×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Напрежението в Косово ескалира, десетки хиляди на митинг в Сърбия
  • Чака ни дъждовен ден, на места ще има и гръмотевични бури
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаските журналисти въстанаха срещу съдия Кунчев от Районния съд (ВИДЕО)


Бургаските журналисти въстанаха срещу съдия Кунчев от Районния съд (ВИДЕО)
Той застана на страната на престъпността, каза главният редактор на Флагман.БГ Катя Касабова по време на протеста
Тема в развитие
Хронология на делото за побоя в “Джубокс”. От Перата, Мъфито и Кавалджиев е иззет цял боен арсенал* Защо такива, като съдията Кунчев от Бургас, трябва да напуснат съдебната система АЕЖ-България: Осъдителните решения срещу бургаски медии по случая „Перата” са скандални Етичната комисия на съдийската колегия заседава по казуса с осъдените от Перата медии Етичната комисия във ВСС поиска "пълна и всеобхватна проверка" на бургаския съдия Калин Кунчев Съдийската колегия на ВСС се събира извънредно – ще приема декларация заради протестите на бургаските журналисти Депутатът Александър Сиди към бургаските журналисти: В битката за свободата на словото не сте сами! ВСС обяви ситуацията със съдия Кунчев и Перата за аварийна, ще заседава извънредно Съдия Калин Кунчев - гробарят на свободното слово Декларация на бургаските медии в защита на свободното слово Бургаските журналисти въстанаха срещу съдия Кунчев от Районния съд (ВИДЕО) Мотивите, с които съдия Кунчев осъди колегите от Бургаснюз и Бургасинфо И съдия Кунчев от Бургас е човек, разберете го!
виж още
скрий
14 Януари 2018, Понеделник, 00:22 ч.
Автор: Флагман.БГ

Колеги от BurgasNews и BurgasInfo призоваха ВСС да се самосериза и да провери как са протекли делата срещу тях

Бургаските журналисти въстанаха срещу съдия Калин Кунчев от Районния съд. Те се събраха пред съдебната палата, за да подкрепят колегите си от BurgasNews и BurgasInfo. Сред протестиращите бе и екипът на Флагман.БГ.

Лице от криминалните хроники заведе дела на килограм срещу местни медии и осъди две от тях, защото са цитирали съобщение от полицията, което причинило на ищеца Петър Низамов душевен дискомфорт, заяви водещият на „Тази сутрин“ по бТВ Антон Хекимян.

„ВСС, знаете ли как правораздават в Бургас?“ „Съдия Кунчев застана на страната на престъпността“, пише на някои от плакатите, които протестиращите журналисти вдигнаха.

„Протестът е заради две решения от края на миналата седмица на един и същи съдия. С тях две от регионалните медии са осъдени, защото са причинили душевен дискомфорт на станалия известен като ловец на мигранти Петър Низамов, като са го нарекли бияч. Публикациите са от преди повече от пет години и се базират на официални прессъобщения на полицията и прокуратурата. Става въпрос за побой над охранител в дискотека“, припомни репортерът на би ТВ Лора Стаматис.

„Решението на съдия Кунчев отваря вратите на всеки криминално проявен да осъжда медии, което ще даде криле на хората от този контингент непрекъснато да завеждат дела. Като го освободиха от съдебни такси, му дадоха право да съди медии на конвейер“, заяви Боряна Тенчева от Бургасинфо.
„Не можем вече да отразяваме дейността на полицията и на прокуратурата. Към онзи момент Низамов е осъждан, бил е задържан, бил е обвиняем. С решение на Окръжния съд е бил в ареста. Имало е достатъчно доказателства да бъде задържан“, добавя Тенчева.

Според съобщението на полицията, той е имал 14 криминални регистрации и три присъди, уточнява Лора Стаматис.

В прессъобщението на прокуратурата дори е посочен с трите си имена, подчерта Боряна Тенчева.
„Информацията ни е изцяло на базата на двете прессъобщения. Там няма собствени интерпретации“, добавя тя.
Осъдени сме само заради едно прессъобщение, в което са посочени инициалите на някакъв човек, каза пък Екатерина Капрова от Бургаснюз..
„Съдията прецени, че според показанията на неговата сестра и майка му - на пострадалия от нас, можело да бъде разпознат. Разпечатката с дописката, която показа в съда, е без дата, без лого и не се разбира дори от кой сайт е.

Нашият протест не е срещу целия съд, защото не всички са такива съдии. Всички медии сме партньори на съда, прокуратурата и на полицията“, каза още Капрова.
Тя призова ВСС да се самосериза и да провери как са протекли делата в БРС.
Според нея Низамов се е държал безобразно, а съдията дори го оставил да я обижда.
„Стана невъзможно да се работи в тази среда, тъй като се чувстваме застрашени за здравето и живота си. Искаме да питаме ВСС защо още през 2014 г. не разгледа поведението на съдия Кунчев“, заяви главният редактор на Флагман.БГ Катя Касобова.
„Ако през 2014-та бяха обърнали внимание на Гробаря, на Човека, който марширува под черния флаг, сега нямаше на протестираме. Също и на  една от анонимните му пощи в abv, започваща със Смърт67, сега нямаше да сме тук. Ссъдия Кунчев засипваше колегите си от Варненския Окръжен съд с гнусотии в итернет, в това число и главния прокурор - от собствения си компютър, от дома си в ж.к. „Меден рудник“. Това бе установено при образувано наказателно производство във Варненската прокуратура, след което обаче нямаше съд, защото не можело с увереност да се твърди, че самият Кунчев е седял пред собствения си компютър вкъщи. Такива хора правораздават в БРС. Съдия Кунчев застана на страната на престъпността още тогава!“, каза Катя Касабова.В категории: Бургас


Флагман.БГ По морето пак ще превали и прегърми По морето пак ще превали и прегърми 30/05/2023, Вторник 09:14 1
Най-суетните зодии
Най-суетните зодии 29/05/2023, Понеделник 21:20 1
Рецепта за вонголе по украински
Рецепта за вонголе по украински 29/05/2023, Понеделник 21:00 3
13
Коментара по темата
13.
Петър Джанаваров битиви.
15.01.2018 16:57:10
0
1
Петър Джанаваров изяде толкова бой. Протестирали те. Би.ти.ви-не ви ли е срам? ...каква низост.
12.
Европредседателство
15.01.2018 13:48:45
1
2
ПРИМЕРИ ОТ ТУРСКО ПРАВОСЪДИЕ
[Из "Пътни записки"]

Христо Ботев

web

Трай, душо, черней, кожо!

... То беше село Калофер. Тъжни спомени нахлуха в главата ми, щом превалих баиря и видях онез хубави къщи и черкови, през кои като змия се измича бистрата Тунджа. Тук е, рекох, тя, мойта изгора, тук са и моите Лефтерови другари, с кои прекарах 5-6 месеца най-светли дни в живота си и запознах отблизо Калофер, тоя "алтън1 Калофер", който роди в мене страстна любов, коя тъй рано загина, и дълбока омраза, коя ще ме придружи до гроба... В Калофер познах аз чорбаджията и сиромаха, турчина и народа.

Такива чувства изпитах, кога влизах и в родното си село Осен, до Вратца, но там аз колкото седях, със злобен смях повтарях думите: Сен кардаш, бен кардаш2 - думи на крадливите черкези към врачанския управител. Да начнем от смеха.

- Как е бе, попе? Найдохте ли кравите? - попитах аз попа от наше село.

- Найдохме ги, ала защо е? По-добре да ги не бяха нашли.

- Оти бе, попе? Я кажи ми, де ги найдохте?

- Божа работа - рече попа и се прекръсти. - Лоши псета, подгонихме ги от чердата и след тях, след тях чак до селото. Тамам да ги стигнем, ето и други по-лоши излязоха из селото, поеха кравето, а нам обърнаха пушките. Ний се вратихме, та зехме един жандармин и с него влязохме в селото да търсим. Обърнахме света, нищо не найдохме. Върнахме се в механата да си починем и сръбнем - ето ти едно голо, сухо и черно като ръжен, ту се покаже на вратата, ту се скрие. Механджията го попита що чака, а то каза, че знае де са кравето, по, ако му дадем 200 гр., ще каже. Дадохме пари на механджията, и псето ни заведе на един воденичен яз, показа с пръст и побягна. Пуснахме яза и - що да видим? Повече от 50 говежди кожи, ушити на тулуми, пълни със сякакво захере3 и бакър; какво нямаше? Масло, сирене, мед, маслини, брашно, ориз - всичко, и нашите крави, и те насолени в тулумн. Оттамо скочихме в село, вързахме черкезите и със захерето хайде у Враца. Каймакамина, като вндя таквоз чудо, хареса сичко (захерето и бакъра); затуй затвори селяните, че без хюкюмата4 вързали царски хора и развалили чужди яз, а черкезите тегли да съди. Гяволите не знаят бькал турски, а научили: „Сен кардаш, бен кардаш", та като казаха теза думи на каймакамина5, он се хошландиса6, засмя и рече: „Бракън шу кьопеклер гитсинлер."7 Тях пустиха, а вашите селяни лежат у затвор да платят 500 гроша за яза и 500 джиза нахтие8, та с онези 200 = 1200. А за кражбата искаха испати9 да се закълнат, че е наша, а сега и тях не щат, че от захерето и бакъра нищо не оста. Па оставù кравето че ще идат и воловето...

- Тъй, попе, тьй! Но ти не учи народа само на пост и молитва, а как да се избавя от тезн псета и техни братя каймаками, паши, мюдюри и ага. Той и тъй сé прас и ряпа яде и ти за царя се молиш, а тезн псета и децата ви ще изядат...

... Умислен влизах в Калофер, но сърцето ми тупаше силно и аз горях от нетърпение да се срещна с някого от другарите сн, да го питам и разпитам: кой де е, кой как е, как са агите, де убиха Лефтера, де е Добри? - за всичко, що ме интересуваше. Но трябваше да чакам нощта - и не дочаках я!

Щом влязох в хана, пред очите ми се представи страшно зрелище: жени, деца и девойки пищяха, мъже се лутаха насам-натагьк - едни купуваха хляб, вино, наденици - другн с дискус събираха пари между народа; заптиета се смееха, псуваха и със сопи пъдеха народа, ала всяко се тълпеше, всяко векаше да види. Тука майка се разделя със син, жена с мъж, сестра с брат, деца дребни с бащица и всяко думаше: жива раздяла! Жива раздяла! Прощавай синко, прощавай, татко, прощавай, бате, чнчо, вуйчо - прощавайте!... Други гласове тъжни, но твърди отговаряха; Вий прощавайте! Господ да прости!

И синджири дрънкаха нз народа ...

След малко викът поутихна, народът насяда наоколо по земята и аз можах да видя кои бяха причина на тази смутня, 10-на души, навързани на верига, почернели от бой и мъки, насядаха окол прощална народна трапеза и тъжно, мрачно обръщаха очи към народа, който лееше вече безмолвни сълзи, горещи сълзи и глухо, но дълбоко въздишаше. Трапезата и внното съживи злочестите, начна се говор, запитвания, оплаквания, и всичко скръбно, мрачно и жално. Но ето кър-сердаря10, ето още жандарми; те грозно изгледаха народа, грубо закрещяха и подкараха вързаните. Пак викна народът, пак писнаха жени и деца, пак сълзи, пак прегръщания, прощавания, и прощавания, тежки, святи, искрени...

Но кои бяха тези злочести, като зверове заковани в железа? О, един техен поглед, една тяхна дума, и доста беше. Другарите ми, наши другари, братя! Хайдути, народни хайдути! Мъчно посрещнах техните погледи, ала погледа на едного прониза ме в сърцето, и сълза след сълза покапаха по гърдите ни. Никола Дели-Стоянов, болен от треска, осакатял от бой и просветнал от мъки и страдания, качваха го в талига, а той, като метна поглед към народа, който поглед срещнах и аз - извика: „Предатели ме изядоха, майко!"

С безкрайна скръб, со страшна злоба в гърди влязох в стаята си и се залепих за прозореца. Насреща по кафенетата чорбаджии играяха на табла и книги; други с жените си отиваха на разход и весело разговаряха; черкова клепеше и викаше народа на молитва... - А аз - в главата ми се въртяха страшни мисли - и думах си: пролели ли са те, нролял ли съм аз и ще пролея ли толкова кърви, колкото сълзи проля днес невинния народ?...

Бедния народ! Проклети да са предатели, проклет да е всеки тиранин, помазаник божи!...

На другия ден аз бях вече в Пловдив, и ето що можах да науча за тях, що зная и що мога подели с вас, братя емигранти.

За да говорим за четата на Добря войвода и за улавянието на някои от дружината му, ний трябва да се върнем да кажем нещо за Калофер, отдето е била тази дружина, и да видим де са били причините, кои са подбудили тези момци на хайдутлук.

Надали има град или село, дето своеволието на чорбаджиите да се е развило дотолкова, както в Калофер. В него, освен мюдюрина и няколко заптии, други турци няма, и всичкото зло, всичкото тиранство е предоставено на самите чорбаджии, които са и агенти, и ортаци на правителството.

Преди 10-12 години правителството в Пловдив тайно беше подигнало селата окол Калофер да отнемат мерата, коя с фермани е потвърдявана от самите султани за калоферска, и читаците напущаха говедата си, попълниха до самия Калофер и с оръжие не пущаха никого да ги изгони. Калоферските чорбаджии това и чакаха. Те възпряха сиромасите да идат да си отърват мерата тъй, както им я отнеха читаците11, и отидоха в Пловдив, та „отвориха давия"12, коя трая до оназ година и струва на Калофер повече от 500 хил. гр., от кои половината глътнаха самите чорбаджии, а половината пловдивските аги и молли13. И ето как ставаше това: додеше пролет, читаците напущат говедата си в мерата, чорбаджиите тичат в Пловдив и там лежат като магарета по ханищата, пият, ядат и пълнят кесиите на агите, доде извадят едно емирнаме14 и ето ги, като се опасе вече тревата, че идат и с емирнамето показват и 50-60 х. гр. разноски, кои и разхвърлят по сиромашта като правителствен данък. Тъй се повтаряше всяка пролет - всяка пролет купуваше Калофер свойта мера от правителството, а тя се пасеше сé от турски говеда.

Не можа вече да търпи народът! Дотегна на сиромаси! Жени вдовици, кои на гръб носят дърва да се греят зимъс и цял ден въртят чекръка и вретеното да изкарат 3 гроша на неделя да прехранят децата си, а 300 в годината да платят и нахранят царя си, па ако нямат да им продадат чергата с коя се завиват, и медника, с кого се перат - такива сиротини повече от 25 облякоха се в козинови човали, наместо ризи, и излязоха да посрещнат Азис паша, който тогава идеше в Калофер да обиколи верната рая, и да му се оплачат. Бедните! От варварин милост искаха и викаха: „Аман15 от чорбаджии! Юря16 от данъци!" И сълзи като град течаха от очите им ... Но Азис паша любил спокойствие; той повеля на калоферския ага да удовлетвори и успокои злочестите немирници всяка с по 25 тоеги, кои се удариха сред село по голи тела, а той сам замина след два дни с 15 х. гр. чорбаджийска благодарност, от които грошове сé са се паднали макар по 15 гр. на всяка от битите жени - но не да земат, а да платят...

Пловдивския сатрап отиде и по-нататък. Калоферци бяха си хванали мераджии17, кои с оръжие ходеха да пазят мерата и пазеха я, разбира се, като своя. На едно място, дето читаците си били напущали говедата, доходя един от тези мераджии на име Стайку Говедарят, за да им изгони говедата, и един от читаците скритом замахва с брадва и го удря, та му раздробява рамото. Стайку, като левичар, дръпва пищова с другата си ръка, гръмва и едного убива, а другиго наранява. Другарите на Стайка достигат и го избавят. Какъв крясък вдигна тогава пловдивският правосъдник, който сам беше позволил на тези мераджии да носят оръжие!! Стайка, сакат и болен, осъдиха на затвор, другарите му с главатарят им Димитрото изгониха из Калофер, а на читаците дадоха пълна свобода да мстят за кръв и правят каквото щат със сиромашките ниви. Стайку, вече виноват, че не се остави да го съсекат, и Димитрото, че пред очите и по повелението на сам Азис паша влезе в огъня, та улови прочутия турски разбойник Гемиджият, от когото пищеше цяло Казанлъшко. - Ами сиромашките ниви и кръвта на невинни хора що бяха виновати?

О, сатрапи! Сатрапи!

Още по-голямо правосъдие показа пловдивското правителство към Гемиджият и Ташчиоглар, тези турски бабаити18, кои върлуваха повече от 10-на години из Казанлъшко като разбойници, а днес като кърсердари. Не можеше човек да мине между Казанлък и Калофер и да не бъде обран или убит. Само ний можем насчети повече от 30 души убити, заклани и горени на огън, а обрани - това по-добре знаят турските забити19 и чорбаджиите Груйоглу (пукнал от пиянство) от Казанлък и Гюмюш-Герданът от Пловдив, кои бяха и ортаци, и защитници на тези орман туджарларъ20.

Много пъти се оплакваха селата от злодействата на тези бабаити, много пъти ходиха в Пловдив, както се казва, ризата да си дернат на тялото от тегло, а правителството или си правеше оглушки, или викнеше разбойниците, та ги подържи 2-3 месеца затворени и пак с нови инструкции пущаше на обири и убийства. Във времето на разпрята за мерата между Калофер и селата злодействата бяха достигнали дотам, щото човек не можеше из къщи да излезе. Правителството се видя в чудо от оплаквания и издаде илям21 за убиването на Ташчиоглар. Но какъв беше тоя илям и какво значение имà?

Проводи ли правителството своите кърсердари, вдигна ли и потери да ги гонят, както вдигна сичките турски села в 1866 г. против Желя войвода, който ходеше не за пари, не за бунт, а да чисти Балкана от такива злодейци, като Гемиджията и Ташчиоглар? „Който се наема, нека ги убий" - казваше правителството, а в същото време като видя, че се убиха синът на Ташчията и едно циганче негов другар, гуди Гюмюш-Герданът да се моли, за да се опростят тези невинни хорица, кои преди един месец бяха опекли 16-годишното момче на един селянин от Овчилари. - Гюмюш-Герданът ги измоли, и Ташчийските, от злодейци осъдени на смърт, станаха кърски заптии! Какво беше тогава на онез българи, кои гонеха я убиха синът на „кър-сердаря"?...

Но такова е турското правителство, такъв е неговът закон не само в Пловдив, но и в самия Цариград! Лесно прави разбойника чиновник, а мирния жител - разбойник.

Да додем в Калофер при четата на Добря войвода.

Добри, копривщенец, от четата на Ангел войвода, бнл е 7-8 години байряктар на Лефтеря в Анадол, четата на когото състоеше повече от калоферци, кои ходят в Цариград на работа. Както Ангел и Лефтер, тъй и Добри бяха от онез класически хайдути, в кои се явява живота на народ поробен със сичките оттенъци на характера му, на обстоятелствата, и кои учудват ни с добрини, учудват и със злини. Те ходеха хайдути, както казват турците, за нам - за да покажат своето поетическо мъжество пред рода и врага и да отвръщат за обиди, сторени тям или на сюрмаси, от турци и чорбаджии; затуй в техния живот няма нищо такова, кое би могъл да осъди човек по каквато ще би логика.

И тримата сме виждали, и ни в едного не забележихме онуй низко зверство, кое се проявява в сичките движения на турския злодеец - и в тримата видяхме благороден характер и пълно съзнание на скрита сила.

Такъв беше Добри.

След убиването на Ангела в 62 год. и на Лефтера в 68, Добри, гонен отвред, доде в Калофер при някои от другарите си и се кри цяла зима. На пролетта излезе с дружина.

Видяхме по-преди (вж. брой 2) в какво състояние беше достигнала сюрмашта в Калофер от разпрята за мерата, подбудена от самото правителство и от злоупотребленията на чорбаджиите, кои с кражбите удвояваха правителствения данък и заедно с правителството, сякак мъчеха беззащитния народ, - прибавете при туй развитото народно чувство между младежите, кое, като смъртен грях за турците, беше компрометирало мнозина - и вий ще си съставите пълно понятие за дружината на Добря войвода! Сичките ги познаваме, с мнозина сме били приятели, и всички излязоха хайдути не да грабят и убиват било кого било, както правят турските злодейци, а да се избавят от веригите правителствени и обществени и да отмъстят на тези, що тъй безмилно глобяха бедния народ.

Наистина, в три години хайдутлук, те много обири направиха, много убийства; но от убитите имаше ли поне един, който да не беше изгорил най-малко 10 сюрмашки души, а от обраните - който да не обира света сред пладне? Не бяха ли синките народни изедници! Ако да беше дружината на Добря от злодейци, то нямаше да има в сяко село из Гьопца и конак, в сяка къща и ятак, нямаше и турчинът от село Асънлари, комуто зеха 80 х. гр., сам да се моли на правителството да пусне Ивана Мрахолят, че той измолил живота му от дружината.

Съзнава се кучето, че тез пари не е печелил с пот, та затуй ги прежаля и счита Ивановата постъпка за благодеяние. Но ако беше Иван най-страшен злодеец и беше турчин, то не той, не Гюмюш-Герданът, циганин да додеше да каже: тоз човек е добър, правителството ще го пусне; ала - гяур дър Юван!22

... Жално е юнак да падне! Тежко му, който се хване! Добря убиха в Средна гора, дружината му - едни бегаха, други се предадоха от чорбаджии.

Няма по-ядно, по-възмутително чувство у човека от туй да гледа как някой, който вчера е треперал като листо само от погледа на някого, днес да се обхожда с него най-презрително, най-варварски. Мъките и изтезанията, що претърпяха някои от дружината на Добря и други, кои никак и с нищо не участвуваха в нея, показват до каква степен на зверство достигва страшливия и низкия [в] опасност турчин, в минути кога животът и имотът на българина зависят от него. Не можем всичко това описа хладнокръвно, не можем сичко издума; ала за да приведем един бляскав пример от турското правосъдие, ний се принуждаваме и ще кажем за убиването на Добря, за предаването и улавянето на другарите му, като в същото време сравним наказването едного от тях с онуй на правителствения чиновник Мехмед чауш, който, като калоферски началник над жандармите, в споразумение с мюдюрина23 влезе лани лято през нощта срещу празника Св. Пантелеймон в къщата на един добър патриот на име Тону Славов, и с няколко пазители на мирът и тишината удуши и него, и жена му и зе, както знайм, повече от 30-40 хил. гр.

... Наежили се бяха сичките турци от Гьопца и Казанлъшко против четата на Добря войвода и сичкия си яд изкараха от мирните жители по селата! Двама-трима кърсердари с по 20-30 келеша ходеха и денем и нощем да гонят „пантите"24 и вместо тях, стигаха се един други, вместо следите на Добря, намираха своите. Добри нейде си към Загари или над самия Калофер - Ташчиоглу и Куртчият гонят го по селата, бият го и убиват по къщята, ядат му кокошките и млиновете и отнимат му имането. - Как? Твърде лесно. Замине Ташчиоглу 2-3 часа напред и посред нощ нападне на някое село, обере две-три къщи и върне се, та земе Куртчият да сгащят Добря, че еди-де си сторил такава и такава пакост. Отиват и в къщата на бития и обрания, ядат млинове и кокошки, плюскат люта и мислят, де пак Добри ще стори пакост!

Тоз пример на турски ум послужи за урок и на самото правителство, кое дотогава се не договеждаше, че може с името на Добря да поднови доходите си от Калофер, кои откак излезе Добри с дружина, бяха спрели, защото не смееше вече читак да вкара говедата си в калоферската мера, и калоферци от туй не виждаха вече нужда [да] я купуват от разбойниците на турското правосъдие. Па защо в такъв случай да се не убият и някои други завераджии, какъвто беше Тону Славов, първата жертва от Калофер за рахатя на затлъстелите шопари и прецедени от пиянство и разврат суйту25 и в Пловдив?

Заповед от пловдивския паша до калоферския мюдюрин, от мюдюрина до жандармския началник Мехмед чауш, и в една нощ срещу Св. Пантелеймона, Тону и жена му, млада и хубавица една българка, удушиха се с един скотски свиреп начин и зеха им се повече от 30-40 х. гр. Уби се Тону през нощта, и на утрето секи умислен чербаджия думаше: „Добрюва е тази работа!? - Добрюва." И мюдюринът, насърчен от туй, беснееше, и псуваше като мюдюрин секи гяурин26, сяка гяурска майка, а най-много Добря и невинните майки на дружината му; а Мехмед чауш побърза и замина за Пловдив с Тонувите парички. „Това ти кучка отнела!" Но случай откри злодейството. Като бил Тону от някое време зле болен, дохаждала почти сяка вечер някоя си жена да се навърта около него нощем, тази жена отворила и пустила злодейците, и на изпита в Калофер отрекла се от това. Мезличът27 я предава на кърагасъ28, да я закара на Пловдив, и той из пътя като не знаял, види се, че инициативата за убийството е дало самото правителство, за да си изпълни длъжността към една гяурка, гудил я на мъки и гнусни насилия и тя са признала, сир. казала, че Мехмед чауш с няколко заптии влезе и удуши Тона и жена му, и че тя им отворила вратнята и къщните врата. Но „гарван гарвану око не вади" - като чува кучето името Мехмед чауш, опва жената на още по-страшни мъки и принудил я да промени турското туй име на българското Добри. „Тъй да кажеш и на калоферският мезлич, че после жива те одирам..." - изкрещява кърския съдия и връща жената пак в Калофер; на мезлича тя потвърдила първото, а не второто, като казала, разбира се, мъките и заканванията на „съдията". Тогава вече се свестяват и нашите говеда чорбаджии и наскърбени от туй, види се, че нямало и тям кокалче от „келепиря", направят мазмата29 и с нея изпровождат и жената до пловдивския паша да излови и накаже злодейците, и парите да задържи за наследниците Тонови... Работата се свърши като сяка турска работа - злодейците се изловиха и наказаха със сичката строгост на корана, и в името на чифутската си брада пловдивския фактор реши: Мазматата в торбата на турския архив: жената е луда - да се затвори; Мехмед чауш е мусулманин - да се накаже от чаушин30 милязимин31 и задържи в пашовския конак на служба; а колкото за парите на Тона - да се улови Добри, ще се земат...

Но Добри се не улови, а уби, и тез пари се зеха от друго място...
11.
Време беше
15.01.2018 13:20:38
2
9
На това съсловие - т. нар. журналисти - отдавна трябваше да им се потърси сметка!
10.
Протестиращи
15.01.2018 13:02:25
3
13
А колко от протестиращите са журналисти по професия?
9.
do gospoja kasabova
15.01.2018 12:32:45
4
6
perata igrae s bratqta dadurqn i tqhniq sait,vupreki che namaza ediniq s laina sa si stisnali rucete sreshtu flagman.v tqhniq t sait postoqnno se otrazqva deinostta na "patriota".
8.
Уточнение
15.01.2018 11:15:59
3
8
а защо не пишете как бе оправдан Перата за побоя в Джубокс - колата а бития беше запалена и той си оттегли обвинението.
7.
*********
15.01.2018 10:59:58
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
Обожател
15.01.2018 10:41:32
7
11
Браво, Касабова! Много стилно издържано!
Мъжки изказ, секси мацка! Жалко, че е студено, иначе щеше да бъдеш по-голичка и много възбуждаща!

Послепис: защо не взе и Светлозария КИДЕРОВА? В нея съм безумно влюбен! Или поне Емелката!
5.
Вампир
15.01.2018 10:12:43
10
18
Ами ще ви съди като сте лажливи медии как няма да ви съди вие какво искате да разпространявате невярна информация.
4.
Адолф
15.01.2018 09:57:10
4
14
Де така да протестирахте и за другите несправедливости, ама за тия убити сайтове 2 бона са целия месечен бюджет
3.
Не на хейтърите
15.01.2018 09:55:52
5
13
Хахахаха Жеко, събуди се! Не са сензации, а информация от полиция и прокуратура. Това, ако не е истина, то коя информация заслужава да бъде публикувана.
2.
жеко
15.01.2018 09:53:58
10
14
тоест от статията може да се обобщи следното - медиите искат от съда да не бъдат съдени от бивши или настоящи престъпници защото са парньори на съда, тоест излиза че няма нужда от справедливост защото медиите го изисквали а когато и колкото искат да им бъде разрешено да петнят някого като тези от флагман
По безочливо и неморално искане не съм виждал което доказва че медиите са неморални и не спазват никаква журналистическа етика а сега когато справедливоста е въстържествувала не им изнася защото трябва да са по обрани и няма да им се получават сензациите. На съда браво!
1.
F
15.01.2018 09:41:39
9
8
Евала! Support!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Спецакция в София заради Пепи Еврото, Ами и убийството на Къро Спецакция в София заради Пепи Еврото, Ами и убийството на Къро Петьо Петров е избягал, а под ресторанта са открити множество подземни изходи „Промяната“ опитва да вземе властта на абордаж? Възможен ли е импийчмънт на президента „Промяната“ опитва да вземе властта на абордаж? Възможен ли е импийчмънт на президента Моралът не е коректив на техните действия, коментира проф. проф. Пламен Киров Искат 15 години затвор за рецидивиста, който обра 89-годишна жена в Бероново Искат 15 години затвор за рецидивиста, който обра 89-годишна жена в Бероново Двамата мъже, които нападнаха жената в сунгурларското село са осъждани, разкри  говорителят на Районна прокуратура – Бургас Изслушват шефовете на службите след записите на Радостин Василев Изслушват шефовете на службите след записите на Радостин Василев На тях се чуват коментари, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави Четвъртокласниците на матура по математика Четвъртокласниците на матура по математика Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни Двама криминогени задигнаха спестяванията на 90-годишна баба от Сунгурларско Двама криминогени задигнаха спестяванията на 90-годишна баба от Сунгурларско Те се промъкнали в дома на възрастната жена и откраднали 4000 лв. Фемдом, женска доминация в секса - полезни съвети Фемдом, женска доминация в секса - полезни съвети Фемдом е една от много различни форми на сексуална изразност и бързо набира популярност в рамките на BDSM общността 7 работещи поверия, които ще привлекат любов и щастие 7 работещи поверия, които ще привлекат любов и щастие Ако срещнете усмихнат човек сутринта, ще имате късмет в личния ви живот Най-суетните зодии Най-суетните зодии Ето кои са те  Рецепта за вонголе по украински Рецепта за вонголе по украински Поднесете Вонголе по украински в компанията на бяло вино
25 войници на НАТО са ранени в Косово, сръбската армия в максимална бойна готовност 25 войници на НАТО са ранени в Косово, сръбската армия в максимална бойна готовност Сергей Лавров обвини САЩ, че се месят в тази част на света Румънските учители излизат на протест за по-високи заплати Румънските учители излизат на протест за по-високи заплати Поредният кръг от преговори между синдикатите и министрите на труда и на образованието се провалиха Жилищен блок в Киев в пламъци след ракетна атака, има загинали и ранени Жилищен блок в Киев в пламъци след ракетна атака, има загинали и ранени Защо в Москва е спокойно, докато столицата на Украйна е атакувана? С този въпрос кметът Кличко се обърна към Залужни За 80 хил. паунда продават молив, използван от Хитлер За 80 хил. паунда продават молив, използван от Хитлер Смята се, че той му е бил подарен от Ева Браун Съпругът на Тина Търнър ще наследи половината от състоянието ѝ Съпругът на Тина Търнър ще наследи половината от състоянието ѝ Певицата сключи брак с музикалния продуцент Ървин Бах преди 10 години Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Според президента на област Ломбардия Атилио Фонтана 16-метровата лодка е била наета от туристи Ердоган остава президент, на вота раздавал пари на хората Ердоган остава президент, на вота раздавал пари на хората Ще трябва след изборите да докаже, че Турция е икономическа и военна сила, коментира  Милен Керемедчиев Взривове разтърсиха Киев, атакуващите дронове са били управлявани от спътник Взривове разтърсиха Киев, атакуващите дронове са били управлявани от спътник В цяла Украйна тази сутрин беше обявена въздушна тревога Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Лодка потъна при буря в Италия, има загинали  На борда е имало 24 души Ердоган печели изборите, привържениците му празнуват Ердоган печели изборите, привържениците му празнуват  Еуфория пред офиса на партията в Истанбул
Кирил Петков Кирил Петков Дълбоката държава използва за инструмент емоционално нестабилен политик, който се разследва от прокуратурата Виц на деня Виц на деня Катаджия спечелил от тотото. Попитали го какво ще направи с джакпота.
-Ще си купя кръстовище и ще си бачкам за кеф!
Виц на деня Виц на деня Ако заспиш завит само с чаршаф, но се събудиш с две одеяла отгоре, значи си на гости при баба си. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Все ще се намери някой, който ще те обича не заради външността ти, а заради ужасния ти характер
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече