×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съдия Калин Кунчев - гробарят на свободното слово


Съдия Калин Кунчев - гробарят на свободното слово
Това постановление внася яснота по случая с домашния компютър на съдия Калин Кунчев (на малката снимка)
Тема в развитие
Хронология на делото за побоя в “Джубокс”. От Перата, Мъфито и Кавалджиев е иззет цял боен арсенал* Защо такива, като съдията Кунчев от Бургас, трябва да напуснат съдебната система АЕЖ-България: Осъдителните решения срещу бургаски медии по случая „Перата” са скандални Етичната комисия на съдийската колегия заседава по казуса с осъдените от Перата медии Етичната комисия във ВСС поиска "пълна и всеобхватна проверка" на бургаския съдия Калин Кунчев Съдийската колегия на ВСС се събира извънредно – ще приема декларация заради протестите на бургаските журналисти Депутатът Александър Сиди към бургаските журналисти: В битката за свободата на словото не сте сами! ВСС обяви ситуацията със съдия Кунчев и Перата за аварийна, ще заседава извънредно Съдия Калин Кунчев - гробарят на свободното слово Декларация на бургаските медии в защита на свободното слово Бургаските журналисти въстанаха срещу съдия Кунчев от Районния съд (ВИДЕО) Мотивите, с които съдия Кунчев осъди колегите от Бургаснюз и Бургасинфо И съдия Кунчев от Бургас е човек, разберете го!
виж още
скрий
16 Януари 2018, Вторник, 03:50 ч.
Автор: Флагман.бг

ВСС можеше да вземе мерки 4 години преди в Бургас да стигне до масовия протест на журналистиБургаски журналисти въстанаха като един срещу решението на районния съдия Калин Кунчев, който осъди две медии – Бургасинфо и Бургас нюз - за обида. От промените през 1989 г. бургаският съд е издал много присъди срещу журналисти. Но през тези 28 години гилдията само два пъти се е изправяла срещу тях.
Първият път беше през 2002 г в защита на Катя Касабова, сега главен редактор на ФлагманБг, която по-късно бе оправдана и реабилитирана напълно от съда в Страсбург.
Вторият път е сега. И не защото журналистите искат да се месят в работата на съдебната система или да й оказват натиск. А защото имат крещящо усещане за една огромна несправедливост и смятат, че на двете дела съдия Калин Кунчев не е правораздавал, а е отмъщавал. Петър Низамов – Перата е само оръжието, което магистратът използва.


Откъде започва всичко?

На 17.06.2014 година варненският сайт “Афера” публикува статията “Скандално! Докога окръжният съдия Даниела Христова ще жонглира със самоотводи...”. Под материала започват да валят анонимни коментари с грозни обиди към действащи съдии от Варна. Те са изпратени от един и същи ай пи адрес, но са подписани с различни имена - Grave Digger” (в превод: „Гробаря”) и „Under black flag i march (в превод “Под черен флаг аз марширувам”), посочващ като електронна поща [email protected] (в превод: „смърт”).

В тези коментари председателят на Окръжния съд във Варна по това време Ванухи Аракелян, която вече оглавява Апелативния съд, е наречена „най-големия боклук, който “тъче” на няколко стана и бързо се нагажда според конюнктурата”, а заместникът й Марин Маринов, в момента председател на Варненския окръжен съд и Милен Славов, сега зам. председател на Апелативния съд, са окачествени като: „известни гъзолизци в цялата страна”.

Редакцията трие коментарите поради: “очебийната тролска, черна пропаганда”, но авторът е упорит и продължава да бълва.   “...Нещо за лицето Арменак Хачикян и ролята му в подземния свят във Варна можете ли да кажете, или пък за неговата леля и отпуснатите й кредити от КТБ? Или как лелята, заедно с лицето С.Ц. – сега главен прокурор, манипулираха делегатите при изборите на членове на ВСС от съдийската квота?”, пише Гробарят на 17.06.2014 г. в 23,17 часа.

Вероятно всичко щеше да изтече в потока на обичайното медийно ежедневие, но един от коментарите на Гробаря, който завършва с думите: "жалко сайтче... и на вас ще ви дойде реда", журналистите приемат за заплашителен. На 19.06.2014 г. главният редактор на сайта подава жалба до Варненската районна прокуратура с вх.№ 9221, в която настоява да бъде направена проверка във връзка с отправените заплахи и закани.
Наблюдаващият прокурор Владислав Томов изпраща жалбата във варненската Дирекция на МВР. Започва полицейското разследване, което трябва да разкрие

кой е Гробарят, маршируващ под черния флаг.

Проверката бързо установява, че “заканите изхождат от един и същи мак адрес 00:11:6В:4Е:59:43, ползван от Калин Стефанов Кунчев, на когото е предоставена услуга в гр. Бургас, к-с "Меден рудник", бл. 43?. И тук се стоварва най-голямата изненада – на този адрес живее не някакъв алиениран социопат с некрофилски наклонности, а съдия от Районния съд в Бургас, блюстител на закона, от когото зависят десетки човешки съдби.

Щом разбира на кого е попаднала, прокуратурата бързо приключва случая. Макар коментарите да са писани от съдийския компютър, за прокуратурата това още не е достатъчно доказателство, че съдия Кунчев е техен автор. Може някой друг да му е седнал тайно на мястото и да ги е написал в негово отсъствие и без знанието му.
По отношение на заплахите прокуратурата преценява, че те “не са сериозни по естество и характер, за да предизвикат основателен страх”, отказва да образува предварително производство и прекратява преписката.

Случаят обаче се подхваща от медиите, за него писа и Флагман.Бг (виж тук). Фактът, че от съдийски компютър се бълват клевети срещу магистрати стига до неопределен брой читатели и вероятно предизвиква душевен дискомфорт на съдия Калин Кунчев.

Но съдбата предоставя шанс на всеки. На 13.03.2012 г. Областната дирекция на МВР-Бургас разпространява официално съобщение, че Бургаският окръжен съд е разгледал мерките за неотклонение на “П.Н., 26 годишен, А.Р., 22-годишен, и М.К., 26-годишен, осъществили на 12.02. т.г. около 03.20 ч. побой спрямо частен охранител в заведение “Джубокс”, разположено на бургаската улица “Шейново”, при който охранителят получил разкъсано-контузни рани по главата и мозъчно сътресение”.

По-надолу в съобщението се казва, че “П.Н. е с регистрации за нанасяне на две средни телесни повреди, 2 леки телесни повреди, 5 хулиганства, унищожаване на чуждо имущество, общо 14 регистрации, и до момента са му наложени общо 3 присъди”.Същия ден информация до медиите изпраща и Районна прокуратура – Бургас, в която арестуваните са посочени с трите им имена - Петър Константинов Низамов, Мартин Живков Кавалджиев и Атанас Нешков Рачев. В нощта на побоя те са арестувани не от обикновени униформени, пристигнали с патрулка, а “в резултат на работата на специализирания екип от служители на отдел “Борба с организираната престъпност” и Районна прокуратура – Бургас” под прякото ръководство на административния ръководител на РП Андрей Червеняков”, се уточнява в съобщението на ОД на МВР.Петър Низамов прекарва повече от половин година в ареста. Делото стартира в края на юли, преминава през различни обрати, но в крайна сметка Перата е напълно оправдан. И решава да започне дела срещу всички медии, които са го наричали “побойник” и “бияч”. Две от делата – срещу Бургас инфо и Бургас нюз - попадат на първа инстанция при съдия Калин Кунчев.

По време на процеса магистратът се държи доста странно (виж тук), но колегите решават, че не бива да пишат нито ред за това, за да не попречат на работата на съда.
На 11.01.2018 г съдия Калин Кунчев излиза с решения, като осъжда и двете медиите. Те трябва да платят на ищеца съответно 2000 лева и 500 лева заедно с лихвите от 2012 година и съдебните разноски по делото, тъй като са му причинили душевен дискомфорт.

След като цялата гилдия въстана срещу тези присъди, пресцентърът на Окръжния съд в Бургас изпрати мотивите на съдия Калин Кунчев.
В тях четем следното: “Съдът е приел (по делото срещу Бургас инфо – б.р.), че съдържанието на процесната публикация внушава, че ищецът е осъществил в действителност побоя над охранителя, като за разлика от прессъобщението на ОД на МВР, в което е посочен с инициалите си, за да не бъде разпознаваем, в публикацията той е индивидуализиран с трите си имена”.Съдия Калин Кунчев пропуска факта, че сайтът не прави внушения, а цитира официални източници. При това, ако в полицейския бюлетин арестуваните са посочени само с инициали, то в  информацията от прокуратурата, разпространена при това същия ден, те вече са назовани с трите си имена.
В решението си магистратът е написал още, че в публикацията неправомерно били разгласени данни за полицейски регистрации на ищеца, макар ясно да се вижда, че криминалното досие на П.Н. е описано подробно в самото съобщение на полицията, а не е изровено злонамерено от някои злобен журналист.

Според съдията, Перата е наречен в процесната публикация „побойник“ и „бияч“ преди да има влязло в сила решение на съда, но пропуска, че по същото време Низамов е имал три присъди и няколко регистрации за нанесени телесни повреди. Как според съдия Кунчев се нарича такъв човек – доктор хонорис кауза, инженер, лекар, архитект, художник, професор?

При второто дело – срещу Бургас нюз –  журналистите дори не са изписали имената на ищеца, а са публикували само инициали. Но и в този случай магистратът е намерил за какво да се хване:  “с оглед на изложени в материала обстоятелства, както за него, така и за негови близки – сестра и майка, не е било трудно да бъде разпознат”.

И едно от най-фрапиращите неща – съдия Кунчев освободи Петър Низамов от държавни такси само срещу декларация, че е социално слаб. През юни тази година Перата обаче написа на личната си страница във Фейсбук, че премиерът Бойко Борисов поръчал да глобят фирмата му с 12 000 лева.

В България не е трудно да осъдиш журналист. Той няма да твърди, че материалите в компютъра му не са написани от него. Нито свидетелите на ищеца ще получат внезапна амнезия в съда. Дори напротив – там те обикновено си спомнят неща, които никога не са се случвали (например как закоравял рецидивист изпада в униние, защото го нарекли престъпник). Нито пък ще пламне някой автомобил, след което обвиненията ще се оттеглят. Журналистите сме приели рисковете на професията си и единственото, което искаме е ЧЕСТЕН И ОБЕКТИВЕН ПРОЦЕС.

Смятаме, че съдия Калин Кунчев не проведе такъв. Смятаме още, че магистрат, от чийто компютър са избълвани гнусни обиди срещу негови колеги, няма морално право да раздава правосъдие. И не може да бъде инстанция на истината! Нито първа, нито последна!В категории: Темида


Флагман.БГ По морето пак ще превали и прегърми По морето пак ще превали и прегърми 30/05/2023, Вторник 09:14 1
15
Коментара по темата
15.
до 12
16.01.2018 20:10:42
1
2
какъв прокурор, бе идиот?
14.
fen na Flagman
16.01.2018 18:44:36
0
1
Само ако знаехте съдия МАРИЯ ДЖАНКОВА какви ги върши в РС-Айтос
ИЗОБЩО нямаше да пишете за този съдия
13.
Истината
16.01.2018 18:28:47
0
2
Амии... ето ТОВА е България днес! Пълна морална и правова разруха.... свободия!Всички гамени са навързани като свински черва, а обикновените българи мизерстват и попържат държавата си....
12.
smeshnici
16.01.2018 16:35:43
10
9
"Петър Низамов прекарва повече от половин година в ареста. Делото стартира в края на юли, преминава през различни обрати, но в крайна сметка Перата е напълно оправдан. И решава да започне дела срещу всички медии, които са го наричали “побойник” и “бияч”. Две от делата – срещу Бургас инфо и Бургас нюз - попадат на първа инстанция при съдия Калин Кунчев." Ясно е, че делото е попаднало на този съдия на случаен принцип! Не виждам защо да не е правилно решението, след като въпросния Пера е напълно оправдан, и то от прокуратурата! Защо не коментирате това, Флагман?????? Защо не обвините и прокурора, който го е оправдал????
11.
Siso
16.01.2018 15:46:44
4
12
Не ми пука за тоя Перата и него защитавам но журналята наистина не спазват законите на тази държава неможе да наричаш някого престъпник без да е осъден за даденото престъпление и когато е реабелитиран този човек си е изтърпял наказанието и вече неможе да го наричаш престъпник това пише в ЗАКОНА и след като не го спазваш с какво сте по различни от Перата .
10.
Реалист
16.01.2018 15:16:23
7
20
Перата прекали! Всички знаем колко много хора пострадаха от бандата им! Колко намушкани и пребити хора имаше, които си оттегляха жалбите поради страх от мъст! Палиха им вратите на жилищата, колите! За това не е бил осъден! Точно защото държавата срещу , която той протестира НЕ си върши работата! Много е нагло и дебилно да размахва това свидетелство за съдимост, което е чисто, защото нямаме държава!
9.
читателка
16.01.2018 15:07:01
7
6
Перфектно изложено становеще. Нужно е реално и трезво прочитане на всички факти и аргументи. Само така ще се сложи край на ограничените и долнопробни изказвания.
Битката е интересна и съм сигурна какъв ще бъде победният изход ... или поне, все още вярвам в държавата България... !
8.
23323
16.01.2018 15:04:53
10
9
касабова в момента оказваш натиск върху съдебната система само и само да обосновеш глупостите които пишеш, криейки се под клишето "свободно слово". Колко сте гадни медиите.
7.
Светлана
16.01.2018 15:02:41
1
6
Оскар хроникьорът Ясен Дараков дали е запознат с всичко това?
6.
E
16.01.2018 14:58:32
4
9
Флагман, Евала!
Радвам се че защитавате свободното слово.
Примерно това какво било гаджето на някаква порно актриса.
Или как го искала някаква фолк певица.
Вчера публикувахте статия на Табаков за Хилтън без право на коментари. Ами къде е свободното слово тук?
Табаков не го харесвам също както и Дракалиев — те са актьори, слаба работа. Видях как Табаков държеше писалка в ръката във ерата на мобифона —- пълен правеж.
Казах му че не е важен туризма тип Хилтън ами банковия туризъм.

Преди Хилтън тук тряба да стъпят JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley и да привличаме милионери а не пръдльовци.
5.
miko
16.01.2018 14:54:49
8
16
Това на снимката не може да е съдия.
Един истински съдия никога няма да допусне да има такъв външен вид!
Това на снимката е по-скоро неандерталец..., или Йети!
4.
Гинка Добрева
16.01.2018 14:53:52
7
15
Време беше медиите да възстанат срещу корумпираната съдебна система! Те си правят каквото искат в съдебната зала - държава в държавата и всички досега си мълчаха!
3.
Читател
16.01.2018 14:48:52
7
8
Отличен коментар с блестяща аргументация!
2.
Петър Низамов
16.01.2018 14:41:37
8
7
Съдияяяята съдияяяята, съдията пе'ерас...
1.
Т.П.
16.01.2018 14:41:06
15
3
Да е жив и здрав Георги Манев,истински достоен Човек и родолюбец. Помогнал е на доста хора в беда без да иска да се дава гласност.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Най-богатият адвокат у нас, намерен удавен в шахта, готвел пътешествие с яхта Най-богатият адвокат у нас, намерен удавен в шахта, готвел пътешествие с яхта Разследващите са иззели записите от охранителните камери в имението в Бистрица Психясалият културист, вдигнал на крак ГДБОП, е брат на мис България? Психясалият културист, вдигнал на крак ГДБОП, е брат на мис България? Пред сидмица мъжът скочил върху кола на румънски туристи 18 деца трескаво рисуват анимационен филм за финала на „Златната липа“ 18 деца трескаво рисуват анимационен филм за финала на „Златната липа“ Най-малкият аниматор в групата е 4-годишният Дани, а най-големият е на 13 г.  Съдят авиокомпания заради кацане на самолет във Варна, адвокатка разкри защо пътници се барикадираха Съдят авиокомпания заради кацане на самолет във Варна, адвокатка разкри защо пътници се барикадираха Служители на „Гранична полиция“ ги заплашили с арест Спецакция в София заради Пепи Еврото, Ами и убийството на Къро Спецакция в София заради Пепи Еврото, Ами и убийството на Къро Петьо Петров е избягал, а под ресторанта са открити множество подземни изходи „Промяната“ опитва да вземе властта на абордаж? Възможен ли е импийчмънт на президента „Промяната“ опитва да вземе властта на абордаж? Възможен ли е импийчмънт на президента Моралът не е коректив на техните действия, коментира проф. проф. Пламен Киров Искат 15 години затвор за рецидивиста, който обра 89-годишна жена в Бероново Искат 15 години затвор за рецидивиста, който обра 89-годишна жена в Бероново Двамата мъже, които нападнаха жената в сунгурларското село са осъждани, разкри  говорителят на Районна прокуратура – Бургас Изслушват шефовете на службите след записите на Радостин Василев Изслушват шефовете на службите след записите на Радостин Василев На тях се чуват коментари, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави Четвъртокласниците на матура по математика Четвъртокласниците на матура по математика Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни Двама криминогени задигнаха спестяванията на 90-годишна баба от Сунгурларско Двама криминогени задигнаха спестяванията на 90-годишна баба от Сунгурларско Те се промъкнали в дома на възрастната жена и откраднали 4000 лв.
25 войници на НАТО са ранени в Косово, сръбската армия в максимална бойна готовност 25 войници на НАТО са ранени в Косово, сръбската армия в максимална бойна готовност Сергей Лавров обвини САЩ, че се месят в тази част на света Румънските учители излизат на протест за по-високи заплати Румънските учители излизат на протест за по-високи заплати Поредният кръг от преговори между синдикатите и министрите на труда и на образованието се провалиха Жилищен блок в Киев в пламъци след ракетна атака, има загинали и ранени Жилищен блок в Киев в пламъци след ракетна атака, има загинали и ранени Защо в Москва е спокойно, докато столицата на Украйна е атакувана? С този въпрос кметът Кличко се обърна към Залужни За 80 хил. паунда продават молив, използван от Хитлер За 80 хил. паунда продават молив, използван от Хитлер Смята се, че той му е бил подарен от Ева Браун Съпругът на Тина Търнър ще наследи половината от състоянието ѝ Съпругът на Тина Търнър ще наследи половината от състоянието ѝ Певицата сключи брак с музикалния продуцент Ървин Бах преди 10 години Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Според президента на област Ломбардия Атилио Фонтана 16-метровата лодка е била наета от туристи Ердоган остава президент, на вота раздавал пари на хората Ердоган остава президент, на вота раздавал пари на хората Ще трябва след изборите да докаже, че Турция е икономическа и военна сила, коментира  Милен Керемедчиев Взривове разтърсиха Киев, атакуващите дронове са били управлявани от спътник Взривове разтърсиха Киев, атакуващите дронове са били управлявани от спътник В цяла Украйна тази сутрин беше обявена въздушна тревога Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Лодка потъна при буря в Италия, има загинали  На борда е имало 24 души Ердоган печели изборите, привържениците му празнуват Ердоган печели изборите, привържениците му празнуват  Еуфория пред офиса на партията в Истанбул
Кирил Петков Кирил Петков Дълбоката държава използва за инструмент емоционално нестабилен политик, който се разследва от прокуратурата Виц на деня Виц на деня Катаджия спечелил от тотото. Попитали го какво ще направи с джакпота.
-Ще си купя кръстовище и ще си бачкам за кеф!
Виц на деня Виц на деня Ако заспиш завит само с чаршаф, но се събудиш с две одеяла отгоре, значи си на гости при баба си. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Все ще се намери някой, който ще те обича не заради външността ти, а заради ужасния ти характер
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече