×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тотален резил! Реставраторът Митко Иванов: Енчо Рачев поиска 3 000 лв. само за оригиналната вар


Тотален резил! Реставраторът Митко Иванов: Енчо Рачев поиска 3 000 лв. само за оригиналната вар
Митко Иванов и директорката на Строителния техникум инж.Даниела Симеонова съобщиха и смущаващи факти за майсторлъка на художника Енчо Рачев
Тема в развитие
виж още
скрий
10 Май 2018, Четвъртък, 10:00 ч.
Автор: Петър ПЕТРОВ, снимка: авторът

Сем. Рачеви предявило претенции за 8 хил. лв. от дарените 12 хил. лева за ремонта на емблемата на Строителния техникум, твърди още председателят на Дружеството на художниците


Скандални разкрития направиха директорката на ПГСАГ "Кольо Фичето" инж.Даниела Симеонова и председателят на Дружеството на художниците в Бургас Митко Иванов по повод разногласията с художника Енчо Рачев и семейството му относно възстановяването на паното на Кольо Фичето, превърнало се в емблема на школото от половин век, но от вчера е предмет на най-големия позор за изкуството на Бургас.

По думите на председателя на художниците и реставратор Митко Иванов, авторът Енчо Рачев поискал 2/3 от събраните 12 хил. лева от благотворителната кауза. Сумата включвала 3 хил. лева хонорар за именития 81-годишен  художник, и забележете: 3 хил. лева за оригиналната вар, с която искал да бъде възстановена творбата му. Варта притежавал само той. Към план-сметката са добавени още 2 хил. лева за допълнителни дейности, без да се уточнява какви.

„Това е бакалска сметка, която няма как да проработи. Според мен реалният хонорар е 3 хил.лева, което е ¼ от събраната сума. При разговорите ни той винаги намираше начин да отклони въпроса за хонорара. Никога не съм мислил, че ще поиска такава част от сумата, събрани след голямата благотворителна кампания”, каза Митко Иванов.

Председателят на Дружеството на художниците уточни още, че на Енчо Рачев са преведени 1000 лева като част от договорката. Той обаче обявявал нови и нови претенции, включително и сам да избере хората, които да участват във възстановителните дейности и да одобрява всеки лев, похарчен за работата.

„Разбрахме се с него да бъде консултант и да ръководи дейностите. Нямаме проблем с това, но той продължи да поставя условия. Накрая дори обяви, че за да преговаря с нас трябва да получи веднага цялата сума”, допълни Митко Иванов.

Иванов отбеляза, че тъй като паното на Кольо Фичето не е паметник на културата, по смисъла на Закона, собственикът Община Бургас не е длъжен да сключи договор с конкретния автор. Директорът на ПГСАГ „Кольо Фичето” инж. Даниела Симеонова призна, че е засрамена от цялата ситуация. Инж. Симеонова обаче е категорична, че ще направи всичко възможно емблемата да бъде възстановена.

Един от основните двигатели на благотворителната инициатива г-жа Минка Кюркчиева - бивш възпитаник на училището и настоящ педагог в него, от своя страна каза, че вече съжалява за целия труд, който тя, учениците и дарителите са хвърлили в тази кауза.

„Претенциите започнаха в момента, в който стана ясно, че сме събрали сумата. Дотогава не сме имали никакви проблеми”
, коментира Кюркчиева.

Митко Иванов пък постави под въпрос самото изпълнение на метода "сграфито" от самия Енчо Рачев преди 55 години.


Подозренията са, че е използван морски пясък за сграфитото на паното, което е недопустимо, отбеляза Митко Иванов

"Имам подозрения, че е използван морски пясък, което е недопустимо при сграфитото. Под повърхностния слой структурата на мазилката не е добра, има пропуски в структурата на техниката. Наблюдава се пълно деструктиране под повърхността”, уточни Иванов.

На пресконференцията стана ясно, че на 3 май адвокат Павлина Вълканова е уверила ръководството на училището, че ще се стигне до споразумение. След това обаче дошъл разривът с автора Енчо Рачев и семейството.

В категории: Бургас


5
Коментара по темата
5.
дай вар, дай киреч
10.05.2018 17:16:28
0
12
Бах таз вар! Къде е пази, в буркан под леглото ли?
4.
До 456
10.05.2018 17:15:53
1
6
Ти не разбираш, защото не познаваш семейство Рачеви. Ако ги познаваше,нямаше да зададеш този въпрос. Годината обаче не е 65-та и в града има будно гражданско общество. Едва ли са очаквали, че ще получат такъв мощен отпор.
3.
Учител
10.05.2018 17:13:17
0
5
Г-жа Кюркчиева се казва Минка, не Марина.
2.
456
10.05.2018 16:38:40
0
12
А аз не разбирам, защо въобще има претенции този човек. Нали по онова време е бил назначен на заплата към съответното предприятие или каквото е било там. Т.е. за да направи това, на въпросното предприятие му е била възложена задача от Партията, това да бъде направено, а то от своя страна е поставило задача на служителят Енчо Рачев да го направи, за което той е получил месечно възнаграждение. Т.е. след като на него му е било платено за това, паното е в полза на държавата или общината, която е платила за него. То иначе тия създатели на лозунгите напр. "Пушенето забранено" и "Труда краси човека" по тази логика трябваше досега да са милионери. А и след като не е паметник на културата, мисля че за толкова пари, биха могли да съборят това и да си направят ново .... с по-модерна визия. Не бих дал и стотинка на този господин.
1.
123
10.05.2018 13:39:01
7
23
Предлагам Флагман да спрат да ни информират какво казал единия, какво другия. Така може да си откараме месеци наред. Оставете ги сами да си решат проблемите, ако не могат - има съд. Тук не сме запознати с истинските факти и само си чешем езиците (клавишите).
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Фондацията на певицата е изпратила искане до зам.-кмета на Бургас да вземе апетитния терен в Морската градина под наем за 10 години Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Преобразяваме гарсониерата с 35 000 лв.
Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори