×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Разхищавана ли е вода от „Камчия“ заради ВЕЦ на приятел на Доган


Разхищавана ли е вода от „Камчия“ заради ВЕЦ на приятел на Доган
Владислав Панев (долу вляво) замеси екоминистрите Нено Димов и Ревизоро в схема, свързана с Димитър Тадаръков
18 Септември 2020, Петък, 17:10 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Общински съветник има съмнения, че е разрешавано да се ползва излишно количество от язовира само за да може централата да печели повече

През последните седмици държавата бие аларма, че язовир „Камчия“ е с тревожно ниски нива. Това заплашва от воден режим Бургас и Варна. С проблема се е заел министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро. Според него основна причина за ситуацията е дългият период на суша.

Наред с това обаче се поставя и въпросът дали за кризата не допринася и водноелектрическата централа (ВЕЦ) на „Камчия“, която има разрешение за работа от 2010 г. и е свързана с Димитър Тадаръков. Той пък е близък до почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което поражда спекулации, че и тук е намесена дългата ръка на „мафията“.

„Понеже е важно кой стои зад схемите за сметка на хората, Димитър Тадаръков през фирмата си Булгарлизинг е собственик на ВЕЦ, построен на язовир Камчия преди десетина години. Той е близък приятел на Ахмед Доган, беше и в ръководството на ДПС. Преди години пък лидерът на Възраждане Копейкин хвалеше ВЕЦа с колко модерни турбини е. Това сигурно е така. Само че критично важно за този бизнес е какви количества отпуска на ВЕЦ министърът на околната среда всеки месец. Неговата задача номер 1 е да пази водния обем на язовирите, така че подаването на вода за гражданите да бъде гарантирано. А не да зависи от количеството валежи през следващите месеци, както е сега“, написа във вторник във „Фейсбук“ Владислав Панев – столичен общински съветник от „Демократична България“ и представител на партия „Зелено движение“.

Според Панев, за да има проблем в несушави години, значи министърът (не само Ревизоро, но и предишният - Нено Димов) е разрешавал насочване на повече вода за ВЕЦ-а на Тадаръков.

„В момента Камчия разполага с двойно по-малко вода в сравнение с миналата година по това време. Според специалисти това може да не е фатално при добро управление и недопускане на претоварване на ВЕЦа там. Само че става въпрос за много пари. Представете си за какви обвързаности става въпрос. Практически министърът решава колко пари да напечата на собственика на ВЕЦа чрез определянето на това колко вода да му отпусне.

Оттук проличава много ясно схемата ГЕРБ-ВМРО (от чиято квота са Ревизоро и Димов) - ДПС. Това е много силна икономическа коалиция на толкова нива. ТЕЦ на Доган, студен резерв, Росенец, зимните сараи на Вълка на язовир Искър, ВЕЦ. Това не са партии, а клиентелистки лобита. Затова няма оставка. За да вървят схемите. Да се назначи нов председател на КЕВР (мандатът на Иван Иванов изтече през пролетта), който да бъде изцяло послушен“, коментира още г-н Панев.

По думите му, екобомбите касаят всички, а интересите са за много милиарди.

„Това не е просто екология, това е залог за съществуването ни. Което властта рискува на руска рулетка дали ще вали или не“, написа още Владислав Панев.

По този повод „Флагман“ зададе няколко въпроса към Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Първият от тях е - колко и кои ВЕЦ работят с вода от „Камчия“?

Министърът на околната среда и водите е издал Разрешително №01440015/10.08.2010 г. за водовземане от яз. „Камчия“ с титуляр „Булгарлизинг Бургас“ АД, с разрешен годишен лимит 116,5 млн. м3 за производство на електроенергия постредством ВЕЦ „Камчия“.

ВЕЦ „Камчия“ е изградена на магистрален питеен водопровод. ВЕЦ „Камчия“ не работи на енергиен режим, той преработва водите и ги подава за питейно-битово водоснабдяване за ВиК Бургас, ВиК Варна и ВиК Сливен, информират от МОСВ

Колко кубика вода е изразходвана за този ВЕЦ през годините?

През 2018 година – 83,713 млн. м3

През 2019 година – 91,966 млн. м3

През 2020 година /до м. август вкл./ - 57,558 млн. м3

Горните количества са количествата, заявени от ВиК дружествата за питейно битово водоснабдяване, които се преработват чрез ВЕЦ, отговарят от МОСВ.

Доколко горното е съществено за обема вода в язовира?

С месечните графици за използване на водите от комплексни и значими язовири, одобрявани от министъра на околната среда и водите, се разрешава ВЕЦ „Камчия“ да преработва само използваните водни обеми за питейно-битово водоснабдяване, подчертават от ведомството.

Предвид настоящата водна криза, взети ли са мерки за намаляване на насочената вода към ВЕЦ-а на „Камчия“?

Предвид малкия постъпващ приток, с месечните графици са редуцирани месечните заявки за питейно-битово водоснабдяване, като е разрешавано реално използваното през предходната година, с цел обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване и през 2021 г.

ВиК операторите са уведомени, при планиране на потреблението да вземат предвид състоянието на язовира и да предвидят, при необходимост, използването на алтернативни водоизточници, информират от МОСВ.

Междувременно, в четвъртък Владислав Панев излезе с нова публикация във „Фейсбук“ по темата.

Той съобщава, че в сряда говорил с Димитър Тадаръков, „който се почуствал засегнат от публикацията ми за неговия ВЕЦ на язовир Камчия“.

По този повод Панев публикува и официални данни от МОСВ.

През септември 2018 г. полезният обем на язовир Камчия е бил 130 милиона куб. м. От тях министър Нено Димов е разрешил 10,62 млн. куб. м. месечно да се ползват от ВЕЦ-а, като след това заминават за водоснабдяване на Варна и Бургас.

„Трябва да отбележим, че наистина ВЕЦ-ът на Тадаръков е от модерните. Водата, която минава през него, след това стига до чешмите на двата големи града. На други места не е така и там проблемът е още по-сериозен“, коментира Владислав Панев.

През септември 2019 г. полезният обем вече бил 113,7 млн. куб. м. За ВЕЦ-а и за Варна и Бургас били отпуснати 9,9 млн куб. м.

„През този месец полезният обем вече е паднал на 55,3 млн. куб. м. За водоснабдяване – 7,6 милиона. Тоест, гражданите по морето консумират с 28% по-малко, отколкото преди две години. Големият въпрос е как се получава това“, пита Владислав Панев.

Единият вариант е - заради слабия туристически сезон потреблението наистина да е намаляло, разсъждава общинският съветник.

Другият обаче е предишните години отпуснатите води да са били много повече от необходимото. „Така че ВЕЦ-ът да работи с по-голяма мощност и съответно да печели повече. Примерно за периода октомври 2018-септември 2019 са произведени 5,3 хиляди мегаватчаса електроенергия. От октомври миналата година до този месец количеството е близо 20% по-малко. Така стигаме до извода, че екологичното министерство е играло хазарт с водата за половин милион човека, и е разчитало сухите години да са след управлението на ГЕРБ и патриотите. Затова е разрешавало близо 30% повече вода от необходимото. Това е, когато язовирът е бил пълен на над 70 процента. Сега е само 25% пълен. И се влиза в режим на паника. Вода има за още 6 месеца при сегашния темп на ползване (ако не вали и не се намери друг източник). А представяте си какъв ад би бил за Борисов режим на водата по време на предизборна кампания“, пише още Панев.

Според него сечите на гори също имат значение.

„Оголените планини задържат по-малко вода и язовирите не се пълнят ритмично. Това ми обясниха експерти (аз не съм всичколог, по тази тема само се опитвам да превеждам на достъпен език). Така че причина за създадения риск (дано не се осъществи) са хората, а не природата. Това е много важно да се знае. И е хубаво. Защото щом ние сме прецакали нещата, значи е в наши ръце и да ги оправим. Но е важно да си направим правилните изводи, за да не повтаряме грешките. Ако си заровим главите в пясъка, сме обречени“, смята Владислав Панев.

По думите му, ВЕЦ на язовир, когато водата след това се ползва допълнително, е хубаво нещо.

„Какво по-хубаво от това хем да произвеждаш енергия, хем да снабдявш с вода. Проблем са изкушенията, които го съпътстват. Най-вече от надписване. Тук може да има схема между министерство и инвеститор. И тя може да създаде водна криза“, заключава Панев.

По повод активността на общинския съветник, самият Димитър Тадаръков е коментирал темата пред „Медиапул“.

„ВЕЦ Камчия е единственият, който има два пъти проверки от министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро и се видя, че няма нарушение, не е преработен и един излишен литър вода. ВЕЦ-ът е направен на байпас с най-модерната технология. Копейкин (Костадин Костадинов от партия „Възраждане“), който също ни оплюва, му дадох възможност да влезе, да заснеме ВЕЦ-а и веднага направи ново изявление, че това е най-модерният ВЕЦ“, казва Тадаръков.

Според него по-ниските заявки на ВиК операторите за питейна вода този септември се дължат на по-малкото туристи, които посещават това лято страната ни заради рестрикциите, свързани с коронавируса.

„От язовир „Камчия“ един тръбопровод отива в пречиствателната станция, където да се пречисти водата за населението. Преди пречиствателната станция е направен ВЕЦ-ът. Той използва вода от язовира за производство на ток и след това водата от ВЕЦ-а отива за пречистване и от там за питейните нужди на населението. ВЕЦ-ът не влияе с нито един литър вода, дали ще се пусне повече или по-малко. Решението е на ВиК“, заявява още приятелят на Доган.

Според него ниското ниво на водата във водоема е заради сушата.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Кметът на Свиленград е с коронавирус Кметът на Свиленград е с коронавирус 22/10/2020, Четвъртък 18:10 1
11
Коментара по темата
11.
Ами
19.09.2020 07:31:16
0
6
Сигурен съм че има далавера и с ВЕЦовете, но питайте някой правил ли е сметка за водата при огромното строителство на хотели с басейни и аквапаркове. За това защо не става въпрос? Да не би курортите да се водоснабдяват от Марс? За ковид кой ли не ви е виновен че пречи на бизнеса. Да видим туризма как ще е на воден режим. Ама като гледах как нямаше значение, че има опасност някакви хора да се заразяват, вероятно няма да ви пука че някакви са мръсни и жадни...
10.
Зрител
19.09.2020 00:04:00
0
10
Копейкин от няколко години предупреждава за язовирите.Къде бяха зелените проститутки през това време?Тоз Панев да не би да беше зает нещо да лапа?
9.
Коко
18.09.2020 21:51:46
0
13
Флагман я изкарайте ония шеф от вик бургас де онзи ден каза че винаги може да изкара едни 20-30 милиона кубика скрити от камчия-та те ти тези 20 процента де ги търсите това са много пари а те ги имали скрити от нас пазят ги за веца
8.
до 4
18.09.2020 21:06:49
2
3
Кога валя сняг тази година ве наш ? Живея в район близо до язовира.От 30 години за сефте миналата година не се заснежи веднъж.
7.
до 4
18.09.2020 21:06:47
2
4
Кога валя сняг тази година ве наш ? Живея в район близо до язовира.От 30 години за сефте миналата година не се заснежи веднъж.
6.
ВИК Бургас
18.09.2020 20:40:10
5
9
Просто се подготвя една голяма приватизация на ВИК дружествата в страната от наши хора ...
5.
Българин
18.09.2020 20:36:13
2
7
А един мармот завива шоколади....
4.
Фанта фен
18.09.2020 20:35:41
4
14
Каква сушава година ве?
Там в Стара планина и сняг си имаше и дъждове валяха. Особенно април,май и юни нямаше празно
От юли дъждовете поспряха , ама той язовира е изпразнен още миналата година...
3.
Ха ха
18.09.2020 20:23:33
0
23
Защо ВЕЦ-а е даден на частник нима НЕК няма средства да го изгради...
Този мушмурок продава електричеството на 80 ст на киловат, най вероятно е ползвал пари по евро програми и до 2-4година е избил милионна инвестиция....
Тези бизнесмени ако са в нормална пазарна среда ще продават семки и бонбонки....
2.
Оправия
18.09.2020 19:59:42
6
8
няма! Пътят е ед7н и води лъм Терминал 2!
1.
висок
18.09.2020 18:53:12
2
20
Този път лъжата е изпипана!!!! В момента в язовир Камчия влизан 6 л/сек, а в дерето излизат 3344л/сек! Тези три кубика минават ли през ВЕЦ-а? Или ще ни убедите, че нощем като няма консумация на вода и ВЕЦ-а спира да работи?
Да, посторен е като байпас на питейния водопровод, но изхода на ВЕЦ-а всичко ли отива в пречистмвателната станция, или една част отива в дерето?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Весо Овчаров постави нов рекорд в парапланеризма Весо Весо Овчаров постави нов рекорд в парапланеризма Весо

Овчаров разказва за новото си постижение в интервю

С ролетки или „на око“ мерим 1.5 м от ближния по улиците на открито? С ролетки или „на око“ мерим 1.5 м от ближния по улиците на открито?

Въпреки изричното предупреждение на премиера Борисов за това заповедта за маските да е ясна и точна тя не е... отново

Форум събра HR експерти и представители на бизнеса в Индустриален парк-Бургас Форум събра HR експерти и представители на бизнеса в Индустриален парк-Бургас

Община Бургас заделя най-много средства от бюджет си за образованието и науката

Кметът на Свиленград е с коронавирус Кметът на Свиленград е с коронавирус

Имaм cимптoми, нo cъcтoяниeтo ми e дoбpo. Πpизoвaвaм cвилeнгpaдчaни дa cпaзвaт мepĸитe, каза Карчев

 

Няма смисъл от оставка на Борисов – това ще е загуба за цялата държава Няма смисъл от оставка на Борисов – това ще е загуба за цялата държава

Много пъти съм участвал на избори, но никъде не съм забелязал някой да контролира вота, казва първият „независим“ депутат в 44-ото НС

Обединени патриоти: Българската държава все още е длъжник на сънародниците ни в Унгария Обединени патриоти: Българската държава все още е длъжник на сънародниците ни в Унгария

Общността ни там получавала по-голяма политическа и финансова подкрепа от унгарското правителство, отколкото от нас

Министърът на здравеопазването обяви ще затварят ли заведения и дискотеки в България Министърът на здравеопазването обяви ще затварят ли заведения и дискотеки в България

Ако искаме да останем отворени, трябва да научим и клиентите да спазват мерките, каза председателят на БАЗ Ричард Алибегов

Фирмите на Доган атакуват Община Бургас в съда. Връщат ли си пътя до сарая и морето? Фирмите на Доган атакуват Община Бургас в съда. Връщат ли си пътя до сарая и морето?

Близо 7 000 привърженици на Доган от цялата страна дойдоха и напълниха именно този участък от частния път към сарая

Три патрулки заклещиха дрогиран шофьор в бургаския жк „Славейков“ Три патрулки заклещиха дрогиран шофьор в бургаския жк „Славейков“

Черното Ауди със затъмнени прозорци се е движело рисково в локалното платно на ул. „Проф. Яким Якимов"

Извънредно: Камион рухна от Аспаруховия мост във Варна Извънредно: Камион рухна от Аспаруховия мост във Варна

Още няма информация за състоянието на шофьора. Изясняват се и причините за инцидента

Дядо Коледа увери децата, че Коледа не се отменя Дядо Коледа увери децата, че Коледа не се отменя

Белобрадият старец е написал дълго послание на малчуганите

В Русия за денонощие са регистрирани близо 16 хиляди нови случая на COVID-19 В Русия за денонощие са регистрирани близо 16 хиляди нови случая на COVID-19

В относителни стойности прирастът от два дни насам се задържа на ниво 1,1 процента, според данни на щаба

Японско изследване: Маските блокират коронавируса, но не напълно Японско изследване: Маските блокират коронавируса, но не напълно

Учени от Токийския университет са конструирали обезопасена камера с глави на манекен

„Инстаграм“ се срина „Инстаграм“ се срина

Това показват данните на услугата Даундетектор

Хю Грант: Телефоните са токсични, те ни убиват Хю Грант: Телефоните са токсични, те ни убиват

Актьорът - баща на пет деца се радва на семейството си

Зa ĸaĸвo щe cъжaлявaтe, ĸoгaтo cтaнeтe нa 80 г., cпopeд нaй-бoгaтия чoвeĸ в cвeтa Зa ĸaĸвo щe cъжaлявaтe, ĸoгaтo cтaнeтe нa 80 г., cпopeд нaй-бoгaтия чoвeĸ в cвeтa

Нe cтaвa въпpoc caмo зa peшeния в пpoфecиятa, нo и в живoтa

Тръмп поддържа банкова сметка в Китай Тръмп поддържа банкова сметка в Китай

Президентът критикува американските фирми, които правят бизнес в Китай

САЩ местят част от войските си от Германия в България САЩ местят част от войските си от Германия в България

11 900 US военни трябва да бъдат изведени от федералната република

Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията

Ще се свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай

Сбъдва ли се пророчеството на Едгар Кейси за потоп? Русия щяла да е новия „Ноев ковчег” Сбъдва ли се пророчеството на Едгар Кейси за потоп? Русия щяла да е новия „Ноев ковчег”

Учените „повярваха“ на „Спящия пророк”, градове като Ню Йорк, Лос Анджелис и Токио щели да изчезнат

Проф. Тодор Кантарджиев Проф. Тодор Кантарджиев Само луд човек може да работи с такива вируси без да носи маска! Виц на деня Виц на деня - Кое граничи с тъпотията?
- Канада и Мексико.
Виц на деня Виц на деня - Но господин художник! Вие се подигравате! Това е бутилка!
- Госпожо! Вие искахте да се нарисува психологически портрет на вашия мъж. Това и направих
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Животът е смъртоносна болест, която се предава по полов път.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори