×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Забраняват паленето на огън в Гърция
  • Баба хвърли през терасата торба с близо 50 бона на ало измамник
  • Гешев иска очна ставка с Борисов за атентата срещу него
  • Започна регистрацията в ЦИК на партии и коалиции за вота през юни
  • Алла Пугачова празнува рождения си ден в бункер в Израел
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Съдия Калин Кунчев - гробарят на свободното слово


Съдия Калин Кунчев - гробарят на свободното слово
Това постановление внася яснота по случая с домашния компютър на съдия Калин Кунчев (на малката снимка)
Тема в развитие
Хронология на делото за побоя в “Джубокс”. От Перата, Мъфито и Кавалджиев е иззет цял боен арсенал* Защо такива, като съдията Кунчев от Бургас, трябва да напуснат съдебната система АЕЖ-България: Осъдителните решения срещу бургаски медии по случая „Перата” са скандални Етичната комисия на съдийската колегия заседава по казуса с осъдените от Перата медии Етичната комисия във ВСС поиска "пълна и всеобхватна проверка" на бургаския съдия Калин Кунчев Съдийската колегия на ВСС се събира извънредно – ще приема декларация заради протестите на бургаските журналисти Депутатът Александър Сиди към бургаските журналисти: В битката за свободата на словото не сте сами! ВСС обяви ситуацията със съдия Кунчев и Перата за аварийна, ще заседава извънредно Съдия Калин Кунчев - гробарят на свободното слово Декларация на бургаските медии в защита на свободното слово Бургаските журналисти въстанаха срещу съдия Кунчев от Районния съд (ВИДЕО) Мотивите, с които съдия Кунчев осъди колегите от Бургаснюз и Бургасинфо И съдия Кунчев от Бургас е човек, разберете го!
виж още
скрий
16 Януари 2018, Вторник, 03:50 ч.
Автор: Флагман.бг

ВСС можеше да вземе мерки 4 години преди в Бургас да стигне до масовия протест на журналисти



Бургаски журналисти въстанаха като един срещу решението на районния съдия Калин Кунчев, който осъди две медии – Бургасинфо и Бургас нюз - за обида. От промените през 1989 г. бургаският съд е издал много присъди срещу журналисти. Но през тези 28 години гилдията само два пъти се е изправяла срещу тях.
Първият път беше през 2002 г в защита на Катя Касабова, сега главен редактор на ФлагманБг, която по-късно бе оправдана и реабилитирана напълно от съда в Страсбург.
Вторият път е сега. И не защото журналистите искат да се месят в работата на съдебната система или да й оказват натиск. А защото имат крещящо усещане за една огромна несправедливост и смятат, че на двете дела съдия Калин Кунчев не е правораздавал, а е отмъщавал. Петър Низамов – Перата е само оръжието, което магистратът използва.


Откъде започва всичко?

На 17.06.2014 година варненският сайт “Афера” публикува статията “Скандално! Докога окръжният съдия Даниела Христова ще жонглира със самоотводи...”. Под материала започват да валят анонимни коментари с грозни обиди към действащи съдии от Варна. Те са изпратени от един и същи ай пи адрес, но са подписани с различни имена - Grave Digger” (в превод: „Гробаря”) и „Under black flag i march (в превод “Под черен флаг аз марширувам”), посочващ като електронна поща [email protected] (в превод: „смърт”).

В тези коментари председателят на Окръжния съд във Варна по това време Ванухи Аракелян, която вече оглавява Апелативния съд, е наречена „най-големия боклук, който “тъче” на няколко стана и бързо се нагажда според конюнктурата”, а заместникът й Марин Маринов, в момента председател на Варненския окръжен съд и Милен Славов, сега зам. председател на Апелативния съд, са окачествени като: „известни гъзолизци в цялата страна”.

Редакцията трие коментарите поради: “очебийната тролска, черна пропаганда”, но авторът е упорит и продължава да бълва.   “...Нещо за лицето Арменак Хачикян и ролята му в подземния свят във Варна можете ли да кажете, или пък за неговата леля и отпуснатите й кредити от КТБ? Или как лелята, заедно с лицето С.Ц. – сега главен прокурор, манипулираха делегатите при изборите на членове на ВСС от съдийската квота?”, пише Гробарят на 17.06.2014 г. в 23,17 часа.

Вероятно всичко щеше да изтече в потока на обичайното медийно ежедневие, но един от коментарите на Гробаря, който завършва с думите: "жалко сайтче... и на вас ще ви дойде реда", журналистите приемат за заплашителен. На 19.06.2014 г. главният редактор на сайта подава жалба до Варненската районна прокуратура с вх.№ 9221, в която настоява да бъде направена проверка във връзка с отправените заплахи и закани.
Наблюдаващият прокурор Владислав Томов изпраща жалбата във варненската Дирекция на МВР. Започва полицейското разследване, което трябва да разкрие

кой е Гробарят, маршируващ под черния флаг.

Проверката бързо установява, че “заканите изхождат от един и същи мак адрес 00:11:6В:4Е:59:43, ползван от Калин Стефанов Кунчев, на когото е предоставена услуга в гр. Бургас, к-с "Меден рудник", бл. 43?. И тук се стоварва най-голямата изненада – на този адрес живее не някакъв алиениран социопат с некрофилски наклонности, а съдия от Районния съд в Бургас, блюстител на закона, от когото зависят десетки човешки съдби.

Щом разбира на кого е попаднала, прокуратурата бързо приключва случая. Макар коментарите да са писани от съдийския компютър, за прокуратурата това още не е достатъчно доказателство, че съдия Кунчев е техен автор. Може някой друг да му е седнал тайно на мястото и да ги е написал в негово отсъствие и без знанието му.
По отношение на заплахите прокуратурата преценява, че те “не са сериозни по естество и характер, за да предизвикат основателен страх”, отказва да образува предварително производство и прекратява преписката.

Случаят обаче се подхваща от медиите, за него писа и Флагман.Бг (виж тук). Фактът, че от съдийски компютър се бълват клевети срещу магистрати стига до неопределен брой читатели и вероятно предизвиква душевен дискомфорт на съдия Калин Кунчев.

Но съдбата предоставя шанс на всеки. На 13.03.2012 г. Областната дирекция на МВР-Бургас разпространява официално съобщение, че Бургаският окръжен съд е разгледал мерките за неотклонение на “П.Н., 26 годишен, А.Р., 22-годишен, и М.К., 26-годишен, осъществили на 12.02. т.г. около 03.20 ч. побой спрямо частен охранител в заведение “Джубокс”, разположено на бургаската улица “Шейново”, при който охранителят получил разкъсано-контузни рани по главата и мозъчно сътресение”.

По-надолу в съобщението се казва, че “П.Н. е с регистрации за нанасяне на две средни телесни повреди, 2 леки телесни повреди, 5 хулиганства, унищожаване на чуждо имущество, общо 14 регистрации, и до момента са му наложени общо 3 присъди”.



Същия ден информация до медиите изпраща и Районна прокуратура – Бургас, в която арестуваните са посочени с трите им имена - Петър Константинов Низамов, Мартин Живков Кавалджиев и Атанас Нешков Рачев. В нощта на побоя те са арестувани не от обикновени униформени, пристигнали с патрулка, а “в резултат на работата на специализирания екип от служители на отдел “Борба с организираната престъпност” и Районна прокуратура – Бургас” под прякото ръководство на административния ръководител на РП Андрей Червеняков”, се уточнява в съобщението на ОД на МВР.



Петър Низамов прекарва повече от половин година в ареста. Делото стартира в края на юли, преминава през различни обрати, но в крайна сметка Перата е напълно оправдан. И решава да започне дела срещу всички медии, които са го наричали “побойник” и “бияч”. Две от делата – срещу Бургас инфо и Бургас нюз - попадат на първа инстанция при съдия Калин Кунчев.

По време на процеса магистратът се държи доста странно (виж тук), но колегите решават, че не бива да пишат нито ред за това, за да не попречат на работата на съда.
На 11.01.2018 г съдия Калин Кунчев излиза с решения, като осъжда и двете медиите. Те трябва да платят на ищеца съответно 2000 лева и 500 лева заедно с лихвите от 2012 година и съдебните разноски по делото, тъй като са му причинили душевен дискомфорт.

След като цялата гилдия въстана срещу тези присъди, пресцентърът на Окръжния съд в Бургас изпрати мотивите на съдия Калин Кунчев.
В тях четем следното: “Съдът е приел (по делото срещу Бургас инфо – б.р.), че съдържанието на процесната публикация внушава, че ищецът е осъществил в действителност побоя над охранителя, като за разлика от прессъобщението на ОД на МВР, в което е посочен с инициалите си, за да не бъде разпознаваем, в публикацията той е индивидуализиран с трите си имена”.



Съдия Калин Кунчев пропуска факта, че сайтът не прави внушения, а цитира официални източници. При това, ако в полицейския бюлетин арестуваните са посочени само с инициали, то в  информацията от прокуратурата, разпространена при това същия ден, те вече са назовани с трите си имена.
В решението си магистратът е написал още, че в публикацията неправомерно били разгласени данни за полицейски регистрации на ищеца, макар ясно да се вижда, че криминалното досие на П.Н. е описано подробно в самото съобщение на полицията, а не е изровено злонамерено от някои злобен журналист.

Според съдията, Перата е наречен в процесната публикация „побойник“ и „бияч“ преди да има влязло в сила решение на съда, но пропуска, че по същото време Низамов е имал три присъди и няколко регистрации за нанесени телесни повреди. Как според съдия Кунчев се нарича такъв човек – доктор хонорис кауза, инженер, лекар, архитект, художник, професор?

При второто дело – срещу Бургас нюз –  журналистите дори не са изписали имената на ищеца, а са публикували само инициали. Но и в този случай магистратът е намерил за какво да се хване:  “с оглед на изложени в материала обстоятелства, както за него, така и за негови близки – сестра и майка, не е било трудно да бъде разпознат”.

И едно от най-фрапиращите неща – съдия Кунчев освободи Петър Низамов от държавни такси само срещу декларация, че е социално слаб. През юни тази година Перата обаче написа на личната си страница във Фейсбук, че премиерът Бойко Борисов поръчал да глобят фирмата му с 12 000 лева.

В България не е трудно да осъдиш журналист. Той няма да твърди, че материалите в компютъра му не са написани от него. Нито свидетелите на ищеца ще получат внезапна амнезия в съда. Дори напротив – там те обикновено си спомнят неща, които никога не са се случвали (например как закоравял рецидивист изпада в униние, защото го нарекли престъпник). Нито пък ще пламне някой автомобил, след което обвиненията ще се оттеглят. Журналистите сме приели рисковете на професията си и единственото, което искаме е ЧЕСТЕН И ОБЕКТИВЕН ПРОЦЕС.

Смятаме, че съдия Калин Кунчев не проведе такъв. Смятаме още, че магистрат, от чийто компютър са избълвани гнусни обиди срещу негови колеги, няма морално право да раздава правосъдие. И не може да бъде инстанция на истината! Нито първа, нито последна!



В категории: Темида


Само три съставки - Салата „Нищо“
Само три съставки - Салата „Нищо“ 15/04/2024, Понеделник 21:00 0
Как да се справим с мазната кожа
Как да се справим с мазната кожа 15/04/2024, Понеделник 20:40 0
15
Коментара по темата
15.
до 12
16.01.2018 20:10:42
1
2
какъв прокурор, бе идиот?
14.
fen na Flagman
16.01.2018 18:44:36
0
1
Само ако знаехте съдия МАРИЯ ДЖАНКОВА какви ги върши в РС-Айтос
ИЗОБЩО нямаше да пишете за този съдия
13.
Истината
16.01.2018 18:28:47
0
2
Амии... ето ТОВА е България днес! Пълна морална и правова разруха.... свободия!Всички гамени са навързани като свински черва, а обикновените българи мизерстват и попържат държавата си....
12.
smeshnici
16.01.2018 16:35:43
10
9
"Петър Низамов прекарва повече от половин година в ареста. Делото стартира в края на юли, преминава през различни обрати, но в крайна сметка Перата е напълно оправдан. И решава да започне дела срещу всички медии, които са го наричали “побойник” и “бияч”. Две от делата – срещу Бургас инфо и Бургас нюз - попадат на първа инстанция при съдия Калин Кунчев." Ясно е, че делото е попаднало на този съдия на случаен принцип! Не виждам защо да не е правилно решението, след като въпросния Пера е напълно оправдан, и то от прокуратурата! Защо не коментирате това, Флагман?????? Защо не обвините и прокурора, който го е оправдал????
11.
Siso
16.01.2018 15:46:44
4
12
Не ми пука за тоя Перата и него защитавам но журналята наистина не спазват законите на тази държава неможе да наричаш някого престъпник без да е осъден за даденото престъпление и когато е реабелитиран този човек си е изтърпял наказанието и вече неможе да го наричаш престъпник това пише в ЗАКОНА и след като не го спазваш с какво сте по различни от Перата .
10.
Реалист
16.01.2018 15:16:23
7
20
Перата прекали! Всички знаем колко много хора пострадаха от бандата им! Колко намушкани и пребити хора имаше, които си оттегляха жалбите поради страх от мъст! Палиха им вратите на жилищата, колите! За това не е бил осъден! Точно защото държавата срещу , която той протестира НЕ си върши работата! Много е нагло и дебилно да размахва това свидетелство за съдимост, което е чисто, защото нямаме държава!
9.
читателка
16.01.2018 15:07:01
7
6
Перфектно изложено становеще. Нужно е реално и трезво прочитане на всички факти и аргументи. Само така ще се сложи край на ограничените и долнопробни изказвания.
Битката е интересна и съм сигурна какъв ще бъде победният изход ... или поне, все още вярвам в държавата България... !
8.
23323
16.01.2018 15:04:53
10
9
касабова в момента оказваш натиск върху съдебната система само и само да обосновеш глупостите които пишеш, криейки се под клишето "свободно слово". Колко сте гадни медиите.
7.
Светлана
16.01.2018 15:02:41
1
6
Оскар хроникьорът Ясен Дараков дали е запознат с всичко това?
6.
E
16.01.2018 14:58:32
4
9
Флагман, Евала!
Радвам се че защитавате свободното слово.
Примерно това какво било гаджето на някаква порно актриса.
Или как го искала някаква фолк певица.
Вчера публикувахте статия на Табаков за Хилтън без право на коментари. Ами къде е свободното слово тук?
Табаков не го харесвам също както и Дракалиев — те са актьори, слаба работа. Видях как Табаков държеше писалка в ръката във ерата на мобифона —- пълен правеж.
Казах му че не е важен туризма тип Хилтън ами банковия туризъм.

Преди Хилтън тук тряба да стъпят JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley и да привличаме милионери а не пръдльовци.
5.
miko
16.01.2018 14:54:49
8
16
Това на снимката не може да е съдия.
Един истински съдия никога няма да допусне да има такъв външен вид!
Това на снимката е по-скоро неандерталец..., или Йети!
4.
Гинка Добрева
16.01.2018 14:53:52
7
15
Време беше медиите да възстанат срещу корумпираната съдебна система! Те си правят каквото искат в съдебната зала - държава в държавата и всички досега си мълчаха!
3.
Читател
16.01.2018 14:48:52
7
8
Отличен коментар с блестяща аргументация!
2.
Петър Низамов
16.01.2018 14:41:37
8
7
Съдияяяята съдияяяята, съдията пе'ерас...
1.
Т.П.
16.01.2018 14:41:06
15
3
Да е жив и здрав Георги Манев,истински достоен Човек и родолюбец. Помогнал е на доста хора в беда без да иска да се дава гласност.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас 31-годишният Димитър Димов разби боксова круша и машина за топчета 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете Повечето от представителите на силния пол знаят, че "не е важно колко дълго е зарядното, а колко всъщност издържа батерията" С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват Силните жени са откровени и прями Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце Това са царете на флирта: Тези зодии могат да разтопят и най-студеното сърце С безупречното си чувство за баланс и хармония, Везните знаят точно как да накарат другите да се почувстват специални и оценени Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София Зловещо: Това е мястото, където отриха трупа със свинските опашки в София На място веднага пристигнали медици, които установили смъртта на 44-годишния мъж Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Войната между Израел и Иран се отлага за друг път Атаката на Техеран се провали, а отговорът на Йерусалим беше оставен, за когато му дойде времето Само три съставки - Салата „Нищо“ Само три съставки - Салата „Нищо“ Вижте рецептата Как да се справим с мазната кожа Как да се справим с мазната кожа Експерти дадоха ценни съвети как да предпазим кожата от прекомерно омазняване Разкарайте тези вещи от дома си, иначе ще останете стара мома Разкарайте тези вещи от дома си, иначе ще останете стара мома Те са езотерични вещици и плашат всеки ухажор, прекрачил прага на жилището ви Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие
Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Местят церемонията по откриването на Олимпиадата Най-вероятно церемонията ще се състои на "Стад дьо Франс” Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Арестуваха петима заради инцидента с кабинков лифт в Анталия Разследват се причините за смъртта на един човек и раняването на 17 Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си Баба уби брутално 5 новородени кученца на съседката си "С една пръчица колкото пръста ми може ли да се убие? Аз само ги шибнах малко и толкова беше. Исках да ударя майката, да се наплаши, защото ми изяде кокошката. Но, когато отидох, майката я нямаше”, казва Василева МВР с подробности за тази брутална катастрофа МВР с подробности за тази брутална катастрофа Лек автомобил навлязъл в насрещното и блъснал тир  Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Натресоха му три кучета и две котки в дома, но той мълчи, защото я обича Евгени се съобразява с капризите на  Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Принц Хари и Меган стават продуценти, готвят две нови предавания Продукциите са свързани с готвенето и с американския шампионат по поло Защо зрителите попиляха тази двойка от "Един за друг" Защо зрителите попиляха тази двойка от "Един за друг" За повечето хора Галена и Петър прекаляват с драмата и ако не плаче единият, то плаче другият Самсунг е най-купуваният телефон, измести Епъл от челното място по продажби Самсунг е най-купуваният телефон, измести Епъл от челното място по продажби Делът на корейската корейската фирма на световния пазар на смартфони е достигнал 20,8 на сто през първите три месеца на годината Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Атаката срещу Израел била съгласувана със САЩ Има промяна на правилата на играта спрямо присъствието на Иран в Сирия, коментира  Мохамед Халаф Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Съветът за сигурност демонстрирал лицемерие Реакция при атаката срещу посолство в Дамаск нямаше, припомня постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори