×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Пламен Копчев: Ще има фалити на хотели в Слънчев бряг заради дълговете на „Томас Кук“


Пламен Копчев: Ще има фалити на хотели в Слънчев бряг заради дълговете на „Томас Кук“
Председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев прогнозира затваряне на хотели заради фалита на „Томас Кук“
Тема в развитие
виж още
скрий
24 Септември 2019, Вторник, 08:58 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Загубите са големи, хотелиерите трябва да получат отсрочка на някои плащания като ДДС и корпоративен данък, каза той

Може да последват фалити на хотели заради неплатените задължения на „Томас Кук“. Сумите са големи. Това каза пред бТВ председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев. 

Повече от 40 хотела работят с фалиралата британска компания, уточни той.

„Надявам се Министерството на туризма да вземе адекватни мерки! Ние хотелиерите ще искаме за момента, докато чакаме парите от Томас Кук, да ни се разсрочат или да отпаднат плащания на тежести като ДДС и корпоративен данък, защото това са пари, които още не сме получили”, добави Копчев.

Ако това се бе случило няколко месеца по-рано, хаосът в морските ни курорти щеше да е много по-голям. Заради това, че сезонът свършва и последните туристи си заминават, не се усеща напрежение. 

Още в петък летовниците от Острова са били информирани от британските телевизии за възможността „Томас Кук“ да фалира.

Някои от туристите разбраха вчера на летището в Бургас, че самолет за Острова няма. 

„Неудобството е голямо. С две годишно дете не знаем какво да правим, но трябваше да напуснем хотела. Никой не ни предупреди, че няма да излетим“, сподели Сади Уайтмен.

Представител на компанията увери, че всички пътници ще бъдат извозени, макар и със закъснение. Полетите се пренареждат ден за ден. 

„Ще се изпълняват от друга авиокомпания. Титан Еъруейз поема полетите на Томас Кук за извозване. До края на полетната програма са не повече от 2300 човека", казва Симона Тевия, представител на „Томас Кук Еъруейз”.

„Те имаха такива проблеми през 2015 г., 2017 г., никой не би трябвало да е изненадан. Правителството организира нашето връщане, ще се приберем вкъщи и няма проблем. Малко трябва да почакаме", разказва туристката Ан Мури.  

Вместо в 11:00 ч. сутринта, полетът за Манчестър излетя в 19:00 ч. вечерта. За Бирмингам беше пренасочен първо в 16:00 ч.,  после в 23:00 ч. вечерта. И по хотелите туристите са в неведение кога ще могат да излетят.  

„Не знаем в колко часа ще ни извозят, кога ни е полетът. Представителят им дойде, но каза, че уреждат само хората, които пътуват днес. За утре нищо не се знае", казва Карла Макс. 

Почивката на туристите няма да бъде прекратена, но под въпрос са допълнителните услуги, за които са платили. 

„Може да е вечеря, може да е екскурзия до Созопол или до Варна, може да е лодка, може да е аквапарк. Ние сме в преговори с тях те да продължат да си изпълняват услугите", заяви  Христо Гълбачев. Той е представител на „Томас Кук“ за България.

Практиката на „Томас Кук” е да се разплаща 60 дни, след като туристът е напуснал хотела, а понеже компанията приключва финансовата си година през септември, обикновено разплащанията се правят на 1 октомври, разказва хотелиерът Ростислава Димитрова. 

Нейният хотел работи от създаването си с „Некерман”, а след това с „Томас Кук”, който я придобива. В момента фалиралият британски туроператор дължи на хотела 1,5 млн. евро. Все още в него има 209 туристи на британския туроператор.

„Ние работим основно с „Томас Кук“. Хотелът е партньор на „Некерман“ от създаването си. Нашите гости са основно от „Томас Кух“. При нас плащанията вървяха нормално. На 25 август получихме само една четвърт от вноската по гаранцията, която трябваше да получим. Увериха ме, че сумата ще бъде платена следващия месец“, сподели  Ростислава Димитрова.

„В петък, когато станаха първите проблеми с английските туристи, които видяха по CNN за очакващия фалит, се обадих отново и ми гарантираха, че парите ще ни бъдат получени на 1 октомври“, добавя тя. 

„Тъй като през септември „Томас Кух“ приключва финансовата си година, не извършва никакви плащания. Не мога да кажа дали ще успеем да се разплатим с доставчиците и с персонала. През следващите дни ще правим разчети, но за нас загубите са много големи. Ние сме си получили парите от всички останали партньори“, заяви хотелиерът.

„Вчера гостите ни бяха 266, а днес – 209. Продължаваме да ги обслужваме. Вчера решихме да затворим хотела една седмица по-рано, защото няма да има нови гости“, каза още тя. 

В сутрешния блок на БНТ пък директорът на Института за анализ и оценка в туризма Румен Драганов прогнозира, че българският туризъм ще загуби 100 милиона лева заради фалита на британската компания. 

„Цялата щета, която ще бъде за българските хотелиери, е от порядъка на 36 млн. евро. Сумарно, заедно с щетите, които ще претърпим вследствие на това, че няма да пристигнат туристи, сега до 8-ми октомври, когато беше планирана програмата на „Томас Кук“, както и за неизпълнението на сключените за 2020 г. договори, загубите са 100 млн. лева“, уточни експертът.

„Такова нещо не се е случвало в историята на туризма, поне откакто съществува туризъм. Най-голямата акция за спасяването на английски туристи започна вчера. Те са 150 000“, добави той. 

„Ще станем свидетели на изключителна организация, която създава Англия с техния гаранционен фонд. Много пъти сме казвали, че и у нас трябва да има такъв, вместо системата за застраховки, която само източва туроператори. Нито една стотинка няма да бъде похарчена от британското правителство за тази операция“, подчерта Драганов. 

„Вчера се опитахме да изброим хотелиерите, които са засегнати. Благодаря на Тошко Панайотов от Поморие и на Георги Щерев - съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация! Става въпрос може би за 58 хотела. Трябва да уточним точната цифра. Някои имат да вземат над 1 млн. лева, но няма как да ги получат“, добави той.

Според него фалитът на „Томас Кук“ е изненада. „Като експерт в туризма не предполагах, че компанията няма да намери 150 млн. английски лири, които не са много за обема на тази фирма. Замислих се и разбрах причината. Тя е в дигиталната трансформация в туризма. Направи се грешката да се разшири до обеми, които станаха неконтролируеми. Всеки собственик е добре да печели, да нараства, но трябва да знае кога да спре, защото свръхразвитието на една фирма я прави неуправляема“, коментира доцентът. 

„Българските хотелиери няма да получат никакви плащания. „Томас Кук“ прекрати своята дейност и оттук нататък всички пари ще идват, ако станат кредитори на фирмата чрез синдиците, които вече са определени, т.е. те стават съсобственици на фалиралата компания и ще участват в нейното управление“, обясни той.

„Тази система на мастодонтите в туризма не може да продължава. Няма да има хотелиер, който да се съгласи 60 дни, след като туристите са си заминали, да получават парите“, прогнозира експертът. 

„Сезонът показа, че българският туризъм стои стабилно. Имаме спад около 206 000 туристи спрямо миналата година само по Черноморието, но в същото време е налице ръст на културния туризъм“, добави той.

Тази гигантска катастрофа ще бъде преодоляна, каза още Румен Драганов. 


В категории: Несебър


Ивана яхна джип за 70 бона
Ивана яхна джип за 70 бона 09/12/2019, Понеделник 10:42 1
16
Коментара по темата
16.
859302
24.09.2019 20:49:56
1
8
Хайде сега да видим хубаво ли е да се стараеш, да работиш, да предлагаш дадена услуга, да се трудиш и накрая да ти покажт среден пръст. Казват, че живота бил кръговрат алчни селски тарикати мутра-хотелиери...
15.
Хм
24.09.2019 19:26:03
1
1
Това сякаш е само началото на верижните фалити. Следват банките, пенсионни фондове, неизплатени задължения по бюджета, публични продажби на утежнени с ипотеки имоти, изобщо блата и тресавища...
14.
Turist
24.09.2019 15:55:22
0
3
Tiara beach hotel са некоректни с партньорите си, нека сега изпитат същото
13.
До 12
24.09.2019 15:47:13
0
7
Трудно е да направиш две правописни грешки в една дума, но ти го постигна!! Вашите сигурно са много горди с теб?!! УДОХУТВОРЕНИ, един вид....
12.
аз
24.09.2019 15:12:32
1
8
Каква удохутворена физиономия на сабсвеник!Ако го срешнеш в гората с Венко,ще ги взема за гладни партизани
11.
Бургас
24.09.2019 14:22:54
2
8
Заривай клоаката
10.
Ую
24.09.2019 13:18:48
0
15
До 9 мислещ

Мислещ ама друг път, въобще не си наясно какво се случва, сега ще освободят мафиотите от данъци, такси и задължения към хазната, сиреч към нас, и ние ще им плащаме масрафа, те ще имат основание да не платят на персонала и доставчиците, и направо отиват на топло за цяла зима, както всяка зима, а персонала ще бъде изнуден да дойде другата година да работи за да си получи парите от които те ще са натрупали лихви цяла зима
9.
мислещ
24.09.2019 12:46:27
2
10
Нас бълха ни ухапала. Да му мислят испанците и гърчетата,че там мноооого милиони им се губят :)
8.
Турист
24.09.2019 12:41:06
3
21
Края на много крадци се вижда.Дайте си сметка,от къде дойдоха парите за Сл.бряг.Как действаха мутрите и обикновен българин може ли да стъпи там.Колко хора изгоряга с парите си,който бяха изработили.Е ТЕЗИ ВИ ВИДЯХА СМЕТКАТА.След 30.10----Няма да са в ЕС-ТЪРСЕТЕ ГИ.
7.
X
24.09.2019 12:34:35
0
16
Ако искаш да си богат, не мисли да увеличаваш своето имущество, а само намали своята алчност.
Клод Адриан Хелвеций
6.
Мафия
24.09.2019 12:14:50
2
16
Да фалират ...къв е проблема?
5.
Ей махорка
24.09.2019 11:13:53
1
24
Да не съм те карал аз да правиш хотел, а и си има законо установен ред как да си изискваш дължимото. Ако не напивайте се с Кирето
4.
Ivan
24.09.2019 10:42:26
1
12
Един път да напишете нещо вярно, дори и неволно-Томас КУХ ххахаххахахахаахаххахах КУХ я, празен, празен като главите Ви
3.
Пешо кура
24.09.2019 10:19:43
3
33
Какво забавяне на ДДС в Сл.бряг изобщо някой плаща ли ток и данъци
2.
!!!!!!!!!!!!!!!!
24.09.2019 10:19:41
7
39
Да фалират, запечатвайте хотелите и национализирвайте. Никакви отсрочки, всички данъци да се плащат в срок.
1.
Топуза
24.09.2019 10:18:03
7
37
Време им беше да фалират те са строени с народни пари след слабия сезон сега вече това им е края дано се случи
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Най-големите темерути сред зодиите Най-големите темерути сред зодиите

Те са инатливи, свадливи, не приемат критика, камо ли чуждо мнение

Васил Найденов внесе смях сред опечалените с разказ за Мутафова, катаджии и побой Васил Найденов внесе смях сред опечалените с разказ за Мутафова, катаджии и побой

Тя умее да прави такъв уличен театър, който не всеки може, спомни си певецът

Невиждана трагедия! Дете почина във врачанско училище Невиждана трагедия! Дете почина във врачанско училище

Детето е колабирало между първия и втория учебен час

Подготвят продажбата на цял полуостров заедно с дюните в Несебър Подготвят продажбата на цял полуостров заедно с дюните в Несебър

Министерски съвет промени статута на 31-те дка от полуостров Акротирия

Елен Колева най-накрая призна: Не ставам за актриса! Елен Колева най-накрая призна: Не ставам за актриса!

Фаталната дама проумя истината и се насочи към търговията

Погребват Стоянка Мутафова в затворен ковчег, ето кои първо се сбогуваха с Кралицата на комедията Погребват Стоянка Мутафова в затворен ковчег, ето кои първо се сбогуваха с Кралицата на комедията

Актрисата Искра Радева и кметът на София Йорданка Фандъкова поднесоха цветя 

Бургаската полиция подпука наглите шофьори, спиращи на места за инвалиди, пише им глоби по 200 лева Бургаската полиция подпука наглите шофьори, спиращи на места за инвалиди, пише им глоби по 200 лева

Проверени са автомобилите, спиращи на паркоместа пред големите търговски комплекси и държавни учреждения

За животните с любов: Насладете се на уникална изложба в помощ на четириногите, ето къде За животните с любов: Насладете се на уникална изложба в помощ на четириногите, ето къде

15% от приходите ще отидат за закупуване на помощни материали за децата от Центъра за специална образователна подкрепа "Отец Паисий"

Кубрат Пулев: Джошуа и Руис се надлъгваха, не се притеснявам срещу кого ще се изправя Кубрат Пулев: Джошуа и Руис се надлъгваха, не се притеснявам срещу кого ще се изправя

На зрителите може да им беше скучно, но двамата боксьори усещат, че всеки един удар може да бъде решаващ, коментира Кобрата

Ивана яхна джип за 70 бона Ивана яхна джип за 70 бона

Фолк звездата бе забелязана да се придвижва с всъдехода из София

Тези пет зодии са родени под щастлива звезда Тези пет зодии са родени под щастлива звезда

Според това проучване пикът на раждащи се гении е през февруари, а спадът е през август

Кои са най-големите гении в съвремието ни Кои са най-големите гении в съвремието ни

Такива хора има и сега, работещи за развитието на физиката, астрономията и математиката

Защо някои хора са по-умни от останалите Защо някои хора са по-умни от останалите

Философите отдавна размишляват над корените на гениалността

Учени: Забравянето е знак за изключителна интелигентност Учени: Забравянето е знак за изключителна интелигентност

До това заключение стигат учените Пол Франкленд и Блейк Ричардс от университета в Торонто

Уфолог: НАСА и Русия крият за контактите с извънземни Уфолог: НАСА и Русия крият за контактите с извънземни

Заради приближаването на извънземен кораб, имало смущения в работата на техническите уреди на Международната космическа станция 

Кметица забрани да се умира през уикенда Кметица забрани да се умира през уикенда

Новата мярка била породена от факта, че миналата седмица Изабел Дюжеле не могла да намери лекар, който да удостовери кончината на местен жител

САЩ подготвят война на няколко фронта САЩ подготвят война на няколко фронта

Фундаментално ниво на глупостта е да разполагаш в България такива средства, след като Турция, влизаща често в конфликти с Вашингтон, държи вратата към Черно море

Жена забременя от един от четиримата си любовници, всички ще гледат заедно детето Жена забременя от един от четиримата си любовници, всички ще гледат заедно детето 20-годишната Тори Оджеда от Флорида, САЩ забремена от един от четиримата си партньори. Младата жена се определя сама като "полиаморна" и живее заедно с няколко мъже едновременно, така че всички заедно ще гледат бебето като едно семейство, разказва Daily Mail. Франция е в плен на стачки и протести Франция е в плен на стачки и протести

 Полицията използва сълзотворен газ срещу "жълти жилетки" в Париж и Нант

Три земетресения разлюляха остров Крит Три земетресения разлюляха остров Крит

Последното е било в 17 часа

Николай МАЛИНОВ Николай МАЛИНОВ Откъде накъде някой ще ме нарича шпионин?! Виц на деня Виц на деня Катаджия се връща от работа и веднага след него се прибира синът му.
- Документи за проверка.- Синът вади бележника.
Поглежда го баща му – отгоре до долу двойки, но и 20 лв.
- На тати отличника! - казал с умиление.
Виц на деня Виц на деня - Какво мислите за камикадзетата?
- Ами тези хора са доста избухливи...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Странни хора са това, катаджиите все ме питат пил ли съм? Как па един не ме попита ял ли съм?
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори