Глутамат – убиецът с божествен вкус
09 Януари 2015, Петък, 22:11 ч.
Той прави храните вкусни, води до пристрастяване и...смърт
Натриевият глутамат, който се влага в редица хранителни продукти на масовата индустрия, уврежда ретината и е причина за болестите на Паркинсон и Алцхаймер, става ясно от експериментално изследване.
Ако оставим настрана „малките странични ефекти” като гадене, повръщане, зачервяване на кожата и главоболие, натриевият глутамат може да нанесе сериозни щети в организма ви, които да се предадат и на поколението ви.
Доказано е, че при консумация от бременни, той се натрупва в плацентата и нанася трайни последствия на плода.
Най-коварното в случая е, че точно това вещество придава неустоимия вкус на много от продуктите, които хапваме редовно. Те са апетитни и буквално ни карат да се „пристрастим“ към тях.
Тази своеобразна зависимост също се дължи на натриевия глутамат, който има свойството на наркотиците да въздейства на рецепторите ни и така подсъзнателно, си внушаваме, че похапваме вкусен и питателен продукт.
Натриев глутамат използват най-често по ресторантите и заведенията за бързо хранене, където примамват с вкусно меню. Той се съдържа във всички колбаси, кренвирши, чипсове, сухари, готови супи, консерви, дори в бирата и къде ли още не. На чуждестранните продукти той е отбелязан с кода MSG.
Веществото се означава още с Е62, както и с названията: умами, веицин, натриева сол на L-глутаминовата киселина, мононатриева сол на глутаминовата киселина, моносодиев глутамат и други.
Днес в света се употребяват около 200 хиляди тона годишно от тази добавка.
Източник: puls
В категории:
Бизнес
В Созопол осигуряват стипендии на студентите по медицина
Тяло на млад мъж е намерено на пътя между Стара Загора и Нова Загора
Равен ли е един детски живот на 45 000 евро? За 15-годишната Нати уравнението е вярно
Бъркана баница с шунка и кашкавал - толкова ефектна и толкова е вкусна!
Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто"
Бургас ще е домакин на Международен отборен турнир по плажен тенис
20/05/2024, Понеделник 16:20
0
ВиК ремонт затваря кръстовище в жк „Зорница“ до 7 юни
20/05/2024, Понеделник 16:00
0
Равен ли е един детски живот на 45 000 евро? За 15-годишната Нати уравнението е вярно
20/05/2024, Понеделник 15:59
0
Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна
20/05/2024, Понеделник 15:56
0
Детската театрална студия при НЧ “Яна Лъскова” – Несебър спечели най-големите награди
20/05/2024, Понеделник 15:55
0
Почина един от създателите на Бийтълс
20/05/2024, Понеделник 15:53
0
ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС
20/05/2024, Понеделник 15:40
0
Ерген №1 Виктор попари Алек
20/05/2024, Понеделник 15:20
1
Голям интерес към кампанията "Кръводаряването - символ на доброто"
20/05/2024, Понеделник 15:00
1
4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване
20/05/2024, Понеделник 14:40
1
Разгадахме тайната! Ето как да не се мачкат дрехите в сушилнята
20/05/2024, Понеделник 14:20
0
Напусна ни емблематична актриса
20/05/2024, Понеделник 14:17
0
Това, разбира се, не означава, че не трябва да внимаваме какво ядем. Обикновено глутамат поставят в пълни боклуци като изброените в статията, а тях и без друго трябва да ги избягваме.