×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пламен Копчев: Ще има фалити на хотели в Слънчев бряг заради дълговете на „Томас Кук“


Пламен Копчев: Ще има фалити на хотели в Слънчев бряг заради дълговете на „Томас Кук“
Председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев прогнозира затваряне на хотели заради фалита на „Томас Кук“
Тема в развитие
Най-добри туроператори в света с ръст на туристи в Слънчев бряг Транспортни фирми и доставчици дават Галбачев на прокурор след фалита на „Астрал Холидейз” Официално: "Астрал холидейз" фалира! Ангелкова заминава спешно за Германия - спасява лято 2020 след фалита на „Томас Кук” „Томас Кук“ потъна като в черна дупка. Държавата ще подкрепи ли хотелиерите? Ангелкова за фалита на „Томас Кук”: Ситуацията е изключително тревожна, загубите са за „доста милиони” Пламен Копчев: Ще има фалити на хотели в Слънчев бряг заради дълговете на „Томас Кук“ Шефовете на „Томас Кук” оставили 150 000 британци по опашките на летищата Хотелиери и туроператори на среща с Ангелкова заради фалита на „Томас Кук“ Само във Флагман.бг: Слънчев бряг се тресе след фалита на Томас кук“, дължат 100 млн.лева "Томас Кук" водил 35 % от туристите на Летище Бургас. Какво ще се случи след фалита? Фалира най-старият туроператор "Томас Кук", хиляди туристи блокирани в Слънчев бряг
виж още
скрий
24 Септември 2019, Вторник, 08:58 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Загубите са големи, хотелиерите трябва да получат отсрочка на някои плащания като ДДС и корпоративен данък, каза той

Може да последват фалити на хотели заради неплатените задължения на „Томас Кук“. Сумите са големи. Това каза пред бТВ председателят на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Пламен Копчев. 

Повече от 40 хотела работят с фалиралата британска компания, уточни той.

„Надявам се Министерството на туризма да вземе адекватни мерки! Ние хотелиерите ще искаме за момента, докато чакаме парите от Томас Кук, да ни се разсрочат или да отпаднат плащания на тежести като ДДС и корпоративен данък, защото това са пари, които още не сме получили”, добави Копчев.

Ако това се бе случило няколко месеца по-рано, хаосът в морските ни курорти щеше да е много по-голям. Заради това, че сезонът свършва и последните туристи си заминават, не се усеща напрежение. 

Още в петък летовниците от Острова са били информирани от британските телевизии за възможността „Томас Кук“ да фалира.

Някои от туристите разбраха вчера на летището в Бургас, че самолет за Острова няма. 

„Неудобството е голямо. С две годишно дете не знаем какво да правим, но трябваше да напуснем хотела. Никой не ни предупреди, че няма да излетим“, сподели Сади Уайтмен.

Представител на компанията увери, че всички пътници ще бъдат извозени, макар и със закъснение. Полетите се пренареждат ден за ден. 

„Ще се изпълняват от друга авиокомпания. Титан Еъруейз поема полетите на Томас Кук за извозване. До края на полетната програма са не повече от 2300 човека", казва Симона Тевия, представител на „Томас Кук Еъруейз”.

„Те имаха такива проблеми през 2015 г., 2017 г., никой не би трябвало да е изненадан. Правителството организира нашето връщане, ще се приберем вкъщи и няма проблем. Малко трябва да почакаме", разказва туристката Ан Мури.  

Вместо в 11:00 ч. сутринта, полетът за Манчестър излетя в 19:00 ч. вечерта. За Бирмингам беше пренасочен първо в 16:00 ч.,  после в 23:00 ч. вечерта. И по хотелите туристите са в неведение кога ще могат да излетят.  

„Не знаем в колко часа ще ни извозят, кога ни е полетът. Представителят им дойде, но каза, че уреждат само хората, които пътуват днес. За утре нищо не се знае", казва Карла Макс. 

Почивката на туристите няма да бъде прекратена, но под въпрос са допълнителните услуги, за които са платили. 

„Може да е вечеря, може да е екскурзия до Созопол или до Варна, може да е лодка, може да е аквапарк. Ние сме в преговори с тях те да продължат да си изпълняват услугите", заяви  Христо Гълбачев. Той е представител на „Томас Кук“ за България.

Практиката на „Томас Кук” е да се разплаща 60 дни, след като туристът е напуснал хотела, а понеже компанията приключва финансовата си година през септември, обикновено разплащанията се правят на 1 октомври, разказва хотелиерът Ростислава Димитрова. 

Нейният хотел работи от създаването си с „Некерман”, а след това с „Томас Кук”, който я придобива. В момента фалиралият британски туроператор дължи на хотела 1,5 млн. евро. Все още в него има 209 туристи на британския туроператор.

„Ние работим основно с „Томас Кук“. Хотелът е партньор на „Некерман“ от създаването си. Нашите гости са основно от „Томас Кух“. При нас плащанията вървяха нормално. На 25 август получихме само една четвърт от вноската по гаранцията, която трябваше да получим. Увериха ме, че сумата ще бъде платена следващия месец“, сподели  Ростислава Димитрова.

„В петък, когато станаха първите проблеми с английските туристи, които видяха по CNN за очакващия фалит, се обадих отново и ми гарантираха, че парите ще ни бъдат получени на 1 октомври“, добавя тя. 

„Тъй като през септември „Томас Кух“ приключва финансовата си година, не извършва никакви плащания. Не мога да кажа дали ще успеем да се разплатим с доставчиците и с персонала. През следващите дни ще правим разчети, но за нас загубите са много големи. Ние сме си получили парите от всички останали партньори“, заяви хотелиерът.

„Вчера гостите ни бяха 266, а днес – 209. Продължаваме да ги обслужваме. Вчера решихме да затворим хотела една седмица по-рано, защото няма да има нови гости“, каза още тя. 

В сутрешния блок на БНТ пък директорът на Института за анализ и оценка в туризма Румен Драганов прогнозира, че българският туризъм ще загуби 100 милиона лева заради фалита на британската компания. 

„Цялата щета, която ще бъде за българските хотелиери, е от порядъка на 36 млн. евро. Сумарно, заедно с щетите, които ще претърпим вследствие на това, че няма да пристигнат туристи, сега до 8-ми октомври, когато беше планирана програмата на „Томас Кук“, както и за неизпълнението на сключените за 2020 г. договори, загубите са 100 млн. лева“, уточни експертът.

„Такова нещо не се е случвало в историята на туризма, поне откакто съществува туризъм. Най-голямата акция за спасяването на английски туристи започна вчера. Те са 150 000“, добави той. 

„Ще станем свидетели на изключителна организация, която създава Англия с техния гаранционен фонд. Много пъти сме казвали, че и у нас трябва да има такъв, вместо системата за застраховки, която само източва туроператори. Нито една стотинка няма да бъде похарчена от британското правителство за тази операция“, подчерта Драганов. 

„Вчера се опитахме да изброим хотелиерите, които са засегнати. Благодаря на Тошко Панайотов от Поморие и на Георги Щерев - съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация! Става въпрос може би за 58 хотела. Трябва да уточним точната цифра. Някои имат да вземат над 1 млн. лева, но няма как да ги получат“, добави той.

Според него фалитът на „Томас Кук“ е изненада. „Като експерт в туризма не предполагах, че компанията няма да намери 150 млн. английски лири, които не са много за обема на тази фирма. Замислих се и разбрах причината. Тя е в дигиталната трансформация в туризма. Направи се грешката да се разшири до обеми, които станаха неконтролируеми. Всеки собственик е добре да печели, да нараства, но трябва да знае кога да спре, защото свръхразвитието на една фирма я прави неуправляема“, коментира доцентът. 

„Българските хотелиери няма да получат никакви плащания. „Томас Кук“ прекрати своята дейност и оттук нататък всички пари ще идват, ако станат кредитори на фирмата чрез синдиците, които вече са определени, т.е. те стават съсобственици на фалиралата компания и ще участват в нейното управление“, обясни той.

„Тази система на мастодонтите в туризма не може да продължава. Няма да има хотелиер, който да се съгласи 60 дни, след като туристите са си заминали, да получават парите“, прогнозира експертът. 

„Сезонът показа, че българският туризъм стои стабилно. Имаме спад около 206 000 туристи спрямо миналата година само по Черноморието, но в същото време е налице ръст на културния туризъм“, добави той.

Тази гигантска катастрофа ще бъде преодоляна, каза още Румен Драганов. 


В категории: Несебър


16
Коментара по темата
16.
859302
24.09.2019 20:49:56
1
8
Хайде сега да видим хубаво ли е да се стараеш, да работиш, да предлагаш дадена услуга, да се трудиш и накрая да ти покажт среден пръст. Казват, че живота бил кръговрат алчни селски тарикати мутра-хотелиери...
15.
Хм
24.09.2019 19:26:03
1
1
Това сякаш е само началото на верижните фалити. Следват банките, пенсионни фондове, неизплатени задължения по бюджета, публични продажби на утежнени с ипотеки имоти, изобщо блата и тресавища...
14.
Turist
24.09.2019 15:55:22
0
3
Tiara beach hotel са некоректни с партньорите си, нека сега изпитат същото
13.
До 12
24.09.2019 15:47:13
0
7
Трудно е да направиш две правописни грешки в една дума, но ти го постигна!! Вашите сигурно са много горди с теб?!! УДОХУТВОРЕНИ, един вид....
12.
аз
24.09.2019 15:12:32
1
8
Каква удохутворена физиономия на сабсвеник!Ако го срешнеш в гората с Венко,ще ги взема за гладни партизани
11.
Бургас
24.09.2019 14:22:54
2
8
Заривай клоаката
10.
Ую
24.09.2019 13:18:48
0
15
До 9 мислещ

Мислещ ама друг път, въобще не си наясно какво се случва, сега ще освободят мафиотите от данъци, такси и задължения към хазната, сиреч към нас, и ние ще им плащаме масрафа, те ще имат основание да не платят на персонала и доставчиците, и направо отиват на топло за цяла зима, както всяка зима, а персонала ще бъде изнуден да дойде другата година да работи за да си получи парите от които те ще са натрупали лихви цяла зима
9.
мислещ
24.09.2019 12:46:27
2
10
Нас бълха ни ухапала. Да му мислят испанците и гърчетата,че там мноооого милиони им се губят :)
8.
Турист
24.09.2019 12:41:06
3
21
Края на много крадци се вижда.Дайте си сметка,от къде дойдоха парите за Сл.бряг.Как действаха мутрите и обикновен българин може ли да стъпи там.Колко хора изгоряга с парите си,който бяха изработили.Е ТЕЗИ ВИ ВИДЯХА СМЕТКАТА.След 30.10----Няма да са в ЕС-ТЪРСЕТЕ ГИ.
7.
X
24.09.2019 12:34:35
0
16
Ако искаш да си богат, не мисли да увеличаваш своето имущество, а само намали своята алчност.
Клод Адриан Хелвеций
6.
Мафия
24.09.2019 12:14:50
2
16
Да фалират ...къв е проблема?
5.
Ей махорка
24.09.2019 11:13:53
1
24
Да не съм те карал аз да правиш хотел, а и си има законо установен ред как да си изискваш дължимото. Ако не напивайте се с Кирето
4.
Ivan
24.09.2019 10:42:26
1
12
Един път да напишете нещо вярно, дори и неволно-Томас КУХ ххахаххахахахаахаххахах КУХ я, празен, празен като главите Ви
3.
Пешо кура
24.09.2019 10:19:43
3
33
Какво забавяне на ДДС в Сл.бряг изобщо някой плаща ли ток и данъци
2.
!!!!!!!!!!!!!!!!
24.09.2019 10:19:41
7
39
Да фалират, запечатвайте хотелите и национализирвайте. Никакви отсрочки, всички данъци да се плащат в срок.
1.
Топуза
24.09.2019 10:18:03
7
37
Време им беше да фалират те са строени с народни пари след слабия сезон сега вече това им е края дано се случи
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Депутат от ПП се изложи, смята, че Ирландия не е част от ЕС Бившият пиар на Промяната Диана Дамянова явно е била права за него Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори Социолог: ПП-ДБ могат да загубят дори втората позиция на предстоящите избори По негови думи обаче правителство без ПП-ДБ не би било легитимно Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Динко щял да се сдобие с обвинение до часове, ОПГ-то му рекетирало шофьори на тирове Все още няма официална информация от МВР Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори