Внимание! Двама души са в тежко състояние след ухапване от кърлежи Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори