×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Инфраструктурата в цял Бургас трябва да се подобри, Меден рудник се нуждае от нов наказателен паркинг


Инфраструктурата в цял Бургас трябва да се подобри, Меден рудник се нуждае от нов наказателен паркинг
На 6 септември, в Деня на Съединението, обявяваме кандидата си за кмет и това ще създаде новата политическа ситуация в Бургас, съобщи Иван Ненков
Тема в развитие
Излизам като кандидат за кмет на Бургас в името на нашите деца, вярвам на моите съмишленици от ПП МИР и Обединение "Бургазлии" Професор е кандидатът за кмет на Партия МИР и Гражданско обединение „Бургазлии” Защо Елена Параскова - една от успелите жени в Бургас, стана учредител на гражданско обединение „Бургазлии“ Инфраструктурата в цял Бургас трябва да се подобри, Меден рудник се нуждае от нов наказателен паркинг Валери Лазаров, Гражданско обединение „Бургазлии“: Време е да си върнем спортните бази, приоритет №1 за града трябва да са децата Димитър Шангов от „Гражданско обединение Бургазлии“ с анализ на пазара на природен газ, санирането и яхтените пристанища Днес темата е Бургас, Рожен, Президентът и отново Бургас! Гражданско обединение „Бургазлии“ кани на среща водачите на листите в Бургаска област Учредиха обединение „Бургазлии”, вероятно за участие в местния вот
виж още
скрий
23 Август 2023, Сряда, 07:12 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Иван Ненков с продължение на Плана за бургаската инфраструктура, 3 март, некоалицията и важна новина

Председателят на Гражданско обединение "Бургазлии" Иван Ненков пред Флагман.бг.

- Г-н Ненков, последният път коментирахте пилона на Рожен. Сега се появи отново въпрос, който чертае разделение в обществото – да остане ли 3 март национален празник на България? Вашето мнение.

- Бих започнал с това, че въпросът Ви е точно на място. Този дебат, който е изключително ненужен, иска да направи така, че да противопостави българи срещу българи – нещо, което не бива да бъде допускано. Дебатирането не търси добър вариант за национален празник, а чисто и просто иска да махне настоящия, защото е свързан с Русия. На свой ред Русия не е обичана сега заради войната в Украйна. Т.е този празник не е добър заради конюнктурата, а не по принцип. Аз не разбирам защо заради тази война трябва нашият национален дух да се принизява. България е свърана с 3 март, защото именно на тази дата тя се появява на картата като самостоятелна държава – да, зависима и необединена, но откроена географски и национално. Не може да забравим повратната намеса на  българските опълченци в Руско-турската война, превърнала се в освободителна за нас. Изведнъж не можем да спрем да четем и учим Вазов и художествените документи, които е оставил – одата „Опълченците на Шипка“, например. Категорично това са нещата, които ни правят държава и нация – общите действия, история, съдба, болка.

Безспорно е, че 24 май е български значим празник. Никой няма да опита да говори обратното, защото няма да намери аргументи срещу Св.Климент Охридски, Наум, Ангеларий и техните учители –  Светите братя Кирил и Методий. Тук отварям скоба, за да насоча вниманието към обстоятелството, че Бургас  е място, където трябва да има паметник, свързан с  Климент Охридски – не толкова негов образ колкото символ, който го описва по най-добрия начин – познанието.

Днес темата е Бургас, Рожен, Президентът и отново Бургас!

Отбора от Гражданско обединение "Бургазлии"

Сега се връщам обратно на същината на въпроса Ви – никой не би действал срещу словото, срещу кирилицата или глаголицата. Тук именно идва разединението – защо да противопоставяме едно българско дело на друго също толкова значимо? Освобождението и кирилицата – едното е действието, другото мисълта. В конкретния момент е било необходимо едно, а след това – друго. Не може да има сравнителна и превъзходна степен за такова дело, кой е по- и най-. Опростяваме нещата така и ми се струва, че сме само на крачка да ги опростачим. Виждам и, че има политици, които са готови да направят смело тази крачка.

Нека сме реалисти – този въпрос (ако въобще се реши) няма да се реши на масата на историците – както би било редно, а на масата на политиците. Първите са изследвали историческия период и дават аргументи в няколко посоки – обясняват неизвестното, докато вторите ще приемат за легитимно това, което отговаря на техния интерес – те просто налагат тяхното обяснение, без да се аргументират.

Промени в празниците могат да се правят, но това изисква действия, които наподобяват маратон, а не спринт. Маратон, защото толкова важни неща като националния празник би следвало да се правят поетапно, по  изградена конкретна методология и това да създаде процес с вътрешна логика. Това изисква дълго време, каквото е бягането в маратона. Това, което наблюдаваме сега с предложението на управляващите е спринт – дадоха им сигнал за „старт“ и нашите политици се разбягаха да сменят празника без много да мислят. Подобна смяна би могла да стане само когато сред широки слоеве от населението съществува вътрешното убеждение, че това е правилно и необходимо. Такова убеждение още никой не е показал – със социологически данни, например. Всички сериозни социолози от агенциите вече коментираха и от думите им става ясно, че масовото убеждение на българските граждани е по посока 3 март да не се докосва. Ще изчакаме да видим  и данните, ако бъде проведено такова изследване.

Съвършено накратко бих разширил за момент сигнала, който даваме към две от нашите съседки – Република Северна Македония и Турция. Санстефанска България, възникнала именно на 3 март, включва в себе си Македония като изконна българска територия. Как ще изглеждаме в очите на българите там, ако сменим празника? Как ще ни оценят македонистите там? И двата отговора няма да ни харесат! Към днешна дата отношенията ни с Турция са на едно бих казал високо ниво и това е отлично. Ставали сме свидетели през годините на провокации от нашата съседка, които наши патриотари неведнъж са използвали, за да вземат някой друг глас. Продължаването на този празник – 3 март, би следвало да възспира подобен род провокации към нас и да припомня българския подвиг срещу историческия враг в лицето на Османската империя.

- Вие сте общественик, който следи не само местната, но и националната политика – как оценявате (не)коалицията на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС?

- Аз съм такъв човек, че винаги търся и се оглеждам за положителното. Това правя и към тази коалиция – търся положителното в нея, но стигам само до отрицателното и все повече неща лично на мен не ми харесват. Не се чувствам представен като гражданин и избирател през провежданата от тях политика.

Припомням само една от позициите на акад. Денков за касетъчните бомби – той каза в интервю, че е „чувал, че Русия ги е ползвала“ и това давало правото и на Украйна да ги ползва. Само по себе си това е нищожен аргумент – ясно е, но стана още по-лошо, когато се разбра, че България участва в международна конвенция против тяхната употреба, производсто, съхранение и пр., подписана още 2008 г., а нашият премиер в разрез с международни изисквания не вижда проблем в това Украйна да ги използва. Следейки какво говорят експерите, тези бомби са неприемливи, защото в себе си те съдържат по-малки бомби, които при удар се разпръскват безразборно и са огромна опасност за цивилното население. На следващо място акад. Денков е един от първите мъже в държавата, със сигурност чете докладите на службите и има набор от съветници, които би следвало да го уведомят дали действително Русия е използвала касетъчни бомби, а той казва, че просто бил чул. Това не е само непрофесионално, но и опасно, защото става дума за сигурността на милиони хора.

В същата посока беше и изказването на министъра на отбраната, който каза, че независимо от Конвенцията от Монтрьо – според която военни кораби на нечерноморски държави нямат право да бъдат в Черно море повече от 21 дни – трябва да осигурим възможност на съюзниците да ни помагат за сигурността в Черно море. Разбирайте съюзниците, които нямат излаз на Черно море. Ние винаги трябва да сме на страната на закона и след като той ни предписва какво да правим, не може просто заради нашето вътрешно убеждение да действаме против него. Това са два конкретни примера, които мен ме притесняват по отношение на сегашното правителство.

Ще спомена също, че част от идеите им са навременни и необходими, но веднъж щом тръгнат да се прокарват, те стават нищожни – предложението им  за ограничаването на кметовете до 2 мандата, според мен бе политическо и необходимо. Разбирам ги, че по този начин искат да се наложат и откривам логика. Така помагат на своите поддръжници по места. Позиционират се срещу партиите, които на много места имат кметове с повече от 2 мандата. Какво обаче се получи? Една гръмко огласена идея не срещна достатъчно подкрепа и се провали. Изводът за мен е, че те не използват достатъчно своя потенциал, за да убедят другите, а просто предлагат нещо добро за тях и се надяват то да се случи. Това е вече несериозно за формация, която иска да управлява дълго. Никой не иска да му обещаят нещо значимо и в рамките на часове да го разочароват – това правят сега управляващите спрямо техните избиратели.

- Планът Ви от предния път за бургаските паркинги и инфраструктурата се радва на широк интерес. Има ли какво да добавите сега към този контекст ?

- Започвам с  ж. к. „Меден рудник“ – там живеят достатъчно голяма част от жителите на Бургас, за да може да се изградят необходимите удобства спрямо обстоятелствата. До детските площадки няма елементарни условия като тоалетна и питейна вода. Разширяване на видеонаблюдението около училища, градини и детски площадки ще допринесе не само за спокойствието на децата и родителите, но и ще минимизира възможността около подобен вид места да се шири незаконна и криминална дейност. Единственият наказателен паркинг в Бургас – този на „Оборище“, понеже е единствен,  се оказва и крайно недостатъчен и  неудобен за голяма част от бургазлиите. В Меден рудник може да бъде изграден такъв паркинг. Трябва сега да се насърчат промени по посока асфалтиране на пътя към кварталите Лозово и Долно Езерово, като се започне от кръговото на „Трапезица“.

Също толкова необходими ремонти и изграждане на път има към кв. Черно море, кв. Рудник, с. Брястовец и с. Драганово.

-  Според Вас, има ли някакво явление, което е съществено за страната и се пропуска в обществото ни?

- Да, категорично има – пробуждането на гражданското общество. Свидетели сме как през натиска на гражданите политиците интензифицират своята работа и дават решения. Отделен въпрос е дали тези решения удовлетворяват гражданите. И това е, защото гражданите не са пряко въвлечени в оперативната политика – това е минус. Ще добавя накрая и, че гражданската енергия съществува не от днес. Бих се радвал да видя партии, които загърбват своя строго партиен интерес и дават възможност на натрупаната енергия в обществото да се институционализира – да предложат на гражданите да влязат в политиката. Особено на тези хора, които не спират да се доказват, но не могат да намерят своето място сред традиционните интереси на партиите.

Енергията на гражданите може невинаги да е права, но който не се съобрази със нея – задължително греши.

-  Интересът към идеите на Вашето гражданско обединение расте. Ще успее ли то да се впише в контекста на местните избори? И политици, и граждани очакват отговор.

- Явяваме се на тези избори! Имаме и кандидат за кмет, който бургазлии очакват от много време насам. Кандидатурата ще създаде нова политическа ситуация в града. Ще я огласим на една от най-значимите дати – 06.09, Съединението на България. На този ден всички въпроси ще получат отговор.

 
Дядо Пол блъска яко във фитнеса
Дядо Пол блъска яко във фитнеса 22/02/2024, Четвъртък 20:40 1
България Всички новини
2 години по-късно: Близо 50% от украинците вече не подкрепят войната 2 години по-късно: Близо 50% от украинците вече не подкрепят войната Ако няма значителна промяна на фронта, обезкървената нация вероятно ще продължи да недоволства все повече и повече Когато пиян стъпва на газта! Още едно убито дете на пешеходна пътека, а джигитът си пие кафето у тях Когато пиян стъпва на газта! Още едно убито дете на пешеходна пътека, а джигитът си пие кафето у тях Като са толкова нефелни нашите законотворци и магистрати, нека направят най-простото – просто да приложат отдавна изпитани и работещи практики от останалия свят „Това говедо е време да изчезне!“ - депутат от ПП-ДБ със серия от атаки към Борисов „Това говедо е време да изчезне!“ - депутат от ПП-ДБ със серия от атаки към Борисов Лекарят Ивайло Митковски, който днес е рожденик, публикува няколко странни поста във фейсбук в последните часове Оправдаха шизофреника, отрязал главата на майка си със сатър Оправдаха шизофреника, отрязал главата на майка си със сатър Съдебно-психиатрична експартиза доказа, че той е невменяем и не може да носи наказателна отговорност Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова в комисията за Нотариуса (НА ЖИВО) Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова в комисията за Нотариуса (НА ЖИВО) Професионалната й чест и достойнство на български магистрат не й позволявали това Касапница! Американски ракети убиха над 60 руски войници Касапница! Американски ракети убиха над 60 руски войници Случаят станал на полигон в окупираната част на източната Донецка област Рецидивистът Стефан Петков бил агресивен и опасен, изобщо не трябвало да е с останалите пандизчии в Бургас Рецидивистът Стефан Петков бил агресивен и опасен, изобщо не трябвало да е с останалите пандизчии в Бургас Нападнал касиерка в центъра на морския град през 2021 г., бил неконтролируем алкохолик Полицията с подробности за инцидента в Бургаския затвор Полицията с подробности за инцидента в Бургаския затвор Починал е 66-годишен мъж Извънредно! Бой в затвора в Бургас завърши със смърт Извънредно! Бой в затвора в Бургас завърши със смърт Мъртвият е на 66 години ПП-ДБ зоват ГЕРБ да се върнат на масата на преговорите, те засега мълчат ПП-ДБ зоват ГЕРБ да се върнат на масата на преговорите, те засега мълчат Кирил Петков изнася лекция на гражданите кои органи са регулатори след спекулации на Борисов
Дядо Пол блъска яко във фитнеса Дядо Пол блъска яко във фитнеса Ако не тренирам, съм навън и работя, отбеляза в социалните мрежи легендарният вокалист на KISS Зеленски гневен на полските фермери заради призива им към Путин да дойде и да въведе ред Зеленски гневен на полските фермери заради призива им към Путин да дойде и да въведе ред Блокадата им на границата застрашава доставките към нашите войници на фронта, коментира президентът на Украйна  Десетки хиляди протестират в Албания, сравниха премиера Еди Рама с Енвер Ходжа Десетки хиляди протестират в Албания, сравниха премиера Еди Рама с Енвер Ходжа Еди Рама е на власт от 2013 г., но сега предстоят избори и опозицията разбуни духовете  Този хранителен продукт е поскъпнал най-драматично Този хранителен продукт е поскъпнал най-драматично Ако през 2013 г. сме купували сиренето в магазина средно по 5,77 лева за килограм, през 2022 г., когато започваше голямата постковидна инфлация, сме давали за този млечен продукт средно по 11,39 лева Арестуваха 9-годишно дете, простреляло в главата член от семейството си Арестуваха 9-годишно дете, простреляло в главата член от семейството си Трагичният инцидент в станал в щата Юта Почина звезда от "Листопад" Почина звезда от "Листопад" Севда Фардаг издъхна на 82-годишна възраст в дома си в Джихангир Важна новина за всяко домакинство - плашаме по-скъп нощен ток Важна новина за всяко домакинство - плашаме по-скъп нощен ток Най-голямо е потреблението на ток от домакинствата вечер, когато е по-тъмно и хората се връщат от работа, готвят, чистят, пускат перални, телевизори и осветление Ергенът започва тази вечер. Какво да очакваме? Ергенът започва тази вечер. Какво да очакваме? Ще има женски бой и скандали  Защо България стана посмешището в НАТО Защо България стана посмешището в НАТО Провалът на правителството е колосален, пише Дойче веле Турски мегапроект източва река Тунджа Турски мегапроект източва река Тунджа Ще се изгради супер язовир за нуждите на земеделските стопани в южната ни съседка
Кирил Петков Кирил Петков Това е отворена позиция, не е ултиматум, светваме лампата и очакваме диалог Виц на деня Виц на деня Един депутат се възгордял.
– Не мога – обичал да казва той, – да се возя в същата кола, в която пътува и шофьорът ми.
Виц на деня Виц на деня Семеен съвет. Мъжът мрачно казва:
– Нямаме лев, а трябва да платим тока, водата, телефона… Кое да не платим първо?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като малък Чък Норис карал баба си да си изяжда всичко...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори