×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Авторът на стенописа на Строителния не е давал съгласие за реставрация и вместо "благодаря" получи укори


Авторът на стенописа на Строителния не е давал съгласие за реставрация и вместо "благодаря" получи укори
Енчо Рачев в подписал единствено протокол, с който се констатира, че произведението се нуждае от обновяване, посочи адв. Павлина Вълканова
Тема в развитие
виж още
скрий
10 Май 2018, Четвъртък, 09:34 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимка: Георги РУСЧЕВ

Ръководството на това училище така ли възпитава бъдещите творци - да не правят разлика между морал, справедливост и закон?!

- Адв. Вълканова, имате ли контакт със съпругата на г-н Митко Рачев - Марияна?

-Да, поддържам връзка. (ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

- Последно кога се чухте с нея и какво каза тя за неговото здравословно състояние, което към момента е най-важното?

- Той е в София, приет е в болница "Токуда", състоянието е като при инсулт. По никакъв начин не можем да осъществим връзка с него, той има нужда от спокойствие. Повече подробности не мога да ви кажа, защото самата аз се чувствам неудобно да ги безпокоя.

- Г-жа Рачева каза ли, че състоянието му има връзка с притесненията, които е преживял през последните дни, когато дойде в редакцията на Флагман на 5 май?

- През последните дни това беше най-разискваната тема в семейство Рачеви. Аз постоянно съм поддържала връзка с Митко Рачев и това беше темата номер 1 за него. Той беше изключително притеснен. Търсеше начин да се постигне компромисен вариант и договорката между училището и Дружеството на художниците в Бургас в  някаква степен да се уважи и да не се компрометира това, което те са сключили, макар и действието от тяхна страна да е в противоречие с интересите на автора Енчо Рачев и законовото му право.

- Конкретизирайте какво е противоречието и какво може да се направи, докато не е станало фатално в хода на тази процедура?

- Аз се запознах с изявлението, което днес сте поместили в сайта Флагман.бг с Митко Рачев, както и с преходната ви статия от вчера. В крайна сметка авторското право си е авторско право по цял свят. То цели да защити интересите на автора, да съхрани автентичността на творбата. В конкретния случай имаме един стенопис, който не е просто стенопис върху стената на едно от най-реномираните учебни заведения в града, то е емблематично, използва се като емблема на това учебно заведение. И вместо авторът да получи нормално уважение, едно „благодаря”, той получи укори. Това, което прочетох като изявление от страна на Дружеството на художниците и училището, всъщност не знам дали училището е замесено -  за алчност, а това е едно изключително грозно отношение, така ще го нарека,  за да бъда премерена….

-Но в крайна сметка той е получил хонорар преди 55 години за тази творба, когато я е предал. Защо сега отново трябва да има претенции?

-Давам пример с отношенията между покойния Майкъл Джексън и Куинси Джоунс, споровете още не са заглъхнали кой от кого какво е взел, но  се приемат за нормални, а у нас се упреква автора за това,  че той не поставя толкова нещата за хонорара, а това, което направихме ние като предложение. Да, той ще получи една сума, но той е готов дори да отстъпи от тази сума, дори по-малко да вземе, само и само да се възстанови тази творба, така, както е била направена в самото начало, съобразена с технологията, по която е била направена. Всъщност конфликтът не идва от финансова страна, а от това, че технологията, според автора, която сега ще се приложи, няма да доведе дотам да бъде реставриран стенописа, по начина, по-който би бил автентичен.

-Кой работи сега по този стенопис? Митко Иванов ли работи?

-Дружеството на художниците, може би в лицето на г-н Иванов, нямам представа.Моето впечатление е, че е Митко Иванов.


-Според вас какво възнаграждение трябва да получи г-н Енчо Рачев?

-Договорът е сключен от училището с  Дружеството на художниците в Бургас за реставриране на стенописа. Не знам кой реализира там реставрационните дейности като физическо лице. Нямаме такъв договор. Договорът е подписан само между двете страни – Дружеството на художниците и техникума.

-Г-н Енчо Рачев подписвал ли е документ, с който се е съгласил да предостави права безвъзездно?

-Не, нищо не е подписвал. Енчо Рачев в подписал единствено протокол, с който се констатира, че произведението се нуждае от реставрация, но волеизявление, че предоставя възможност на някой друг да прави тази реставрация - в този смисъл такова изявление не съществува.

-Съдебно дело ли ще водите?

-Не, не напротив. Синът Митко Рачев, който е оторизиран да защитава интересите на своя баща, тъй като всички знаем, че Енчо Рачев е на възраст и  с влошено здраве, и се опитва да се съхранява от всякакви по-силни емоционални състояния, та Митко Рачев е изключително добронамерен и приветства каузата на училището. През цялото време правеше опити да се впише в достигнатите дотук отношения между училището и Дружеството на художниците и беше готов да продължат работата си, но да се съобразят с консултациите и напътстванията на автора, тъй като авторът разполага с технологията и материалите.

-Те изобщо не са извикали Енчо Рачев да работи като консултант с тях, така ли?

-В момента затова тече разговор,  за да го извикат и да го използват като консултант. Този техникум възпитава ученици също творци, също бъдещи носители на авторско право. Какво им казва в момента с това поведение ръководство? Добронамерена съм, но какви им казваме -  не си защитавайте авторските права? Законът е закон! Има голяма разлика между морал, справедливост и закон. Законът защитава не само авторското право , но и автентичността на творбата.

В категории: Бургас


14
Коментара по темата
14.
Горд възпитаник
10.05.2018 20:20:04
1
3
Такива хора, нямат думата що се отнася до държавно имущество. Авторът би имал право нахонорар, само и единствено като консултант относно технологията на изпълнение, но не и като автор, а за такава кауза е срамота да искаш пари. Позор за семейството на уважаемият автор. Адмирации за уважаемата г-жа инж. Даниела Симеонова. Не се поддавайте на тези дребни душици. Запазете символа, реставрирайте го и го почитайте. На никого нищо не дължите. Най-доброто училище, заслужавате поне това.
13.
Пламен
10.05.2018 19:08:41
0
7
Ама патко глупава,синът говори само за хонорар,какво се обясняваш.Ще повърна вече от тази измет.
12.
Дда бе да
10.05.2018 17:23:08
1
5
Авторът получи не само благодарности, а почит, уважение, медийно внимание, дундуркане и 1000 лв. На 81 години. Да не споменаваме, че и пенсията на автора я плащаме в момента всички ние, дето работим и плащаме данъци на държавата. Значи веднъж взимал пари от партията, дето съсипа държавата, после от нас. А укори съвсем справедливо получава синът му. И заради сина бащата стана за резил. Че и адвокат от червена кантора си наели.
11.
Дда бе да
10.05.2018 17:18:37
1
4
Авторът укори не е получавал. Авторът освен уважение, почит и дундуркане, получи и едни 1000 лв. Укори получава синът му, и с право. В живота идва един момент, когато каквото си надробил, това ще сърбаш. Лошото е, че заради сина си, и бащата стана за резил.
10.
Ко не
10.05.2018 17:14:17
1
3
Какъв автор какво право тоя е взел пари на времето държавни нашите и вашите да направи това на обществена сграда училище сега искат пак хората да платят да го ремонтират пак с пари на бедният български народ и тука ме занимават с той имал авторски права права ще имаш като си ги направиш с твой пари на твоята фасада на къщата и тогава го продавай или там каквото искаш .Тук става въпрос за проста човешка алчност :
9.
Юрист
10.05.2018 17:13:51
0
6
Абе? Какво става? Всяка трета мърда е адвокат в тоз замрял град! Станаха като бакшишите. Нищо не става от тях и хоп "увдукат" Ямболии и те много нагли.
8.
Бургазлия
10.05.2018 16:33:25
0
8
Кога ще премахнат паметната плоча с петолъчките и имена на комунистически агенти от входа на Механотехникума
7.
Потрес
10.05.2018 13:58:04
1
8
Щом е във влошено здраве как смята авторът да изпълни задължението си за авторски надзор? Адвокатката да обясни как се изпълнява задължение във фактическа физическа невъзможност от страна на задълженото лице. И какъв надзор ще изпълни за обект, предаден преди 60 години, въведен в експлоатация, неразделна част от конструкцията на сградата? Толкова си и ти дива адвокатка смотана, кои ли са ти клиентите не знам...
6.
Юрист
10.05.2018 13:42:49
1
5
Госпожо адвокат, не знам колко сте запозната с авторското право, но по времето на комунизма за какво авторско право говорите!!! Дори и да се съглася, че наистина е налице авторско право, ТО АВТОРЪТ МОЖЕ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ НЕГО, БЕЗ ДА ПРЕТЕНДИРА ЗА КАКВИТО И ДА СА ПАРИ!!! ДАЙТЕ ОТКАЗ Г-Н РАЧЕВ!!!
5.
Дарител
10.05.2018 13:33:47
2
9
Пълни глупости, художникът не си бил дал съгласието. А неговото участие на изложбата в Морското казино в Бургас, а неговото интервю по БТВ. http://m.btvnovinite.bg/video/bulgaria/gimnazijata-e-po-stroitelstvo-no-monumentalen-stenopis-varhu-neja-se-rushi.html
Явно всичко е измислено от организаторите?!
Г-н Рачев, провали цялата добра идея за дарителската кампания. Срамота! Ограничена съм от меркантилни художник и неговия син!!!
4.
до 1 ХХХ
10.05.2018 13:10:48
4
4
ЗАРАДИ ТАКИВА ИДИОТИ КАТО ТЕБЕ СМЕ НА ТОЗИ ХАЛ–ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ДЕБИЛИТЕ СТЕ БОЛШИНСТВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!И ВИЕ УПРАВЛЯВАТЕ България!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3.
*********
10.05.2018 13:08:16
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
ще има РЕД в българия
10.05.2018 13:05:20
0
6
само при спазване на законите и правовия ред./ВСИЧКОТО КВИЧЕНЕ/МАНИПУЛАЦИЯ/ Е ЦИГАНИЯ И НАЛАГАНЕ НА НЕЗАКОННИ ИНТЕРЕСИ
1.
xxx
10.05.2018 13:01:12
10
11
Баааахти драмата за един стенопис!! Свалете го, дайте го на автора му и да приключва сагата!! За една глупост флегманите пак ще напишат 50 статии с нулева стойност, ще се разтягат локуми до несвяст!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори