×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво не ни казват за сделката с ЧЕЗ


Какво не ни казват за сделката с ЧЕЗ
Със сигурност е потърсена "зелена светлина" от Бойко Борисов, а той е съгласувал сделката с Доган и Пеевски
Тема в развитие
Грузинец и офшорни фирми изскочиха в сделката за ЧЕЗ. Гинка отрича Какво не ни казват за сделката с ЧЕЗ Гинка Върбакова: Имам 100 милиона лева, не съм бушон (ВИДЕО) Ето я фамозната Гинка, купила ЧЕЗ за 320 млн.евро (ВИДЕО) Цветанов: Министърът на енергетиката трябва да бъде предложен от ГЕРБ ЧЕЗ продава активите си на „който трябва“, за да се заметат следите от случилото се след приватизацията Георги Първанов: Оставката на Теменужка Петкова засили съмненията, че тя е бушон Това ли е Гинка, която купи ЧЕЗ? В Пазарджик никой не я познава! В града няма неин работещ офис Бургазлията Жечо Станков ли ще е новият министър на енергетиката Мистериозната Гинка, купувачът на ЧЕЗ, проговори: Имам активи за 100 млн.лева, банка ще финансира новата ми покупка Нови вътрешни критики в БСП: Ръководството е треторазрядно, не е реална опозиция на Борисов, само „кряка“ Извънредно! Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка (допълнена)
виж още
скрий
26 Февруари 2018, Понеделник, 10:39 ч.
Автор: Илиян ВАСИЛЕВ

Възможността Гинка Върбакова да спечели търга за ЧЕЗ без протекции е равносилна на тази да ви удари метеорит

Подобни сделки, преди да се обявят публично, особено за важни активи на компании като ЧЕЗ, която е листвана на световни борси, включително Nasdaq, се съгласуват за политически риск и задължително се тества реакцията на българското правителство.

Това е изискване и на банките, които се очаква да финансират и да дават гаранции. Изключено е българските власти да не са били предварително сезирани.

Иначе се рискува, след сключването на сделката, българското правителство да обяви, че интересите му не са защитени, което ще се възприеме от пазара като неразпознат и не комуникиран политически риск и подвеждане от страна на купувачите.

Даването на невярна или по-скоро непълна информация на акционерите и инвеститори  често завършва със съдебни дела, а когато иде реч за американско правосъдие, нещата никак не се уреждат по "българските" способи. Нищо, че ЧЕЗ е държавна компания - това обстоятелство само може да усили апетитите и атаките.

Казанато не важи за институциите, които ще проверяват сделката като КЗК и КЕВР, тяхната намеса се възприема от пазара като логична и закономерна, като част от пазарен процес.

Всеки, който работи в енергетиката, знае, че Теменужка Петкова не е фигурата, която може еднолично да реши такъв въпрос. Точно обратното - нейното име остана някак странно незамесено в задкулисни схеми - нещо, което не може да се каже за много хора на високи постове в енергетиката, в министерството и в парламента.

Най-голямата критика тя отнесе от приближени кръгове в ГЕРБ и "приятелски" огън от парламентарната група. Опозиционните атаки на БСП, като правило, бяха тясно координирани с противниците й в ГЕРБ. От доста време дори се знае името на човека, който трябва да я замества.

При степента на олигархизация на властта и на целия сектор, идеята човек от третата или n-та редица в бизнеса, която госпожа Гинка Върбакова заема по силата на сегашния й бизнес, да вземе топ компания, при това електроразпределителна, е със степен на вероятност равна на това да ви удари метеорит, т. е. никаква.

Тук пиарът и най-вече отклоняващите вниманието маневри на задкулисието работят на пълна пара - това било "частна" сделка !?

Нищо че от едната страна е чешката държава като собственик, а от другата българската държавата на бариерата. Очевидно в ход е подготвен отдавна план, който се осъществява от дълго време и сега пускат пиар машината.

В случая не трябва да зная къде и кога, но е сигурно, че е потърсено и получено съгласуване с премиера Борисов, който е дал "зелена" светлина. Той пък на собствена глава, без да "изчисти" сделката с Доган, Пеевски и особено със силните в сектора играчи, няма да тръгне да прави "на баир лозе".

Защото става въпрос за контрол върху милиард и половина лева паричен поток, а сам играч - политик или олигарх - не може да действа. Дори не коментирам вица тук -  госпожа Върбакова да е "краен собственик".

Много бих искал у нас такива чудеса, за малкия милионер Гинка Върбакова как станал милиардер, да се самослучват, и да няма нищо извънредно дамите да правят това, което мачовците не смеят. Но не съм на халюциногенни.

Това, че Борисов без никакво забавяне жертва лоялната му Петкова, само издава нервност и предварителната подготовка. Официалната причина за това, че тя познава "крайния собственик" е смехотворна - това е линия на атака по-скоро вътре в ГЕРБ, а не извън.

На този принцип българската политическа класа и бизнес елит просто не трябва да припарват до власт. Примерно господин Сидеров, който призна тези дни че познава всички големи бизнесмени. В случая Борисов преигра защото жертва рано и без особен смисъл "бушона" си. Излезе под прожекторите прекалено рано, привлече светлината и огъня на цялата критика върху себе си.

Обикновено до този момент предпочиташе да чака в удобна самоизолация, зад кадър, докато дойде сгоден момент и остане явно печелившото решение. Сега никакви призиви за разследвания на ДАНС, на прокуратура, никакви дежурни щитове като европредседателството не помагат. Много от триковете вече са прилагани и не могат да впечатлят никого.

При това равнище на апатия в нашето общество проблемите на Борисов и хората зад сделката няма да дойдат от улицата, поне не веднага. Там няма никой.

Но ще дойдат първо отвътре, в ГЕРБ, след като сделката става все по-токсична и все повече хора ще се разграничават в името на собственото си оцеляване, и разбира се най-вече отвън, от партньорите ни в САЩ и ЕС, защото "европредседателите" прекрачиха границите на допустимото.

Не изключвам някой да е спретнал мероприятие, познавайки характера и слабостите към далаверата на основните играчи и да са ги вкарали в "капан".  За отбелязване е, че Цветанов се държи на дистанция, а Делян Добрев подкрепя "по принцип", разчитайки, че готвеният от него човек от "дрийм тийма" ще наследи неудобната Теменужка Петкова.

Няма външни инвеститори, процедурата е разтеглена във времето така че по пътя да се откажат излишните и да остане правилната.

Последно на фокус - "внезапният" взрив от инвестиционен интерес от Чехия към България - Нова ТВ, ЧЕЗ, Теленор - класически бленд на контрол върху огромни парични потоци, сигурност и медийно влияние никак ама никак не се вписва в типичния мотивизационен профил на западен инвеститор, който търси пазарни дялове, доходност и позициониране. Тези чешки сделки имат общ знаменател - власт и пари - и там и у нас. Телевизионният бизнес спада като доходност, същата е ситуацията с телекомите като Теленор.

Става дума за олигархични схеми в Централна Източна Европа от задкулисието - олигарсите поискаха политическата власт в много страни, или просто бизнеса им е производен на държавата, както е у нас. С тази разлика, че у нас политиците стават бизнес олигарси, а в Чехия олигарсите влизат в политиката.

Ето Ви още един жокер - съотнесени към размера на кредитните възможности на купувача новия актив е минимум десет пъти по-голям от активите му /ако включим средствата изчистване на изискуемия кредит от ЕБВР, за изкупуване на миноритарните акционери, плюс другите кредити необходими за новите операции и инвестиции.

Това е напълно невъзможно да бъде кредитирано от българска банка, дори тези които са със западен родител зад гърба. Не виждам как ще бъде финансиран и по схемата с обратен залог на акциите на ЧЕЗ България, в която да е банка, защото са в сила нови по-строги счетоводни стандарти за оценка на активите, т.е. подобен кредит би бил силно рисков и банката би трябвало с висока вероятност да го провизира.

Как банката ще си върне парите, в случай че и се наложи бързо да го продава? Банка от еврозоната няма да финансира подобна сделка без гаранции от трети страни, при което тя просто изпълнява ролята на пощенска кутия. Но тук стигаме до други теми - скрити сделки и мотиви, по-опасни и дълбоки води за произхода на парите, за бизнес, сенки, групировки.

Няма как да впечатлите нормална банка с качеството на управлението, след като фирмата няма история и няма операции на подобно равнище.

В чешките сделки има много скрита политика и геополитика, но със сигурност преобладават групови материални интереси на замесените. Всяка политика, всеки риск свързан с геополитика в последна сметка се национализира и плаща от потребители или данъкоплатци, докато ползите винаги са приватизирани.

Едно е сигурно - Петкова е последният човек, който може да бъде държан отговорен, респективно да бъде принуждавана да си подава оставката. Но тя упорства в лоялността си към премиера отвъд границите на разумното.

Вариантите за нейн заместник са повече от един - освен от "дрийм тийма" на Делян Добрев - той вече го обозначи - има и вариант Борисов да добави министерството на енергетиката към вицепремиер Дончев. Така поне ще има приемственост.

Само да припомня, че руското влияние в Чехия е значително, както на открито политическо равнище - и президент и премиер са симпатизанти на Путин, но най-вече на олигархично ниво. Това не е изключение, почти навсякъде в Централна и Източна Европа, олигарсите разчитат на топла връзка с руските капитали. Но имат голям проблем в навечерието на поредните санкции на САЩ срещу Русия, които се очаква да включват и източноевропейски олигарси.

За това от Москва търсят междинни схеми за контрол върху значителни активи и парични потоци, които да им осигуряват влияние и властови ресурс.

Русия е решена на всичко за да блокира ЕС и НАТО на Балканите.

Цената на тази сделката непрекъснато нараства, а заедно с това и вероятността тя да се не се състои. И ще остане само оставката на Петкова.

*Коментарът е от блога на Илиян Василев, заглавието и подзаглавието са на Флагман.бг

В категории: Политика


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
17
Коментара по темата
17.
Аз пък ви казвам за сделката с ЧЕЗ
27.02.2018 10:00:55
0
1
, че ако тая Гинка ли е, Ганка ли е успее да напазарува успешно ЕРП-то, в скоро време ще пътува към Кети от Нови Искър. Б. Сарафов вече и пише предполагам сценария за следствената версия?!
16.
да13
27.02.2018 06:53:43
0
2
тяхната стана тиква и далаверко ни продадоха .
15.
Какво не ни казват за сделката с ЧЕЗ
26.02.2018 17:26:29
0
6
че зад нея НАДНИЧА ТРИУМВИРАТА Борисофф, ЦацароФФ, Пеевски, а Гошка, пардон гинка е за ЗАБАЛАМОСВАНЕ на тълпата!
14.
до до 10 и 11 ЧЕТЕТЕ ЛИ ???????
26.02.2018 17:07:12
0
2
ИЛИ ЧУКЧА НЕ ЧИТАТЕЛ А ПИСАТЕЛ..г–н Василев в прав текст ВИ КАЗА ЧИИ СА ПАРИТЕ И СМИСЪЛА ДА БЪДАТ ИНВЕСТИРАНИ.""Всяка политика всеки риск свързан с ГЕОПОЛИТИКА в последна сметка се НАЦИОНАЛИЗИРА И ПЛАЩА ОТ ПОТРЕБИТЕЛЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦА ––––ДОКАТО ПОЛЗИТЕ!!!!!ВИНАГИ!!!!!СА ПРИВАТИЗИРАНИ!!!!""УСВОЕНИ""трудна за разбиране от чукча """СХЕМА"""
13.
до до 10 и 11 ЧЕТЕТЕ ЛИ ???????
26.02.2018 17:07:12
0
1
ИЛИ ЧУКЧА НЕ ЧИТАТЕЛ А ПИСАТЕЛ..г–н Василев в прав текст ВИ КАЗА ЧИИ СА ПАРИТЕ И СМИСЪЛА ДА БЪДАТ ИНВЕСТИРАНИ.""Всяка политика всеки риск свързан с ГЕОПОЛИТИКА в последна сметка се НАЦИОНАЛИЗИРА И ПЛАЩА ОТ ПОТРЕБИТЕЛЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦА ––––ДОКАТО ПОЛЗИТЕ!!!!!ВИНАГИ!!!!!СА ПРИВАТИЗИРАНИ!!!!""УСВОЕНИ""трудна за разбиране от чукча """СХЕМА"""
12.
Милена
26.02.2018 16:55:22
0
7
Браво Флагман!!!Този път ми харесахте
11.
до 10-Добро утро!
26.02.2018 16:23:15
0
5
Естествено,че зад нея стоят големи фигури,които няма как да са от Бургас.Така е Голямата риба изяжда малката.
10.
Хаха
26.02.2018 16:18:50
1
8
От ясно по-ясно е, че Гинка е бушон!!! Аз съм се занимавал с бизнес и от личен опит знам, че ако нямаш хора зад гърба ти няма как да правиш големи сделки!!!! Особено сделка с такъв размер ЛЕЛЕ политиците наистина мислят 99% от народа за дебили. Но е нормално, защото повечето БГ са бачкатори на заплата и си нямат понятие от бизнес, затова вярват, че някой може да стане милионер ей така в БГ. Мафията отдавна да й е взела главата, ако зад нея не стояха хора на много високо ниво
9.
Защо завиждате на ГИНКА?
26.02.2018 15:46:46
4
3
НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ВАС И НЕЯ-ЖЕНАТА НЕ Е ОТ БУРГАС.
8.
Бургас Р.Христова
26.02.2018 14:32:44
0
10
Защо не я купи Алексей Петров?Той има достатъчно пари, изключително добър нюх и усет към бизнеса, както и е достатъчно представителен и харизматичен. Какви са тези Гинки с жилетки като манекен от Илиенци?
7.
Хм..
26.02.2018 14:26:15
1
16
Ми айде да се събираме и да ги измитаме от парламента и да се състави правителство от млади хора.Проблема е че никой няма да дойде,а и да се съберат 100 тина души пред парламента,другите ще цъкат с език над ракийката вечерта и ще се подсмихват на протестиращите 100тина човека със..еми нищо не могат да променят.И после това зле онова зле..еми няма как да стане по добре.Кой е виновен.
6.
викторина Р.Х.
26.02.2018 14:25:05
0
16
Каква е разликата между Гинка и Цветелинка? Отговор, Цветелинка има банка, а Гинка само жилетка.
5.
Бургас Р.Х.
26.02.2018 14:20:36
2
14
Още преди да прочета статията, вече коментирах, че парите идват от прехвърлените от Швейцария в банка на кайманитГинке, Гинке, къде ходиш да се набутваш между шамарите.Знаеш ли с какво се захващаш? Пази се от камионите като пресичаш, че току виж някой ден прочетем че е станал нещастен случай.Не зная къде можеш да се скриеш, но ти е бедна фантазията за какво става въпрос. Всички, които си държаха парите в Швейцария се наложи да ги преместят в други банки на кайманите, бахамите и т.н., няколко такива извън контрол. Сега руската мафия наново ще си ги изпере официално чрез покупката. Тази хапка е много голяма за теб, не можеш и да сънуваш да я преглътнеш. Притеснявам се дали ще можеш да си износиш жилетката:(
4.
7887
26.02.2018 14:08:29
0
14
Кой стой зад Гина Жилетката? хаха
3.
Aaaaa
26.02.2018 14:02:00
1
10
Osra sa rabotata babi ....zer oaka sa...
2.
Истината
26.02.2018 13:55:59
1
17
Зад предстоящата продажба на бизнеса на ЧЕЗ в България на загадъчната „Инерком“ отново надничат сенките на бившата групировка СИК, на „Пашата“ и на премиера Бойко Борисов.

От 2004 до 2014 г. съпругът на Гинка Славчо Върбаков е имал обща фирма с Евгения Калканджиева.


Славчо Върбаков, съпруг на Гинка от Пазарджик и Евгения Калканджиева са имали общ бизнес в продължение на 10 години.

Калканджиева е известна с близостта си с босовете на СИК, най-вече с „Маргините“. Един от босовете на групировката през 90-те е и Румен Николов – „Пашата“, а Борисов тогава се явява нещо като пиар на СИК.

През 90-те „Пашата“ и Борисов въртят общ бизнес с незаконно производство на цигари в Крайморие, ортак им е Емил Райков от Рент ТВ. Фабриката на Борисов и „Пашата“ е атакувана и разбита от БОП-а през 1995 г., няколко месеца преди Бойко Борисов да бъде вербуван и поставен под наблюдение от ЦСБОП като агент „Буда“ заради връзките му в ъндърграунда.
1.
CEZ
26.02.2018 13:51:33
1
19
Зад Гинка стои тъмна сделка. Taм са намесени Маргинит, Пашата и Буда. Накрая ще си остане с комисиона от СИК и двете прасета.
Къде е съпруга на тази симпатична дама...?
Накрая да не стане, Гинка смени Цветелинка..?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори