×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пореден фалстарт на делото за разораната дюна, прокурорът не разграничил "защитена територия" от ...


Пореден фалстарт на делото за разораната дюна, прокурорът не разграничил "защитена територия" от ...
Подсъдимите собственикът на парцела Иван Нончев и багеристът Манол Пазвантов не разбирали в какво точно са обвинени
Тема в развитие
Областният водач на ГЕРБ иска „цялата строгост на закона” за заравнената дюна: Абсолютно криминален акт е! Ако прокуратурата не осъди Нончев и Пазвантов, държавата ще ги кара да възстановят дюните на „Смокиня” Министър Ангелкова: Вандализъм е да се рушат дюни, благодаря на институциите за добрата координация Дюната, която никога вече няма да видим заради гледката на простак (ВИДЕО) Пазвантов сe усъмнил дали може да разрушава дюните, Нончев му дал зелена светлина, били негови След разораването на дюните: Бургаският бизнесмен Иван Нончев на свобода срещу 10 хил.лева, Манол Пазвантов - 2 хил.лева НА ЖИВО: Започна извънредният брифиниг на прокуратурата за скандала с дюните Ето го бургазлията Иван Нончев, задържан заради скандала с унищожените дюни Правят нова проверка на унищожените дюни на къмпинг "Смокиня" Първо във Флагман.бг! Вижте кои са в дюни скандала на "Смокини". Има кметски племенник Трима са арестувани за унищожената дюна до къмпинг „Смокиня” (ВИДЕО) Прокуратурата в Бургас се самосезира за унищожените дюни на къмпинг „Смокиня” Издриват Миро от София, който заличи дюна, за да си разкрие лична панорама към морето на Смокини (ВИДЕО/СНИМКИ) Само във Флагман.БГ! Вижте кой и защо разора дюната на к-г Смокиня Унищожиха дюните край Смокиня, Министерството на туризма започва проверка (СНИМКИ)
виж още
скрий
01 Март 2022, Вторник, 21:10 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Окръжният съд върна делото на държавното обвинение за изготвянето на нов обвинителен акт

Делото срещу Иван Нончев Манол Пазвантов подсъдими за унищожаване на пясъчни дюни в местността Каваци край Созопол започна с фалстарт. Окръжният съд в Бургас върна делото на държавното обвинение за изготвянето на нов обвинителен акт, тъй като в сегашния прокурорът не  бил разграничил термините "защитена територия" и "защитена зона". Това обърквало подсъдимите и те не разбирали в какво точно са обвинени. Именно заради несъответствията в обстоятелствената част на обвинението магистратите прекратиха съдебното производство (ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ).

Окръжният съд счете, че внесения обвинителен акт, не отговаря на изискванията на закона поради допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите и върна делото на държавното обвинение за изготвянето на нов обвинителен акт.

Адвокатите на двамата подсъдими заявиха пред съда, че Нончев и Пазвантов не разбират същността на обвинението и кой точно е защитеният обект. Защитниците  поискаха от съда да прекрати съдебното производство, поради „празнота в съставомерните факти, определящи наличието на състав на престъпление“. Окръжен съд – Бургас сподели становището на защитата.

Съдът прие, че от така формулираното обвинение не става ясно какво точно се има предвид под „защитена територия“ и включва ли тя прилежащата територия за опазването на природната забележителност, което води до неяснота каква е площта на повредената защитена територия - 1295 кв.м или 1205 кв.м.

Магистратите посочиха, че в акта прокуратурата е цитирала заключенията на 2 експертизи, които обаче са противоречиви. Прокурорът е възприел едното експертно заключение, приемайки, въз основа на него, че Нончев и Пазвантов са  „повредили“ дюната, но не е изложил никакви съображения защо не е съгласен с другото заключение.

Същевременно в обвинителния акт било посочено, че пясъчната дюна е била разрушена, а „разрушена“ е синомин на унищожена.

На следващо място, съдът съзря непълнота в обвинителния акт относно елементите от обективната страна на състава на престъплението - противозаконно унищожаване на местообитание - предмет на опазване в защитена зона.

В прокурорския акт е посочено, че „двамата обвиняеми, в съучастие помежду си, противозаконно са унищожили природно местообитание - 1295 кв. м. в защитена територия и прилежащата територия за опазването й“. В акта обаче липсва твърдение, че природното местообитание е предмет на опазване в защитена зона.

Понятията „защитена територия“ и „защитена зона“ не са идентични, а от изложението в обвинителния акт не става ясно дали в случая има припокриване между защитената територия и защитената зона, и ако е прието такова припокриване, дали то е пълно или частично.

Окръжен съд – Бургас намери, че посочените неясноти и непълнота на обвинителния акт изключват неговата редовност, защото се отнасят до факти, съставляващи обективни признаци на престъпленията, предмет на обвинението срещу двамата обвиняеми. При липса на такива факти, както и при противоречиви твърдения относно такива факти, правото на защита на обвиняемите винаги е ограничено, тъй като за тях е неясно за какви точно престъпления са им повдигнати обвинения.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протестиране в седемдневен срок.


В категории: Темида , Созопол


Флагман.БГ Акула изяде крак и ръка на турист Акула изяде крак и ръка на турист 28/04/2024, Неделя 09:17 0
14
Коментара по темата
14.
1
02.03.2022 13:32:20
0
3
Ами кои са прокурорите??? връзкари назначени да се правят на разследващи полицаи за да могат да ги издигнат после до прокурори. Нормално когато не си разкрил едно истинско престъпление през живота си да не можеш да си попълниш обвинението. Венцито Николов нали и той беше такъв "разследващ" а сам не може да си попълни протокола за 24 часово задържане
13.
Селянин
02.03.2022 08:15:34
0
10
Той човека вече си плати където трябва и колкото трябва.
12.
Rincewind
02.03.2022 07:28:55
1
9
Подопечните на Каскета очаквано торпилират и това дело. Иначе си раздават милиони бонуси в края на всяка година.
11.
Www
02.03.2022 07:20:10
1
12
Как изтрихте коментара за това коя е жената на Нончев. Защо бе, не е ли по темата, че е съдия? 2054c
10.
Ами нормално
02.03.2022 00:22:46
6
10
Който не е ходил на Каваци, той не е видял, че няма разрушени дюни. Заведението е едно дървено барче. Ама прокуратурата, да не види, че по някоя тв. пуснали репортаж и веднага се самосезира от страх. Трябва и разум. Не става само с лицемерие.
9.
До всички
01.03.2022 23:32:44
1
20
Ами като в тая прокуратура влизат само децата на настоящи или пенсионирани прокурори какво очаквате????
За справка - bird.bg
8.
123
01.03.2022 22:45:04
1
16
за съжаление прокуратурата с малки изключения е меко казано слаба да не говорим за шефовете и начело Гешев
7.
*********
01.03.2022 22:42:10
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
НО КОМЕНТ
01.03.2022 21:51:07
3
24
И тези хора се хранят от данъците ни.
5.
Цацата
01.03.2022 21:41:44
3
28
Представяте ли си пък какво е нивото в районните прокуратури?
4.
lili
01.03.2022 21:26:07
3
23
кажете кой е този некадърен прокурор,дето не може да разбере какво му казва съда
3.
*********
01.03.2022 21:22:00
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
Гешевчета
01.03.2022 21:19:03
5
26
Чакайте правосъдие с такива,,начетени,, кадри.
1.
егати и прокурора
01.03.2022 21:14:45
4
25
Окръжният съд счете, че внесения обвинителен акт, не отговаря на изискванията на закона поради допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемите и върна делото на държавното обвинение за изготвянето на нов обвинителен акт.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф Пълен обрат с отвлечения син на полицейския шеф 22-годишният младеж сам загубил средствата и излъгал за посегателството 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно
Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори