×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Алпинистът Атанас Скатов в Бургас: Догодина може да приключа Хималайската корона


Алпинистът Атанас Скатов в Бургас: Догодина може да приключа Хималайската корона
Хората са моите вдъхновители, те ми дават сила и кураж да продължа, а колко върхове изкачвам - не е толкова важно, каза алпинистът
Тема в развитие
Истината за смъртта на Атанас Скатов: Разказ на последния алпинист, видял българина (ВИДЕО) Годеницата на Атанас Скатов с емоционални думи: Нямах право да те спра, ти принадлежиш на своята кауза! Последната снимка и последният разговор на Атанас Скатов час преди планината да го приюти във вечността Бургаският планинар Димитър Костов за Атанас Скатов: Не го харесваха, защото беше успешен Кой беше Атанас Скатов, първият българин, изкачил седемте континентални първенци Версия: Грешка на Скатов, а не скъсано въже, довела до смъртта на българския алпинист на К-2 ООН отчете рекордно покачване на цените на храните Трагедия! Откриха тялото на Атанас Скатов, паднал нелепо при спускането от К-2 Извънредно! Алпинистът Атанас Скатов е паднал при спускането от Лагер 3 на К2, издирват го Алпинистът Атанас Скатов с международен приз за мир Алпинистът Атанас Скатов в Бургас: Догодина може да приключа Хималайската корона
виж още
скрий
14 Декември 2019, Събота, 18:59 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът

К2 не е за извънземни в крайна сметка, ако всичко е наред, ще го изкача, изрази увереност алпинистът

Още догодина мога да приключа с Хималайската корона. Остават ми четири върха, ако намеря финансиране и съм здрав физически, ще ги атакувам. Това каза пред журналисти алпинистът Атанас Скатов в Бургас. Той се срещна с жители на морския град в Морското казино и разказа за постиженията си от последната година. Зала "Петя Дубарова" се оказа тясна за желаещите да чуят хималайските приключения на Скатов, който тази година изкачи четири върха над 8 хил. метра в рамките на 140 дни - Кангчендзьонга, Гашербрум I, Гашербрум II и Дхаулагири. Сред присъстващите бе и бургаският алпинист Димитър Костов. 

Скатов въведе аудиторията в детайли от неговите експедиции и показа вълнуващи видеа и снимки от изкачванията му на различни върхове. Той вдъхнови присъстващите с многобройните си постижения в алпинизма, доказващи безграничната сила на човешкия дух. Той е първият и единствен българин, изкачил 11 върха над 8000 метра, Седемте континентални първенци (Seven Summits) и връх Еверест по Северния и Южния маршрут. За успехите си алпинистът получи и високо отличие - само преди ден беше награден за Спортист на Варна за 2019 г. 

Пред бургазлии Атанас Скатов призна, че хората, които го подкрепят, са неговите вдъхновители и те му дават сили да продължи напред.

"Ежедневно получавам съобщения от мои почитатели, пишат ми хора дори и от чужбина. Задават ми въпроси - за спорт, за алпинизъм, за режим на хранене. Помагам им да си променят живота към по-добро. Това е най-големият успех за мен, а не това колко върха ще изкача. Тези хора са моите вдъхновители, те ми дават сила и кураж", каза алпинистът, който от 2012 г. е веган.

Целта на Атанас Скатов е т.нар. Хималайска корона - изкачване на всичките 14 осехимхилядника. Остават му още четири - Броуд Пик, К2, Нанга Парбат и Шиша Пангма. Експедициите обаче са изключително скъпи и той се нуждае от финансиране, за да може да ги осъществи. 

"На Шиша Пангма увеличиха разрешителните, станаха колкото на Еверест. Там са задължителни и шерпите, а има увеличение и за техните разрешителни. Така че всичко зависи от това дали ще успея да намеря финансиране. Освен това трябва и да съм подготвен физически, да се чувствам сигурен. Мисля, че е възможно да ги изкача още следващата година", каза още Скатов. 

Относно атаката на връх К2 - вторият по височина в света след Еверест, който се счита за най-труден за изкаване от всичките осемхилядници, алпинистът отговори: 

"Сигурно вече има над хиляда изкачвания, надявам се и аз да успея. Зависи от много неща, най-вече от метеорологичните условия, групите, и т.нат. през последните години той стана много комерсиален. Ако имам късмет с времето, да се опъне парапет, ще го качим. Все пак К2 не е за извънземни. Да, има отвесни скали, но Анапурна и Гашербрум също има. Парапетите улесняват нашата работа колкото е възможно".

Атанас Скатов представи и новия си проект в Бургас - новосъздадената му фондация "Save the Planet", която получава подкрепата на хиляди. Той коментира, че климатичните промени в световен мащаб са много притеснителни, а населението на Земята продължава да се увеличава с бързи темпове. Като един от най-големите екологични проблеми на България, той посочи безогледното изсичането на горите. Резултатите от това са липса на вода, покачване на температурите и по-замърсен въздух. Той призова бургазлии за по-отговорно отношение към природата - да намалят с 50% животинската храна, което ще се отрази благоприятно на околната среда, а и на здравето им, или да си изберат кауза, която ще подпомогне екологията. 

След края на презентацията хората имаха възможност да си закупят книги от експедициите на Скатов.




В категории: Бургас


Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
6
Коментара по темата
6.
Първият
18.12.2019 13:28:44
0
1
Чел съм достатъчно.
И Скатов познавам.
Не отричам успехите му, но е добре да сме коректни и да не го слагаме при остинските височинни алпинисти.
Той е един от най-добрите височинни туристи, без нито едно самостоятелно изкачване на нищо.
5.
До 4
15.12.2019 20:38:20
1
2
Относно шерпите и кислорода, вземи прочети малко повече инфо! Този човек е уникален, другите”алпинисти” могат само да се учат и да мълчат!!!
4.
Първият
15.12.2019 10:22:49
1
6
Браво на Скатов за ентусиазма, дано успее с мечтата си!

Инак за истинските алпинисти той е качил само един връх - единственото му изкачване без кислород. При това шерпите му са носили бутилките с кислород за всеки случай.

Едно изкачване изглежда така:
Отпред шерпа с въже те води и тегли, когато трябва, отзад друг шерпа носи бутилките с кислород за смяна, чай и т.н. туриста по средата носи фотоапарат и пикел.
Алпинист, ама самичък е качвал само Халката над Сливен.
3.
Гошо
14.12.2019 22:04:43
1
8
Гледах наскоро 2-3 интервюта с него. Много е помъдрял и се е смирил. Явно високата планина си казва думата. Нищо общо с предишният креслив егоцентрик, промотиращ радикален веганизъм.
Успех му пожелавам и дано винаги се връща жив и здрав.
2.
Вв
14.12.2019 20:27:23
0
10
Браво на Скатов, успех с 4 те оставащи върха
1.
Go screw
14.12.2019 19:37:52
21
3
Изскачи ги без спонсори , кислород и шерпи , лек , такива "герои" като теб са милиони . Истинските герои почиват горе по върховете , комерсиален ......
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна след нападки народният представител от ПП-ДБ  Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори