×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Валери Лазаров, Гражданско обединение „Бургазлии“: Време е да си върнем спортните бази, приоритет №1 за града трябва да са децата


Валери Лазаров, Гражданско обединение „Бургазлии“: Време е да си върнем спортните бази, приоритет №1 за града трябва да са децата
Валери Лазаров е сред учредителите на Гражданско обединение „Бургазлии“
Тема в развитие
Излизам като кандидат за кмет на Бургас в името на нашите деца, вярвам на моите съмишленици от ПП МИР и Обединение "Бургазлии" Професор е кандидатът за кмет на Партия МИР и Гражданско обединение „Бургазлии” Защо Елена Параскова - една от успелите жени в Бургас, стана учредител на гражданско обединение „Бургазлии“ Инфраструктурата в цял Бургас трябва да се подобри, Меден рудник се нуждае от нов наказателен паркинг Валери Лазаров, Гражданско обединение „Бургазлии“: Време е да си върнем спортните бази, приоритет №1 за града трябва да са децата Димитър Шангов от „Гражданско обединение Бургазлии“ с анализ на пазара на природен газ, санирането и яхтените пристанища Днес темата е Бургас, Рожен, Президентът и отново Бургас! Гражданско обединение „Бургазлии“ кани на среща водачите на листите в Бургаска област Учредиха обединение „Бургазлии”, вероятно за участие в местния вот
виж още
скрий
18 Август 2023, Петък, 21:20 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Авторът

Стадионите и базите на „Нефтохимик“ и „Черноморец“ трябва да си запазят статута на спортни съоръжения

Валери Лазаров е сред учредителите на Гражданско обединение „Бургазлии“. Семеен с две деца. Председател на Обществения съвет на ОУ „Братя Миладинови“, гр. Бургас. Ревностен привърженик на спорта, в частност футбола. Категоричен е, че масовият спорт трябва да бъде сред основните приоритети на община Бургас и вярва, че ако базите на футболните „Нефтохимик“ и „Черноморец“ бъдат стопанисвани правилно, то всяко едно местно дете ще има къде да спортува.

С Валери Лазаров разговаряме свободно и за ситуацията в туризма, скъсения през последните години летен сезон и защо се стигна до тотален отлив на работна ръка по морето. Категоричен е, че най-големият проблем пред бургазлии са липсата на достатъчно студенти в бургаските Университети и професионална реализация на младите хора.

- Г-н Лазаров, защо приемате толкова „лично“ темата със състоянието на футбола в Бургас и района?

- Преди всичко обичам да гледам футбол на живо. Освен това, малкият ми син, който сега е 13-годишен, от 7 години играе футбол. Поради ред причини му се наложи да смени три отбора. В Бургас, без значение кой е клубът, децата на тези години вече няма къде да играят. И не само няма къде да играят мачове, а и къде да тренират. За да тренира едно дете, за да играе мачове, е необходим голям терен. Единственият терен, който става за трениране в целия град, е резервният на „Нефтохимик“, който обаче е по-малък като размери от стандартните. Всички други са в трагично състояние. Подобна е картината и в доста други спортове.

- Базата на „Черноморец“ обаче разполага с необходимия брой тренировъчни терени в нормални размери. Може ли тя да реши проблема, според вас?

- Голяма болка ми е темата за базата на „Черноморец“. Там има 4-5 тренировъчни игрища, които са в окаяно състояние. А това може да бъде база на всички детски отбори. При инвестиция в ремонт и поддържка на тренировъчните терени на базата на „Черноморец“, проблемът на всички трениращи футбол деца в Бургас може да бъде решен. Защото в момента децата тренират в кварталите на града. Това е и парадоксът – разполагаме с достатъчно терени, но те не стават за нищо. Стадионите и базите на „Нефтохимик“ и „Черноморец“ трябва да си запазят статута на спортни съоръжения. В противен случай има опасност те да бъдат съборени и на техните места да бъдат построени жилищни комплекси или молове, от което ще загубят преди всичко спортуващите деца на Бургас.

- Сега в града изглежда, че само въпросът с плувните басейни е решен.

- Да, с басейните въпросът на пръв поглед изглежда решен. Много са местата, където можеш да плуваш, но към момента почти всички общински басейни са затворени и не функционират, в т.ч. басейн Арена, басейна на ППМГ и басейна в най-големият комплекс ж.к. Меден Рудник. Странно е, че всички са затворени в един и същи момент. Кога ще заработят отново, нямаме яснота. Стотици деца, трениращи плуване и водна топка чакат. Но няма какво да се лъжем – масовият спорт от изключителна важност за бургаските деца е футболът. Децата най-лесно се запалват по него. Трябва да им осигурим места за трениране, защото спортът е здраве.

- Какъв е вариантът стадионите в града отново да бъдат използваеми? Трябва да станат изцяло общинска собственост ли?

- Трябва чисто документално да се види чия е собствеността. Важно е да не бъде променян градоустройственият план и тези стадиони да си останат стадиони. Другият вариант, който е по-трудният за реализация е общината да си ги откупи. 

- В обществото обаче вирее и друга теза: кое е по-хубаво – стадионите да си останат в такова окаяно състояние, или да бъдат продадени и при променен градоустройствен план да бъдат изградени жилищни комплекси, но те поне да бъдат поддържани?

- Категорично трябва да останат стадиони, дори и в този си вид. Къде ще спортуват децата? На стадион „Черноморец“ има възможност за развитието на няколко масови спорта. Не бива да неглижираме и традиционни за Бургас спортове, като борба, бокс, вдигане на тежести, лека атлетика и др. Гребната база също има необходимост от подкрепа.

- Преди десетина години Бургас имаше два футболни отбора в „А“ група. Сега нямат нито един. Какво се случи?

- Отборите ни нямат нищо. Те нямат терени, нямат бази, нямат нищо. „Нефтохимик“ играе на едно игрище в „Изгрев“. „Черноморец“, до старта на настоящия сезон играха в „Горно Езерово“. Какво да се случи…Нямаш база, нямаш терени. Как да се очакват резултати? 

- И като се подхванали темата със спортните бази: какво е мнението ви за „Арена Бургас“?

- За мен това е прекалено голяма зала. Малко ненужна и много скъпа. Когато построиш нещо скъпо е нормално да му искаш после и висока такса за ползване. Не виждам кой спортен клуб ще може да си позволи да я използва. В Шумен има подобна зала, която не се използва. Тази година имахме успехи в баскетбола и волейбола, но не мисля, че отборите ни ще могат да си позволят цял сезон да плащат наема на „Арена Бургас“. Генерално тази зала е нещо хубаво, факт. Но практически едва ли ще функционира за спорт. Едва ли ще бъде достъпна. Може би повече ще се използва за концерти.

Иван Ненков: Градът ни трябва да е огледало на собствените му хора – кадърни, рационални, значими, с чест и морален компас

- Да разбирам, че сте категоричен, че трябва да се развива масовият спорт, преди да се търсят купи и медали?

- Да. Но за тази цел трябва да има условия. За да дойдат успехите, първо трябва да има масов спорт. Децата са еднакви – някое може да е по-талантливо от друго, но това се наваксва с тренировки. Без условия за масов спорт обаче няма как да търсим професионални успехи след години.

- Бургас е и туристически град. През последните години забелязваме, че сезонът става все по-кратък. На какво го отдавате?

- Сезонът категорично е по-кратък. Отдавам го на общо външнополитически условия – войната в Украйна, преди това Ковид… Категорично трябва да се повиши и качеството на услугите, не можем да обвиняваме само външни фактори. Има огромен недостиг на работна ръка. Преди сезонът беше по 4-5 месеца и идваха хора от вътрешността на страната. Сега, когато е 2 месеца, интересът е занижен и хотелиери и ресторантьори са принудени да вкарват работници от Непал, Индия…Тази година, заради ниската стойност на лирата, има и много турски работници.

Учредиха обединение „Бургазлии”, вероятно за участие в местния вот

- Държавата помага ли достатъчно?

- Категорично не. Реклама почти няма. Освен това смятам, че секторът трябва да бъде управляван от професионалисти. Както и всяка една друга сфера. Футболът, например, трябва да бъде ръководен от мениджъри, не от бивши футболисти, които могат да бъдат лице, но дотам. 

- Предстоят избори. Има ли нужда Бургас от промяна след 4 мандата на г-н Димитър Николов, или е по-важно промяната да настъпи в Общинския съвет?

- Промяна трябва да има и на двете места, но Общинският съвет определено е по-важен. В крайна сметка той ръководи общината. Когато кметът, който и да бъде той, има пълната подкрепа при гласуване на съвета, се получава нещо като монопол. Затова е важно в Общинския съвет да има хора с различни професионални мнения, не политически, професионални, за да може при поставен конкретен въпрос, да бъдат взети под внимание различни гледни точки.

Димитър Шангов от „Гражданско обединение Бургазлии“ с анализ на пазара на природен газ, санирането и яхтените пристанища

- Като гражданин, като родител, какво бихте искали спешно да се промени в града. Кой, според вас, е най-големият проблем на Бургас.

- Образованието! Липсата на достатъчно студенти в бургаските университети, означава и липса на млади хора. Това е на първо място. На второ бих сложил липсата на професионално развитие в града. Стана така, че за един млад човек най-лесно е просто да се премести да живее в София, или в чужбина. Аз се надявам моите деца да останат в Бургас, но, при сегашните условия не виждам как ще стане това.

В града няма никаква индустрия. Останаха само търговски фирми, покупко-продажба…Няма никаква добавена стойност. Не можем всички да бъдем търговци, шофьори и склададжии. Индустрията ражда хора, които работят. А хората, които имат работа, остават тук. Бургас в момента не може да предложи почти нищо на един млад човек. София дава много възможности! Това трябва да се промени!

- Мислите ли, че гражданското общество се събуди?

- Силно се надявам да е така. След дълго време на апатия и мълчание съм категоричен, че настъпи мигът гражданите на Бургас да определят какво ще се случва в собствения им град. Трябва да престанем да гласуваме доверие на политици, които да са в Общинския съвет. Това е място за професионалисти в различни сфери, не за хора с политическо мислене и поведение.
Флагман.БГ Жълтите павета на места са... зелени Жълтите павета на места са... зелени 23/06/2024, Неделя 11:40 0
България Всички новини
Летни вируси ни атакуват в сезона на отпуските, ето как да се предпазите Летни вируси ни атакуват в сезона на отпуските, ето как да се предпазите Внимавайте какво ядете и поддържайте добра лична хигиена Защо вече половин век японците ядат българско кисело мляко Защо вече половин век японците ядат българско кисело мляко В страната на изгряващото слънце свързват родината ни с продукта Повече от оргазъм: 7 признака за наистина добър секс Повече от оргазъм: 7 признака за наистина добър секс И двамата партньори могат да говорят свободно за това, което искат във всеки момент на интимност Порталите се отварят и идват същества от други измерения? Порталите се отварят и идват същества от други измерения? Хората, които в етера са си научили урока, ще преминат в огнения свят, казва последователят на Учителя Петър Дънов - Георги Изворски  8 неочаквани причини, поради които сънувате бившия си 8 неочаквани причини, поради които сънувате бившия си Такъв сън не трябва да се тълкува като предвестник, че връзката с него може да се възобнови 3 зодии с новина за бебе до края на 2024 г. 3 зодии с новина за бебе до края на 2024 г. Ето кои са те  Такова сорбе с череши не сте яли, леля Дена ми даде рецептата Такова сорбе с череши не сте яли, леля Дена ми даде рецептата Разхлаждащо, вкусно и сладко сорбе от череши за незабравими летни моменти Гасят пожар зад блок "Вардар" в Бургас Гасят пожар зад блок "Вардар" в Бургас Гъст черен дим стресна живвущите в района Шест „здравословни“ храни, които вредят на фигурата ви Шест „здравословни“ храни, които вредят на фигурата ви Напитките от пресни плодове сами по себе си не са толкова вредни, колкото когато са приготвени неправилно Ето коя журналистка се превърна в двойничка на екс министър Ангелкова Ето коя журналистка се превърна в двойничка на екс министър Ангелкова Макар Ангелкова да е по-млада от Жени Марчева с цяла петилетка, изглежда като неин набор
Реформите на Милей предизвикаха гнева на аржентинците Реформите на Милей предизвикаха гнева на аржентинците Правителството направи големи отстъпки и промени няколко раздела от своите водещи предложения, за да получи повече подкрепа в горната камара Ще позволят кастрация на педофили Ще позволят кастрация на педофили Новият закон влиза в сила от 1-ви август Двама цивилни загинаха при руска атака срещу Харков Двама цивилни загинаха при руска атака срещу Харков Ударени са жилищни квартали с управляеми бомби Джъстин Тимбърлейк се оправда за ареста: Имах тежка седмица Джъстин Тимбърлейк се оправда за ареста: Имах тежка седмица 43-годишната поп звезда беше арестувана в Ню Йорк във вторник, тъй като преминала знак "Стоп" и не спазила дясната страна на пътя Туристи преживяха страшен кошмар с балон в Кападокия Туристи преживяха страшен кошмар с балон в Кападокия Балон се заби между скалите до Гьореме Те са най-богатото семейство, но влиза в затвора за експлоатация на работници Те са най-богатото семейство, но влиза в затвора за експлоатация на работници 78-годишният Пракаш Хиндуджа и неговата съпруга, син и снаха са осъдени на между четири и четири години и половина затвор всеки Пълен потрес! Оскарите вече няма да са за жени и мъже Пълен потрес! Оскарите вече няма да са за жени и мъже Президентът на Академията втрещи с изказване Химическа кастрация за педофили в този щат Химическа кастрация за педофили в този щат Офисът на губернатора вчера потвърди пред АП, че Ландри е подписал законопроекта по-рано през седмицата Какво вещае днешният 22-ри според нумерологията Какво вещае днешният 22-ри според нумерологията Внимаващите се с личен бизнес също ще постигнат добри резултати Тигров комар пренася нещо страшно у нас Тигров комар пренася нещо страшно у нас В световен мащаб има общ подем на заболеваемостта от денга
Диагнозата на д-р Мирослав Ненков за BG политици Диагнозата на д-р Мирослав Ненков за BG политици Остра кретеноидна дегенерация
Виц на деня Виц на деня - Вече и аз се качих на Бентли...
- Ай, стига бе, кога успя!?
- Вчера, като пресичах на червено!
Виц на деня Виц на деня - Виж, муцка, това е термос. Слагаш студено и стои студено, слагаш топло и стои топло.
- Ти какво сложи?
- Три кафета и два сладоледа.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Миме, защо си блокирала Жорето!?!
- Ако ме обича, ще се върна с фалшив профил!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори