×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

И терористите ни явно са пишман, но не разплаквайте повече децата ни


И терористите ни явно са пишман, но не разплаквайте повече децата ни
Кой стои зад очевидния псевдоним "Егор Синянский"
Тема в развитие
И терористите ни явно са пишман, но не разплаквайте повече децата ни 17 бомбени сигнала в бургаските школа, но само децата от кв. Победа днес ще се учат Две училища в жк. "Меден рудник" са в капана на кибертероризма, евакуират учениците (ОБНОВЕНА) Три дни терор по училищата от клавиатурни хулигани, евакуираха поредна гимназия в Бургас Евакуират ОУ "Ал. Г. Коджакафалията", получен е заплашителният имейл Експерт бие тревога, психари може да ни атакуват заради верижна реакция след бомбените заплахи Целта на бомбените заплахи са предстоящите избори, да се създаде паника сред хората, смята експерт Колко са затворените училища в Бургас и докога може да продължи терорът над ученици и учители Сигнал за бомба и в УНСС. Източниците на атака и подходите били едни и същи, заяви Демерджиев Затвориха още едно училище в Бургас заради бомбена заплаха (ОБНОВЕНА) Извънредно! Ново предупреждение за терор в училище Фалшиви ли са бомбените заплахи? Възстановяват учебните занятия В над 15 училища в Бургас получили терористичната заплаха Всички човешки същества са гадни копелета, умрете, пише в заплахата срещу училищата в Бургас Извънредно! Сигнал за бомба изпразни всички училища в Бургас, учениците днес ще почиват
виж още
скрий
29 Март 2023, Сряда, 18:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Радостина ГЕОРГИЕВА

Кой стои зад страшно звучащия текст, причинил затварянето на редица училища в Бургас, но пък попаднал в папка "СПАМ", се пита в задачата

Трети ден родители и ученици започват, без да им е ясно дали той ще продължи в нормален ритъм заради вълната от "мними заплахи от интернет терорист", която залива големите градове в България. Време е обаче проблемът да се реши от държавата. Незабавно! Защото не е нормално 7-годишни деца, които ходят на училище едва от няколко месеца, да плачат в истерия в двора на школото, че повече не искат да влизат в час, след като са ги извели под тревога. Да, това беше гледката в днешния ден в 16 бургаски училища, в които се наложи незабавната евакуация на учениците и персонала след получаването на заплахата в електронната поща на директорите. А в общежитието на компютърната гимназия хлопнаха кепенци до следващия вторник, след като прочетоха заплахата от папка "Спам" с един ден закъснение. А това не е смешно, плачевно е. 

Не е нормално всеки ден да тръгваме на работа и на училище, без да знаем как ще продължи денят ни. Освен това как ще мотивираме децата да бъдат в клас, ако отиват там със страх или пък знаейки, че могат да надхитрят системата дори с елементарни познания като това как да си направим Gmail поща и да пуснем текст до списък с получатели. 

Нека отговорните институции дадат незабавно решение за проблема. За да не плачат децата ни, а после и ние, след като всеки ден не можем да бъдем ефективни на работните си места, тъй като ни разиграват да тичаме към училище, че получили имейл-бомба.

Ето и нашето предложение: пуснете учениците в неприсъствена форма на обучение, онлайн или пък в принудителна ваканция, докато намерите подателя на шокиращия имейл. Със сигурност има и друго разумно решение до момента, в който бъде разкрит кибертерористът. И със сигурност не е нормално всеки ден да броим падналите училища. За тези, които нямат деца, може би дори е смешно, но на родителите, тичащи през глава да вземат разреваните първолаци, със сигурност не им е.

„Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени нацяло. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Във всички училища са поставени тротилови заряди. Скоро ще взривят всички ваши училища в... Пожелавам ви да умрете”.

Така звучат всички бомбени заплахи, изпратени до училища в България през последните 3 дни. Съобщението е с подател някой си „Егор Синянский”, а адресът е новосъздаден в пощата на Google “Gmail” с името [email protected]. Създателят на посланието определя себе си като „ние" и се представя за член на т.нар. организация с името „FMUL” – съкращение от Free Misanthropic Unambombers Legion, или на български „Свободния легион на мизантропите унабомбери”. Ще опитаме да направим кратка разбивка на ситуацията и ще ви представим няколко факта за въпросното „общество” или „организация”, която от 26 март се подвизава и в популярния „алтернативен” канал за информация Telegram.

Първо е ясно, че имейли на училища могат да бъдат намерени свободно в мрежата сравнително лесно. Не сравнително – всъщност много лесно, защото те умишлено са достъпни по обясними причини. Това, което някои медии в България пък наричат „киберпрестъпност” и „хакерска атака”, всъщност представлява изпращането на прост текст по списък с адреси – нещо, което всеки с повече от 5 минути стаж пред екрана, може да направи свободно, буквално за секунди.

Ще се спрем на името „Егор Синянский”. То, с 99% сигурност, ще се окаже измислено. За целта на упражнението опитахме да намерим откъде може да е заимствано то. Пробвахме няколко комбинации от думи, налични в наименованието на т.нар. FMUL в комбинация с „малкото име” или „презимето” на въпросния Егор Синянский. Така бързо установихме, че първото име вероятно е препратка към Егор Летов – руски музикант и забележете... виден мизантроп, който в свое интервю обяснява, че предпочита живота в гората, защото в града се чувстал като „ковчег на колела”. Иронично той умира на 44-годишна възраст през 2008 г. от инфаркт, но пък усилено се говори и до днес, че истинската причина за смъртта му – „най-известният модерен руски мизантроп”, е свръхдоза.

Егор Летов е интересен и по друга причина – именно заради изказванията му за живота в гората. Тук се спираме и на втора ключова дума от името на FMUL – Unabombers. Тед Качински, както е истинското име на серийния убиец, наречен в края на 70-те години от медиите „Унабомбер”, е гениален професор по математика, който на около 30-годишна възраст решава, че животът в града е прекалено сложен, че индустриализацията избива човешката раса и... се преселва в гората. Откъдето в периода 1978-1993 г., изпраща серия от взривни устройства по пощата, маскирани обикновено като подаръци или пратки, които убиват няколко човека.

Интересно още е, че Качински създава т.нар. „Свободно общество” или “Freedom Society”, което също намира своето споменаване в имейла с бомбените заплахи.

Продължавайки със „Синянский”, разследването ни не успя да стигне до сигурен отговор какъв е символичният му, ако има такъв, произход. Най-близкото „попадение” е Илья Синянский – ръководител на ударната бригата „Ермак” в Украйна. Но по-скоро умишлено е избрано име, което да звучи руско.

Самият имейл whitedevilrace666 пък крещи на позьорство и расизъм. „Белият дявол” символизира бялата раса. Терминът основно се използва като обидно обръщение от афроамериканци към „лошия бял човек”, виновен за тяхното страдание. „666” е очевидна препратка към „дявола”, което пък нацяло заличава предходната метафора, ако изобщо можем да говорим за такава.

Числото 666, наричано още „числото на звяра”, се приема масово като нумерологично олицетворение на Сатаната. Символиката е различна – мистериозна и категорично нямаща нищо общо с „лошата бяла раса”, която е загатната в първата част от адреса на подаващия бомбените заплахи – той, тя или те, но по-скоро той.

Думата „FMUL” е нова, очевидно измислена скоро и използвана само като абревиатура. В мрежата няма други препратки, в които това наименование да се среща, което означава, че вероятно сегашният извършител е измислил това съкращение наскоро и го използва за целите си – каквито и да са те – от буквално няколко дни.

Сега, защо той е предпочел да използва платформата gmail, вместо други алтернативи, които са значително по-трудни за проследяване, остава мистерия. Но вероятно тъкмо заради това, че ползваната платформа е на американската компания Google, сега страната ни работи с американските специални служби и прокуратура, защото само те са тези, които могат да дадат информация за произхода на имейл адреса и дори локацията на създателя му в момента на създаването, използвайки стар подход, наречен „прокурорска заповед”. Адресирана към ръководството на Google, такава би „отвързала ръцете” на разследващите, за да се издири самоличността на въпросния подател, който от 3 дни хвърля в хаос така или иначе сринатата ни образователна система. А той можеше просто да ползва анонимна платформа за имейли и така да спести време и усилия на американските колеги, ама нейсе. Още повече, че в няколко училища имейлите на "терориста" попаднаха в папка "СПАМ". И терористите ни явно са пишман.

А FMUL си имат и канал в популярното чат приложение Telegram, което всъщност не беше много популярно допреди година-две, но сега грабва интереса на тези, които искат да гледат нецензурирана и нерафинирана информация, и визуално съдържание с убийства, изнасилвания, военни престъпления и всичко друго, което би могло да превърне някого в истински мизантроп.

Там услужливо от 4 дни насам, авторът на групата, наречена гениално FMUL23 (23, защото сме... 2023 г.), пуска указания как човек може да си създаде базука с домашни средства. Как да си направи пистолет самоделка. Има снимки на оръжия с неизвестен произход, но пък на някои от тях вероятно с добра експертиза може да се открие поне някой номер. Селекция от „най-интересните” предложения на Мизантропското унабомберско общество, можете да видите под материала. Уточняваме, че за неудобство на всичките 360 членове в групата, опцията за скрийншоти е забранена от мобилни устройства. Затова и кадрите са направени с телефон. Не, че не можеше да използваме desktop приложението на Telegram за скрийншотове, просто нямаше смисъл.

Мнозина в България подхванаха идеята, че авторът е руснак, че тази атака, както го обявяват, е дело на руски хакери, че едва ли не самият Путин изпраща имейлите. Едва ли. Първо, че изобщо не става въпрос за хакерство, второ, че е прекалено глупаво сътворена, за да е такава. И трето, може би най-важното – в телеграм канала се говори за джихад срещу Европа и Русия. А и е прекалено удобно в сегашния момент. Изводите си правете сами.

По всяка вероятност обаче сегашната ситуация се използва като инструмент с други цели – нещо, което да разсее вниманието на обществото от нещо друго, което е по-важно. Едва ли са изборите – те не са чак толкова важни. Дали отвличат вниманието на полицията, за да върви търговията с гласове и каква полза ще има от това, след като всички сме наясно, че едва ли ще има правителство? Какво стои в същността на атаките, засега не може да се каже със сигурност. Най-правилният ход на действие сега действително е откриването на човека, който стои зад имейла whitedevilrace666. Просто луд, гений, заговорник, истински мизантроп, радикал или пък потенциален убиец – няма значение. Той трябва да бъде заловен. Ей така, за назидание и за да сме спокойни. 

И не разплаквайте и утре децата ни!

На вниманието на МВР:

Как се прави картечница? Питайте FMUL.
Указания как да се сглобяват от подръчни материали оръжия

"Подготвям експлозивни подаръци за училища..."

Демонстрация на добър английски. Горе пък пише "Обявяваме Джихад на Европа и Русия"
Без коментар.
Злорадстване. Уплашени деца - явно хубава гледка за автора
Всички училища в България ще бъдат като Колумбайн - училище, станало терен за престрелка и взрив на бомба през арпил 1999 г. в Колумбайн, Колорадо, САЩ
"Подготвяхме се цяла зима, за да ви унищожим. Ще отрежем главите на децата ви, ще взривим сгради, ще изгорим всичко и всички"

 


В категории: Разследване


Автор
23
Коментара
Флагман.БГ Завръща ли се людизмът? Завръща ли се людизмът? 03/06/2023, Събота 16:30 0
Джуди срещна Тръмп
Джуди срещна Тръмп 03/06/2023, Събота 15:00 1
23
Коментара по темата
23.
Аз
31.03.2023 18:25:38
0
0
...по-скоро съм на мнение, че учениците са ЩАСТЛИВИ , когато не трябва да ходят на училище...
... много сте изкривили заглавието на статията от обективната действителност!!!
22.
Родопа ООД
30.03.2023 13:52:54
0
1
Какво им обръщате внимание на тия малки деца дето пишат каквото си искат и се взимат насериозно.Не виждате ли ,че само говорят и дрънкат глупости.Това е нарочно за да се съботират изборите.Някои хора са им платили да спамят всеки ден и да "плашат гаргите" .На такива работа не обръщайте внимание в днешно време има всякакви келешчета с комплекс за малоценност дето се правят на велики в нета.
21.
me
30.03.2023 13:01:40
0
3
Ако училищата спрат да си отварят емейлите за няколко дена и драмата приключва. Идиоти.
20.
хххххххххх
30.03.2023 08:38:41
6
8
Поредната простотия с цел отвличане на вниманието от наистина важните неща, пълен игнор им давам, съветвам ви и вас да правите същото
19.
Мдаа
30.03.2023 08:30:29
4
6
поамериканчихме се... Това някои наричат прогрес.
18.
Украинците
30.03.2023 08:25:38
13
12
В Полша избягаха бачкерите, в Германия избягаха шофьорите, в Швейцария избягаха банкерите, в Белгия избягаха младежите... При нас се изсипаха крадци, проститутки и криминалнопроявените. При нас е важна цифрата, а не хората, за да цоцаме евросредства.
17.
Шишо
30.03.2023 02:47:15
33
21
В България се преместиха тонове украински престъпници, които са с регистрирани престъпления във всички области на живота. Защо няма сключено споразумение с Украйна като влизат в страната ни целия този боклук с едно натискане на клавиш на границата да се свързват с базата данни за всички украинци престъпници?
16.
Гого
29.03.2023 23:41:37
1
25
Обществото ни удари дъното. Всички станахме алчни, злобни, завистливи, коварно и с гордост бихме наранил някой, но не си даваме сметка, че има един Бог и това ще се търпи до един момент. За къде сте се запътили с тази злоба и алчност. Кой ви дава гаранция, че утре ще сте тук. Престанете да искате, а се научете да давате. А Бургас е номер 1 в Европа с ниско грамотни същества с огромни претенции. Градът е пуст и без бизнес. Жалко за децата
15.
ХХ
29.03.2023 22:54:24
0
4
Бате ХХ, къде е твойто приятел Амед Чатаев.
14.
Bg
29.03.2023 22:05:45
36
20
Украинските са го направили те ни мразят
13.
ХХ
29.03.2023 22:04:48
9
9
Абе аз лично не бих си правил майтап с тероризма и терористите...
12.
54321
29.03.2023 21:33:04
2
7
Toz na balgarski li pi6e
11.
Споко
29.03.2023 20:57:31
0
19
Важното е че имаме много разбирачи в България. Сега като направят работна група и нова стратегия - жална им майка на кибертерористите.
10.
ТБС
29.03.2023 20:56:13
0
20
Да последна хванаха ли го заплашващия.иле.рак да играем на малоумни предположения, предложени от малоумните хамериканци? Абе що в училищата без изборни секции няма заплахи? Флегмани?
9.
Крум
29.03.2023 20:52:05
3
9
Това са българчета от Северна Македония.
8.
Стоян
29.03.2023 20:40:20
11
28
На всички е ясно, че това е пълна тъпотия. Директорите да не обръщат внимание и да си продължават учебните занятия. В противен случай така може да я караме до лятото
7.
Някой
29.03.2023 20:08:30
7
31
Ако децата се травмират наистина, освен малоумника със заплахите, вина имат и учителките! Спокойно могат да намерят начин, да ги изведат от сградата под формата на някаква игра! Не е задължително да им се впускат в подробности за причината и да всяват паника допълнително!
6.
What a stupid fucking psyop!
29.03.2023 19:52:25
4
13
Жалко само за травматизирането на невинните деца, които не разбират, че живеят в зоната на здрача, а и не би трябвало. Де да бях имала късмет и аз да не я доживея или поне да не я разбирам.
5.
Anon
29.03.2023 19:46:26
4
4
до 3 Based си бате Евала
4.
Anonimniq
29.03.2023 19:46:05
3
15
vinagi gi hvashtat tiq v kraq i posle takova ebane pada v zatvora bate mmmmmm
3.
филмирани ботове
29.03.2023 19:44:34
5
22
гледали 2-3 клипа на тия филмари от америка каде стрелят в даскало щото много ги тормозили и им взели паричките и сега го раздават тежко само каде тия у америка винаги ги хващат и после 20-30 години анален секс в пандиза или свършват мъртви хахахахах
2.
Гичка
29.03.2023 19:35:24
2
22
Явно са на кофти пико пичУЕте ...Евтаназия...
1.
Anon
29.03.2023 19:34:29
2
16
Евала на ТикТок.Евала,че нашите "Велики" хакери са видяли 2,3 видеа за Ted Kazynski и Columbine и са си казали "WOOOOW Идолите ми,F*ck Society".Много Incel-ско мислене и много ровене в 4chan.Ето тази снимка отговаря на ситуацията: https://media.discordapp.net/attachments/419145807846178816/1082669793301233674/IMG_5029.png?width=672&height=676
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Платформа за леки автомобили се обърна край Слънчев бряг Платформа за леки автомобили се обърна край Слънчев бряг Няма данни за пострадали  150 деца чакат за сърдечна операция 150 деца чакат за сърдечна операция Листата на чакащите постоянно расте България ще има два медицински хеликоптери до месец България ще има два медицински хеликоптери до месец Асен Меджидиев пожела новият здравен министър да завърши успешно поръчката И малкият син на „розовата“ актриса Диана Габровска стана футболист, заминава на турнир в Приморско И малкият син на „розовата“ актриса Диана Габровска стана футболист, заминава на турнир в Приморско Страшно много се гордеем с успехите на децата. Трудът дава резултати и се надяваме занапред на още много триумфи, споделя Диана Киевски медии: В България разобличиха мошеничества с украинските бежанци Киевски медии: В България разобличиха мошеничества с украинските бежанци Става въпрос за двойни регистрации и настаняване на хора над максималния капацитет на хотелите Осми сме в ЕС по пиене Осми сме в ЕС по пиене Няколко държави обмислят предупредителни надписи върху бутилките с алкохол МВР обяви тревожна статистика за високата скорост в населените места МВР обяви тревожна статистика за високата скорост в населените места Данните са събирани на 282 локации на територията на страната Край на цветните чадъри в центъра на Бургас, как бизнесът приема новата наредба Край на цветните чадъри в центъра на Бургас, как бизнесът приема новата наредба Тя ще важи за преместваемите обекти по основните улици на града Явор Гечев за украинския внос: Кризите не са овладени Явор Гечев за украинския внос: Кризите не са овладени Според него ЕС не е достатъчно прецизен и бърз в взимането на решения Народните представители Константин Бачийски и Даниела Божинова с приемна в Бургас Народните представители Константин Бачийски и Даниела Божинова с приемна в Бургас
Голяма пясъчна буря покри Суецкия канал, има загинал и ранени Голяма пясъчна буря покри Суецкия канал, има загинал и ранени Стихията е преминала и през египетската столица Кайро В САЩ посегнаха и на Библията, въвеждат тежка забрана В САЩ посегнаха и на Библията, въвеждат тежка забрана Светото писание пращяло от секс, вулгарност и насилие И просто така - всичко за събирането на Ким Катрал и Сара Джесика Паркър И просто така - всичко за събирането на Ким Катрал и Сара Джесика Паркър Ще видим отново Саманта Джоунс на екран Вицепрезидентът на ЕП: България е написала домашното си за Шенген Вицепрезидентът на ЕП: България е написала домашното си за Шенген Според Евелин Регнер няма пречки пред членството на страната ни Зеленски: Украйна е готова да започне контраофанзивата си Зеленски: Украйна е готова да започне контраофанзивата си Вярваме силно, че ще успеем, заяви той Ето колко са повишени цените на плажовете в Гърция Ето колко са повишени цените на плажовете в Гърция Навсякъде това лято се наблюдава поскъпване на плажните услуги Прецедент! Франция забрани полетите на кратки разстояния Прецедент! Франция забрани полетите на кратки разстояния Под ударите попадат полети от Париж до Нант, Бордо и Лион Газът по „Турски поток“ спира Газът по „Турски поток“ спира Причината е планирана профилактика Италианци готвят стачка, ако не се овладеят цените на пастата Италианци готвят стачка, ако не се овладеят цените на пастата Заплахата предизвика спешно заседания на правителството Ад: 280 жертви при катастрофа между два влака в Индия Ад: 280 жертви при катастрофа между два влака в Индия Над 900 души са пострадали, очаква се броят на загиналите да се увеличава
Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Гълъб ДОНЕВ, служебен премиер Да се погрижим за счетоводните записи на държавата Виц на деня Виц на деня - Излез, подъл сърахливецо! Стани и се бий!
- Марийке, престани да ми крещиш в гащите. Изобщо не е възбуждащо.
Виц на деня Виц на деня Баба се кара на внучката:
- Къде си хукнала така, ма?
- На купон.
- Бърже да си сложиш гащи!
- Бабо, ти на опера като ходиш, слагаш ли си тапи в ушите?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Казват, че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха. Това е северният път, има и южен.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече