×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Утре, 27 януари, започва ваксинирането на потребителите и персонала на домовете за възрастни хора в София
  • Затягат условията за почетни бургазлии, ще искат по 1000 подписа за номинация
  • През 2020 г. случаите на домашно насилие се увеличили с около 4 000
  • Протестното отваряне на заведения се отменя
  • В САЩ вече се влиза само с отрицателен тест за COVID-19
  • Напусна ни известният художник Ганчо Карабаджаков
  • Можем да ваксинираме от 50 хил. до 100 хил. души на ден, твърди здравният министър
НА ЖИВО

Има ли дългосрочно решение за Бургас? Недовършеният яз. „Раков дол” щял да бъде водно чудо за Югоизточна България


Има ли дългосрочно решение за Бургас? Недовършеният яз. „Раков дол” щял да бъде водно чудо за Югоизточна България
Днес бяха обсъдени спешни мерки за предотвратяване на риска от безводие, но кметът на Бургас Димитър Николов заговори за дългосрочна перспектива
Тема в развитие
Официално: Ревизоро оряза водата от „Камчия“ за Варна, за да има за Бургас ВЕЦ-ът и пречиствателната станция на „Камчия“ отчитат различен разход на вода, Ревизоро прати комисия ВиК-Бургас: „Камчия“ е преливал 11 пъти след 2009 г., а ВЕЦ-ът има само една турбина и не пилее вода Язовир „Камчия“ никога не може да се напълни заради ВЕЦ-а, губят се 60-70 млн. куб. м вода ГЕРБ, ОП, ДПС и Марешки спасяват Борисов от обяснение за водната криза в Бургас Има ли дългосрочно решение за Бургас? Недовършеният яз. „Раков дол” щял да бъде водно чудо за Югоизточна България От ГЕРБ-Бургас поискаха гаранции, че цената на водата няма да поскъпва Общинските съветници в Бургас негодуват - защо няма представител на МОСВ в извънредната сесия? Димитър Николов: Нито за миг не искам да бъда кметът, през чийто мандат Бургас е бил застрашен от безводие Варна спасява Бургас от водна криза, пренасочват на юг повече вода от яз. „Камчия” Извънредна среща в Областна управа в Бургас заради водната криза Тома Биков: Емил Димитров трябваше да си подаде оставката. Съжалявам, че Ивелина Василева не е министър Свикаха извънредна сесия на ОбС Бургас, ще изслушват Ревизоро Живко Табаков: Предупреждавахме за водната криза от лятото, никой не ни чу След скандалите в парламента: Борисов помирява Ревизоро с Аврамова и Танева БСП-Бургас с искане за спешна извънредна сесия на ОбС заради състоянието на язовир „Камчия” Ревизоро поиска Борисов да уволни Атанаска Николова, увери, че в Бургас няма да има водна криза ВиК-Бургас отговори на екоминистъра: Не сме спирали да работим, до пролетта ще имаме резервни язовири Министър Аврамова контраатакува Ревизоро за водата на Бургас: Прави театър, разсъждава хаотично, всява страх Екоминистърът с извънредно изявление: Бургас остава без вода, а не се прави нищо, пиар отлага първа копка „Камчия“ продължава бързо да спада – вредят ли сечи в Котленския Балкан? „Камчия“ падна под 40 млн. кубика, Ревизоро обяви ремонт на тръбите до Варна и Бургас Язовир „Камчия“ продължава бързо да спада въпреки дъждовния октомври В Камчия има вода до май 2021 г. Язовирите Порой и Ахелой стават резервни след ремонт Може да следим нивото на яз.Камчия онлайн, за да знаем дали идва водна криза Министърът на водите: Депутатско лоби непрекъснато иска да източваме „Камчия“ към Варна, а Бургас мълчи Екоминистърът: Водната криза е от 3 години, но се справяме, проблемът е само с яз. "Камчия" Разхищавана ли е вода от „Камчия“ заради ВЕЦ на приятел на Доган В Бургаско да не се притесняват, докато Ганчо Тенев е шеф на ВиК – той винаги има скрити 20-30 млн. кубика Заплашен ли е Бургас от режим на водата? Експерт: Няма да се стигне до режим на водата по Черноморието МОСВ ограничи водата от язовир „Камчия“ за Бургас и Варна, но опасност от режим засега няма Държавата с три сценария за „Камчия“ - за много суха, суха и средно влажна година Депутат пита Ревизоро: Вода от „Камчия“ ползва ли се за промишлени нужди, каква е загубата в Бургас?
виж още
скрий
01 Декември 2020, Вторник, 18:59 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Има осигурено финансиране от ЕК, кметът Николов пита ВиК – можем ли да кандидатстваме с водните ресурси в Областта

Нашите предци стратегически навремето са мислили за изграждането на нови язовири. Един от тях е спрял да се изгражда по време на демократичните промени – яз. „Раков дол” в Странджа. Навремето той е бил предвиден да се построи на два етапа – първият е за 240 млн. куб. м – огромен ресурс, втори етап – 400 млн. куб. м, което е едно водно чудо в Югоизточна България. 30% от водите на яз. „Раков дол” са предвидени за град Бургас, 30% - за напояване на цялата долина южно от Стара планина и северно от Странджа и 30% са предвидени за индустрията. Ако искаме да бъдем град с перспектива, който да привлича стратегически важни инвеститори, ние трябва да покажем ресурс от достатъчно вода, за да обезпечим големи индустриални мощности. Сега времето е подходящо и има възможност да се кандидатства по новия План за възстановяване, чрез който ЕК осигури ресурс за България. Един от четирите стълба предвижда средства за тази цел. Ние сме готови да помогнем, да съдействаме административно.

Това предложи на днешната извънредна сесия кметът Димитър Николов в стратегически план за водните ресурси на Бургас, извън спешните мерки.

Градоначалникът зададе и въпроси към ВиК-Бургас – за да не бъде подлагано никога повече Южното Черноморие на риск от безводие – как инж. Ганчо Тенев вижда плана за в бъдеще чрез другите язовири – „Младежко”, „Ясна поляна”, „Индже войвода”, недоизградения „Раков дол”. Можем ли да съдействаме за нови сондажи или да пречистваме морска вода, попита кметът.

Директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев обясни, че яз. „Раков дол” е обследван, но там има много тежки метали и се налага доста сложно пречистване. А местните водоизточници, които Общината проверява, могат да решат проблема на 10%. „Всичко е въпрос на цена, може да се пречиства и морска вода, но цената е неимоверно висока, а ние сме длъжни да осигурим според закона социално поносима цена за населението”, каза инж. Тенев. От думите му стана ясно, че аз. „Индже войвода” може да бъде единственото по-лесно решение.

Кметът Николов посочи, че са обследвани всички възможности. „При нас в архивите няма документи за прединвестиционни проучвания на водните ресурси и водните басейни на територията на Бургаска област. Ако има, може би трябва да се търси в МОСВ или ВиК-Бургас”, обясни Николов.

 „Експертната комисия, която стартирах, обследва и яз. „Мандра”, но се оказа, че водата не отговаря на изискванията на Наредба 9 по отношение на съдържание на манган, окисляемост, цветност, мътност и т. н.Становището на експертите е, че може да бъде използвана за битово водоснабдяване, но преди това трябва да бъде пречистена със съвременна технология за филтрация. Яз. „Мандра” е със сериозен обем – 93 млн. куб.м и анализите, оценките и пробите са предоставени на ВиК-Бургас”, каза той,

Николов припомни, че на територията на Община Бургас има няколко сериозни ремонта, които ще бъдат извършени от ВиК-Бургас.

Общинските съветници днес приеха да бъде отправени запитвания до МРРБ, МЗХГ и МОСВ за сроковете и начините преодоляване на водната криза в Бургас. Те поискаха всеки месец от екоминистерството да предоставят на нарочен брифинг или писмено доклад – докъде е стигнала работата по Плана за предотвратяване на водната криза, който бе представен днес.


В категории: Бургас


16
Коментара по темата
16.
Произвеждането на питейна вода от морската
02.12.2020 14:55:59
1
4
могат да си го позволят богатите арабски страни!
Първо инвестиционните и експлоатационните разходи са много високи и произведената питейна вода ще струва не по-малко от 10 лв/м3!
Второ - Черно море попада в Натура 2000 и изграждането на съоръжения за обезсоляване трябва да извърши на не по-малко от 500 м от морето, а водовземането да се извърши на 200-300 м. навътре, а може и повече!
15.
Язовир "Мандра"
02.12.2020 14:52:00
0
3
е собственост на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД, както е видно от последното изменение на Закона за водите и съгласно притежаваните от Дружеството Нотариални актове!
Водите му се използват за промишленото водоснабдяване на завода и наистина е необходимо сериозно пречистване, за да стане водата годна за пиене!
14.
Станка Ненова
02.12.2020 10:30:54
0
7
Относно яз.Раков дол:бях инв.контрол на Нап.система"Мандра" към която беше и язовира от геоложките проучвания 1977 г. до 1997 г. когато р.Факийска отнесе отбивния яз. Прав е инж.Тенев водата му не става за питейни нужди,както и на яз Мандра.
Бих насочила комисията да потърси инж. Владимир Кемилев от Камарата на инжене- рите и инв.проектиране/КИИП/ регионал- на колегия София. Той ръководеше гео- ложките сондажи тогава за бившия Бургаски окръг. Би могъл да помогне.
13.
до 12
02.12.2020 09:30:46
1
7
За кого говориш, че нещо не се сещам. Може би за Живко Табаков или Николай Тишев. За такива личности ли да гласуваме. Не е важна личността, а какво ще направи по въпроса да се вдигне стандарта и нивото на живот в този град.
12.
до 1
02.12.2020 03:48:37
2
23
Кметът гръмко обещаваше още през 2007, когато "застъпи" на власт, че ще има много работни места и тук ще стъпят сериозни и крупни инвеститори, а каква стана?
Бургас вече е на девето място по средна работна заплата, ДЕВЕТО, представяте ли си?
Градове, като Враца, Габрово, Стара Загора, са много напред, а да не говорим за София, Пловдив и Варна...
Гласувайте за човек и личност, които ще докарат тук, в Бургас добре платени работни места, за да имаме самочувствие и да живеем що-годе прилично, но все пак народът го е казал: рибата се вмирисва откъм главата!
11.
Попов
02.12.2020 03:12:23
3
15
Николов, иди се гръмни най-добре
10.
ХХ
01.12.2020 22:57:09
4
16
Нали мишката-ревизор се отрече от думите си пред тиквата и уволниха вестоносеца?
9.
ХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
01.12.2020 20:24:56
1
2
АДМИНИСТРАТОРА 3
8.
Лост
01.12.2020 20:24:40
2
9
До 6
Когато станем богати като арабските страни тогава.
7.
ДО 6 НА ГОЛ ""ТОЛУП""ЧИФТЕ ПИЩ
01.12.2020 20:22:54
2
13
НА ЯСНО ЛИ СИ НА КАВА ЦЕНА Е КУБИКА !Седнал да иска стандарта на арабите !!АДМИНИСТРАТОРА ТИ ЛИ ГИ ПУСКАШ ТЕЗИ ПРОВОКАЦИИ???????
6.
?
01.12.2020 20:04:41
11
17
Кога ще започне да се пречиства морската вода. Вземете пример, идеи от арабските страни. Язовири ще строят за частни ВЕЦ-ове
5.
.
01.12.2020 19:56:49
1
31
Предложете статията .""Кой печеле от постановката с водната криза в Бургас""ИСТИНАТА!!!!!!!!!!!
4.
за водно чудо
01.12.2020 19:43:27
1
38
требе да наемете СОКОЛА ,иначе се осирате като геренски данаци
3.
Лост
01.12.2020 19:35:09
1
51
Само като си помисля колко качествени ремонти правят и ми настръхват косите, ако трябва да изградят нов язовир.
2.
Хаха
01.12.2020 19:21:49
3
54
Голямо крадене предстои. Да видим кой ще ограби най много.
1.
Кмет
01.12.2020 19:10:36
2
78
,, Ако искаме да бъдем град с перспектива, който да привлича стратегически важни инвеститори"

Аз за 10 години управление на Николов и ГЕРБ не съм видял и един сериозен инвеститор да стъпва в Бургас. Напротив, всички бягат със 100, бягат млади и стари трудоспособни българи от града. Бургас се превърна в една дълбока провинция, която сега явно ще остане без вода тамън след изборите през 2021 година.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Красимир и Станимир, които обраха апартамента на бургазлия, отиват в затвора за 2 години Красимир и Станимир, които обраха апартамента на бургазлия, отиват в затвора за 2 години

Двамата изгладнели варненци бяха хванати по време на специализирана полицейска акция

5 неща, които да обмислите, преди да си легнете с шефа 5 неща, които да обмислите, преди да си легнете с шефа

Не очаквайте началникът ви да има специално отношение към вас

3 причини мъжете да не се влюбват във вас 3 причини мъжете да не се влюбват във вас

Вижте къде може би грешите

Крими тийнейджъри пребиха бургазлия от кв. Горно Езерово за 100 лв. Крими тийнейджъри пребиха бургазлия от кв. Горно Езерово за 100 лв.

Извършителите са на възраст между 11 и 18 години, някои имат и досиета

Какво е второто лице на всяка зодия Какво е второто лице на всяка зодия

Вижте тук

Чудесен десерт: Бананови мъфини със сушени сливи Чудесен десерт: Бананови мъфини със сушени сливи

Невероятно вкусни са

Поредно проучване сочи: Строгият локдаун и затварянето на бизнеси не помагат, а вредят Поредно проучване сочи: Строгият локдаун и затварянето на бизнеси не помагат, а вредят

Хора с хронични заболявания бяха оставени на произвола на съдбата заради серия от грешни предположения и политическа арогантност, пише Раян МакМакен

Бургаско студио слага с отстъпка филъри на мъжки устни за Св. Валентин Бургаско студио слага с отстъпка филъри на мъжки устни за Св. Валентин

Досега тази процедура беше основно за жени и събуждаше еротични мисли за френска любов

Нова министерска заповед: Моловете и кината отварят на 1 февруари, ресторантите – на 1 март Нова министерска заповед: Моловете и кината отварят на 1 февруари, ресторантите – на 1 март

Маските вече няма да може да се заменят с шлемове или други средства

Туроператори предупреждават: Не бързайте с резервации в чужбина Туроператори предупреждават: Не бързайте с резервации в чужбина

Препоръката се отнася и за съседна Гърция

Атака с нож във Франкфурт, петима са пострадали Атака с нож във Франкфурт, петима са пострадали

Нападателят е задържан

Италианският премиер подаде оставка Италианският премиер подаде оставка

Джузепе Конте се надява да му връчат отново върнатия мандат и да направи ново правителство

 

АстраЗенека предложи на ЕС да започне доставки на ваксината си по-рано АстраЗенека предложи на ЕС да започне доставки на ваксината си по-рано

Предложението е било направено на две извънредни срещи, проведени вчера

Над 150 арестувани на протести срещу полицейския час в Нидерландия Над 150 арестувани на протести срещу полицейския час в Нидерландия

В две от населените места са изпратени специални части на полицията

Ваксината на Модерна предпазвала от новите щамове на COVID-19 Ваксината на Модерна предпазвала от новите щамове на COVID-19

Това показвали проведените изследвания

Катрин и Даная от ОУ "П.Р. Славейков" са финалисти в състезание по творческо писане на английски език Катрин и Даная от ОУ "П.Р. Славейков" са финалисти в състезание по творческо писане на английски език

Отличното представяне на възпитаничките на ОУ "П.Р. Славейков" ги нареди сред18-те финалисти в последния кръг на състезанието

 

Рибарските портове - любимо място за разходки и риболов и през зимата Рибарските портове - любимо място за разходки и риболов и през зимата

Всички новоизградени портове имат освен лодкостоянки и свободни зони за риболов

 

Откриха мъртъв бивш гръцки министър на яхтата му Откриха мъртъв бивш гръцки министър на яхтата му

Сифис Валиракис вероятно се е подхлъзнал и е паднал в морето

Момче на 11 г. e най-младата жертва на COVID-19 в Хърватия Момче на 11 г. e най-младата жертва на COVID-19 в Хърватия

По неофициална информация детето не е боледувало от други болести

Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам на COVID-19 Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам на COVID-19 Забранени са всички масови събития с изключение на погребенията, а както и масовите спортни и развлекателни дейности за деца и възрастни
Костадин Ангелов, министър на здравеопазването Костадин Ангелов, министър на здравеопазването Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве Виц на деня Виц на деня Скандал!
Жената към мъжа:
- Сега отивам в кухнята и ще строша цялата посуда!
Мъжът доволно:
- Върви, купил съм пластмасова - многоскандална!
Виц на деня Виц на деня - Добре де, ти никога ли не си имала "мокри" сънища с мен?
- Имала съм. Веднъж сънувах, че те давя.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Лекарството, към което никой никога няма да има алергия, това е нежността
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори