×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Екатерина Джутева, майка на две собствени деца и на още 50, нуждаещи се от специална грижа


Екатерина Джутева, майка на две собствени деца и на още 50, нуждаещи се от специална грижа
Малките, които са ощетени от съдбата, родителите им и всички, които са имали възможността да се докоснат до изключителната й душа, ще я подкрепят в предизвикателството да получи и статуетката на "Флагман"
Тема в развитие
Текат последните часове на онлайн анкетата за „Личност на годината 2022“, гласувайте за своя фаворит!  Започна гласуването за Личност на годината 2022 Достойните личности, заслужили уважението ни с делата си през 2022 г. Ето ги най-ярките личности на 2022 г., които ще се борят за статуетката Флагман Марияна Стефанова – директорът, чийто екип превърна ОУ „Васил Априлов“ в безапелационен лидер в просветата Екатерина Джутева, майка на две собствени деца и на още 50, нуждаещи се от специална грижа Братята Станимир и Георги, които изведоха докрай строежа на църквата в с. Дрянковец Станислав и Димитър – момчетата, които ни дадоха урок по мъжество, спасявайки живота на жена Костадин Милев от Китен, който пръв приюти и храни стотици майки с деца от Украйна Стоян Копривленски, който победи егото си с учене и труд, а днес изкачва световния връх в спорта Турхут Исмаил – мюсюлманинът, който реставрира църкви и вдига пилони за трикольора Янчо Проданов – покровителят на децата от Горно Езерово Флагман.бг започва приема на номинации, вижте регламента
виж още
скрий
12 Януари 2023, Четвъртък, 10:32 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

От 3 години тази обаятелна и силна жена успешно ръководи Дневния център за деца и младежи с увреждания, номинацията идва от най-високото местно ниво - Община Бургас

Има хора, за които казваме, че светят с особена светлина. Те са заразителни с присъствието си, защото изпълват пространството със спокойствие, топлина и уют. Точно такъв човек е следващият номиниран в класацията на Флагман.бг „Личност на годината 2022“. Това е Екатерина Джутева - директор на Дневния център за деца и младежи с увреждания в Приморски парк (Бившите казарми). Предложението идва от много високо ниво – от администрацията на кмета на БургасДимитър Николов и е заради благодарността на родителите, чиито деца посещават социалното заведение. Джутева с всеотдайност и много любов е превърнала една институция в  място, в което всеки потребител се чувства у дома си. 

Историята на 42-годишната бургазлийка е колкото драматична, толкова и вдъхновяваща, защото самата тя от близо 20 години е прикована в инвалидна количка. Въпреки тежките моменти обаче не се предава, а с воля и борбеност прегръща живота още по-силно. Разведена е. Отглежда сама двете си деца - днес вече на 15 и 18 г. Учи в престижни университети и не спира да се развива.

“Още като бях малка се установи, че има кисти по целия ми гръбначен мозък. Претърпях няколко операции в детска възраст. Уж бях се възстановила, но на 17-18-годишна възраст почнах да накуцвам. Тогава взех решение да завърша висшето си образование в Германия, за да може едновременно и да се лекувам, тъй като там, когато си здравноосигурен, лечението  е безплатно. Следвах икономика в университета в Лайпциг. Междувременно ми направиха още няколко операции, но и ми съобщиха, че е накъсан целият гръбначен мозък и че ще настъпи момент, в който просто няма да мога да се изправя. Няколко години по-късно моментът дойде и за жалост съвпадна със забременяването ми. Бях във втория месец, влязох в банята да си измия зъбите и паднах, опитах  да се изправя, но не успях. Това беше. Пробвах лечение със стволови клетки, не помогна. В един момент реших, че няма смисъл и че трябва да се примиря, защото животът по болници не е живот. Вече имах едно дете – дъщеря. За да имам причина да продължа напред, родих и другото – сина ми, който сега е на 15 години. Така си ги изгледах, малкият като бебе дори го возех с мен в количката. Естествено, че в началото беше много тежко, докато преглътна всичко, което се наложи да изтърпя, но продължавах с усмивка, защото вярвам, че животът е хубав и трябва да даваш от себе си най-доброто“, казва бургазлийката пред екипа на Флагман.бг, който я посети днес на работното й място в Дневния център за деца и младежи с увреждания. 

В Дневния център за деца и младежи с увреждания потребителите не са като в социално заведение, а у дома, където получават истински грижи и любов, създават приятелства

Тя ръководи социалното заведение от три години. Преди това е работила в сферата на икономиката, както и в кол център с немски език. През свободното време превежда книги - художествена литература от немски език. Владее и английски. Преди няколко години обаче осъзнава, че има още интереси и науки, които я вълнуват. Записва бакалавърска степен „Връзки с обществеността“ в Бургаския свободен университет, а после и магистратура „Социално консултиране и психилогия“. Допреди три години няма опит в социалната сфера, само вътрешно влечение и страст, признава тя. Но точно тези две неща й помагат за кратко време да се превърне в един от най-успешните директори на институция. Това може да усети всеки, който прекрачи прага на Дневния център за деца и младежи с увреждания в Приморски парк. Уютът се усеща още от вратата. Персоналът е учтив, а децата – щастливи. 

„Допреди три години сдружение на майките на деца с увреждания съвместно с Община Бургас са успели да организират това пространство. Една-две години деца в нужда са идвали само за консултации при психолог и рехабилитатор. Дневната грижа функционира от 2020 година по европроект“, обяснява Джутева. 

Центърът работи от 8 до 17 часа. Децата на дневна грижа са 30, а освен тях има и още 20, които почасово идват за консултации при логопед, психилог, ерготерапевт и рехабилитатори. Идват тук и две паралелки на Помощното училище, които са на изнесена образователна услуга. Услугата е безплатна, поне до края на проекта, който приключва в края на юни т.г. Центърът осигурява и транспорт за потребителите. Голяма част от децата ги взимат сутрин с микробус, а  вечерта ги връщат обратно. 

Един от най-големите успехи на ръководството на Центъра, в лицето на Екатерина Джутева, е, че от 2022 година при тях стажуват студенти от БСУ. Трима по Програма „Студентски практики“ и още 7 извън нея са преминали обучение.

Във фейсбук страницата на Центъра редовно публикуват снимки и видеа от занятията на потребителите:

През годината Джутева е стартирала и любимото занятие за всички в центъра – кулинарното. Децата с нетърпение чакат за тези занимания, като заедно с персонала готвят най-различни вкусотии. Вчера те бяха сътворили вълшебни кифлички. Опитахме ги - вълшебни! Вече могат да правят баница, питки, даже и туршия. 

В социалното заведение непрекъснато измислят новости, за да може децата с увреждания да се развиват и да се чувстват добре. Всяка седмица има групови занимания, което е трудно за организиране, защото потребителите са с различни заболявания. Добрата локация в Морската градина позволява да изведат децата на разходка на открито. Посещават музеи, Библиотеката, различни събития в града. 

В Центъра има кабинети за специализирана грижа и интерактивна стая за обучение

„Трябва да работят заедно, за да може да се социализират, да изграждат приятелства, виждам, че се търсят и извън Центъра. Това особено ме радва. Разделяме ги по интереси, по симпатии помежду си. Те се чувстват много добре тук – като у дома си, плачат, когато си тръгват. Искат и в събота и в неделя да идват. Като едно голямо семейство сме. Нямат строг учебен ред, свободни са, разхождат се из Центъра, идват при мен, заедно пишем менюто за кулинарните ни занятия. Лека полека постигаме и главното -  да бъдат приети от околните като равностойни“, разказва директорът, номиниран за „Личност на годината 2022“. 

Занятията с ерготерапевт са не само полезни, но и забавни

На въпрос как за толкова кратко време е успяла да спечели доверието на майките на толкова много деца, които са безкрайно благодарни на целия персонал на Центъра за грижите и любовта, които полагат, Джутева отговаря: 

„Тази страст или я носиш в себе си. Или не. С внимание, изслушване, непрекъснати разговори в и извън работно време, се печели взаимно доверие. Ние с тях сме приятели, споделяме и обсъждаме дори ситуации от личния живот. Много пъти мои познати са ме питали защо се занимавам и в извън работно време. Отговорът е категоричен – защото на мен, когато ми се налагаше такава подкрепа, никога не съм срещала отказ. Това е човешкото отношение, според мен. А тук, в Центъра, всички общуваме на "ти" и на малки имена - деца, родители, колеги.  Така избягваме йерархията и се чувстваме по-близо един до друг“, казва в заключение всеотдайният директор.

Флагман ще приема номинации за престижната статуетка „Флагман 2022“ до полунощ на днес, след което ще обяви онлайн гласуване на предложените кандидатури. Целта е нашите читатели да имат възможността да подкрепят този, когото познават и за когото гарантират. Резултатите от онлайн класацията ще имат 50% тежест при определяне на победителя в заседание на компетентното жури, оглавено от председателя на Районната избирателна комисия Михаил Хаджиянев и под патронажа на областния управител на Бургас проф.Мария Нейкова.  Носителят на „Флагман 2022" ще бъде обявен през месец юни, на специална церемония. Бронзовата статуетка, изобразяваща класически флагман, за 2021 г., бе присъдена на благодетеля Руси Куртлаков.

Дворът на социалното заведение е от любимите места на децата. Тук, когато е хубаво времето, те си играят и забавляват
Сградата за Екатерина Джутева не е работно място, тук е нейното второ семейство

 

Една от класните стаи в Дневния център
Творбата на децата, направена с помощта на талантливата художничка Лора Янева, която ковид ни отне през 2020 г.


 

В коридора е наредена изложба със снимки на дечицата, които посещават Центъра. Фотосите са направени от една от майките, която е любител-фотограф

 

 






Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 2
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
България Всички новини
Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори