Безценна подправка изчезва заради климатичните промени?
Традиционните ястия ще се променят, а вкусът им ще остава само в спомените
Климатолозите алармират, че екстремните температури и променливите метеорологични условия започват да нанасят сериозен удар върху добивите на селскостопански култури, включително и върху любимите на много българи люти чушки.
„Лютите чушки са топлолюбива култура, но прекомерните горещини водят до изсушаване на цветовете и увяхване на растенията. Липсата на влага забавя растежа, намалява продукцията и прави растенията по-уязвими към вредители и болести”, обяснява климатологът Георги Стефанов пред Нова телевизия.
В същото време земеделците срещат затруднения и с вноса на люти суровини. Затова все повече производители се обръщат към родното – български чушки, отглеждани при контролирани условия.
„В момента има голям проблем с вноса на люти суровини и затова сме ние в България, за да отглеждаме родно производство, в което знаем какво има вложено”, разказва Александър, един от ентусиастите в бранша.
Според експертите, ако климатичните тенденции се запазят, традиционните рецепти, с които сме свикнали от детството си, ще започнат да се променят. Вкусът на бабината лютика, пикантната туршия и пиперливото лютеничено настроение може скоро да остане само спомен.
Камбоджанските власти твърдят, че Тайланд е пръскал токсичен газ от дрон
Ако Фанка спечели голямата награда в "България търси талант" - ще дари всичките пари
Санираха още един блок в Камено, сградата вече е с енергиен клас „А“
Над 10 хил. души чакат да се чипират, мислят, че ще живеят вечно
Предупреждаваха я, но тя не чу - крахът на Джан-Микеле и Габриела
Москва удря Euroclear с иск за $229 милиарда заради замразените руски активи
ГДБОП с подробности за нарко ОПГ-то, действало под полицейска шапка
Как да премахнем мухълът за да не се появи отново?
Млад българин загина при катастрофа в Кипър, шофьорът на колата е дрогиран
35 защитени диви птици от Руския пазар отново са на свобода
Карлос Насар: Асен Златев ми даде смисъл да остана и да се състезавам за България
Даниела Тренчева - журналистката, която накара Али Агджа да проговори

Мексико и Тайланд са страните с най-голямо производство и консумация.Имат стотици сортове от люта по-люта.А там е много по-горещо от тук.