×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]agman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Момче на 11 г. e най-младата жертва на COVID-19 в Хърватия
  • Община Велико Търново ще предоставя асистентска подкрепа
  • Протест в Копенхаген срещу коронавирусните ограничения завърши с арести
  • Напусна ни Асен Ошанов - авторът на песента „Детелини“
  • ЕС ще натисне ваксинопроизводителите да си спазят сроковете за доставка
НА ЖИВО

Министър Аврамова контраатакува Ревизоро за водата на Бургас: Прави театър, разсъждава хаотично, всява страх


Министър Аврамова контраатакува Ревизоро за водата на Бургас: Прави театър, разсъждава хаотично, всява страх
"Защо министър Димитров не внесе в Министерски съвет предложение за обявяване на бедствено положение в Бургас?"
Тема в развитие
Официално: Ревизоро оряза водата от „Камчия“ за Варна, за да има за Бургас ВЕЦ-ът и пречиствателната станция на „Камчия“ отчитат различен разход на вода, Ревизоро прати комисия ВиК-Бургас: „Камчия“ е преливал 11 пъти след 2009 г., а ВЕЦ-ът има само една турбина и не пилее вода Язовир „Камчия“ никога не може да се напълни заради ВЕЦ-а, губят се 60-70 млн. куб. м вода ГЕРБ, ОП, ДПС и Марешки спасяват Борисов от обяснение за водната криза в Бургас Има ли дългосрочно решение за Бургас? Недовършеният яз. „Раков дол” щял да бъде водно чудо за Югоизточна България От ГЕРБ-Бургас поискаха гаранции, че цената на водата няма да поскъпва Общинските съветници в Бургас негодуват - защо няма представител на МОСВ в извънредната сесия? Димитър Николов: Нито за миг не искам да бъда кметът, през чийто мандат Бургас е бил застрашен от безводие Варна спасява Бургас от водна криза, пренасочват на юг повече вода от яз. „Камчия” Извънредна среща в Областна управа в Бургас заради водната криза Тома Биков: Емил Димитров трябваше да си подаде оставката. Съжалявам, че Ивелина Василева не е министър Свикаха извънредна сесия на ОбС Бургас, ще изслушват Ревизоро Живко Табаков: Предупреждавахме за водната криза от лятото, никой не ни чу След скандалите в парламента: Борисов помирява Ревизоро с Аврамова и Танева БСП-Бургас с искане за спешна извънредна сесия на ОбС заради състоянието на язовир „Камчия” Ревизоро поиска Борисов да уволни Атанаска Николова, увери, че в Бургас няма да има водна криза ВиК-Бургас отговори на екоминистъра: Не сме спирали да работим, до пролетта ще имаме резервни язовири Министър Аврамова контраатакува Ревизоро за водата на Бургас: Прави театър, разсъждава хаотично, всява страх Екоминистърът с извънредно изявление: Бургас остава без вода, а не се прави нищо, пиар отлага първа копка „Камчия“ продължава бързо да спада – вредят ли сечи в Котленския Балкан? „Камчия“ падна под 40 млн. кубика, Ревизоро обяви ремонт на тръбите до Варна и Бургас Язовир „Камчия“ продължава бързо да спада въпреки дъждовния октомври В Камчия има вода до май 2021 г. Язовирите Порой и Ахелой стават резервни след ремонт Може да следим нивото на яз.Камчия онлайн, за да знаем дали идва водна криза Министърът на водите: Депутатско лоби непрекъснато иска да източваме „Камчия“ към Варна, а Бургас мълчи Екоминистърът: Водната криза е от 3 години, но се справяме, проблемът е само с яз. "Камчия" Разхищавана ли е вода от „Камчия“ заради ВЕЦ на приятел на Доган В Бургаско да не се притесняват, докато Ганчо Тенев е шеф на ВиК – той винаги има скрити 20-30 млн. кубика Заплашен ли е Бургас от режим на водата? Експерт: Няма да се стигне до режим на водата по Черноморието МОСВ ограничи водата от язовир „Камчия“ за Бургас и Варна, но опасност от режим засега няма Държавата с три сценария за „Камчия“ - за много суха, суха и средно влажна година Депутат пита Ревизоро: Вода от „Камчия“ ползва ли се за промишлени нужди, каква е загубата в Бургас?
виж още
скрий
27 Ноември 2020, Петък, 12:19 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Обвини го, че бави доклад, който трябва да обоснове включването на язовирите "Порой" и "Ахелой" в мрежата 

Министрите на земеделието и на регионалното развитие и благоустройството пристигнаха извънредно в Народното събрание (НС). Десислава Танева и Петя Аврамова отговориха на обвиненията на колегата си екоминистър Емил Димитров-Ревизоро.

Припомняме, че той заяви тази сутрин от трибуната на НС, че министерствата на земеделието и на благоустройството воюват помежду си. Затова се бавело подкачването на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към водоснабдяването на Бургас. Ситуацията на явна война между министерства пред Народното събрание е безпрецедентна. 

Ревизоро дори обвини ведомствата на Танева и Аврамова, че защитават корпоративни интереси, а войната е за това кои фирми да извършат реконструкцията.

Регионалната министърка отговори, че е възмутена. Тя на няколко пъти обяви, че Емил Димитров прави хаотични разсъждения и театрални постановки. Освен това всявал страх у бургазлии. 

Причина за правителствената драма е изпразващият се язовир "Камчия" - основен източник на вода за питейно-битови нужди на Южното Черноморие, но и за района на Варна. 

Петя Аврамова обясни, че през октомври внесла доклад на оперативно правителствено заседание, с който предложила язовирите "Порой" и "Ахелой" да бъдат обособени като резервни водоизточници. Тя посочила основните мерки, които са нужни за целта. 

"Това са извършване на анализи за качество на водата, изготвяне на инвестиционни проекти, проектиране и учредяване на санитарно-охранителна зона и други, които са необходими, за да може тези два язовира да бъдат използвани за питейно-битови нужди", обясни Аврамова. 

Тя обвини Емил Димитров, че не е изпълнил свой ангажимент, който бил посочен в доклада й. 

"Текстът гласи: във връзка с направените предложения Министерство на околната среда и водите следва да изготви експертен доклад относно необходимостта от прилагане на подобен подход. Т.е. в мастър-плановете, които са изготвени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), като резервни водоизточници язовирите "Ахелой" и "Порой" не присъстват", обясни Петя Аврамова.

От МРРБ били съгласни "Ахелой" и "Порой" да се включат в системата на питейното водоснабдяване, но от МОСВ (Министерството на околната среда и водите) следвало да изготвят съответния доклад. 

"За да дадеш 60 млн. лв. и да изградиш водопроводи, да изградиш водовземни кули, да изградиш помпени станции, пречиствателна станция - за това трябва да има обоснован доклад. Точно затова Министерски съвет прие на своето заседание, че МОСВ, които са принципал на водите, които управляват водите, които имат експертите, които могат да изготвят такъв експертен доклад, трябва да го направят, за да обосноват необходимостта от подвързването на тези два язовира. В МРРБ такива експерти няма", обясни Петя Аврамова. 

Тя обаче изрази и резерви към идеята. 

"Има и известни съмнения, че единият язовир се намира само на няколко километра от язовир "Камчия" и за нас буди съмнение, че ще вали в единия язовир и ще има приток, а в другия няма да вали. Всичките тези съмнения трябваше да бъдат опровергани от доклада на МОСВ, за който доклад министър Димитров удобно забравя. И въпреки това, въпреки че този доклад трябва да ни даде основата и да ни даде сигурността, че тези два язовира трябва да бъдат подвързани към водоснабдителната система на Бургас, въпреки чакането все още на този експертен доклад, ние работим по темата, като ВиК-Бургас вече е извършило проучване с водолази на язовирите "Ахелой" и "Порой", извършено е проучване с алпинисти, изготвят се проекти. Поискали сме от Министерството на земеделието, храните и горите техническите паспорти и проекти, които са налични, така че да осигурим целия процес. Проучва се и доставката на тръби", обясни още г-жа Аврамова. 

Проучена била възможността и ВиК-холдингът, на който вече били прехвърлени държавните акции на ВиК-Бургас, да отпусне нужните 60 млн. лв. 

"Защото утре всички вие, уважаеми дами и господа, ще ни питате защо похарчихте тези пари, а министър Димитров вероятно ще се изявява по медиите да обяснява как пълни този или онзи язовир. Това, от което аз се възмущавам, е, че от трибуната на НС се отправят хаотично някакви обвинения в пространството", заяви още регионалната министърка.  

Иначе кротката Петя Аврамова продължи да напада Емил Димитров: "Защо министър Димитров не внесе в Министерски съвет предложение за обявяване на бедствено положение в Бургас? Защо плаши хората от трибуната на НС и от медиите, в които има участие? Нека се обърне към бургазлии, които сега притесни и вся страх в хората - нека да каже има ли вода в язовира, защото той управлява водите в язовирите в България; има ли вода в язовира, тази вода докога ще стигне и какви мерки трябва да бъдат предприети, така че Бургас да не изпадне във водна криза. Защото това, което днес беше направено, е да всяваме страх в хората в Бургас. Ние в Министерството на регионалното развитие и благоустройството не управляваме водата в язовирите, но ние мислим как да обезпечим хората и вече имаме идея и вече работим по нея, макар че това е работа на МОСВ, министърът на околната среда и водите издава месечните графици. Може да бъде намалено подаването към Варна. Може Варна да работи известно време на помпения режим от деривация "Китка", може да намалим ползването от язовир "Камчия", да обърнем 80% от деривация "Китка" по помпен начин и останалите от "Камчия", за да намалим черпенето от язовир "Камчия" и да имаме вода за по-дълго време. Ние имаме и възможността, защото сега ще се притеснят и хората от Варна, че водата от помпи е по-скъпа, - предвидили сме възможността водата ВиК-Варна да бъде компенсирано, да бъде подпомогнато, така че да издържи на високата цена на добиването чрез помпи и да няма проблем с цената на водата във ВиК-Варна. Така че докато ние работим върху темите, които вълнуват българските граждани и върху темите, които имаме задачата да работим и хората да имат вода, някои се упражняват в театрални постановки."

Министърката повтори, че продължават да чакат доклада на експертите от МОСВ, който да обоснове необходимостта от изграждане на връзка на язовирите "Порой" и "Ахелой" с Бургас. Така можели спокойно да изхарчат отпуснатите за целта 60 млн. лв. 

"МОСВ ще се погрижи за това двата язовира да бъдат подвързани, ако даде този доклад, по който ние да работим. А МРРБ продължава да изпълнява своите задължения съвестно. Както сме реагирали в Перник, така реагираме и в Бургас. Имаме своите идеи, работим по тях, така че да обезпечим водата на хората, без да правим театрални изпълнения", заключи Петя Аврамова. 

 


В категории: Политика


12
Коментара по темата
12.
Данъкоплатец
27.11.2020 18:49:54
0
2
А ако не всява паника, какво ще ви правим лятоска? Ще може ли да ви избесим пред общината?
11.
оченик c '' Adidas''
27.11.2020 15:55:22
0
8
''Петя БУТАФОРНАТА'' така е известна министърка в средите на министерствата в София
Прякора и идвал от факта за спечелен европроект за окраса на туристическата атракция пещерата ''Леденика'' във Врачанския Балкан спечелен от Петя Аврамова проект за 2 МИЛИОНА ЛЕВА който включвал 150-200 метра кабел за осветление 5 бр табели 15 -20 броя ;ГИПСОВИ ДЖУДЖЕТА,Дракони,вещици,баби яги ,гъбки цветенца боядисани в весели шарени цветове с боички
10.
Файненшъл Таймс
27.11.2020 14:13:06
0
8
Поредната критика от световна медия към погазването на върховенството на закона в България от страна на правителството, в стремежа му към лични облаги.

Авторитетна световна медия направи обширен анализ за ситуацията в България, в който посочи и вредата, която нанася на нашата държава канцлерът на Германия Ангела Меркел
9.
Бс
27.11.2020 14:12:20
0
17
Ще ни последва съдбата на Перник. То е ясно, въпрос на няколко месеца. Тази Аврамова хал хабер си няма от нищо. Ревизоро казва истината, която не и харесва на министърката.
8.
Има такава държава
27.11.2020 14:04:48
0
14
Във ХЪРВАТСКА която е ТОП туристическа дестинация в света по нейното невероятно красиво адриатическо крайбрежие има хотели и къщи но в хотелите всяка стая има табели на три езика ;Моля ПЕСТЕТЕ ВОДАТА.Това се налага понеже има НЕдостиг на вода в бедните на водни ресури адритически брегове.ЛИПСАТА на ВОДА и докарването и от вътрешността на Динарските планини е сред основните причини ЦЕНИТЕ на ХОТЕЛИ и нощувки по адриатическото крайбрежието да сред НАЙ-скъпите в Европа средно с 50-60% че и повече от тия за същите условия във България
ЛИПСАТА на ВОДА е и главната причина да НЯМА СТРОЕЖИ не само на големи хотели но дори и на КЪЩИ на много посещавани и обичани от БОГАТАШИ дипломати и холивудски звезди острови о-в ХВАР , о-в БРАЧ,о-в Ластово
Разрешения за СТРОЕЖ на тези хърватски острови са ОТКАЗВАНИ на много богати сащ дипломати,холивудски звезди и оръжейни израелски магнати
7.
7887
27.11.2020 13:48:34
0
15
Ревизоро е умен. С този скандал той ги лишава от възможността да го арестуват като предшвственика му. Ще се наложи да задържат Танева и Аврамова. хаха
6.
Просто
27.11.2020 13:36:37
1
18
Трябва да накарат най - накрая ВиК Варна да включат и петте помпи от карстовите източници на вода. Наглото им поведение и оправданието, че щяла да скочи цената на водата за Варна започват да ми идват в повече. И МОСВ да не ги крият тези факти, че ще се наложи да играе голямата метла при тях
5.
прах очите
27.11.2020 13:35:27
0
10
Няма проблем но ЩЕ го решим!
4.
Пешо
27.11.2020 13:34:43
1
22
"Има и известни съмнения, че единият язовир се намира само на няколко километра от язовир "Камчия" и за нас буди съмнение, че ще вали в единия язовир и ще има приток, а в другия няма да вали. " - на тая ПРОСТА пача Аврамова и дайте една карта, да види къде е я. Камчия, къде са я. Ахелой и я. Порой. То бива-бива да си прост и без обща култура, ама тва на нищо не прилича. Министърка, Боже-Боже!!!
3.
Аз пък
27.11.2020 13:34:04
0
20
си мисля, че докато тези си въртят разни административни номера, хората май наистина ще останат почти без вода. Дано през тази зима падне повече сняг и дъжд, че тези са трудни за вярване.
2.
Де е Киро на Кирия
27.11.2020 12:57:47
0
35
Ми да арестуват секачите на дърва в КОТЕЛ да сложат ЖАНДАРМЕРИЯ на вход-изхода на Котленския балкан и да сложат катинар на ДПСарския ВЕЦ на Тадаръков язовира ЩЕ повиши и възвърне нивото си бързо
1.
Нострадамус
27.11.2020 12:28:43
3
39
От тия тримата вярвам на Ревизоро. Нещата даже са по-лоши от казаното. Иначе е много удобно да се говорят успокоителни, лъжливи приказки, а водата така или иначе ще свърши, като се изчерпи язовира.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
След повече от 30 години употреба: Тези контейнери скоро ще бъдат история След повече от 30 години употреба: Тези контейнери скоро ще бъдат история

Община Бургас слага край на една ера с иновативно решение - подземните контейнери

Славчо Атанасов: Спортът показа, че има воля по време на пандемия Славчо Атанасов: Спортът показа, че има воля по време на пандемия

За поредна година "Нощта на шампионите" отличи личностите, допринесли за развитието на спорта в България

До май месец ще разполагаме с 4 ваксини срещу COVID-19 До май месец ще разполагаме с 4 ваксини срещу COVID-19

Едва тогава може да започне масовата имунизация, обясни директорът на ИАЛ

Симидчиев каза какво трябва да направим максимално бързо, за да не стане по-страшно Симидчиев каза какво трябва да направим максимално бързо, за да не стане по-страшно

Пулмологът коментира и британския мутант на К-19

Добри новини! Камчия продължава да се пълни с бързи темпове Добри новини! Камчия продължава да се пълни с бързи темпове

Язовирът продължава да има среден дневен дебит, по-висок от средния разход

Нелина изуми с това, което прави въпреки К-19 (СНИМКА) Нелина изуми с това, което прави въпреки К-19 (СНИМКА)

Поп фолк изпълнителката стана част от иновативна платформа за поздрави

Проф. Чорбанов съобщи обнадеждаваща новина за новия щам на COVID-19 Проф. Чорбанов съобщи обнадеждаваща новина за новия щам на COVID-19

Преболедувалите COVID-19 ще са защитени срещу новия вариант

Протестиращи от "Системата ни убива" се опитаха да нахлуят в МС Протестиращи от "Системата ни убива" се опитаха да нахлуят в МС

Стигна се до сблъсъци с полицията, охраняваща сградата

Бомба: Андреа показа, че не е сама, но не и с Кубрат Пулев (СНИМКИ/ВИДЕО) Бомба: Андреа показа, че не е сама, но не и с Кубрат Пулев (СНИМКИ/ВИДЕО)

Певицата с нов мъж на рождения си ден

Скръбна вест: Напусна ни авторът на песента „Детелини“ Асен Ошанов Скръбна вест: Напусна ни авторът на песента „Детелини“ Асен Ошанов

Поетът почина на 81-годишна възраст

Момче на 11 г. e най-младата жертва на COVID-19 в Хърватия Момче на 11 г. e най-младата жертва на COVID-19 в Хърватия

По неофициална информация детето не е боледувало от други болести

Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам на COVID-19 Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам на COVID-19 Забранени са всички масови събития с изключение на погребенията, а както и масовите спортни и развлекателни дейности за деца и възрастни 16-годишно момиче влиза в редиците на Ферари 16-годишно момиче влиза в редиците на Ферари

Нидерландката ще бъде сред пилотите в отбора от Формула 1

Ковид-19 уби легендарния Лари Кинг Ковид-19 уби легендарния Лари Кинг

ТВ водещият лекуваше коронавирус от началото на тази година

 

Жените на Коста Цонев разпродадоха имането му Жените на Коста Цонев разпродадоха имането му

Вдовиците на актьора – Анахид и Ели, не поддържат връзка

 

Астра Зенека ще съкрати доставките си с 60 % Астра Зенека ще съкрати доставките си с 60 %

Според производителя причината е "производствени проблеми"

Русия завря заради ареста на Навални, десетки хиляди излизат на протест днес Русия завря заради ареста на Навални, десетки хиляди излизат на протест днес

Според руски медии часове преди демонстрациите част от поддръжниците на Навални са били арестувани, други глобени, а на третки са връчени предупредителни протоколи

 

Бил Гейтс се ваксинира срещу ковид-19 Бил Гейтс се ваксинира срещу ковид-19

Той оповести новината в личния си профил в Инстаграм

Британският щам е 30% по-смъртоносен и 56% по-заразен Британският щам е 30% по-смъртоносен и 56% по-заразен

С него се обяснява големия скок на броя на случаите във Великобритания през последния месец

Доказа ли се Мелания Тръмп като силна личност Доказа ли се Мелания Тръмп като силна личност

Първата дама имаше малко по “незначителни” от гледна точка на либералното мислене отговорности, една от които е да участва във формирането на духовността и в частност на религиозния живот в страната

 

Калоян Методиев, бивш съветник на президента Калоян Методиев, бивш съветник на президента Залогът на тези избори е дали ще си отиде една епоха, един модел на управление, олицетворяван от личността на Борисов Виц на деня Виц на деня Качва се един с мен в асансьора и ме пита:
- Нагоре ли?
- Не ще завием надясно, знам един по-пряк път.
Виц на деня Виц на деня Жената на мутра му ражда близнаци. Той организира банкет. На тържеството шефът, за да се направи на разбиращ, го пита:
- А бе, близнаците двуяйчни или еднояйчни са?
- Едното е двуяйчно, а другото си е момиче.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мъдростта си има граници, докато простотията не притежава този недостатък!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори