×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Димитър Рачев: Дружеството на художниците заблуди Строителния техникум, нямат права върху стенописа на баща ми*


Димитър Рачев: Дружеството на художниците заблуди Строителния техникум, нямат права върху стенописа на баща ми*
Димитър Рачев изрази притесненията си, че реставрацията няма да се извърши качествено и ще се компрометира паното на баща му Енчо Рачев
Тема в развитие
виж още
скрий
10 Май 2018, Четвъртък, 07:21 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: авторът

Дори Леонардо Да Винчи да дойде, ако Енчо Рачев  не е съгласен, никой няма право да го пипа, категоричен е синът


Директорката на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето” инж.Даниела Симеонова е подведена от Дружеството на художниците в Бургас, че имат права да възстановят знаковия стенопис на Енчо Рачев. Това каза пред Флагман.бг Димитър Рачев, син на 81-годишния творец на 5 май, в навечерието на Гергьовден. Димитър е оторизиран от баща си да го представлява в този спор. 

Както вчера писахме (ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ) вече ескалира безпрецедентен скандал, който ще очерни благородната инициатива за възстановяването на паното на Кольо Фичето.

Реставрационните дейности от няколко дни са преустановени, обяви Димитър Рачев и отправи  обвинение, че е нарушен Законът за авторските права от една страна като Строителния техникум  и Дружеството на художниците в Бургас – като изпълнител.

В основата на претенциите му са, че баща му не е включен в реставрационния екип, а той имал пълните права върху произведението, подчерта Димитър Рачев. Най-големите притеснения били, че нямало да се спази техниката при реставрация, което ще нанесе непоправими вреди на стенописа. Ако Енчо Рачев участва в екипа, щял да влезе в ролята на надзорник, който да проследява внимателно всяка една от дейностите. 

„За съжаление Дружеството на художниците в Бургас е въвело в заблуждение Строителната гимназия, че има право да възстанови стенописа. Те имат становище от баща ми Енчо Рачев, но той не им дава разрешение за реставрация. Това трябва да се знае! Дружеството на художниците съзнателно са подвели училищното ръководство, твърдейки, че те представляват Енчо Рачев, което им е осигурило сключването на договора за 12 хил.лева”, категоричен е Димитър Рачев на 5 май.

Той приветства идеята за възстановяването на паното на гимназията и твърди, че семейството му не искало да пречи на обществената инициатива, но Енчо Рачев бил силно огорчен след скандала.

„Когато започна благотворителната кампания баща ми подкрепи инициативата. За него беше пионерско дело и се радваше, че каузата получава широка подкрепа. Това, което се случи след събирането на средствата илюстрира поговорката, че пътят към ада е постлан с добри намерения”, каза Димитър Рачев.

Според него „становището”, което е подписано от баща му не било разрешение. Баща му по закон бил единственият, който може да започне реставрационни дейности или най-малко да участва като консултант в екипа на Митко Иванов.

„За реставрационните дейности е необходима квалификация. Трябва да се посочи специалистите,  които ще ги извършат, а в договора между ПГСАГ „Кольо Фичето” и Дружеството на художниците в Бургас не фигурират такива. Ние поискахме да се уважи правото на автора, да не му се изземва и той да участва в процедурата”, каза Димитър Рачев.

По думите му Енчо Рачев бил готов да се включи като консултант срещу съответния хонорар, в случая това са 3 хил.лева. „Баща ми каза, че това е минималният хонорар, който би поискал. Не го прави заради парите, а за да контролира дали няма да се нанесат тежки поражения при възстановяването на стенописа”, допълни Димитър Рачев.

Той  уточни, че семейството му разполагало с оригиналните материали, с пигмента, който е използвал през 1965 година за знаковия стенопис и настоява да се запази същата технология.

„Направихме среща с директорката инж.Даниела Симеонова, която беше много раздразнена, защото си мислеше, че ние искаме да спрем това благородно дело. Съвсем от сърце й казахме, че не желаем да го правим. Благодарим им за кампанията, която са инициирали, но това не значи, че някой има право да сключва договор в нарушение на Закона. Дори Леонардо Да Винчи да дойде, ако Енчо Рачев,  не е съгласен, никой няма право да пипа стенописа”, категоричен е Димитър Рачев.

Синът на именития творец намекна, че може да атакуват договора пред министъра на културата Боил Банов, който щял да го анулира. Не искали да го правят, за да не бавят реставрацията. Заради това настояват да се включи Енчо Рачев като консултант.

Предложихме компромисен вариант - да бъде подписан анекс към основния договор, с който да се уважат правата на автора да консултира.  Искахме също така да бъдат изяснени перата на разходите и Енчо Рачев да получи хонорара от 3 хил.лева или по-малко от тях, ако средствата не достигнат”, допълни Димитър Рачев.

Той изрази разочарованието си, че доводите му не са приети. Според него случаят е ескалирал, всички мостове вече изглеждали изгорени, защото подходът на Дружеството на художниците-Бургас бил циничен. По думите на Рачев не е основната причина хонорара, а стенописът да бъде възстановен в автентичния му вид.

„Не искаме да пречим на обществена инициатива, но казваме, че за същите пари можем да го направим ние”, завърши Димитър Рачев.

Припомняме, че кампанията за реставрирането на паното на изобразяващо самобитния български майстор от Възраждането Кольо Фичето стартира в края на миналата година.

Част от стенописа, направен от Енчо Рачев преди 55 години, посредством техниката „сграфито”, днес е силно компрометирана и според сина му трябва да се използва същата техника и същите материали, за да не изглеждат реставрационните дейности като кръпка.

Семейство Рачеви се представлява от адвокат Павлина Вълканова, очаквайте интервю с нея след малко.

*По информация на близки на семейство Рачеви, която пристигна току-що в редакцията Димитър Рачев е приет в болница. Не са ясни причините, но състоянието му е тежко, очаквайте подробности 

В категории: Бургас


27
Коментара
27
Коментара по темата
27.
До 18
10.05.2018 12:54:13
2
2
Нямам нищо общо с художника. Но ако това "елате да си възстановите МАЗИЛКАТА!" е вашето отношение към стенописа, аз лично нямам какво повече да кажа.
26.
До KML
10.05.2018 12:46:59
1
3
Даваш отлична идея и трябва да те черпя. Щом авторът претендира, че това чуда на фасадата е негово, трябва да му се отправи искане за спешното му възстановяване. Защото пада, руши се и утре ще уцели някое дете. Или аз съм автор само като имам да взимам пари, но не и като давам?
25.
На по-малко от 81 години
10.05.2018 12:29:39
1
5
За какъв контрол говорим от човек на 81 години? Стига глупости! Той дори не може да излезе да каже какво мисли, камо ли да контролира! Или пак се намесват интереси и немалко пари....
24.
КМЛ
10.05.2018 12:25:34
0
0
Колега, може да сте подготвили десетки договори, но от написаното е явно че между спорещите страни не съществува никакъв договор. А не може да купиш картина от известен автор с историческа и художествена стойност със сюжет примерно подписването на "Декларацията на независимоста", подмениш някой от персонажите със своето лице като запазиш оригиналния подпис на автора и после да се хвалиш че ти или дядо ти сте сред Бащите основатели. А за реставрация и ремонт сте прав, но при такива хипотези има срокове, а и темата е достатъчно сложна за да я коментираме в няколко изречения.
23.
Адвокат
10.05.2018 12:01:41
0
0
Колега КМЛ, вие диплома имате ли, или просто тъй си разсъждавате?
Подготвил съм десетки договори, в които след заплащане правата на автора преминават върху собственика. Защото "автор" е едно, "право на автора" - съвсем друго, упражняване на права - трето. Както и "реставрация" и "ремонт".
22.
КМЛ до 21
10.05.2018 10:53:24
2
3
Автора си е автор. Не можеш след като си го купил (примерно картина ) да си нарисуваш някой детайл по свой вкус или да заличиш нещо по оригинала и да държиш все още подписа на автора. Има си начини за изход, но не ми се влиза повече в темата.
21.
До КМЛ
10.05.2018 10:15:15
0
6
Понеже виждаме, че сте компетентен, бихте ли ни отговорили когато авторът продаде произведението си, той остава ли автор? Какво се случва, когато авторът е нает да изпълни нещо, за което му е платено? Върху кого преминават авторските права и има ли изобщо такива?
20.
От кухнята
10.05.2018 10:13:28
2
21
Аз съм един от учителите, който присъства на срещата с г-н Митко Рачев. През цялото време, се говореше единствено и само за пари. Да не говорим, че хонорарът не беше 3000 лв., ами 8000 лв. Бяхме няколко души в тази стая, така че няма какво да се лъжем. Кампанията тече от няколко месеца - за тези няколко месеца нито веднъж не сме видели тук г-н Рачев, "загрижен" за автентичния вид на стенописа. След като е толкова "загрижен", защо сам не поде кампания за запазване мазилките на баща си из целия град? И ще ви кажа също, че гимназията се консултира с най-добрите адвокати по авторско право в София, според които исканията са смехотворни и претенциите нямат абсолютно никакъв шанс да издържат в едно дело. Явно се опитвате да ни плашите и никога не сте очаквали, че нещата ще стигнат дотук. Няма да успеете!
19.
КМЛ
10.05.2018 10:13:12
0
6
По закона авторите си имат права. Затова има три възможни .
1. Споразумение
2. Авторите си възстановяват произведението в оригинален вид за собствена сметка - ако откажат всички последици от падащи парчета са на тяхната отговорност.
3. " Вземат" си произведението и освобождават стената.
18.
До 17
10.05.2018 10:07:53
2
14
В становището на Съюза нахудожниците авторът се е подписал, че работите ще се извършват под негов надзор. И да - парите са ни важни, защото са събирани лев по лев от джобните на децата! И не считаме, че децата трябва да плащат бомбастични хонорари от 3000 лв.! Защото утре ще бъдем обвинени, че сме в комбина с автора и разхищаваме парите от благотворителна кампания, събирани с толкова труд! Като не са ви важни парите - откажете се от тях и елате да си възстановите мазилката!
17.
До 8
10.05.2018 10:01:45
8
3
За какви строителни работи говорите? Да не би да се строи нов техникум? Какви инженери и архитекти? Тук става въпрос за художници. Това са различини неща. И да, най-добре може да реставрира автора или под негов надзор. Това за парите е друг въпрос. Ама май и ва вас парите са най-важни.
16.
Фен
10.05.2018 09:55:57
2
18
Е сега вече цял Бургас се убеди какво мръсно келешче е Димитър Рачев. За пари и майка си би продал. БОКЛУК!
15.
томи
10.05.2018 09:51:41
1
17
За пари Димитър Рачев направи за резил баща си!
14.
Лошите
10.05.2018 09:36:11
1
15
И сега семейство Рачеви ще се опита да изкара учителите и децата лоши, щото не щат да дават от парите си 3000 лв. хонорар и вкарали автора в болница!Няма ли да спрете с гнусотиите си, засрамете се!
13.
бащи и синове
10.05.2018 09:35:05
0
9
Отдавна щях да кажа, че с тези панаири Митко Рачев най-много да вкара баща си в болницата. Ето, това и стана.
12.
Малката бурка
10.05.2018 09:24:22
0
7
От снощи съм с пуканките! Такъв сочен панаир скоро не беше се случвал в заспалия ни град! Искам нов епизод - будителите да си раздерат ризите пред стенописа! Пък аз ще им напиша х..й!
11.
*********
10.05.2018 09:10:08
0
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
даскала
10.05.2018 09:02:37
1
16
а бе кавал,що преди 10 ноември не отидохте да ревете за авторските си права,държата тогава ви плащаше като луда за простотиите ви наречени изкуство.първо върнете хонорара и тогава ревете.има документи колко сте взели за това пано.собственик вече е училището,вие вече веднъж си взехте парите,да ви шибам в дейците на културата
9.
Художник
10.05.2018 08:49:28
0
18
Има една поговорка - никога не е късно да станеш за резил. На мястото на председателя на Дружеството на художниците бих свикал събрание и бих изключил Енчо Рачев за това, че не може да озапти сина си и петни името на дружеството. А Рачев син бих посъветвал да се извинят на цялото общество, да се разкаят и оттеглят. Виждате, че никой не ви подкрепя! Няма един коментар във ваша защита! Не сте морални, оттеглете се!
8.
Мария Недяркова
10.05.2018 08:42:21
1
21
Според, отчета, който ни е дало училището пред инициативния комитет, 1000 лв. от събраната сума са преведени на Енчо Рачев. Достатъчно е, че сме го уважили. Не се лакомете за повече, защото ще искаме всекидневен отчет от вас и ежедневни консултации! Присъствие до скелето по 8 ч. на ден в най-големите жеги. Щом това желаете - ще го имате - ще пишете всеки ден по 10 страници какво точно сте консултирали и ще ви викаме за всеки шрих по фасадата! Надзор ще го играете? Намерили сте с кого да си мерите надзора - с инженери и архитекти! Г-жо директор - започвайте строителните работи, ние родителити сме зад вас. Ако трябва жива верига ще направим пред фасадата, но няма да допуснем децата ни да бъдат изнудвани.
7.
"Ние"
10.05.2018 08:37:03
0
16
"За същите пари можем да го направим ние". Ето я ключовата фраза. Рачев, дай отчет ти ли ще се катериш по скелето, или 81-годишния ти баща? Градът е малък и всички знаем откъде ти идват парите. Ама май поразсърди общината и ще ти секнат поръчките!
6.
Хаа
10.05.2018 08:33:33
0
13
Ами като не е съгласен, заличете му "творбата". Това заслужава! Лично ще ви изработя метална емблема на училището и ще ви я даря. И да върне парите, които вече са му дали. 81-годишен с инсулт ще ми консултира за 3000 лв. Оляхте се!
5.
Профон
10.05.2018 08:32:49
0
25
Сега ме хваща страх да си пребоядисам стената в хола! Може майстора да ми иска авторско право върху мазилката!

Жалъки същества - минимален хонорар от 3 хиляди лева! Пари събирани от толкова хора. ММИЗЕРНИК!
4.
Рачев е изнудвач
10.05.2018 08:31:04
0
21
Като си купите картина, викате ли автора за да я реставрира? Щом сте прибрали парите за това пано, авторството е на собственика на сградата. Покажете документи, че сте автор. "Оригинални" материали от 64 година? Тез глупости ги разправяйте на старата ми шапка.
3.
3000 лв.?
10.05.2018 08:27:04
0
22
Г-н Рачев, как не ви е срам? Къде бяхте през тези години, когато стенописът се рушеше? Покажете договора, с който държавата е платила на баща ви за това пано! Да видим колко е взел тогава! 3000 лв. да искате от пари, събирани от дарения, това е огромна наглост!
2.
Петър
10.05.2018 08:25:45
1
17
Не знам за какво авторско право говори баща му за онуй време! Тогава права нямаше, имаше задължение към Партията! Авторското право се заплаща. Да покаже документ, просто е.
1.
2XL
10.05.2018 08:21:33
1
17
Лèпи стиропор и всичко да приключва!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш
Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори