×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Върху строителния бранш у нас има сериозен натиск от външни фирми


Върху строителния бранш у нас има сериозен натиск от външни фирми
На конкурентните компании от големите държави в ЕС не им харесва, че можем да работим навсякъде, казва проф.Николай Михайлов
16 Октомври 2018, Вторник, 08:45 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Конкуренцията не е вътре между нас и ако българското общество не е узряло за мисълта, че трябва да защити родния бизнес, скоро всички ще се изнесем навън


Проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов е председател на Надзорния съвет на "Трейс Груп Холд" АД и ръководител на катедра "Пътища" към Факултета по транспортно строителство при Университета по архитектура, строителство и геодезия  – гр. София, която е организатор на ХI-тата международна конференция по транспортна инфраструктура, която се проведе в Несебър.

Има специализации по мениджмънт в Икономически университет - гр. Варна и Австрийската стопанска камара. Преподавателската си дейност започва през 2004 г. в УАСГ.

Председател на Българския форум за транспортна инфраструктура. Член на УС на Камарата на строителите в България. Съпредседател е на Комитета по "Инвестиционни проекти и инфраструктура" към Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Той  е председател на УС на фондация „Трейс за хората“, член на УС на фондация „Буров“ и член на Съвета на настоятелите на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, на Тракийски Университет , Стара Загора.

Носител на Приз "Буров" за индустриално управление за 2010 г. Отличен е и с приза на Сдружението на пътните инженери и консултанти -  "Инженер на годината 2012". През 2015 г. проф. Михайлов е удостоен с руския орден „Прометей“ за изключителен принос към науката и образованието.


- Проф. Михайлов, очаквате ли резултатите и посланията от приключилата международна конференция по пътна инфраструктура, да намерят реално приложение от страна на компетентните органи в държавата?
- Надявам се, че говорите за проблемите по безопасността, които се очертаха през тази последна година. Ние, в нашата катедра, вече 11-та година провеждаме този тип конференции. А през последните 5 години  поставяме акцента на безопасността на движението. Първите 3-4 години нямаше особена чуваемост, но в последните 1-2 години има активно отношение от държавните власти. Вече имаме промяна на нормативната уредба в проектирането, която ние от катедрата променихме. И е факт от няколко дни, няма месец. Тя действително ще подобри основната база, която гарантира по-безопасен път. Това, което чувам сега от страна на колегите от АПИ, ще се създава дирекция „Пътна безопасност“. Аз много внимателно слушах доклада в тази връзка, който е впечатляващ – ако тази визия, която бъдещият директор сподели, стане факт и се изпълнява ,до няколко години ние напълно ще влезем в разбирането, че пътната безопасност е Библията на пътя.

Обсъждат наложителни промени в пътното строителство на международна конференция в Несебър

- Много често повтаряте това, че заданието пък е библията на всяка обществена поръчка. Смятате ли, че е време да се въведат ясни стандарти?
- Трябва да има поне нормативна уредба, която да се изработи и в която да има категорично зададени минимални критерии и стандарти за безопасност на движението. Това трябва да се зададе във всяка една обществена поръчка. Къде е проблемът?  20 хил. км пътища в България, част от които се управляват от общините. Представете си един кмет(?), който няма ресурса и няма знанията как той да подходи, за да произведе качествен продукт, ако няма задължителни критерии. Държавата, участвайки и правейки такова задължително изискване,  ще гарантира, че проектантите ще го проектират, а одиторите ще го проверяват задължително.

- Трябва ли да се заложат и критерии, свързани с климатичните условия? Има смущаваща тенденция, че пътищата се изграждат с възможност да понесат до 100 л/кв.м, а реално валежите са много повече?
- Големият дебат започна, няма да го забравя, когато се случи нещастието във Варна - с големия порой, отнесъл къщи и хора. Бяха паднали 500 л/кв.м дъжд. Разговаряхме с колеги, които твърдяха, че това е изключение и  че в следващите 100 години няма да видим такъм феномен,  с една дума – няма смисъл да залагаме такива големи обеми, защото е ясно, че заложения в пътя голям обем, налага по-мащабна инфраструктура – коства допълнително пари. И от гледна точка на това да бъде пътят по-евтин, да залагаме по-малко отводнителни системи, на практика се получава така, че проектите, които са правени преди 10-15 години, са именно такива. За съжаление, още изпълняваме някои от тях. 10 години за един проект е късно. Отделно, изпълнените проекти преди 4-5 години  вече не могат да поемат тези огромни количества вода. За мен това е много сериозен анализ, който трябва да се направи без повече да губим време. Сега колегите искат да изследват пътищата, защото все пак става въпрос за средства - къде са онези аварийни участъци, които са най-опасни и именно там да се вложат средства.

- Колко хиляди километра са огледани до момента?
- 20 хил.км е цялата пътна мрежа и тя ще се обходи. Трябва да се направи статистика. Проблемът е както в отводняването, така и в техническите елементи, които са проектирани преди 20-30 години. Те не отговарят на изискванията на съвременната динамика на автомобила. Има хоризонтални криви, които трябва да бъдат подобрени с минимални разходи. Голяма част от пътищата са правени за старите автомобили, които са се движили с ниски скорости. Тогава напречният наклон на пътя беше минимален, тъй като бе достатъчен за тогавашните скорости. Сега той трябва да бъде съобразен със скоростта. Ще ви дам пример – навремето, преди 20 години, 2% напречен наклон покриваше критериите за безопасност. Сега вече 4-5 и дори 6% на места е наложителен, но на малко места го има. И когато шофираме с по-висока скорост, а динамиката на съвременния автомобил позволява това, за секунда може да повиши скоростта от 60 до 100 км/ч. И тук е лошото – ако в тази секунда човек е в тази крива, автомобилът не може да вземе завоя.

- Чухме в залата, че нямаме кадри, а още по-малко такива, квалифицирани в пътната безопасност.
- Вижте, кадри има. Друг е въпросът, че законът не е пипнат. Ние имаме конкурсна програма в университета, която е лицензирана за европейски програми. В нея обучаваме одитори, но не е задължително да се ползват от държавните органи. Тоест одиторът си го има, той има лиценз, обаче той се ползва само за пътища, които са изградени с европейски средства. За тези, които са изградени с бюджетно финансиране или пък от общините, се казва: „Ние не сме длъжни“ и не ги ползват. Ако те се ползват задължително, това е едно от първите неща, които трябва да се направят – нови правила, нов закон. Одиторът трябва да проверява заданието. Подготвящият поръчката, колкото и да е добър, той не може да е перфектен. Кани одитор да провери заданието, който дава експертна оценка. Например ще каже: „Тук трябва да се добави още от това и това“. Става дебат. След това одиторът трябва да участва и по време на проектирането. Когато проектантът направи проекта, одиторът трябва да каже: „Тук липсва това, това и това“. После същият този одитор трябва да участва в приемането на обекта и в изпълнението на проекта. Гарантирам ви, че ако тази система работи, няма как да има проект, който да не отговаря на изискванията.

Прогноза: Идват десетилетия на бедствия, а инфраструктурата ни не е готова

- Отдавна сте в строителството – не само като преподавател. Напоследък наблюдаваме една картина в България, която е тревожна. Започна сериозна атака с компромати срещу строителния бизнес като цяло. Защо е това напрежение? Имат ли основание атаките?
Извън контекста на тази конференция, коментарът го направи изпълнителният директор на  Строителната камара г-н Мазнев. Той каза, че в понеделник събира на извънредно заседание Управителният съвет на камарата,  ще иска спешно да се разгледа този въпрос и да се защити бранша. В тази сфера работят 100 и няколко хиляди човека. Всички си плащаме 100% данъците. При нас няма нито един лев, който да се плаща на ръка или т.н. Ние работим с изключително много хора и инженери. Недостойно е, ако този бранш бъде така обвиняван, с такива нечестни методики, каквито наблюдаваме напоследък.

- Това вече политика тип "удари под кръста" срещу управляващите ли е или тук има поръчка от конкуренти?
- Аз мисля, че всяка фирма, която е позната на обществото, няма как да не е привилегирована. Отговорността обаче става много голяма. Поради известността.  Не напразно ние, в TRACE, следваме единна политика от много години, тъй като сме публична компания. Навсякъде, където работим, слагаме наименованието си на табели, за да може да стане ясно кой е изпълнителят. Има кадри, както на ниско, така и на по-високо ниво, които могат да бъдат некомпетентни и недобронамерени. Няколко хиляди човека работят в TRACE. Правя аналогия с няколкото хиляди души, които работят в GP Group и т.н. 100% от тях да са компетентни и да са добронамерени ли? Невъзможно е. Убеден съм, че не са. Убеден съм и че има нечестна конкуренция, особено от фирми от големите държави в ЕС. Имаме изключително огромен натиск от външни фирми. Те са по-големи и по-богати от нас. Конкуренцията не е вътре между нас – тя идва от големите външни играчи.

- Прави ли се опит да бъдете изтикани от българския пазар и Източна Европа като цяло?
- От 20 години ние сме под постоянен натиск. Нормално е конкурентната среда да се увеличава. Това е част от играта. Друг е въпросът дали обществото го разбира това. В Австрия си имат големи строителни компании, само че тяхното общество ги защитава. Нашето общество трябва да разбере, че ако не го прави, ние ще си освободим хората и ще се изнесем да работим навън. Обаче тези хора – българите, остават без заплати, без знания. Защото, за да имаме тази наука сега, това е така, защото имаме големи компании и се нуждаем от подготвени кадри. Ние работим в цяла Европа. Това, разбира се, не се харесва на конкурентите ни отвън.

- Строите в Сърбия към момента, разбрахме, че инвестирате в западната ни съседка?
- В момента строим участък от магистрала, поддържаме над 2000 км пътна мрежа в Сърбия. Там инвестирахме и купихме 2 фирми от тяхната приватизация, които  развихме. Когато ги купихме, бяха с 300-400 стари машини и с около 300 човека персонал. В момента са около 1000 и с близо 500 машини. Инвестирахме в човешки ресурс и развитие на кадри. Там работим с двата университета в Ниш и Белград. Произвеждаме си кадрите, работейки с университети. От тези 1000 човека в Сърбия има не повече от двадесетина човека българи. Останалите са сръбски колеги, които ние за тези 5-6 години успяхме да формираме като професионалисти. За мен това е идеята и това е моята теза – да създадем кадри за индустрията и за държавата. Аз съм българин и мисля, че най-добрите неща, които знам аз и които знаете вие, сме длъжни да ги предадем на младото поколение. Ако ние не го направим, ние ще изчезнем като нация. Мисля, че съм добър професионалист в моята област. Бих желал моето знание да  предам на младите колеги и се стремя да го правя.

- Обърнахте ли внимание, че има много млади хора в залата, повече от половината са с възаст под 35 години?
- Разбира се. Вие ако дойдете в TRACE, ще видите още по-млади.

- Това политика на TRACE ли е и колко процента са младите? Това не е ли риск -незрели чисто житейски и без опит.
- Мога да ви запозная с нашите директори, пък питайте тях. Нека те да кажат на колко години са. Скоро говорих с едно младо момче – стана подизпълнителен директор на TRACE-Строителство, той е е на възраст под 30 години. Аз му казах така: „Имам само едно изискване. Когато от тук-нататък назначаваш, ще назначаваш млади хора“. Това е моето разбиране и то ми струва много - като инвестиция, но съм убеден, че влагам в правилната посока и морално съм удовлетворен. От друга страна съм и доволен.



Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
8
Коментара по темата
8.
Въй Трейс ли да защитаваме?
15.11.2018 08:52:45
0
0
Я сега господинчо от Трейс, обясни защо на участъка от автомагистрала Тракия, строен от вас има постоянно ограничение на скороста до 90 км/ч? Да те светна. Защото с по-голяма скорост, автомобилите просто биха подскачали като пинг понг по пътното платно. Даже скороста трябва да бъде намалена с още 20 надолу.
Е, как да бъдете и защо защитени? Идете на участъка строен от Догуш(Бургас-Карнобат), даже на старите участъци, строени по комунистическо време. Там се кара без проблем със 140 км/ч, че и повече. На вашия участък обаче не.
Да ви защитим!? Та вие сте за трепане.
7.
Smith
16.10.2018 15:40:20
1
4
Мен лично не ме е обхванал псевдопатриотизма, че да защитавам оядени олигархични крадци, само защото са местни "строители". А те дори не са и строители, а едни кухи фирми-офиси, които лапат парите и ги преразпределят на подизпълнители, опъвайки за това тлъсти комисиони. Нямам нищо против пътя, по който карам да е построен от Щрабаг, ако е направен като хората.
6.
Мнение
16.10.2018 15:19:05
0
3
Малко е гнусно, шефът на фирмата построила пътя-убиец при Своге, да иска защита!
5.
*********
16.10.2018 12:44:41
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
koko
16.10.2018 12:42:28
0
6
въпросите които не бяха зададени липсата на конкуренция значи монопол но значи и занижено качество редно ли е хем да си шеф в трейс и едновременно шеф в камарата на строителите които пишат законите в строителството защо забранихте на малките фирми да строят дори малки къщи след като сте толкова добри и нямате конкуренция камарата на строителите ми приличате на организирана престъпна група
3.
Къв бранш бе помияри
16.10.2018 12:25:43
0
6
Разни олигарси "перачи" на пари работещи за дребни комисионни и всеки ден фалиращи фирми
2.
БГ Зле
16.10.2018 12:13:41
3
7
БГ строителните фирми са мега зле.
Искам да ми отговорят капаците на шахтите какви играят в пътя и защо е толкова важно да са 5см над настилката!
1.
Ох, моля вЕ, защитете ни
16.10.2018 11:59:30
1
8
Защитата е само и единствено на бойното поле. Строителния обект се. И как да ви защитим, като ви гледаме резултатите? Участъка от магистрала Тракия, строен от Трейс е Дунавски вълни. Що ли не е така на този строен пот Актор? Мистерия някаква си. Май ви припари под лъжичката. Чуждите фирми идват по с методологията си, която вие нямате. Привличат най-добрите специалисти с достойни заплати. А, ся светнахте ли се, че със селските ви шмекерии останахте без хора. Само мянгали работят за вас. Ма кой ли ще е този глупак, който ще ви бъде технически за 1200 лв бруто заплата. Ми някой който хабер си няма от строителство. После, защо така стана? Ми с трици маймуни не се ловят.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори