×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Момче на 11 г. e най-младата жертва на COVID-19 в Хърватия
  • Община Велико Търново ще предоставя асистентска подкрепа
  • Протест в Копенхаген срещу коронавирусните ограничения завърши с арести
  • Напусна ни Асен Ошанов - авторът на песента „Детелини“
  • ЕС ще натисне ваксинопроизводителите да си спазят сроковете за доставка
НА ЖИВО

„Камчия“ продължава бързо да спада – вредят ли сечи в Котленския Балкан?


„Камчия“ продължава бързо да спада – вредят ли сечи в Котленския Балкан?
Незаконни сечи не са установени, твърди министър Танева, а правителството е взело решение - в режим на неотложност да се ремонтират други два язовира
Тема в развитие
Официално: Ревизоро оряза водата от „Камчия“ за Варна, за да има за Бургас ВЕЦ-ът и пречиствателната станция на „Камчия“ отчитат различен разход на вода, Ревизоро прати комисия ВиК-Бургас: „Камчия“ е преливал 11 пъти след 2009 г., а ВЕЦ-ът има само една турбина и не пилее вода Язовир „Камчия“ никога не може да се напълни заради ВЕЦ-а, губят се 60-70 млн. куб. м вода ГЕРБ, ОП, ДПС и Марешки спасяват Борисов от обяснение за водната криза в Бургас Има ли дългосрочно решение за Бургас? Недовършеният яз. „Раков дол” щял да бъде водно чудо за Югоизточна България От ГЕРБ-Бургас поискаха гаранции, че цената на водата няма да поскъпва Общинските съветници в Бургас негодуват - защо няма представител на МОСВ в извънредната сесия? Димитър Николов: Нито за миг не искам да бъда кметът, през чийто мандат Бургас е бил застрашен от безводие Варна спасява Бургас от водна криза, пренасочват на юг повече вода от яз. „Камчия” Извънредна среща в Областна управа в Бургас заради водната криза Тома Биков: Емил Димитров трябваше да си подаде оставката. Съжалявам, че Ивелина Василева не е министър Свикаха извънредна сесия на ОбС Бургас, ще изслушват Ревизоро Живко Табаков: Предупреждавахме за водната криза от лятото, никой не ни чу След скандалите в парламента: Борисов помирява Ревизоро с Аврамова и Танева БСП-Бургас с искане за спешна извънредна сесия на ОбС заради състоянието на язовир „Камчия” Ревизоро поиска Борисов да уволни Атанаска Николова, увери, че в Бургас няма да има водна криза ВиК-Бургас отговори на екоминистъра: Не сме спирали да работим, до пролетта ще имаме резервни язовири Министър Аврамова контраатакува Ревизоро за водата на Бургас: Прави театър, разсъждава хаотично, всява страх Екоминистърът с извънредно изявление: Бургас остава без вода, а не се прави нищо, пиар отлага първа копка „Камчия“ продължава бързо да спада – вредят ли сечи в Котленския Балкан? „Камчия“ падна под 40 млн. кубика, Ревизоро обяви ремонт на тръбите до Варна и Бургас Язовир „Камчия“ продължава бързо да спада въпреки дъждовния октомври В Камчия има вода до май 2021 г. Язовирите Порой и Ахелой стават резервни след ремонт Може да следим нивото на яз.Камчия онлайн, за да знаем дали идва водна криза Министърът на водите: Депутатско лоби непрекъснато иска да източваме „Камчия“ към Варна, а Бургас мълчи Екоминистърът: Водната криза е от 3 години, но се справяме, проблемът е само с яз. "Камчия" Разхищавана ли е вода от „Камчия“ заради ВЕЦ на приятел на Доган В Бургаско да не се притесняват, докато Ганчо Тенев е шеф на ВиК – той винаги има скрити 20-30 млн. кубика Заплашен ли е Бургас от режим на водата? Експерт: Няма да се стигне до режим на водата по Черноморието МОСВ ограничи водата от язовир „Камчия“ за Бургас и Варна, но опасност от режим засега няма Държавата с три сценария за „Камчия“ - за много суха, суха и средно влажна година Депутат пита Ревизоро: Вода от „Камчия“ ползва ли се за промишлени нужди, каква е загубата в Бургас?
виж още
скрий
24 Ноември 2020, Вторник, 13:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

И през последния месец ежедневният приток е много по-малък от разхода

Основният източник на вода за питейно-битови нужди по Черноморието продължава да спада сериозно и през последния месец, показва справка на „Флагман“. Язовир „Камчия“ вече е с полезен обем от 33,010 млн. куб. м, което е 20,99% от капацитета му. За месец спадът е близо 7 млн. куб. м.

След последната ни публикация по темата от 23 октомври, водоемът в нито един от дните не е увеличил обема си – т.е. средноденонощният приток винаги е бил по-малък от съответния разход. Обикновено разликата е близо 100 пъти! Това показват ежедневните бюлетини за състоянието на водите на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Най-добрият ден е бил 13 ноември – тогава притокът е бил само 3,5 пъти по-малък от разхода.

Пред „Флагман“ в началото на месеца министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро обясни, че вече има решение на Министерски съвет за ремонт на язовирите „Ахелой“ и „Порой“. Те трябва да подпомогнат водоснабдяването на Бургас.

В „Камчия“, ако въобще не вали, вода има за до май 2021 г., каза още Емил Димитров.

Сметката обаче показва, че при този темп изчерпването на полезния обем ще се случи дори по-рано.

По отношение на „Порой“ и „Ахелой“ Ревизоро обясни, че може да започнат „всички действия по оправянето на мокрия откос на стените, водовземните кули и затворните клапи, за да може сега зимата, като има вода, да се понапълнят“.

През това време щели да се изградят пречиствателни и помпени станции на двата язовира.

Според месечния информационен бюлетин за състоянието на водите за ноември на сайта на МОСВ: „В режим на неотложност и съгласно Решение на Министерски съвет, МРРБ следва да предприеме необходимите действия и да отремонтира водовземни кули, основни изпускатели и всички останали значими съоръжения на яз. „Порой“ и „Ахелой“, за привеждане в готовност с цел акумулиране на водни обеми през настоящия зимен сезон, които посредством пречиствателни станции, помпени станции и довеждащи тръбопроводи да се подадат към деривация „Китка“.“

Защо обаче „Камчия“ не се пълни? Дали това се дължи на липса на валежи в района на Котленския Балкан или на нещо друго?

Възможно ли е да е налице опасна сеч на гори? Както е известно, наличието на дървета е важно за задържането на водите и пълненето на притоците.

Наскоро излезе и разследване, според което у нас една десета от сечите се извършвали „легално престъпно“. Става въпрос за превишение на разрешените количества. Горските си затваряли очите, като оправданията за незаконната сеч в повечето случаи били: събиране на сухи паднали дървета, преходни обекти, разширение на короядни петна и най-вече неверни данни за горите, технически грешки и неточна горска инвентаризация.

Зададохме няколко въпроса на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ): Дали имат задължение да съблюдават и контролират по-специално сечите на гори във водосборни райони? Какво сочат анализите им за притоците на яз. „Камчия“? Констатирали ли са незаконни сечи в района? Издавани ли са през последните 10 или 20 години разрешения за сечи, които да са засегнали водосбора при „Камчия“?

От ведомството на министър Десислава Танева ни върнаха отговор.

„Държавните горски територии, попадащи в санитарно-охранителните зони около яз. Камчия, се управляват от „Югоизточно държавно предприятие“, „Държавно горско стопанство – Карнобат“. Дейностите, които извършва стопанството, включително и сечите, се провеждат в случай, че са предвидени в съответен одобрен горскостопански план. В него са заложени забраните и ограниченията по заповедите за учредяване на санитарно-охранителните зони и преди одобряването му задължително се съгласува с МОСВ“, посочват от земеделското министерство.

Съгласно Наредба № 3 от 2000 г. за условията и реда за проучване, проектиране, утвърждаване и експлоатация на санитарно-охранителните зони около водоизточниците и съоръженията за питейно-битово водоснабдяване и около водоизточниците на минерални води, използвани за лечебни, профилактични, питейни и хигиенни нужди, провеждането на сечи в пояс II е ограничено, а в пояс III режимът е ограничен при доказана необходимост. В посочените зони няма установени нарушения като незаконна сеч, твърдят още от МЗХГ.

„Изпълнителна агенция по горите прави анализ на състоянието на горските ресурси по видове собственост, който ежегодно се публикува в Годишния отчетен доклад за дейността на ИАГ. По данни на Агенцията, общата площ на горските територии непрекъснато се увеличава, като към 31.12.2019 г. възлиза на 4 149 351 ха, докато към 31.12.2005 г. е била 4 076 464 ха.

Разрешенията за сечи се издават на база горскостопански планове и програми, които се съобразяват с конкретните ограничителни режими на съответната територия.

Базата данни с всички издадени позволителни за сеч е безплатна и свободно достъпна на електронната страница на Изпълнителна агенция по горите, в раздел „Регистри – Позволителни за сеч“, http://new.iag.bg/cgi-bin/PSech_Index.cgi. Информацията се синтезира на база предварително подадени област, община, населено място“, посочиха още от земеделското министерство.

Преди десетина дни на парламентарен контрол депутатът от БСП Кольо Милев алармира за извършена сеч в района на Котел на над 2000 куб. м вековна букова гора.

Известно е, че язовир „Камчия“ се пълни от притоци именно в Котленския Балкан.

В питането си до Десислава Танева, депутатът Милев посочи: „През последните дни излезе публична информация, че в района на Горско стопанство–Котел има изсечени над 2000 – 2500 кубически метра дървесина или букова гора на над 130 години. Вярно е, че отговорът на Горското стопанство е, че тази гора е планирана да се изсече, тъй като наистина е на такава голяма възраст, но все пак, това са вековни букови гори, които са във водосборна област и са в района, както на Медвенска река, така и за осигуряването на водоподаването на река Луда Камчия.“

Кольо Милев попита проверена ли е законността на дадените разрешителни за сеч и на нейния фактически обем.

„Направена ли е преценка за спецификата на терена, който представлява вододайна зона? Коя е фирмата изпълнител? Осъществен ли е контрол за изпълнението на дейностите по дърводобива“, попита още депутатът от БСП.

От отговора на министърката стана ясно, че сечите са разрешени.

Депутатът Милев обаче направи извод, че съмненията за нещо нередно у гражданите от района на Котел и Сливен остават.

Не стана ясно дали случаят касае язовир „Камчия“.

Надеждата е в следващите месеци в района да вали сериозно количество сняг, което според експертите е най-важно за пълненето на стратегическия водоем.
 


 


В категории: Политика


14
Коментара по темата
14.
ХХ
25.11.2020 11:10:35
0
3
до изборите вода ще има... след това комунистите дет са построили язовирите ще са виновните.
13.
..
24.11.2020 22:11:19
1
8
Да започнат с арест на шефа на Югоизточно държавно предприятие Пейо Върбанов. Този така се е срастнал с властта , че няма министър който да може да го уволни. За справка тоя боядисан дядка е директор от 42години ! Държава в държавата ! Освен че се сече наред, там се стреля наред и по всеки вид дивеч( полезен ). Помните ли онова предаване на Господарите за един горски път на стойност 1,5 млн лева. Е ..това им беше едно от последните предавания. Малко след това ги свалиха от ефир. Там е заровено кучето. Югоизточно Държавно Предприятие = кражба след кражба , коя от коя по-крупна и по-нагла.
12.
Аз
24.11.2020 20:40:57
0
9
Дъжд няма да има,вода няма да има,сезон на морето също няма да има. Горите се секат главоломно особено в Котелския балкан. Там командва Танева и мъжа и,който е кмет на Котел. Дървата заминават за износ и никой не го интересува дали ще има вода или не.
11.
Koko
24.11.2020 19:37:37
0
4
Незнам нечух невидях гроб,вик,гдбоп,икономическа,данс,нап,риос -нема вода нема данъци кумета
10.
очеизвадни резултати
24.11.2020 16:53:39
0
16
С Тия материали ни направихте да се чудим да ли ще умрем от Ковид, от глад заради липсата на доходи или от жажда.
Нали според Ревизоро, проблем нямаше, а водата за Варна и Бургас беше осигурена за две години напред.
Иначе се сече като за последно. Няма кой да поиска мораториум за износа на дървесина за определен период.
9.
KAVALI!
24.11.2020 14:39:02
2
38
Затвор съд и военно положение. ВСИЧКО Е ДОКАРАНО ВЕЧЕ ДО умирачка! ОТ АЛЧНИ ПРОДАЖНИ ИДИОТИ!
8.
Няма такава държава
24.11.2020 14:22:31
0
53
85 ТИРА с отсечена дървесина само през АВГУСТ 2020 са изнесени от Котленския Балкан
Съвсем ''случайно'' КМЕТА на КОТЕЛ е мъжа на министърката Десислава Танева
Казано просто ДЪРВЕНАТА МАФИЯ и ГЕРБ са ЕДНО но тва НЕ е проблема
ПРОБЛЕМА ГОЛЕМИЯ истинския е когато 230.000 БУРГАЗЛИИ през ЛЯТО 2021 ЩЕ останат на сухо миризливи ,некъпани смърдящи заради алчността на някои а апартаментите им няма да струват във БЪДЕЩЕ НИЩО шото никой няма да иска купува имот на място с режим на водата
7.
Истинска история
24.11.2020 14:18:16
2
33
Един познат циганин, много свестен и работлив човек, реши веднъж да поработи в някаква фирма за дърводобив, българска. Човекът беше лежал в болница след падане от строеж и още накуцваше, за това се хвана на нова работа.
След две седмици напусна и тръгна да бере билки и гъби с куция крак.
След това ми разказа защо:
"Дойде шефът българин и каза на един от нашите да "подготви гората". После си отиде. Видях как нашият отиде събра суха трева и съчки, натрупа ги на слънце и сложи едно дебело стъкло върху тях, като го намести добре.
Питам го какво прави. А той ми каза, че като си тръгнем, слънцето ще запали пожар, а после ще имаме работа.
Причерня ми и си тръгнах."
6.
Истина
24.11.2020 14:14:30
0
33
Защо никой не говори за двете частни ТЕЦ пее.

Всички знаят истинската причина,но това никакъв случай не е от природата (валежите).
Много странно медиите постоянно пишат за това,но не и истината
5.
Георги Димитров, Бургас.
24.11.2020 14:04:52
0
45
Разходете се до с.Бероново, да видите колко клади има за производство на дървени въглища. Как на място се пакетират и товарят на тирове. Въобще не се движат по пътищата незаконно отсечените трупи, а само готова продукция към южната граница.
4.
Георги Димитров, Бургас.
24.11.2020 13:57:54
0
25
Разбира се че съм трол, при тази цензура много скоро ще гледате не гора, а само голи канари и поляни.
3.
Трол
24.11.2020 13:47:57
0
49
Вие как мислите? Дали не вреди? Колко дървета се изсякоха? Важното далаверата да върви. И вие не сте осветлили нито една, защото ви се плаща такса тишина.
2.
Smith
24.11.2020 13:40:17
4
45
Това е тъжния резултат от управлението на ГРОБ/ДПС/Лъжепатриоти. Дъжд естествено няма, но причината затова е в глобалните промени в климата, които алчните безпросветници във властта тотално отричат. Някакво непълнолетно момиченце от Швеция им е виновно, че не могат да си вършат далаверите. Съответно стада от магнусти опустошават горите с безобразна и безразборна сеч. А електоратът ще разбере за проблема, когато му спре водата от кранчето. Малко след изборите.
1.
Marinero
24.11.2020 13:11:31
2
48
Ясно, от май месец сме на водоноски. Видими резултати.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
След повече от 30 години употреба: Тези контейнери скоро ще бъдат история След повече от 30 години употреба: Тези контейнери скоро ще бъдат история

Община Бургас слага край на една ера с иновативно решение - подземните контейнери

Славчо Атанасов: Спортът показа, че има воля по време на пандемия Славчо Атанасов: Спортът показа, че има воля по време на пандемия

За поредна година "Нощта на шампионите" отличи личностите, допринесли за развитието на спорта в България

До май месец ще разполагаме с 4 ваксини срещу COVID-19 До май месец ще разполагаме с 4 ваксини срещу COVID-19

Едва тогава може да започне масовата имунизация, обясни директорът на ИАЛ

Симидчиев каза какво трябва да направим максимално бързо, за да не стане по-страшно Симидчиев каза какво трябва да направим максимално бързо, за да не стане по-страшно

Пулмологът коментира и британския мутант на К-19

Добри новини! Камчия продължава да се пълни с бързи темпове Добри новини! Камчия продължава да се пълни с бързи темпове

Язовирът продължава да има среден дневен дебит, по-висок от средния разход

Нелина изуми с това, което прави въпреки К-19 (СНИМКА) Нелина изуми с това, което прави въпреки К-19 (СНИМКА)

Поп фолк изпълнителката стана част от иновативна платформа за поздрави

Проф. Чорбанов съобщи обнадеждаваща новина за новия щам на COVID-19 Проф. Чорбанов съобщи обнадеждаваща новина за новия щам на COVID-19

Преболедувалите COVID-19 ще са защитени срещу новия вариант

Протестиращи от "Системата ни убива" се опитаха да нахлуят в МС Протестиращи от "Системата ни убива" се опитаха да нахлуят в МС

Стигна се до сблъсъци с полицията, охраняваща сградата

Бомба: Андреа показа, че не е сама, но не и с Кубрат Пулев (СНИМКИ/ВИДЕО) Бомба: Андреа показа, че не е сама, но не и с Кубрат Пулев (СНИМКИ/ВИДЕО)

Певицата с нов мъж на рождения си ден

Скръбна вест: Напусна ни авторът на песента „Детелини“ Асен Ошанов Скръбна вест: Напусна ни авторът на песента „Детелини“ Асен Ошанов

Поетът почина на 81-годишна възраст

Момче на 11 г. e най-младата жертва на COVID-19 в Хърватия Момче на 11 г. e най-младата жертва на COVID-19 в Хърватия

По неофициална информация детето не е боледувало от други болести

Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам на COVID-19 Норвегия с пълно затваряне в Осло и още 9 общини заради британския щам на COVID-19 Забранени са всички масови събития с изключение на погребенията, а както и масовите спортни и развлекателни дейности за деца и възрастни 16-годишно момиче влиза в редиците на Ферари 16-годишно момиче влиза в редиците на Ферари

Нидерландката ще бъде сред пилотите в отбора от Формула 1

Ковид-19 уби легендарния Лари Кинг Ковид-19 уби легендарния Лари Кинг

ТВ водещият лекуваше коронавирус от началото на тази година

 

Жените на Коста Цонев разпродадоха имането му Жените на Коста Цонев разпродадоха имането му

Вдовиците на актьора – Анахид и Ели, не поддържат връзка

 

Астра Зенека ще съкрати доставките си с 60 % Астра Зенека ще съкрати доставките си с 60 %

Според производителя причината е "производствени проблеми"

Русия завря заради ареста на Навални, десетки хиляди излизат на протест днес Русия завря заради ареста на Навални, десетки хиляди излизат на протест днес

Според руски медии часове преди демонстрациите част от поддръжниците на Навални са били арестувани, други глобени, а на третки са връчени предупредителни протоколи

 

Бил Гейтс се ваксинира срещу ковид-19 Бил Гейтс се ваксинира срещу ковид-19

Той оповести новината в личния си профил в Инстаграм

Британският щам е 30% по-смъртоносен и 56% по-заразен Британският щам е 30% по-смъртоносен и 56% по-заразен

С него се обяснява големия скок на броя на случаите във Великобритания през последния месец

Доказа ли се Мелания Тръмп като силна личност Доказа ли се Мелания Тръмп като силна личност

Първата дама имаше малко по “незначителни” от гледна точка на либералното мислене отговорности, една от които е да участва във формирането на духовността и в частност на религиозния живот в страната

 

Калоян Методиев, бивш съветник на президента Калоян Методиев, бивш съветник на президента Залогът на тези избори е дали ще си отиде една епоха, един модел на управление, олицетворяван от личността на Борисов Виц на деня Виц на деня Качва се един с мен в асансьора и ме пита:
- Нагоре ли?
- Не ще завием надясно, знам един по-пряк път.
Виц на деня Виц на деня Жената на мутра му ражда близнаци. Той организира банкет. На тържеството шефът, за да се направи на разбиращ, го пита:
- А бе, близнаците двуяйчни или еднояйчни са?
- Едното е двуяйчно, а другото си е момиче.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мъдростта си има граници, докато простотията не притежава този недостатък!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори