Безценна подправка изчезва заради климатичните промени?
Традиционните ястия ще се променят, а вкусът им ще остава само в спомените
Климатолозите алармират, че екстремните температури и променливите метеорологични условия започват да нанасят сериозен удар върху добивите на селскостопански култури, включително и върху любимите на много българи люти чушки.
„Лютите чушки са топлолюбива култура, но прекомерните горещини водят до изсушаване на цветовете и увяхване на растенията. Липсата на влага забавя растежа, намалява продукцията и прави растенията по-уязвими към вредители и болести”, обяснява климатологът Георги Стефанов пред Нова телевизия.
В същото време земеделците срещат затруднения и с вноса на люти суровини. Затова все повече производители се обръщат към родното – български чушки, отглеждани при контролирани условия.
„В момента има голям проблем с вноса на люти суровини и затова сме ние в България, за да отглеждаме родно производство, в което знаем какво има вложено”, разказва Александър, един от ентусиастите в бранша.
Според експертите, ако климатичните тенденции се запазят, традиционните рецепти, с които сме свикнали от детството си, ще започнат да се променят. Вкусът на бабината лютика, пикантната туршия и пиперливото лютеничено настроение може скоро да остане само спомен.
Проходът „Шипка“ почистен и опесъчен, пътува се нормално
Калната Коледа в Калифорния: Очакват се 7,6-метрови вълни
Катастрофа затвори Прохода на Републиката, пътуването възобновено
Как да откриете шпионски софтуер на смартфона си и да го махнете
Арестуваха продуцента на турския сериал „Великолепният век“ Тимур Савджи
Спасиха с моторни шейни туристи на Черни връх, отишли с неподходяща екипировка
Рецепта за нестандртни щолен бисквити
Известен художник стана баща на 87 години
Глиган от 403 кг падна в Родопите
Режимът падна, луксът продължава: Башар Асад живее като крал в Москва
Хвърлиха дърво с червена панделка върху автобус на градския транспорт, извършителят се издирва
23 см сняг във Враца и жълт код за студ: Студеното време затруднява движението в 10 области

Мексико и Тайланд са страните с най-голямо производство и консумация.Имат стотици сортове от люта по-люта.А там е много по-горещо от тук.