×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво е Биткойн Халвинг?


28 Април 2020, Вторник, 09:53 ч.

Досега сме били свидетели само на два халвинга 

Отброяването до биткойн халвинг започна. Само няколко седмици до следващото събитие за разполовяване на наградата за всеки блок. Очакваната дата на Биткойн халвинг  2020 е 12 май 2020 г.

Какво е Биткойн Халвинг? При разработването на Bitcoin Blockchain, Сатоши Накамото определя, че максималният брой налични биткойн е 21 000 000. Тези биткойни обаче са в обращение от самото начало.

За увеличаването на доставката на биткойн, потребителите на мрежата трябва да провеждат активно добив, за да изкопаят нови монети. Миньорите получават награда за успешното завършване на всеки нов блок, така наречената награда. Тази награда е предназначена да компенсира миньорите за предоставената услуга.

Тъй като извличането на нови BTC е доходоносен източник на приходи за много миньори, трудността в мрежата се увеличава редовно. Съответно, добиването става по-трудно с времето. В допълнение, Накамото е внедрил още една функция, която има за цел да предотврати спечелването на всички монети твърде бързо - халвинга. Това представлява  разполовяването на наградата за блок.

Преди първия халвинг миньорите получаваха награда от 50 BTC на завършен блок. Тази награда вече е 12,5 BTC. Кодът на Bitcoin Blockchain гласи, че подобен халвинг се извършва само на всеки 210 000 блока.

Халвингът се извършва след изкопаване на 210 000 блока. Като всеки блок се изпълнява на всеки около десет минути - 144 блока се изпълняват всеки ден - това съответства на период от почти четири години.

Досега сме били свидетели само на два халвинга на наградата. Първият се проведе през 2012 г., а наградата се намали наполовина на 25 BTC на блок. Второто събитие последва през 2016 г., така че миньорите започнаха да получават по 12.5 BTC за успешното завършване на блок. Въпреки че размерът на възнаграждението намалява, мрежата на Bitcoin изпитва постоянно нарастваща нужда от изчислителна мощност. Само след няколко седмици - изчисленията показват, че е на 12 май 2020 г., ще се случи следващия халвинг.

Разполовяването служи като важна цел

Целта, която стои зад Bitcoin, не е само да се разработи децентрализирана и цифрова валута, която да е независима от правителствата и институциите. Трябва да се появи криптовалута, която да е по-безопасна и най-вече по-стабилна от класическите валути. За да разберем това намерение обаче, трябва да разгледаме по-отблизо известните валути и златото като актив.

Нашата парична система днес се състои от безброй валути, които нямат реална равностойност. Докато златният стандарт все още е бил в сила до 70-те години за осигуряване на стойността на щатския долар чрез злато, днес това вече не съществува. Съответно стойностите на банкнотите на съвременните валути са напълно лишени от реална, физическа стойност. 

Централните банки регулират размера на фиатните валути в контекста на класическата парична политика. Известното уравнение на количеството вече показва, че политиката има два лоста за влияние върху икономиката:

  • Контрол върху предлагането на пари

  • Контролиране на търсенето

Особено в кризисни периоди се оказва, че коригирането на паричното предлагане е лесен начин за влияние върху теоретичната конструкция. Увеличаването на паричното предлагане трябва да увеличи потреблението и да увеличи икономическата продукция на дадена страна. Подобна корекция на паричното предлагане не би могла да се осъществи със съответното обезпечение със злато.

Максималната наличност на злато е ограничена и златните мини не могат да извличат безкрайно количество благороден метал годишно. Съответно златото има относително постоянна инфлация от 2 до 3 процента годишно. Това не е така при фиатните валути. Някои исторически примери показват, че понякога цените на стоките се повишават по-бързо. След като паричното предлагане се увеличи, трябва да се извърши баланс от дясната страна на формулата - нивото на цените се увеличават.

Биткойнът като дигитална валута обаче има предимно свойствата на златото. Максималното предлагане е ограничено, което дава на монетата рядка стока. Освен това миньорите трябва активно да изкопават новите монети - друг паралел със златото.

Халвингът на биткойн понижава наградите, които миньорите получават за завършване на блок. Това обаче означава, че в обращение влизат по-малко монети. Преглед на данните разкрива, че инфлацията спада след всеки халвинг.

Какво влияние може да има събитието върху BTC?

За да отговорим на този въпрос, трябва да направим кратък преглед на майнинга. Вече отбелязахме, че миньорите получават BTC за успешното завършване на блок. В допълнение, те също се възползват от таксата за транзакция за всеки блок. Това прави минното дело привлекателен вариант за печелене на монети. Конкуренцията обаче се засили през последните години и на пазара доминират професионални минни ферми и минни басейни. А частните миньори станаха жертва на това развитие с намаляване на възможността да бъдат конкурентни. 

Алгоритъмът за доказателство за работа в добива се счита за особено сложен. Разходите за енергия са значително високи. Следователно възнаграждението трябва да бъде по-високо от цената на добив. Ако това не е така, добивът губи своята привлекателност, миньорите спират да работят и транзакции не се извършват. Логичното следствие от това предположение - ако наградата за блок намалява, цената трябва да се коригира. Ако това не се случи, страда цялата биткойн мрежа.

Да кажем, че 1 BTC струва еквивалента на $ 8000. Цената на завършването на блок обаче е 80 000 долара. С награда от 12,5 BTC, миньорът взема $ 100 000 и генерира марж от $ 20 000. Ако няма корекция на цените след халвинга, новата доходност е само 50 000 долара. Целият добив става нерентабилен. За постигане на същия марж цената на BTC трябва да се удвои до 16 000 долара. 

Какво показва историята и как реагира пазарът след наличните до момента два халвинга?

Халвингът от 2012 г.: През декември 2013 г. BTC достигна цена над 1000 долара

Халвингът от 2016 г.: BTC се търгуваше на стойност 19 700 долара през декември 2017 г.

Какво ще е влиянието от биткойн халвинг 2020?

Ако считаме опита от предишните халвинги, тогава се тенденциозен модел курсовете да се покачват. Между експертите обаче няма единен консенсус. Някои гледат на променените рамкови условия критично, защото вече е наличен повече биткойн в основния поток. Все повече инвеститори също търгуват с деривати на Bitcoin и по този начин влияят върху цената.

Също така не е ясно, дали ефектите от разполовяването вече не са оценени. Предстоящото събитие насърчи много инвеститори да се включат във водещата криптовалута.

Например, според Том Лий, анализатор от Fundstrat Global Advisors, биткойн все още има сериозен потенциал за повишаване. В прогнозите си за 2020 г. той заявява, че цената на популярната монета може да нарасне с над 100 процента. Халвингът е една от причините монетата да придобие огромна стойност през 2020 г. През февруари дори имаше корекция на прогнозата - Лий смята, че ръстът от над 200 процента е реалистичен.

Изпълнителният директор на Binance, Changpeng Zhao, също не вярва, че потенциалът е вече оценен. В интервю за "BlockTV" той посочи, че търсенето продължава да расте, докато страната на предлагането се свива. В крайна сметка това прекомерно търсене води до повишаване на цените.

Извод: Биткойн ще стигне ли до ценово рали при последващия халвинг 2020 г.?

Биткойн все още се счита за основната криптовалута. През 2020 г. тази ситуация едва ли ще се промени. Следващото разполовяване, обаче е неизбежно и би могло да окаже голямо влияние върху цената на BTC и други криптовалути.

Един поглед към миналото показва, че има потенциал за ценово рали. В крайна сметка цената трябва да се повиши, за да се осигури печеливш добив. Освен това намаляването на доверието в централните банки, заедно с колебанието на стоковите пазари кара инвеститорите да търсят алтернативни активи като биткойн.

Мнението на експертите по криптовалута също е фундаментално положително, така че е възможен биков пазар. Съответно цената на биткойн може да счупи нови рекорди през следващите месеци. Инвеститорите, които все още нямат собствена биткойн позиция, все още могат да се възползват от справедливи цени и да изградят собствена позиция. 


В категории: Бизнес


България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори