×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съдия Калин Кунчев - гробарят на свободното слово


Съдия Калин Кунчев - гробарят на свободното слово
Това постановление внася яснота по случая с домашния компютър на съдия Калин Кунчев (на малката снимка)
Тема в развитие
Хронология на делото за побоя в “Джубокс”. От Перата, Мъфито и Кавалджиев е иззет цял боен арсенал* Защо такива, като съдията Кунчев от Бургас, трябва да напуснат съдебната система АЕЖ-България: Осъдителните решения срещу бургаски медии по случая „Перата” са скандални Етичната комисия на съдийската колегия заседава по казуса с осъдените от Перата медии Етичната комисия във ВСС поиска "пълна и всеобхватна проверка" на бургаския съдия Калин Кунчев Съдийската колегия на ВСС се събира извънредно – ще приема декларация заради протестите на бургаските журналисти Депутатът Александър Сиди към бургаските журналисти: В битката за свободата на словото не сте сами! ВСС обяви ситуацията със съдия Кунчев и Перата за аварийна, ще заседава извънредно Съдия Калин Кунчев - гробарят на свободното слово Декларация на бургаските медии в защита на свободното слово Бургаските журналисти въстанаха срещу съдия Кунчев от Районния съд (ВИДЕО) Мотивите, с които съдия Кунчев осъди колегите от Бургаснюз и Бургасинфо И съдия Кунчев от Бургас е човек, разберете го!
виж още
скрий
16 Януари 2018, Вторник, 03:50 ч.
Автор: Флагман.бг

ВСС можеше да вземе мерки 4 години преди в Бургас да стигне до масовия протест на журналистиБургаски журналисти въстанаха като един срещу решението на районния съдия Калин Кунчев, който осъди две медии – Бургасинфо и Бургас нюз - за обида. От промените през 1989 г. бургаският съд е издал много присъди срещу журналисти. Но през тези 28 години гилдията само два пъти се е изправяла срещу тях.
Първият път беше през 2002 г в защита на Катя Касабова, сега главен редактор на ФлагманБг, която по-късно бе оправдана и реабилитирана напълно от съда в Страсбург.
Вторият път е сега. И не защото журналистите искат да се месят в работата на съдебната система или да й оказват натиск. А защото имат крещящо усещане за една огромна несправедливост и смятат, че на двете дела съдия Калин Кунчев не е правораздавал, а е отмъщавал. Петър Низамов – Перата е само оръжието, което магистратът използва.


Откъде започва всичко?

На 17.06.2014 година варненският сайт “Афера” публикува статията “Скандално! Докога окръжният съдия Даниела Христова ще жонглира със самоотводи...”. Под материала започват да валят анонимни коментари с грозни обиди към действащи съдии от Варна. Те са изпратени от един и същи ай пи адрес, но са подписани с различни имена - Grave Digger” (в превод: „Гробаря”) и „Under black flag i march (в превод “Под черен флаг аз марширувам”), посочващ като електронна поща [email protected] (в превод: „смърт”).

В тези коментари председателят на Окръжния съд във Варна по това време Ванухи Аракелян, която вече оглавява Апелативния съд, е наречена „най-големия боклук, който “тъче” на няколко стана и бързо се нагажда според конюнктурата”, а заместникът й Марин Маринов, в момента председател на Варненския окръжен съд и Милен Славов, сега зам. председател на Апелативния съд, са окачествени като: „известни гъзолизци в цялата страна”.

Редакцията трие коментарите поради: “очебийната тролска, черна пропаганда”, но авторът е упорит и продължава да бълва.   “...Нещо за лицето Арменак Хачикян и ролята му в подземния свят във Варна можете ли да кажете, или пък за неговата леля и отпуснатите й кредити от КТБ? Или как лелята, заедно с лицето С.Ц. – сега главен прокурор, манипулираха делегатите при изборите на членове на ВСС от съдийската квота?”, пише Гробарят на 17.06.2014 г. в 23,17 часа.

Вероятно всичко щеше да изтече в потока на обичайното медийно ежедневие, но един от коментарите на Гробаря, който завършва с думите: "жалко сайтче... и на вас ще ви дойде реда", журналистите приемат за заплашителен. На 19.06.2014 г. главният редактор на сайта подава жалба до Варненската районна прокуратура с вх.№ 9221, в която настоява да бъде направена проверка във връзка с отправените заплахи и закани.
Наблюдаващият прокурор Владислав Томов изпраща жалбата във варненската Дирекция на МВР. Започва полицейското разследване, което трябва да разкрие

кой е Гробарят, маршируващ под черния флаг.

Проверката бързо установява, че “заканите изхождат от един и същи мак адрес 00:11:6В:4Е:59:43, ползван от Калин Стефанов Кунчев, на когото е предоставена услуга в гр. Бургас, к-с "Меден рудник", бл. 43?. И тук се стоварва най-голямата изненада – на този адрес живее не някакъв алиениран социопат с некрофилски наклонности, а съдия от Районния съд в Бургас, блюстител на закона, от когото зависят десетки човешки съдби.

Щом разбира на кого е попаднала, прокуратурата бързо приключва случая. Макар коментарите да са писани от съдийския компютър, за прокуратурата това още не е достатъчно доказателство, че съдия Кунчев е техен автор. Може някой друг да му е седнал тайно на мястото и да ги е написал в негово отсъствие и без знанието му.
По отношение на заплахите прокуратурата преценява, че те “не са сериозни по естество и характер, за да предизвикат основателен страх”, отказва да образува предварително производство и прекратява преписката.

Случаят обаче се подхваща от медиите, за него писа и Флагман.Бг (виж тук). Фактът, че от съдийски компютър се бълват клевети срещу магистрати стига до неопределен брой читатели и вероятно предизвиква душевен дискомфорт на съдия Калин Кунчев.

Но съдбата предоставя шанс на всеки. На 13.03.2012 г. Областната дирекция на МВР-Бургас разпространява официално съобщение, че Бургаският окръжен съд е разгледал мерките за неотклонение на “П.Н., 26 годишен, А.Р., 22-годишен, и М.К., 26-годишен, осъществили на 12.02. т.г. около 03.20 ч. побой спрямо частен охранител в заведение “Джубокс”, разположено на бургаската улица “Шейново”, при който охранителят получил разкъсано-контузни рани по главата и мозъчно сътресение”.

По-надолу в съобщението се казва, че “П.Н. е с регистрации за нанасяне на две средни телесни повреди, 2 леки телесни повреди, 5 хулиганства, унищожаване на чуждо имущество, общо 14 регистрации, и до момента са му наложени общо 3 присъди”.Същия ден информация до медиите изпраща и Районна прокуратура – Бургас, в която арестуваните са посочени с трите им имена - Петър Константинов Низамов, Мартин Живков Кавалджиев и Атанас Нешков Рачев. В нощта на побоя те са арестувани не от обикновени униформени, пристигнали с патрулка, а “в резултат на работата на специализирания екип от служители на отдел “Борба с организираната престъпност” и Районна прокуратура – Бургас” под прякото ръководство на административния ръководител на РП Андрей Червеняков”, се уточнява в съобщението на ОД на МВР.Петър Низамов прекарва повече от половин година в ареста. Делото стартира в края на юли, преминава през различни обрати, но в крайна сметка Перата е напълно оправдан. И решава да започне дела срещу всички медии, които са го наричали “побойник” и “бияч”. Две от делата – срещу Бургас инфо и Бургас нюз - попадат на първа инстанция при съдия Калин Кунчев.

По време на процеса магистратът се държи доста странно (виж тук), но колегите решават, че не бива да пишат нито ред за това, за да не попречат на работата на съда.
На 11.01.2018 г съдия Калин Кунчев излиза с решения, като осъжда и двете медиите. Те трябва да платят на ищеца съответно 2000 лева и 500 лева заедно с лихвите от 2012 година и съдебните разноски по делото, тъй като са му причинили душевен дискомфорт.

След като цялата гилдия въстана срещу тези присъди, пресцентърът на Окръжния съд в Бургас изпрати мотивите на съдия Калин Кунчев.
В тях четем следното: “Съдът е приел (по делото срещу Бургас инфо – б.р.), че съдържанието на процесната публикация внушава, че ищецът е осъществил в действителност побоя над охранителя, като за разлика от прессъобщението на ОД на МВР, в което е посочен с инициалите си, за да не бъде разпознаваем, в публикацията той е индивидуализиран с трите си имена”.Съдия Калин Кунчев пропуска факта, че сайтът не прави внушения, а цитира официални източници. При това, ако в полицейския бюлетин арестуваните са посочени само с инициали, то в  информацията от прокуратурата, разпространена при това същия ден, те вече са назовани с трите си имена.
В решението си магистратът е написал още, че в публикацията неправомерно били разгласени данни за полицейски регистрации на ищеца, макар ясно да се вижда, че криминалното досие на П.Н. е описано подробно в самото съобщение на полицията, а не е изровено злонамерено от някои злобен журналист.

Според съдията, Перата е наречен в процесната публикация „побойник“ и „бияч“ преди да има влязло в сила решение на съда, но пропуска, че по същото време Низамов е имал три присъди и няколко регистрации за нанесени телесни повреди. Как според съдия Кунчев се нарича такъв човек – доктор хонорис кауза, инженер, лекар, архитект, художник, професор?

При второто дело – срещу Бургас нюз –  журналистите дори не са изписали имената на ищеца, а са публикували само инициали. Но и в този случай магистратът е намерил за какво да се хване:  “с оглед на изложени в материала обстоятелства, както за него, така и за негови близки – сестра и майка, не е било трудно да бъде разпознат”.

И едно от най-фрапиращите неща – съдия Кунчев освободи Петър Низамов от държавни такси само срещу декларация, че е социално слаб. През юни тази година Перата обаче написа на личната си страница във Фейсбук, че премиерът Бойко Борисов поръчал да глобят фирмата му с 12 000 лева.

В България не е трудно да осъдиш журналист. Той няма да твърди, че материалите в компютъра му не са написани от него. Нито свидетелите на ищеца ще получат внезапна амнезия в съда. Дори напротив – там те обикновено си спомнят неща, които никога не са се случвали (например как закоравял рецидивист изпада в униние, защото го нарекли престъпник). Нито пък ще пламне някой автомобил, след което обвиненията ще се оттеглят. Журналистите сме приели рисковете на професията си и единственото, което искаме е ЧЕСТЕН И ОБЕКТИВЕН ПРОЦЕС.

Смятаме, че съдия Калин Кунчев не проведе такъв. Смятаме още, че магистрат, от чийто компютър са избълвани гнусни обиди срещу негови колеги, няма морално право да раздава правосъдие. И не може да бъде инстанция на истината! Нито първа, нито последна!В категории: Темида


Почина тик ток сензация
Почина тик ток сензация 16/04/2024, Вторник 10:16 2
15
Коментара по темата
15.
до 12
16.01.2018 20:10:42
1
2
какъв прокурор, бе идиот?
14.
fen na Flagman
16.01.2018 18:44:36
0
1
Само ако знаехте съдия МАРИЯ ДЖАНКОВА какви ги върши в РС-Айтос
ИЗОБЩО нямаше да пишете за този съдия
13.
Истината
16.01.2018 18:28:47
0
2
Амии... ето ТОВА е България днес! Пълна морална и правова разруха.... свободия!Всички гамени са навързани като свински черва, а обикновените българи мизерстват и попържат държавата си....
12.
smeshnici
16.01.2018 16:35:43
10
9
"Петър Низамов прекарва повече от половин година в ареста. Делото стартира в края на юли, преминава през различни обрати, но в крайна сметка Перата е напълно оправдан. И решава да започне дела срещу всички медии, които са го наричали “побойник” и “бияч”. Две от делата – срещу Бургас инфо и Бургас нюз - попадат на първа инстанция при съдия Калин Кунчев." Ясно е, че делото е попаднало на този съдия на случаен принцип! Не виждам защо да не е правилно решението, след като въпросния Пера е напълно оправдан, и то от прокуратурата! Защо не коментирате това, Флагман?????? Защо не обвините и прокурора, който го е оправдал????
11.
Siso
16.01.2018 15:46:44
4
12
Не ми пука за тоя Перата и него защитавам но журналята наистина не спазват законите на тази държава неможе да наричаш някого престъпник без да е осъден за даденото престъпление и когато е реабелитиран този човек си е изтърпял наказанието и вече неможе да го наричаш престъпник това пише в ЗАКОНА и след като не го спазваш с какво сте по различни от Перата .
10.
Реалист
16.01.2018 15:16:23
7
20
Перата прекали! Всички знаем колко много хора пострадаха от бандата им! Колко намушкани и пребити хора имаше, които си оттегляха жалбите поради страх от мъст! Палиха им вратите на жилищата, колите! За това не е бил осъден! Точно защото държавата срещу , която той протестира НЕ си върши работата! Много е нагло и дебилно да размахва това свидетелство за съдимост, което е чисто, защото нямаме държава!
9.
читателка
16.01.2018 15:07:01
7
6
Перфектно изложено становеще. Нужно е реално и трезво прочитане на всички факти и аргументи. Само така ще се сложи край на ограничените и долнопробни изказвания.
Битката е интересна и съм сигурна какъв ще бъде победният изход ... или поне, все още вярвам в държавата България... !
8.
23323
16.01.2018 15:04:53
10
9
касабова в момента оказваш натиск върху съдебната система само и само да обосновеш глупостите които пишеш, криейки се под клишето "свободно слово". Колко сте гадни медиите.
7.
Светлана
16.01.2018 15:02:41
1
6
Оскар хроникьорът Ясен Дараков дали е запознат с всичко това?
6.
E
16.01.2018 14:58:32
4
9
Флагман, Евала!
Радвам се че защитавате свободното слово.
Примерно това какво било гаджето на някаква порно актриса.
Или как го искала някаква фолк певица.
Вчера публикувахте статия на Табаков за Хилтън без право на коментари. Ами къде е свободното слово тук?
Табаков не го харесвам също както и Дракалиев — те са актьори, слаба работа. Видях как Табаков държеше писалка в ръката във ерата на мобифона —- пълен правеж.
Казах му че не е важен туризма тип Хилтън ами банковия туризъм.

Преди Хилтън тук тряба да стъпят JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley и да привличаме милионери а не пръдльовци.
5.
miko
16.01.2018 14:54:49
8
16
Това на снимката не може да е съдия.
Един истински съдия никога няма да допусне да има такъв външен вид!
Това на снимката е по-скоро неандерталец..., или Йети!
4.
Гинка Добрева
16.01.2018 14:53:52
7
15
Време беше медиите да възстанат срещу корумпираната съдебна система! Те си правят каквото искат в съдебната зала - държава в държавата и всички досега си мълчаха!
3.
Читател
16.01.2018 14:48:52
7
8
Отличен коментар с блестяща аргументация!
2.
Петър Низамов
16.01.2018 14:41:37
8
7
Съдияяяята съдияяяята, съдията пе'ерас...
1.
Т.П.
16.01.2018 14:41:06
15
3
Да е жив и здрав Георги Манев,истински достоен Човек и родолюбец. Помогнал е на доста хора в беда без да иска да се дава гласност.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът пак отложи гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров Съдът пак отложи гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров Софийската адвокатска колегия да определи резервен защитник на обвиняемата, определи САС Започва изграждането на кръгово на ключово кръстовище в Поморие Започва изграждането на кръгово на ключово кръстовище в Поморие Срокът за изпълнението му е 90-дневен и за да не влезе ремонтът в туристическия сезон, той ще се изпълни на два 45-дневни етапа След националния протест, събрал 20 души, зелените напуснаха ПП-ДБ След националния протест, събрал 20 души, зелените напуснаха ПП-ДБ Ако се яват на изборите само, еколозите ще претърпят катастрофално поражение ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година Размерът на актуализацията за периода от 1-ви април 2023 г. до 31-ви март 2024 г Блъснатата от влак Юлия била неописуема красавица Блъснатата от влак Юлия била неописуема красавица Трагедията станала за миг по злощастно стечение на обстоятелствата Снимаха Григор Димитров и сексапилната Ализе Лим (ВИДЕО) Снимаха Григор Димитров и сексапилната Ализе Лим (ВИДЕО) Двамата са близки приятели и често спрягани за гаджета Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Живях в ада, когато погребах сина си, призна Маестрото  Голям успех за Петър Стойчев! Преплува Гибралтар и вече се готви за най-тежкия маратон Голям успех за Петър Стойчев! Преплува Гибралтар и вече се готви за най-тежкия маратон Шампионът стана първият българин, преплувал протока по правилата на Oceans seven Тази естрадна звезда мечтае за връщането на комунизма, но от Бали Тази естрадна звезда мечтае за връщането на комунизма, но от Бали Изпълнителката пътува по цял свят, но с носталгия си спомня за едни други времена, когато това би било химера Ще повдигнат ли обвинение на Живко Коцев заради контрабандистите и подаръците? Ще повдигнат ли обвинение на Живко Коцев заради контрабандистите и подаръците? Пуделът с парите няма никакво значение за разследването, коментира Бойко Найденов
Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора  Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Словесният им сблъсък изуми мнозина, а през това време изпълнителката се усмихваше небрежно до Рачков и Геро За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин Работата е там, че обърнатите колела могат да причинят сериозна повреда на кормилното управление Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята 45-годишният Хосе Ачиари успял да влезе пак в съблекалнята. Той крещял с пълно гърло, че ще разкаже всичко на президента Ернан Банато
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори