×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Очертава се категорична подкрепа за бюджета от 306 млн.лева на Бургас


Очертава се категорична подкрепа за бюджета от 306 млн.лева на Бургас
Общинските съветници от ГЕРБ подчертаха, че Бургас е сред най-дисциплинираните в България и след минути ще гласуват в подкрепа на финансовата рамка
Тема в развитие
виж още
скрий
28 Януари 2020, Вторник, 13:01 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Иван КОЛЕВ

Минимум 40 общински съветници ще гласуват "за" макрорамката на Бургас

Бюджетът на Бургас за 2020 се очаква да получи категорична подкрепа. В този момент текат дебатите в заседателната зала на "Морско казино". 

Финансовата рамка е в размер на 306 млн.лева и бе определена за изключително балансирана. Против на този етап се очертава да гласуват само общинските съветници от БСП. 

ГЕРБ, СДС, Обединена десница, Заедно за Бургас и ДПС вече обявиха, че ще подкрепят бюджета на кмета Димитър Николов.

Вероятно същото ще сторят и от Средна европейска класа. Очакват се поне 40-42 гласа "за". Дебатът продължава.

Още в началото на разискванията, след проведените обществените обсъждания в средата на този месец, финансист №1 на Общината Красимир Стойчев предложи да се направят известни промени в бюджета.

По капиталовата програма се допълниха няколко нови и изключително важни обекта -Специализирана детска болница със 100 хил.лева, ремонт на Дружеството на художниците – 120 хил.лева, закупуване на сервизна лодка за Крайморие 8 хил.лева, изграждане на олекотена конструкция на тенискортове – 50 хил.лева, дофинансиране на детска млечна кухня с още  5 хил.лева, увеличава бюджета на ОП „Транспорт” с 30 хил.лева за паркинг автомати, както и 72 хил.лева за изготвяне на анализ за атмосферния въздух в Бургас.

„Бургазлии заслужават този бюджет. Убедена съм, че всички нас ни обединява работата за Бургас. Този град е място, в което ние живеем, наше пристанище, винаги го носим в себе си”, каза председателят на ОбС проф.Севдалина Турманова.

Зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев получи похвали за бюджетирането на Бургас от общинските съветници

„Проектобюджет 2020 е справедлив, тъй като осигурява средства за всички направления за развитието на града. Бургас е сред най-дисциплинираните и основната заслуга за това е на зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев, който изключително точно прогнозира приходната и разходната част и от 12 години няма дори минимални отклонения. И тази година е използван консервативен подход, харчи се толкова, колкото се получава в бюджета. Бургас е сред общините с най-добри параметри за финансова устойчивост и това е констатация на агенциите за кредитен рейтинг. С този бюджет започва и реализирането на програмата на Димитър Николов за новия мандат – платформата за новите перспективи пред Бургас”, заяви председателят на бюджетната комисия към ОбС Бургас Красимира Маркович от ГЕРБ.

Живко Господинов, председател на групата съветници на БСП, се обяви против бюджета, обявявайки, че философията му не гарантира развитието на Бургас.

„ От извлечените данни на проекта за бюджет, се налага изводът, че увеличението на общинските приходи, се сформира от продажбата на общинско имущество и повишаването на местни данъци. Но тези възможности вече се изчерпват, защото данъците са вдигнати на максимални нива, а много общински имоти вече са продадени”, обяви Господинов.  

Според БСП нямало достатъчно средства за подпомагане на малкия и среден бизнес. Било необходимо да се намали и финансовата тежест за граждани и фирми за административни услуги на общината. Трябвало и средства за подпомагане на семейства с малки деца, социалната програма като цяло не била добре разгърната, категоричен е лидерът на БСП в Бургас. „Това е бюджет на статуквото, без ясни цели и приоритети”, добави Господинов.

БСП се обяви против бюджета на Бургас, определяйки го за "Бюджет на статуквото, без ясни цели и приоритети"

„Всеки има право дали да подкрепи или да не подкрепи бюджета, но не приемам вашите доводи, че общината не подкрепяла младите семейства и заради това те бягали. Това не е вярно! Не знам кой ви го е писал!? Всичко друго можеше да кажете, но не и това. В София има проблеми със записването в детски градини, няма достатъчно паркове. Все проблеми, които тук не съществуват. Не знам и за каква продажба на имущество говорите, защото г-н Николов ви посочи днес, че новопридобитите активи са за над 600 млн.лева (ВИЖ ТУК)”, отговори му Калояна Живкова от ГЕРБ.

Станимир Апостолов от СДС се обяви в подкрепа на макрорамката, определяйки я за изключително добра. Той подчерта, че в последната година на програмния период 2014-2020 година ще е изключително напрегната, защото се приключват проектите.

Бургас е сред лидерите в привличането на евросредства и за последните 10 години сме придобили дълготрайни материални активи за 600 млн.лева, докато за други общини реализирането на 3-4 проекта за целия мандат, се смята за голям успех”, подчерта Апостолов. Той допълни, че ще подкрепи бюджета, защото продължават инвестициите в образованието.

Иво Баев от „Обединена десница” изрази съмнения за законността на проекта на бюджет. Той бе категоричен, че сроковете на внасяне и обсъждане в комисиите на макрорамката, бил прекалено кратък.

Адв.Иво Баев от Обединена десница бе недоволен от кратките срокове за разглеждане на макрорамката, но гласува за приемането й, защото помагала за развитието на Бургас

 „Считам за незаконосъобразно внасянето и разглеждането на бюджета в подобни абсурдни срокове. Убеден съм, че по него е работено месеци, а от нас, общинските съветници, се искаше да го разгледаме за 4 дни, 2 от които са почивни. Липсва каквото и да е уважение към общинските съветници. Законът има буква и дух, ако с внасянето на бюджета буквата е спазена, то духът е потъпкан. Публичните финанси се управляват при спазване на прозрачност и публичен достъп до информация”, обяви от трибуната на ОбС известният бургаски адвокат, който е председател на Правната комисия към местния парламент, след което завърши с поговорката: „Бързата кучка, слепи ги ражда!”.

 Той уточни, че е против сроковете за представянето на този бюджет, но като цяло го подкрепял, защото бил балансиран и за доброто на Бургас и призова администрацията в следващите години да проявява по-голямо уважение към ОбС. Припомняме, че групата на „Обединена десница” още преди няколко дни се обяви в подкрепа на проекта на администрацията.

„Внесохме редица искания до администрацията и голяма част от тях са отразени в бюджета. Тези, които не са – получихме мотиви, които приехме. В края на октомври бургазлии посочиха своя избор – кмет е Димитър Николов. А той демонстрира добър подход - на приемственост на идеите на другите партии е много добър. Направихме редица работни срещи и смея да твърдя, че имаме ясна визия как трябва да се развива града”, подчерта Живко Табаков, председател на групата на „Обединена десница”.

Икономистът Иван Гаврилов от ГЕРБ също се обяви в подкрепа на проекта за бюджет.”Въпреки консервативния подход, който е избран при формирането му, си проличава ясната визия на администрацията за развитието на града. Не мисля, че в тази зала има човек, който да не вижда положителните неща, които се случиха в Бургас през последните 12 години. Ако трябва да използвам следната интерпретация: В момента Бургас се намира на етап на груб строеж и трябва да се обърне внимание на детайлите, а те са застъпени в бюджета – образование, здравеопазване, подкрепа за бизнеса. През тази година приключваме няколко големи проекта – зала „Арена Бургас” и Конгресния център, което ще ни даде възможност да разгърнем туризма и потенциала на града”, заяви от трибуната на ОбС Иван Гаврилов.

Икономистът Иван Гаврилов от ГЕРБ е категоричен, че финансовата рамка на Община Бургас за 2020 година ще даде възможност за реализирането на много важни проекти за Бургас

От Средна европейска класа намекнаха, че ще подкрепят финансовата рамка, но призоваха да се помисли за един дългогодишен проблем - сградата на Спортното училище "Юрий Гагарин". "Спортното училище повече от 10 години бе собственост на Общината, ние изготвихме проект за нова сграда. С решение на МС училището премина към Министерството на спорта. Тогава им подарихме този проект, но до този момент не са предприети мерки по реализирането му", обясни зам.-кметът по финанси Йорданка Ананиева.

От Обединена десница пък призоваха Община Бургас да поеме транспорта на учениците до Спортното училище, което бе възприето от администрацията.

„В Бюджет 2020 има сигурност и перспектива за бизнеса на Бургас. Един от най-ключовите моменти, са средствата за развитие на условията за инвеститори в нашия град. Това е приоритет на Бургас. Виждаме, че се реализира втора и трета фаза на Индустриалната зона, има средства за развитието на фирми на млади предприемачи, надяваме се те да помогнат за развитие на бизнеса, а за да го има трябва да има устойчивост”, каза от своя страна друг съветник от ГЕРБ Тодор Йосифов.

Шерафет Мехмед от ДПС се обяви в подкрепа на финансовата рамка, защото в него били заложени средства за населените места, където ДПС има солиден електорат. Село Драганово придобивало европейски вид, категоричен е Мехмед. Изворище - също. Инвестициите в тези населени места продължавали, влагали се и средства в подобряването на училищата по кварталите.


В категории: Политика


Мария Илиева: Влюбена съм!
Мария Илиева: Влюбена съм! 30/10/2020, Петък 19:00 3
11
Коментара по темата
11.
Я
28.01.2020 18:55:57
0
3
Е, и Възраждане ли подкрепиха бюджета? Тъжно, а уж щяха да са опозиция.
10.
*********
28.01.2020 15:50:16
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
9.
сия кътъръ
28.01.2020 15:42:42
0
3
гошку дракълиeв нe го виждам нeщо,къдe ли e ,
8.
asf
28.01.2020 15:42:38
1
8
На хартия в Бургас са изсипани милиарди за последните 12 години. А огледайте се пак хубаво, имате ли идея колко е един милиард лева и дали гледката отговаря на сумите?!
7.
*********
28.01.2020 15:05:27
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
6.
Кирил Наков
28.01.2020 14:58:03
0
5
Ще асфалтират улицата пред нас със държавни пари
5.
Много пари, а бургазлии нищо не усещат
28.01.2020 13:47:02
4
19
Помните ли как преди 5-10 години бюджета беше под 100 млн лв. През трите мандата на чичо кмет е все нагоре и нагоре и пак за нищо не стига и нищо не се променя. Чудя се къде го скатават. Като кмет на Герб му дават все повече и повече, а нищо от тези пари не се вижда. Не знам дали му ги наливат заради проекти като Арената, но все ми се струва че трябва държавата да ги плаща. Не знам...
4.
До номер 2
28.01.2020 13:44:19
1
7
Псевдонимът ти отговоря на акъла ти.
3.
Бургазлия
28.01.2020 13:40:03
7
8
Бюджета добре
А да видим сега ко прай общината с котките и коткарките
щЕ ПЛАМНЕ НЕКОЯ БОЛЕСТ ТОГАЗ ШИ КЛЕПАТИ КЪТ МИСИРКИ
2.
Тиква
28.01.2020 13:31:36
8
9
@1
Щот сте прост матрял.
1.
Сарафово
28.01.2020 13:16:00
3
21
Напротив! Бюджетът ви е под всякаква критика! В Сарафово дори за две улици не сте предвидили пари да асфалтирате! Защо ни излъгахте?!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ердоган принуди Макрон най-сетне да се държи като президент Ердоган принуди Макрон най-сетне да се държи като президент

Обучен от Ротшилд да е глобалист с единия крак в Брюксел, държавният глава на Франция сега се сблъска с национален проблем, за който трябва да търси национални решения

Община Бургас с награда за социалната си политика по време на пандемията Община Бургас с награда за социалната си политика по време на пандемията

Призът е задължение да бъде продължена борбата с пандемията, каза зам.-кметът Йорданка Ананиева, която получи наградата от името на Димитър Николов

Управляващите мълчаливо пренасрочиха новите правила за назначаване на бордоваците Управляващите мълчаливо пренасрочиха новите правила за назначаване на бордоваците

Отхвърлиха предложението на БСП отлагането да е с година и приеха да е до февруари 2021 г. - малко преди изборите за нов парламент

Прочут наш лекар извърши подвиг, но почина от COVID-19 Прочут наш лекар извърши подвиг, но почина от COVID-19

Той е един от основателите на СРС „Подкрепа"-Плевен, председател на голяма за региона синдикални секции в ЦСМП

 

Затварят кръстовището на ул."Юрий Венелин" и ул."Оборище" Затварят кръстовището на ул."Юрий Венелин" и ул."Оборище"

Община Бургас се извинява за причиненото временно неудобство и препоръчва на водачите на превозни средства да спазват въведената временна организация и да използват обходни маршрути

 

След активно участие в парламента днес: Нинова влезе в болница с ковид След активно участие в парламента днес: Нинова влезе в болница с ковид

Настанена е във ВМА

„ПланетУм“ на Морската гара привлича откриватели, превръщат деца в капитани на подводница „ПланетУм“ на Морската гара привлича откриватели, превръщат деца в капитани на подводница

 Научният център днес и утре ще работи с вход свободен, съобщи кметът Димитър Николов

Предпоследно: Шефът на БНР оттегли оставката си Предпоследно: Шефът на БНР оттегли оставката си

Лешояди кръжат около БНР. Срещу нас има хора или позиции, които не отговарят на начина, по който ние искаме да работим и да живеем в това общество, каза той

 

Опустошителният трус в Турция и Гърция е усетен в цяла България Опустошителният трус в Турция и Гърция е усетен в цяла България

Над 15 са вторичните трусове от над 4 по Рихтер

Въведоха вечерен час за заведенията в София Въведоха вечерен час за заведенията в София

Предложението за ограничаване на работното време на заведенията идва от браншовите организации

Каква е равносметката от управлението на Тръмп Каква е равносметката от управлението на Тръмп

Американският президент постоянно натъртва, че никое правителство на САЩ не е успяло да свърши толкова неща през първия си мандат, колкото неговото

Опустошителният трус в Турция и Гърция е усетен в цяла България Опустошителният трус в Турция и Гърция е усетен в цяла България

Над 15 са вторичните трусове от над 4 по Рихтер

Най-малко 6 са жертви, а 202 са ранени след труса до Измир Най-малко 6 са жертви, а 202 са ранени след труса до Измир

След силния трус около 20 сгради в Измир се срутиха

 

Цунами заля Измир след труса Цунами заля Измир след труса

Все още няма официална информация за броя на жертвите и пострадали

 

ЦСКА взе точка от Рома ЦСКА взе точка от Рома

Армейците и италианския гранд завършиха 0:0 на стадион "Олимпико“ 

Мистерия в Ню Йорк, затвориха улица заради падащи отломки Мистерия в Ню Йорк, затвориха улица заради падащи отломки

Повече от 100 пожарникари са се отзовали на сигнала в богаташкия район до Централ парк

Третата световна война няма да започне с псевдопандемията Третата световна война няма да започне с псевдопандемията

Авторът на апокрифа „Исусови хроники“ написа сценарий за филм, достоен за Холивуд и се надява да намери своя продуцент и режисьор

"Еврохолд" получи разрешение да купи българския бизнес на CEZ "Еврохолд" получи разрешение да купи българския бизнес на CEZ

Разрешението за придобиване е чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС)

 

След терора в Ница Макрон вади войска по улиците на Франция След терора в Ница Макрон вади войска по улиците на Франция

В градовете ще патрулират около 7 хиляди военни

Дъщеря на милионер загина в самолет, след като яде сандвич Дъщеря на милионер загина в самолет, след като яде сандвич

На голямата надморска височина тялото й не успяло да издържи на силната алергична реакция

Бойко Борисов Бойко Борисов Само на президента Румен Радев дадоха няколко часа карантина, сякаш е извънземен Виц на деня Виц на деня - Иване, работиш ли в неделя?
- Разбира се! Плащат двойно, а аз съм атеист. Грях е да не се възползвам.
Виц на деня Виц на деня - Щастливи ли сте в семейния живот?
- О, да! Толкова силно се обичаме, че вече трети път отлагаме развода.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Дядото се успокои, че не е толкова болен, като видя внука му колко таблетки пие преди дискотека.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори