×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Безпрецедентен скандал за пари между художниците на Бургас! Вижте докъде стигнаха за дарение от 12 хил.лв.


Безпрецедентен скандал за пари между художниците на Бургас! Вижте докъде стигнаха за дарение от 12 хил.лв.
Автор на паното на Кольо Фичето е Енчо Рачев. Синът му Митко заяви пред Флагман, че трябва да го включат като надзорник по възстановяването му срещу възнаграждение
Тема в развитие
виж още
скрий
09 Май 2018, Сряда, 06:15 ч.
Автор: Флагман.бг, снимки: Иван КОЛЕВ

Възмутена, директорката на строителния техникум инж. Даниела Симеонова заяви, че е готова да заличи рушащото се и опасно пано на Кольо Фичето и да върне парите на дарителите

Безпрецедентен скандал с дарени средства за възстановяване на произведение на изкуството, монтирано върху фасадата на емблематично за Бургас училище ще разтърси утре обществените и арт среди на града.

В редакцията на Флагман преди няколко дни пристигна синът на изтъкнатия бургаски художник Енчо Рачев – Митко Рачев. Той съобщи, че никой няма законното право да извършва каквото и да било по паното, изобразяващо самобитния български майстор от Възраждането Кольо Фичето върху сградата на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в отсъствието на автора.


81-годишният Енчо Рачев и съпругата му художничката Райна Рачева в дома им, 2018

Авторът на рушащото се пано е на 81 години и е с влошено здраве, след претърпян инсулт. Прекрасното произведение на изкуството е създадено преди 55 години, но вече се нуждае от спешна рехабилитация, защото се лющи и части от мазилката, падащи от стената, са опасни. Пари събраха самите ученици и ръководството на училището, обявявайки преди няколко месеца благотворителна кампания.

В края на м.април председателят на дружеството на бургаските художници Митко Иванов и директорката на гимназията инж. Даниела Симеонова си стиснаха ръцете и подписаха договор за спасяване на историческото наследство. По план дейностите трябва да приключат до края на юни.

„Паното ще се реставрира от Дружеството на художниците и под прекия надзор на автора Енчо Рачев”, обяви пред Флагман официално преди старта Митко Иванов, с което не остави никакво съмнение за нередност в отношенията с автора – Виж нашата Тема в развитие.

Освен пари от свои бивши и настоящи възпитаници и добри хора, гимназията получи като дарение материали и труд. Скелето за реставрационните работи е осигурено от СМК-Монтажи с управител Недялко Недялков и по обекта се работи усилено от десет дни насам.

В редакцията днес пристигна покана от ръководството на техникума за пресконференция, в която се казва: "Подложени сме на безпрецедентни и грозни финансови претенции във връзка с нашата благотворителна кампания за възстановяването на фасадното пано. Няма да се поддадем на натиска и няма да допуснем училището да бъде въведено в скандал, към който нямаме отношение", се казва в поканата.

Истината е, че преди да определи изпълнител, училището спази всички етични правила и потърси чрез Дружеството на художниците в Бургас контакт с автора на паното и с председателя на дружеството Митко Иванов. Двамата се срещат и обсъждат идеята. Митко Иванов лично обследва фасадата, изготвя становище за строителните дейности и съгласува подготовката с автора. Подписите на Митко Иванов и Енчо Рачев стоят под становището, според което възстановителните работи са за 12 000 лв.

Учители, ученици, родители, Камарата на строителите, бивши възпитаници и Община Бургас подемат безпрецедентна благотворителна кампания. Деца рисуват творби, правят графики, за да ги продават на благотворителен търг. На търга присъства и авторът – Енчо Рачев, който с Митко Иванов дава благословията си за възстановяването на паното. Парите са събрани, деца, родители и ученици - щастливи. Подписан е договор със Съюза на художниците за изпълнение на реставрационните работи, чийто почетен член е авторът. Ръководството на гимназията намира и скеле, за да намали разходите. Скелето също е предоставено като дарение. Училището е част от мащабните проекти на Община Бургас за подобряване на образователната инфраструктура и всеки момент се очаква дейностите по него да започнат. Затова паното трябва да се реновира бързо, за да не се спират работите по общинския проект.


Професионалната гимназия по Строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" - паното е на 55 г. и се нуждае от спешен ремонт

По информация на Флагман.Бг, преди празниците в гимназията са пристигнали двама адвокати и синът на Енчо Рачев – Димитър Рачев. Пред преподаватели той е обяснил, че представлява баща си и оспорил процедурата по възстановителните работи. Поискал е хонорар на баща си, който му се полагал като автор и е бил пропуснат в клаузите. Заявил, че ако училището действа съвместно със Съюза на художниците по подписания договор, без да овъзмезди баща му, ще заведе съдебно дело.

Утре Митко Иванов и инж. Даниела Симеонова ще обяснят на пресконференцията тяхната позиция по скандала. Уведомен е и зам. кметът по образование и култура Йорданка Ананиева, която трябва да се включи като арбитър.

„Поискахме да направим нещо добро, със собствени усилия и средства. Потресени сме от наглост и алчност. До момента, до който не стана ясно, че парите са събрани, никой нямаше претенции към нас.  Нещо повече - авторът дойде на организираната от нас изложба. Под становището, изготвено от Съюза на художниците, стои неговият подпис. Това е техен спор – между творците, в който сме въвлечени без никаква вина. Исканията за подобни хонорари от благотворителна кампания са меко казано неуместни“, каза инж. Даниела Симеонова, директор на гимназията.

„На крачка сме да върнем парите на всички дарители, да боядисаме фасадата и да приключим тази грозна кавга. Парадоксалното е, че ако бяхме заличили паното, никой нищо нямаше да ни каже.
Очаквах, че хората на изкуството са широко скроени и диалогични, но явно съм сбъркала в преценката си“, допълни с дълбока горчивина тя.

Очаквайте и позицията на Димитър Рачев - защо според него се нарушават авторските права на живия монументалист Енчо Рачев – именитият майстор на техниката „сграфито”? Каква сума му дължат като обезщетение авторите на благотворителната кампания? Извършват ли се без негово съгласие и негов надзор възстановителните работи? Какво съдебно дело и за колко лева грози ръководството на гимназията и натоварения с това друг художник?

В категории: Бургас


30
Коментара
30
Коментара по темата
30.
До Сульо
10.05.2018 10:04:33
0
5
Работата не е там, кой е капацитета. Работата е там, че е сключен договор с Институция, която разбира и има експерти достатъчно, за да извърши тази дейност! Никъде не пише, че ще го извършва Митко Иванов! Айде да обърнем палачинката - Митко Рачев или 81-годишния му баща, дето едвам ходи - те ли ще извършват рестеврацията? Защо не си признаете, че всичко е за едни 3000 лв. хонорар? Къде има такива хонорари? Да сте виждали?
29.
Сульо
10.05.2018 09:22:04
3
0
А кой е капацитета , който ще извърши реставрацията? Митко Иванов? Хахаахх . Тоя за пари и сърдечен хирург ще се изкара!!!!
28.
Галина Петрова
10.05.2018 08:38:22
0
5
Пълна деградация на личността. Не мисля, че закона е тяхна страна. Нека се намеси и общината като институция отговаряща за училищата и покаже на децата ни, че наглостта и рекета могат да бъдат преодоляни. Важно е децата ни да вярват в дарителството и това, което са направили и ТЕ с ръцете си за тази благородна кауза.
27.
Митко
10.05.2018 01:04:08
1
10
И дъртака и дъртачката и синчето са единица мярка за алчност!
26.
Няма значение
09.05.2018 23:01:09
0
5
Грозно! Знам какви мотивация и ентусиазъм предадоха на децата част от предподавателите. Изключително силна оргнизация и подкрепа от страна на ръководството и екипа на гимназията. Децата видяха своя труд, който дариха за училището, бяха щастливи, че са оценени и всичко е за добра кауза.

От страна на сина на господина - това е мерзост!
25.
Старец
09.05.2018 22:39:56
0
14
Жалко за тези хорица, изглеждат толкова достолепни, а постъпката на сина им е жалка!
24.
ВиК
09.05.2018 22:31:35
0
7
Утре сутринта каквото си нарисувате в тоалетната чиния, да не забравите да го патентовате и после да искате от ВИК да ви плаща ьа "авторските" ви права
23.
Идеалист
09.05.2018 22:29:20
0
7
Срама нямате ли, за шепа пари се направихте на маймуни. За 3000лв ли сте, те няма да ви стигнат само за алчните адвокати, които се издържат от смешници като вас с измислените си дела. Накрая от 3000 да не вземете да поискате 10000 за хонорарите на хищниците.
22.
Дарител
09.05.2018 21:50:03
0
10
Няма морал, всичко е само пари и алчност.
21.
Буратино
09.05.2018 21:35:00
2
6
Мама ви гладни ходижници,прости алкохолици,никой не ви купува лайняните драсканици и се чудите от къде да суркате кинти... помияри
20.
Приятел
09.05.2018 21:28:45
0
9
Стига с тая алчност!Докато се събираха даренията мълчаха, а сега едва ли неискат да вземат всичко.Срамота толкова труд и желание на всички ученици бивши и настоящи,преподаватели и директора инж.Симеонова,и всички дарители включили се със желание.Въпреки всички пречки сигурна съм че ще се справите.

като се събираха даренията
19.
Дарител
09.05.2018 21:24:22
0
13
Как може да има такива алчни хора?!? Беше на дарителската кампания, обеща съдействие, а сега синът му иска пари от средства за дарение... Възмутена съм!
18.
Митко Рачев
09.05.2018 21:18:19
0
12
Не ми стигат парите от листовките, дето ги печатам на общината. Разберете ме!
17.
Кольо
09.05.2018 21:16:18
1
6
3000 лв. хонорар? Иха, и аз бих се пробвал.
16.
му другото
09.05.2018 21:12:10
0
4
Ако някой е ходил на Царевец и е видял какви рисунки има в Патриаршията, ще изпадне в потрес. Верно когато са рисувани са били партоугодни, но в момента мястото им е в музей, заедно с другите платна на заводи и селскостопански работници.
15.
Дюлгерова
09.05.2018 21:03:07
0
17
Не съм съгласна парите ми да се дадат на група алчни хора, които нагло рекетират Директора на гимназията по строителство. Ако Кольо Фичето беше жив, колко ли авторски права щеше да иска от Енчо Рачев затова, че му е направил портрет на фасадата?
14.
Дарител 2
09.05.2018 20:58:31
0
3
Ето и репортажа на т.нар. Автор
http://m.btvnovinite.bg/video/bulgaria/gimnazijata-e-po-stroitelstvo-no-monumentalen-stenopis-varhu-neja-se-rushi.html
Наглост!!! Ценизъм!! Срамота!!!
13.
Мушморок
09.05.2018 20:50:08
0
13
Лицето Митко Рачев винаги си е бил лаком гъз.
12.
Адвокат
09.05.2018 20:43:37
0
8
Не знам кой адвокат е "съветвал" автора и сина му, но няма грам понятие от авторско право. Никога няма да спечелят делото, ама няма лошо - да бунят духовете, да зимат някой лев.
11.
Родител
09.05.2018 20:39:39
0
12
А къде е бил авторът през всичките години, през които паното се е рушило. Изведнъж се появява и иска пари...., почти толкова колкото струват всички необходими дейности за запазване на паното. Наглост!!!
10.
до Арт
09.05.2018 20:39:24
0
17
Вероятно преди 55г. Взет хонорар и фасадата си е на училището. Това е все едно да реша да си реставрирам картина вкъщи и да търся автора да му искам разрвшение. Като продадеш нещо, забравяш за него. Аре слагайте стереопора и да се приключва
9.
Дарител
09.05.2018 20:37:39
0
16
Това е възмутително, рекет и извиване на ръце. Защо авторите толкова години, след като ги е грижа за произведението си не са го поддържали?
Защо не участваха със собствени средства, седяха на изложбата, пляскаха и приветстваха идеята, правиха си PR на чужд гръб и сякаш не вярваха че ще се съберат средствата. Когато всичко се случи, се сетиха за правата си, гнусно е и недопостимо така да ти приключиш творческата кариера. Питам се защо още в началото на предявиха хонорар за авторски права, да се знаеше цената им?
8.
Ученик
09.05.2018 20:28:35
0
12
Тъжна и жалка история!!! Срамота!!!
7.
Учител
09.05.2018 20:06:13
1
13
Интересно е защо докато се чудихме как да съберем 12 000 лв. и въобще не беше ясно дали ще ги съберем, не се появих адвокатите с тези искания? А се спотайваха? А сега идват да обират парите на децата, срамота!
6.
Човек
09.05.2018 19:56:35
1
15
Адмирации за идеята за реставрацията на паното! Радвам се, че с общи усилия се събраха необходимите средства.
Възмутена и огорчена съм от наглото и меркантилно отношение на автора на паното.
Нормално и логично ми се струва дори, авторът да се откаже от какъвто и е хонорар при възстановяване на паното.
5.
Hm
09.05.2018 19:45:15
1
9
Наистина грозна история... Уж културни интелигентни хора.
4.
Чичо Ячо
09.05.2018 19:40:58
0
5
И писателите 6ме същите! Да видите само какъв панаир правим за 5 лева!
3.
*********
09.05.2018 19:35:12
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
Lele
09.05.2018 19:32:26
2
8
Голям срам. Как не ги е срам тези художници!
1.
Арт
09.05.2018 19:16:49
10
4
Широко скроени сме . Но сиренето е с пари
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple”
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори