×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ако прокуратурата не осъди Нончев и Пазвантов, държавата ще ги кара да възстановят дюните на „Смокиня”


Ако прокуратурата не осъди Нончев и Пазвантов, държавата ще ги кара да възстановят дюните на „Смокиня”
Иван Нончев (в средата) поръчал премахването на дюните, министър Димов смята, че има вариант те да се възстановят
Тема в развитие
Областният водач на ГЕРБ иска „цялата строгост на закона” за заравнената дюна: Абсолютно криминален акт е! Ако прокуратурата не осъди Нончев и Пазвантов, държавата ще ги кара да възстановят дюните на „Смокиня” Министър Ангелкова: Вандализъм е да се рушат дюни, благодаря на институциите за добрата координация Дюната, която никога вече няма да видим заради гледката на простак (ВИДЕО) Пазвантов сe усъмнил дали може да разрушава дюните, Нончев му дал зелена светлина, били негови След разораването на дюните: Бургаският бизнесмен Иван Нончев на свобода срещу 10 хил.лева, Манол Пазвантов - 2 хил.лева НА ЖИВО: Започна извънредният брифиниг на прокуратурата за скандала с дюните Ето го бургазлията Иван Нончев, задържан заради скандала с унищожените дюни Правят нова проверка на унищожените дюни на къмпинг "Смокиня" Първо във Флагман.бг! Вижте кои са в дюни скандала на "Смокини". Има кметски племенник Трима са арестувани за унищожената дюна до къмпинг „Смокиня” (ВИДЕО) Прокуратурата в Бургас се самосезира за унищожените дюни на къмпинг „Смокиня” Издриват Миро от София, който заличи дюна, за да си разкрие лична панорама към морето на Смокини (ВИДЕО/СНИМКИ) Само във Флагман.БГ! Вижте кой и защо разора дюната на к-г Смокиня Унищожиха дюните край Смокиня, Министерството на туризма започва проверка (СНИМКИ)
виж още
скрий
08 Февруари 2019, Петък, 13:15 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Това е най-тежката административна санкция, до момента не е налагана и ще е предизвикателство, казва екоминистърът

Ако Иван Нончев и Манол Пазвантов не бъдат осъдени от прокуратурата за премахването на дюните на къмпинг „Смокиня”, държавата може да ги накара да възстановят природната забележителност. Това стана ясно от коментар на министъра на околната среда и водите Нено Димов пред журналисти.

Днес той участва в парламентарен контрол. Въпрос по казуса му бе зададен от бургаския депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

След това в кулоарите Нено Димов бе помолен от репортери отново да коментира последните скандали със строежи по морето.

„Конкретно започвайки с дюните, в момента Районната инспекция в Бургас изчаква да види как ще свърши наказателното преследване, защото ако свърши тази процедура, че няма наказателно престъпление, ще предприемем административни действия. Ако има наказателни – естествено те са по-строги и трябва да важи по-строгата санкция”, каза Нено Димов.

След въпрос какви са санкциите, той отговори: „Най-крайната (административна) санкция, която трябва да може да бъде предприета, е възстановяване, което до момента не е правено и трябва да видим точно как ще стане – нещо, което е съставено през толкова дълъг период от време, как ще се възстанови. Това със сигурност ще бъде предизвикателство. Но в края на краищата винаги има първи път.”

Припомняме, че прокуратурата повдигна обвинения на бизнесмена Иван Нончев, както и на багериста Манол Пазвантов, на когото Нончев поръчал да премахне дюните и да заравни пясъка на „Смокиня”.

Нено Димов бе попитан как вървят нещата и с останалите нарушения - на къмпинг „Градина” и т.н.

Министърът уточни, че от гледна точка на неговото министерството те съгласували само по отношение на екологичното законодателство.

Случаят „Арапя” е най-ясен. Там няма защитена територия, няма „Натура”. Има ясно становище на държавното предприятие по гори, че не е горски фонд, няма вековни дървета. Има процедура от 2005 г., с която е одобрено инвестиционното намерение. Оттук нататък остава ДНСК и общината да гледат.

Що се отнася до другите два, които са в района Созопол. Там има нарушения на предписанията на екологичното законодателство, които не са свързани с конкретното строителство, а с действия, които са около строителството.

На едното място има срутване на земна маса върху плажа. Там е направено предписание да се почисти, да се вземат мерки да не се повтори и респективно е направен акт за административно наказание за допускането на това. Това са на частни терени.

Другият случай е с подобен казус. Не мога да си спомня точно нарушението какво беше, но там мисля, че обектът е излязъл извън очертанията, които са съгласувани. Също така – да се премахне и е направен акт”, заяви още Нено Димов.

 

 

 


В категории: Созопол , Политика


12
Коментара по темата
12.
до 10
09.02.2019 16:27:52
0
0
Те ако заради него са спрели незаконните строежи, ще му се наложи да плаща масрафа
11.
4oki
08.02.2019 22:58:27
0
1
ostavqite gi kvo samo reket za tiq sme6ni kub4ini pqsak
10.
Асен
08.02.2019 22:36:10
2
9
Бати Ванко Волвото им еба мамата.Заради него спряха поне пет незоконни строежа по южното черноморие.Трябва да го почерпите вместо да го съдите.Бах тая дюна златна ай стига бе.Купчина пясък дето се крият да серат вечер зелените капути щото нямат пари за каравани с тоалетни.
9.
въпрос
08.02.2019 16:18:39
1
8
Съгласно действащите закони и към настоящият момент се извършват съвместни проверки по Черноморското крайбрежие.Ако се установят пропуски в законодателство изисквате да се предложат адекватни мерки. А това не е ли Ваша работа-на народните представители да предлагате и приемат адекватни закони.
А по отношение на унищожената дюна, надявам се прокуратурата да си свърши работата и задълбочено и да провери колко проверки са правени в защитена територия - Природна забележителност „Пясъчни дюни в м. Каваците“ в гр. Созопол, колко пъти е констатирано неизпълнение на предписание по Констативен протокол № ......./ПД-12-11 за премахнане от пясъчните дюни на каравани с временни ВиК връзки..
8.
до 6
08.02.2019 15:37:36
2
10
Ти си преписал "Под игото" бре...
Кой ще ти чете двутомника? хахаха
7.
ДА СЕ ЗНАЕ
08.02.2019 15:26:27
2
3
ВИЕ ГОСПОДИН ""ПИСАТЕЛ""СТЕ ОТ СТРАНАТА НА ХОРАТА КОИТО НЯКОИ НАРИЧАТ МАТРИ И КОИТО ЗАГРАБИХТЕ БЕТОНИРАХТЕ И ИЗРИНАХТЕ ""ДЮНИТЕ""
6.
Да се знае
08.02.2019 14:54:03
6
7
Представяме ви факти опровергаващи лъжите, които се разпространяват за екологичната мрежа "НАТУРА 2000":

ЛЪЖИТЕ ИЗГОВОРЕНИ В МОСВ!

Неолиберални екстремисти - „природозащитници” и шепа „учени” на организирания от МОСВ обществен дебат за промените в Закона за биологичното разнообразие, въвеждащи управлението на зони „Натура 2000”, поискаха национализация на 35% от територията на България и управлението да се осъществи от тях с болшевишки подходи.
Защо лъжат тези хора?
1. Зона „Натура 2000” не е абстрактно понятие, а тя е част от територията (земята) на Р. България. Тази изконна българска земя те желаят да я притежават без да я платят и управляват в полза на други държави, от които получават пари.
2. Правителството да бъде принудено да отдели не малка част от българския бюджет за неолибералните екстремисти - „природозащитници” и шепа „учени”. Бюджета на Р. България е набран от данъците на българските граждани и е предвиден за пенсии, социално подпомагане, здравеопазване, обучение, отбрана и т.н.
3. Присвояването на 35 % от територията на Р. България си е чиста проба пълзяща анексия. Създаване на нова държава резерват-„Джурасик парк“, както я нарече режисьора Андрей Слабаков, от територията на нашата държава е застрашаване на националната сигурност.

Как лъжат?
1. Неолибералните екстремисти и самозвани „природозащитници” казват, че Министъра на околната среда и водите еднолично щял да определя и управлява Зони „Натура 2000”. Това е лъжа! В Директивите черно на бяло е написано, че ДЪРЖАВАТА, а не НПО определят и управляват защитените зони в мрежата „Натура 2000”. Министъра на околната среда и водите е компетентния орган на държавата. В предложените изменения на закона към управителните тела на държавата се създават КОНСУЛТАТИВНИ СЪВЕТИ. Това е документ показващ, че управлението не е еднолично.
2. Същите неолиберални екстремисти, които желаят пълзящо да анексират територията на Р. България, казват че предложените изменения противоречат на Конституцията и Европейските директиви. Това е лъжа!
В писмо получено на 06.02.2019 г. от Европейската комисия до голяма група браншови организации по повод тяхното запитване за управление на зоните „Натура 2000” се казва:
“По отношение на различните начини за организиране на системата за управление на „Натура 2000”, те попадат под компетенцията на държавата-членка и не се определят от Европейската комисия.”
Това е пряко доказателство от Европейската комисия, че определянето на вида управление на зони „Натура 2000” от ДЪРЖАВАТА спазва, а не нарушава Европейските директиви.
Не коментираме изказването им за нарушаване на Конституцията, защото те не конкретизират, а органа, отговарящ за спазването на Конституцията е конституционния съд, а не са „природозащитни” НПО.
3. Неолиберални екстремисти лъжат, че се създава Научен консултативен съвет. В документите на МОСВ пише „Консултативен съвет”.
Органа „Консултативен съвет” се създава, за да се спазят разпоредбите на Европейските директиви, които казват че мерките за опазване при управление на зони „Натура 2000” „се съобразяват с икономическите, социалните и културните изисквания, както и регионалните и местните особености.”
Европейските документи показват, че икономиката, социалния статус, културата и местните особености са водещи. Не са водещи „природозащитни” НПО-та и групичка „учени”, защото не са заинтересовани страни.
Мястото на сериозните учени е да доставят научна информация на държавата, така е записано в прословутите Европейски директиви.
4. Следваща лъжа е, че промените в Закона за биологичното разнообразие се отнасят за българските защитени територии.
Закона за биологичното разнообразие е закон за защитените зони. Защитените територии в България се уреждат в отделен закон - Закона за защитените територии, в момента предложение за негово изменение няма.
5. Лъжат, че промените в ЗБР са насочени против „природозащитни организации”. ЗБР не е закон за неправителствени организации, така че неговите промени не могат да ощетят или подпомогнат неправителствени организации. Закона за неправителствените организации в България е Закона за юридическите лица с нестопанска цел. В момента не е предложена промяна на този закон.
6. Лъжа е че намерения фусил на изпражнение от рис в терена на баба Пена е интелектуална собственост на намерилия го там „природозащитник” или „учен”. „Природозащитните” НПО и групичката „учени” получават пари от МОСВ и от европейски средства за събиране на първични данни-изпражнението от рис, и твърдят, че находките са тяхна собственост. Находките са собственост на този, който е платил-ДЪРЖАВАТА. Ако някой желае да прави научни изследвания върху дадена територия, то той първо трябва да сключи договор за тази си дейност със собственика на територията. Друг вид взаимоотношения са съотносими към тоталитарни периоди от историята на България, които в момента не съществуват.

За справка:
1. В нито една държава-членка освен България не съществуват заповеди със забрани, които не могат да бъдат обжалвани пред съда. Няма заведени от Европейската комисия 26 наказателни процедури към страните-членки, които нямат предвидени такава заповед в своите закони.
2. В сраните-членки, в които има приет начин на управление на защитени зони от мрежата „Натура 2000” са конституирани само два субекта-от една страна държавата в лицето на даденото МОСВ, като компетентен орган и от друга страна заинтересованите страни-собственици на имоти, ловно-рибарски, спортни, браншови и всякакъв вид ползватели на имоти в защитените зони. Компетентния орган определя мерките за опазване и те биват договаряни директно със собственика или ползвателя или биват консултирани и приемани единодушно от Консултативни съвети, в които са включени собственици/ползватели. Научните организации договарят отделно свои дейности с държавата и собственика/ползвателя. Извън това управление природозащитни организации и друг вид организации в обществена полза следят за устойчивото развитие и за спазване правата на природата, човека и икономиката взети заедно. Срещу държавите-членки, които вече имат приет начин за управление на зони „Натура 2000”, по-горе посочихме какви са начините, няма започнали наказателни процедури от Европейската комисия.
3. Извадка от Европейската комисия за процента на защитените зони от територията на държавата-членка
България-34,5%
Великобритания-8,6 %
Дания- 8,4%
Латвия-11,5 %
Литва-12,4
Белгия-12,7 %
Франция-12,9 %
Швеция- 13,4 %
Холандия-13,3 %
Малта-13,3 %
Чехия- 14,1%
Австрия- 15,4 %
Германия-15,5 %
Естония-17,7
Италия- 19 %, и т.н.

Последно приети страни-членки:
България-34,5%
Румъния-22,7 %
Хърватска-36,6 %

Да си зададем въпроса дали сме прецакани от тройната коалиция, подпомогната от неолибералните екстремисти „природозащитници”, които ни туриха процента, или да сме горди, че са ни турили процента биоразнообразно?
Отговорността за тургането на българския народ е на държавата. Тя да престане да се оправдава с „най-силните зелени“ или с Европейската комисия, защото европейските директиви и Европейската комисия говорят обратно на говоренето на някои политици.

От Национална асоциация "Българско Черноморие"
5.
Наши хора
08.02.2019 14:34:26
1
3
Ам Начи наши хора са от ГЕРБ кво да правя
4.
въй
08.02.2019 14:13:42
0
4
Ако наистина е направил такава реплика, значи е поредната калинка и нищо не разбира от работата си
3.
към министър Димов
08.02.2019 13:36:44
0
7
Уважаеми г-н Димов, обяснете как се възстановяват дюни. С това изказване съвсем се изложихте.
2.
Пипи Чорапчето
08.02.2019 13:34:42
0
9
Aхаааа... иновативен подход, неприлаган досега;))
А как ще я възстановяват дюната - с багера или дружно ще гребат пясък с детски лопатки и ще го сипят в детски кофички?;)
1.
Хахахаха, разсмяхте ме
08.02.2019 13:32:59
0
9
То така ако се възстановяваха дюни...
Това да не е да правиш кофички на плажа
Ами тогава да накарат всички да възстановят дюните, които са разрушили през годините.
И в Несебър имаше едни дюни...
... нали Бойчо?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори