×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Незабавно снимайте и демонтирайте храм-паметника „Св.св.Кирил и Методий”, после го изградете отново – ще е по-евтино от всякакви други дивотии!


Незабавно снимайте и демонтирайте храм-паметника „Св.св.Кирил и Методий”, после го изградете отново – ще е по-евтино от всякакви други дивотии!
След злокобната вест тази сутрин създателят на едни от най-красивите проекти край морето Георги Мицов призова да бъде изработен архитектурен проект, който да повтаря визията на храма и да бъде изграден отново
17 Юни 2014, Вторник, 18:49 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА Снимка авторът

Ако все още в България и в Бургас има здравомислещи хора, да ме чуят и тръгнат по този път, ако искаме спасение за символа на вярата

- Г-н Мицов, Вие сте първият наш читател, който се включи с името си във форума на сайта ни след тревожната вест с падналите два кръста от куполите  на храм-паметника „Св. св. Кирил и Методий“. Бихте ли казали официално отговорните институции какво да предприемат?

- Искам да кажа, че за мен храм-паметникът е  свято място,  събирателен образ на Бургас - на неговия възход, на неговото развитие през вековете, символ на вярата, символ на бъдещето. Потресен съм от това, което прочетох във Флагман и си позволих да дам скромното си професионално мнение. Изказвам се като човек, създал доста интересни и сериозни инженерни и технически проекти. Затова си позволих да дам мнение.
Трябва да се постъпи държавнически, с мисъл за бъдещето на града. Това означава храмът да бъде архитектурно заснет в неговата цялост, да бъде демонтиран със съхраняване на основни възли и детайли, които впоследствие да бъдат имплементирани в бъдещата сграда. Необходимо е да бъде изработен архитектурен проект, който да повтаря визията на храма и да бъде изграден отново.

- Крайно еретично звучите?

Повярвайте ми! Това ще струва значително по-евтино и ще се реализира значително по-бързо от всякакви дивотии и измишльотини от типа – да укрепим това, което се клати.

- Правителството на Орешарски дава близо 2 млн. лв. за укрепване на храма, това беше най-сериозният пиар на евровота, да връщаме и тези пари?

- Тези 2 млн. лв. са капка в морето, която  ще потъне в темата „Консултации, оперативни мнения и други ала-бализми”. До момента в този храм има заровени сигурно 400-500 хил. лв. – в това скеле, което го крепи, но не дава никаква сигурност. Не виждам как при тази лоша за фундиране почва и геологията пред храма, не виждам как при тези тежки повреди и щети по конструкцията на храма, не виждам как при липса на каквито и да било сериозни заздравяващи възли и детайли в сегашната сграда, може да се постигне нещо, което да издържи векове. Точно затова дадох своето мнение и категорично заставам зад него! Мисля, че ако все още в България и в Бургас има здравомислещи хора, ще тръгнат по този път.

- Колко сериозни архитектурни проекти имате зад гърба си, за да говорите със самочувствието на единствено прав?

- Имам няколко сериозни архитектурни проекта, сред които „Гранд Хотел Поморие“, сградата на „Атриум“ – строена при изключително тежки условия, проектът „Гардения Палас“, няколко други знакови сгради във Варна и в София. Натрупал съм доста сериозен опит и мога да преценя за какво става дума. Не виждам как тази сграда може да бъде възстановена и да й бъде върнато старото звучене, интонационна среда и блясък при тези щети, които виждам по конструкцията, макар и външно.

- Кога трябва да стане това?

- Трябва да стане незабавно. Трябва да преглътнем гордостта си, да бъдем смирени пред Бога. Да, допуснати са много грешки и при самото започване на строителството, на компетентните хора би следвало да им бъде ясно, когато са видели геологията, че това ще се случи. Сграда, която не е фундирана, съобразно нормите, в такъв терен, естествено, че ще понесе щети при такова строителство. Не обвинявам нито строителите на подземния паркинг, нито хората, давали строителни разрешения за него. Това е просто така наречената „съпътстваща щета“. Трябва да преглътнем гордостта си и наистина да вземем мерки, а не да се чудим как да пропилеем още някой лев.

- Вие не сте за спиране на строежа на паркинга, чийто пускови срокове изтекоха и това също има значение за укрепването на района около църквата?

- Категорично съм за това този паркинг да бъде завършен, защото той е  добро нещо и е от полза за бургазлии. В крайна сметка не живеем на село и все някъде трябва да паркираме. Този транспортен ад и хаос в центъра на един уж европейски град, би трябвало да престане. А това може да бъде решено само с достатъчно на брой паркоместа. Не коментирам начина, по който се изгражда, не коментирам договори и неустойки, за мен паркингът е необходимост. Но също така необходимост за бъдещето на нашите деца, за запазване на нашия дух на българи е и този храм да бъде съхранен. А това може да стане само по този разумен начин, всичко друго би било  източване на средства. Казвам това като човек, който е проект-мениджър на сериозни проекти, с достатъчно опит и знания в сферата на архитектурата.  Казвам го и като човек, който милее за града и за неговото архитектурно и историческо наследство. Милея и за бъдещето на нашите деца.

В категории: Бургас


31
Коментара
31
Коментара по темата
31.
Милен
18.06.2014 20:59:13
4
12
Подобни хора са опасни за Бургас. Те манипулират общественото мнение и замазват проблема КОЙ ПОДКОПА ОНОВИТЕ НА ЦЪРКВАТА.Инак било лесно, бутаме и си я строим наново, както правим със старата кочина на прасето-всеки има свой хоризонт!
30.
Кирил и Методии
18.06.2014 15:41:40
7
7
Този храм никога няма да го оправят. Само стоят, подпират го и го гледат. От зимите, които минават и дъждовете сигурно се влошава още повече... ама на кой ли му пука. Ако това е решение на проблема и аз съм съгласен да бъде заснет и изграден наново.
29.
бургазлия
18.06.2014 15:38:48
4
4
и аз съм съгласен с последния коментирал. трябва повече хора да мислят така
28.
arhitekt
18.06.2014 15:37:29
5
4
Absolutno ste prav, che niqma drug shans Burgas da zapasi hrama, osvn ako toi ne byde izgraden nanovo.
27.
konstantin
18.06.2014 14:11:46
4
4
vmesto da pluete 4oveka koito dava razumno predlojenie-pomislete i daite po dobro ako imate takova!!
ima kompetentni organi,ima sobstvenici,te 6te re6at!! nai lesno e da se plue!za tova ne se iska mozak!!
26.
bgman
18.06.2014 12:22:29
4
5
Абсолютно съм съгласен! Укрепването ще е само касичка за партиите - няма да мине само с тези 2 млн.! При следващото по-силно земетресение храма ще е долу!
А за паркинга - вече е направен. Какво предлагате, хейтъри - да се запълни с пръст и да не се ползва? И всички селянтии да спират по тротоарите?
Знам, че не сте излизали от село, ама поне филми гледате - в никой нормален европейски град няма толкова коли по улиците, колкото в БГ - всичко е под земята!!!
25.
Жоро Мицов
18.06.2014 12:03:18
7
10
Уважаеми Колеги, не знам защо това предложение, което според мен е разумно, предизвика подобна полемика и обиди, явно анонимноста дава криле! В крайна сметка това е една сграда, която е станала символ с акта на освещаване и с молитвите на вярващите произнасяни в нея, но както всичко в живият живот, и тази сграда си има проектен живот. За съжаление в резултат на обстоятелства които няма смисъл да коментирам, тази сграда е тотално увредена и станала опасна за ползване и обитаване. От практиката е ясно, че тотален основен ремонт и заздравяване на конструкцията с последващо възтановяване на стенописи и декорации би струвало значително повече от една нова постройка със значително по добри параметри и по ниски последващи експлоатационни разходи, та общо взето за това идеше реч в моето предложение, не за политика, вменяване на вини и каквото и да било друго. И пак казвам това е само едно предложение, в крайна сметка сградата си има стопани и те ще решат най добре каква да е съдбата и. Но ако отново обществото следва да плати сметката, е добре предварително да се замислим и пресметнем без излишни емоции.... Защото с нас или без нас животът си продължава, Хубав ден!!!
24.
Ваклинчо
18.06.2014 11:16:31
1
6
Аз съм дребен педераст.
23.
Typi gerberasi Mominski
18.06.2014 10:42:58
1
4
TROLOVETE na TIKVOCA GERBERAST, RANO SA IZPYLZJALI I REDJAT ZLOBA I GUPEL, po adres edna dobra idea spestjavashti ni milioni ot haznata obshtinska, a i EDNA KMETSKA GLAVA - GERBerska.
22.
sali
18.06.2014 10:29:07
1
4
Да го демонтират и върнат на реститути. Ей тоя сигурно ще е от тях.
21.
====
18.06.2014 09:48:49
3
13
Как не са се сетили да демонтират и построят отново Хеопсовите пирамиди, Наклонената кула в Пиза или Колизеума в Рим? Мицов кажи им!
20.
запознат
18.06.2014 09:14:41
7
7
аман от "специалисти" и "разбирачи"
а относно площад ще си има и то много по хубав от стария
19.
КИКА
18.06.2014 09:00:11
8
9
ПРОДАЖНИК И НЕВЕРОЯТЕН ИЗМАМНИК,НЕ ТРЯБВАДАСЕ ДАВА ТРИБУНА И ПОЛЕ ЗА ИЗЯВА НА ТАКИВА СЕЛЯНИ СРАМОТА
18.
ФК Черноморец
18.06.2014 08:34:25
5
15
Мицов ти оправи хубаво футбола в Бургас сега ще оправиш и града, по-добре махни автобусите дето се движат по ул. Александровска и обслужват бизнеса на хотел България да не стане "Паоло 2"
17.
Наблюдател
18.06.2014 08:21:59
0
10
Добре е да се коментира, но е добре и да се познава хода на строителството и съпътстващите го проблеми. Да има грешки и пропуски,но на Бургас са необходими и ХРАМА и Паркинга. Щом всички са толкова компетентни, да се съберат и БЕЗПЛАТНО да изградят стратегията за допълнителното укрепване и възстановяване на ХРАМА.
16.
А ТАКА
18.06.2014 07:45:37
3
4
БРАВО ЖОРО,БРАВО МИЦОВ, БРАВО ПОМОРИСКО КУЧЕНЦЕ
15.
2
18.06.2014 00:04:10
0
3
Керанке, Керанке санкта симплицитас
14.
Тити
17.06.2014 23:59:00
1
16
Предния кръст се счупи миналата година сега друг и както е тръгнало всичките там колкото са ще се начупят.Отдавна трябваше да има оставки.Тоя паркинг да се построи ама частника дето го концесионира трябваше да му се отнеме от общината и тя да го довърши и да се разпорежда.Виновниците пък на съд.Знаят те какво трябва ама като са взли лев как да стане?
13.
1
17.06.2014 23:53:59
5
4
Кого ще ибзеретена следващите избори тези ли пак за да съборят останалото несъборено
12.
1
17.06.2014 23:49:42
1
9
ЗАЩО НЕ ПУБЛИКУВАТЕ КОМЕНТАРИТЕ ЗА КМЕТА КАЖИ кЕРАНКЕ.
11.
бургазлия
17.06.2014 23:41:59
0
19
Като идваш от Турция, с хилядите им минарета и джамии, Храм"Кирил и Методи" Е и сигурно още дълго ще бъде първия по-голям християнски паметник на границата настъпващия от югоизток ислям.
Да се организираме като град, граждани и християни и да построим по-голям храм в центъра на града терени общината може да намери без проблеми - както ги подарява на мазни местни строителни предприемачи.
10.
юрист
17.06.2014 22:51:58
1
12
Някой с варненски корени ви е дал идеята само Понеже във Варна има подобен храм на площад в центъра който го краси, а тук вече няма!Слушайте ме мен аз съм с русенски корени, един град без площад и център не е град!Не е задължително да е голям площад като червения в Москва, но за мащабите на града си беше хубаво място. Не е подходящ за паркинг.
9.
от съюза на архитектите
17.06.2014 22:48:56
2
13
Кулайо, Мицов не е никакъв архитект, а ресторантьор!
8.
юрист
17.06.2014 22:13:58
8
5
Паркинг трябва да има ,но кой и защо даде идеята да бъде именно там? Център на града Бургас страда от липса на истински център ,имаше един площад и го превърнаха на трап. За тези които познават само Бургас да им кажа че 2-3 главни улици на кръст не е градски център става само за парад. Когато се строи градски паркинг се избира подходяща площ от централната част която не е застроена. Ще кажете ,че няма такава обаче има, има доста пустеещи зони и ако огледате добре картата на града ще ги видите.Бургас се разраства с квартали и център скоро няма да е това което беше до преди 10-20 г.След още толкова време ще е съвсем различно.А този паркинг се строи дългосрочен план не от днес за утре. Тогава център ще е района около Братя Миладинови,защото от там ще се стига най-бързо и удобно до всички точки на града.За автомобилите точно това е от значение.
7.
кулайо
17.06.2014 21:43:19
10
10
Прав е архитекта, вие кво искате бе ахмаци още един паметник подобен на гьола-Тройката. Да се въртят и чудят разни н.представители и да гушкат нашите пари. Погледнете Казиното или Нептуна.
6.
МОРСКИ
17.06.2014 21:37:25
3
11
Щом е по-евтино и практично от предлаганите дивотии-все едно му се прави основен ремонт-ще се използува и т.н. дялан камък!Отлична идея и лесно изпълнима!
5.
Хохохо
17.06.2014 21:36:09
7
10
Мицов явно ще се кандидатира за кмет, раздава акъли и идеи, ама ние кмет си имаме
4.
Милен
17.06.2014 21:30:12
8
13
Мицов ли си Пицов ли отивай на преглед
3.
пич
17.06.2014 21:28:38
10
14
Жорко,гледай си вискито и пържолките и не се навиргай дет не ти е работа.88
2.
Кой е тоя Георги Мицов?
17.06.2014 21:25:22
5
14
Бихте ли дали някакви биографични данни!
1.
aloooo
17.06.2014 21:18:35
20
16
този не в ред,какви глупости говори.Да го пратят незабавно в Психото!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Корнелия Нинова Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв. КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Причината за усилване на валежите е, че България се намира под южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Малко по-късно двете лица са открити в частен дом в града. Установени са видими следи от насилие върху момичето Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста
Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори