×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ангелкова за фалита на „Томас Кук”: Ситуацията е изключително тревожна, загубите са за „доста милиони”


Ангелкова за фалита на „Томас Кук”: Ситуацията е изключително тревожна, загубите са за „доста милиони”
"Загубите възлизат на доста милиони левове", обяви Николина Ангелкова. На пресконференцията бяха също Ема Хопкинс и Христо Гълбачев
Тема в развитие
Най-добри туроператори в света с ръст на туристи в Слънчев бряг Транспортни фирми и доставчици дават Галбачев на прокурор след фалита на „Астрал Холидейз” Официално: "Астрал холидейз" фалира! Ангелкова заминава спешно за Германия - спасява лято 2020 след фалита на „Томас Кук” „Томас Кук“ потъна като в черна дупка. Държавата ще подкрепи ли хотелиерите? Ангелкова за фалита на „Томас Кук”: Ситуацията е изключително тревожна, загубите са за „доста милиони” Пламен Копчев: Ще има фалити на хотели в Слънчев бряг заради дълговете на „Томас Кук“ Шефовете на „Томас Кук” оставили 150 000 британци по опашките на летищата Хотелиери и туроператори на среща с Ангелкова заради фалита на „Томас Кук“ Само във Флагман.бг: Слънчев бряг се тресе след фалита на Томас кук“, дължат 100 млн.лева "Томас Кук" водил 35 % от туристите на Летище Бургас. Какво ще се случи след фалита? Фалира най-старият туроператор "Томас Кук", хиляди туристи блокирани в Слънчев бряг
виж още
скрий
24 Септември 2019, Вторник, 18:26 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Проблемът е свързан с плащания за общо 163 000 туристи, които са били у нас тази година

Като изключително сложна, тревожна и динамична. Така определи ситуацията с фалита на оператора „Томас Кук” министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция във ведомството. Минути преди това приключи среща с представители на засегнати компании, в която участва и британският посланик Ема Хопкинс, която също бе на пресконференцията.

Ангелкова каза, че щетите за засегнатите фирми  в България са „доста милиони левове”. По искане на дружествата точната сума не бе съобщена.

Засегнати са 50 фирми, обясни Христо Гълбачев от „Астрал холидейз" – компанията–представител на „Томас Кук” за България.

На срещата днес са участвали и хора от Комисията за защита на потребителите.

Николина Ангелкова благодари за съдействието на британското посолство. Оттук нататък обаче засегнатите компании ще разчитат на фирменото законодателство и ще стават кредитори на фалиралата компания, стана ясно от думите на министъра.

Ангелкова каза, че е изключително важно да се следи ситуацията с дъщерните компании на „Томас Кук”, опериращи в други държави, за да не станем свидетели на „ефекта на доминото”.

Някои от тези компании са обявили, че са стабилни и продължават да действат.

Фалит са обявили обаче тези в Полша и Холандия.

Със сигурност ефект ще има и върху туристическия сезон догодина, обясни Николина Ангелкова.

„В момента се водят преговорите за лято 2020 г. Има изключителна сериозност както по отношение на хотелиерите, които имат огромен риск за тези два месеца, които са ключовите и активните в България – юли и август, да получат своите плащания от „Томас Кук”, защото гаранционният фонд на британската агенция за гражданско въздухоплаване „Атол” гарантира плащанията на тези туристи, които в момента са в България и от датата на обявяване на фалита. Което означава на практика, че хотелиерите (и тук няма конкретна цифра – говорим за търговски взаимоотношения и търговска тайна), но загубите възлизат на доста милиони левове. И това ще създаде изключително огромни затруднения в сектора”, посочи Николина Ангелкова.

Казусът у нас засяга всъщност много повече туристи, които не са британци.

По данни на „Астрал холидейз” те са 5940 от всички пазари, които са в България – основно от Германия, Полша, Скандинавия, Белгия, Франция, обясни Николина Ангелкова.

Христо Гълбачев от своя страна призова хотелите да проявят отговорност и да не оставят на улицата засегнати туристи у нас. Това щяло да се отрази на имиджа на целия сектор. Според него част от големите хотели се държат адекватно, но някои обявили, че ще приключат сезона по-рано и няма да обслужват туристи на „Томас Кук”, ако не им бъде платено на ръка или с кредитна карта.

Британският посланик Ема Хопкинс прочете изявлението си на български.

„Натъжени сме от фалита на „Томас Кук” и за туристите, и за служителите на компанията. Всички полети на „Томас Кук” са отменени и британската агенция за гражданска авиация и британското правителство работят заедно и правят всичко възможно, за да може всички хора да се приберат у дома”, каза г-жа Хопкинс.

Христо Гълбачев обясни, че общо 163 000 туристи на  „Томас Кук”са били в България тази година (без „Томас Кук Скандинавия”, които се обслужват от „Албена тур”).

„В момента има 5940 в България. От тях по-малко от 10% са англичани. Т.е. в момента имаме точно 500 английски туриста, които „Томас Кук” и „Астрал холидейз” имат ангажимент да ги върнат обратно. Останалите туристи – между 350 и 500 са на Белгия, Полша, Чехия, по-малко са Унгария, и над 4000 са германските туристи”, заяви Гълбачев.

Основният въпрос бил какво правим именно с тези, които не са британци и които продължават да са у нас.

До 13 октомври били поетите ангажименти към туристи на „Томас Кук” в България.

Транспортни фирми също отказвали да извозват чужденците до летище „Бургас” или „Варна”. Те искали да си получат парите на момента, което обаче било невъзможно.

Министър Ангелкова е поела ангажимент пред бранша да проведе разговори с Министерството на финансите за това дали са възможни данъчни облекчения за засегнатите фирми. 

 


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
19
Коментара по темата
19.
XXa,Xa,Xa
25.09.2019 14:10:44
0
3
Борисов: Заради VW ни знаят навсякъде. Известни сме с автомобилостроенето си. България е известна със заводите си в автомобилостроенето. Публикувано във факти.бг...
18.
Петър
25.09.2019 07:45:48
0
5
Министър защитава интересите на Държавата си, или интересите на астрал холидейз?
Дали така поставен въпросът е обида към личността на Министър? И, за какви реклами говорите, като самите Вие публикувате фирмата в публикацията си!
Както казах Министърът незабавно трябва да си подаде оставката! Тя, видно от публикацията е в конфликт!
17.
Бай Хой
25.09.2019 06:16:46
0
9
Курви, яжте, пийте, Томас Кук черпи!
16.
Smith
25.09.2019 01:22:26
1
6
Трябва да се дадат на хотелиерите тлъсти бонуси от нашите данъци, за да си купят следващ модел лимузина или джиб. Те сруго и без това не могат да правят, ако държавата те им помага ще фалират и кой ще бетонира черноморието после?
15.
Организация
24.09.2019 22:16:39
0
8
Да взимат заложници от английски туристи докато не им платят всичко!
14.
*********
24.09.2019 21:53:41
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
13.
*********
24.09.2019 21:46:52
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
12.
оби
24.09.2019 21:23:14
1
1
ТОМАС КУК да чака гости от ОТБОРА
11.
*********
24.09.2019 21:00:02
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
Петър
24.09.2019 20:49:53
0
8
Аз пък съм обезпокоен от изказването на г-н Борис Джонсън (стига да отговаря на истината), в което той затвърждава волята на борда на директорите на компанията, съответно и на нейните собственици! А, именно, че изпълнителните директори са действали в противовес на борда, и на собствениците!!! Това няма как да стане, разбирате ли!?
Г-н Гълбачев, ви сте минало без абсолютно никакво значение! Вие ста част от схемата, и не се правете на дръж ми шапката!
Изроди!
9.
Хахаха
24.09.2019 20:11:38
0
24
Облекчения ли ,мама ви изроди
8.
Бадр хари
24.09.2019 20:04:10
0
36
Тая Ангелакова плаче за пета в главата ако одобри данъчни облекчения за тия мутри. И мойта фирма има затруднения и междуфирмена задлъжнялост, но държавата скубе ли скубе
7.
Генчо
24.09.2019 19:47:28
4
22
Ами кои трябва да фалират тези на които се раздадоха хотели.Как с една заплата се строят.Някои са с 10.Време им беше даже закъсняха.В тази мафиотска държава хотел по висок от 3етажа не трябваше да има.А,то блок до блок.
6.
Пунта Мара
24.09.2019 19:45:27
7
14
Що лъжете бе? Всичките кинти сте си ги получили авансово в началото на сезона. Явно са ви се видели малко, та сега решихте с този пасквил, да не платите на работниците и служителите се. Алооо, Държавата, що спиш Ма?
5.
Х
24.09.2019 19:36:53
0
11
Това сякаш е само началото на верижните фалити. Следват банките, пенсионни фондове, неизплатени задължения по бюджета, публични продажби на утежнени с ипотеки имоти, изобщо блата и тресавища...
4.
Капитан Кук
24.09.2019 19:32:07
1
22
Хрисно Гълбачев и неговата жалка компания астрал са най-големите измамници на пазара българския пазар! С години не плащат на хотелите с които работят и си мислут,че живеем в мутренските времена. Има господ и тази мижитурка много скоро ще фалира! От измамника бизнесмен не става гълбачев!
3.
Se
24.09.2019 19:09:31
1
18
Ся’ стана ли ясно че икономика и държава с туризъм не се прави!
2.
ХХ
24.09.2019 18:55:09
0
12
ми бокичът да дава милионите по-бързо... 10-15 може и още 5лв. да даде от своя джоб.....
1.
Хх
24.09.2019 18:51:31
0
31
Еми хайде сега да видим хубаво ли е да се стараеш, да работиш, да предлагаш дадена услуга, да се трудиш и накрая да ти покожт среден пръст. Казват, че живота бил кръговрат...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори