×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

ЧЕЗ продава активите си на „който трябва“, за да се заметат следите от случилото се след приватизацията


ЧЕЗ продава активите си на „който трябва“, за да се заметат следите от случилото се след приватизацията
Мисля, че знам кой стои зад купувача, за Христо Ковачки – това е ваш коментар, не мой, казва Стефан Гамизов
Тема в развитие
Гинка Върбакова: Имам 100 милиона лева, не съм бушон (ВИДЕО) Ето я фамозната Гинка, купила ЧЕЗ за 320 млн.евро (ВИДЕО) Цветанов: Министърът на енергетиката трябва да бъде предложен от ГЕРБ ЧЕЗ продава активите си на „който трябва“, за да се заметат следите от случилото се след приватизацията Георги Първанов: Оставката на Теменужка Петкова засили съмненията, че тя е бушон Това ли е Гинка, която купи ЧЕЗ? В Пазарджик никой не я познава! В града няма неин работещ офис Бургазлията Жечо Станков ли ще е новият министър на енергетиката Мистериозната Гинка, купувачът на ЧЕЗ, проговори: Имам активи за 100 млн.лева, банка ще финансира новата ми покупка Нови вътрешни критики в БСП: Ръководството е треторазрядно, не е реална опозиция на Борисов, само „кряка“ Извънредно! Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка (допълнена)
виж още
скрий
24 Февруари 2018, Събота, 16:30 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: Авторът

Подозирам и едва ли бъркам за това кой стои зад купувача – човек, рушащ закона и силно покровителстван от всички политици в България, смята енергийният експерт


Стефан Гамизов е на 46 г., енергиен експерт. Основател и водач на неправителствената организация „Гражданска лига на България“. Участва като сътрудник към временната парламентарна комисия в 43-ото Народно събрание за проверка на състоянието на енергетиката, която бе председателствана от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

- Г-н Гамизов, като енергиен експерт познавате ли Гинка Върбакова, жената, която сега ще закупи бизнеса на ЧЕЗ в България?
- Лично – не. Но чух, че тя е основен фаворит да закупи този бизнес преди около половин година.

- Притеснява ли Ви тази сделка, която се оформя?
- Крайно много ме притеснява, защото имам някои идеи кой стои зад тази сделка и това само ще доведе до допълнителен колапс в енергийната система.

- Като казвате „идеи“, няколко варианта ли имате предвид или...?
- Не, мисля, че знам кой стои зад тази сделка и много силно ме притеснява какво ще се случи, след като тези активи на ЧЕЗ преминат под контрола на въпросния човек.

- А кой е въпросният човек?
- Не мога да ви кажа, защото това са само мои подозрения, макар че силно се съмнявам да бъркам.

- За политик ли става въпрос?
- Не, не става въпрос за политик, а за един човек с крайно неуважително отношение към закона в България; за човек, който практикува може би най-лошите форми на бизнес и взаимоотношения с политиците и е силно покровителстван от всички политици в България да върши неща, които нарушават и българското, и европейското законодателство.

- Говори се за Христо Ковачки.
- Това е ваш коментар, не е мой.

- А прочетохте ли интервюто на Гинка Върбакова, което тя е дала пред БТА?
- Прочетох го тази сутрин. Това не е интервю, което тази жена е способна да даде сама предвид някои неща, които знам за нея. Това е стандартно, добре подготвено интервю, което е писано най-вероятно от адвокатската кантора, която я обслужва, защото стилистично ми напомня много на начина на говорене на един от адвокатите вътре. Който пък на свой ред е човекът, който ни стовари на главите дългосрочните договори на „Марица Изток“ 1 и 3, по-точно казано - начина, по който те да бъдат гарантирани от държавата.

- Т.е. според Вас това е интервю с писмени въпроси?
- Това е моето лично впечатление, защото прозирам стила на говорене на въпросния човек. Той може да бъде открит в почти всяка много странна сделка в българската енергетика, която накрая се оказва с трагични последствия за държавата.

- Тази сделка може ли да бъде спряна?
- Да, категорично може да бъде спряна, но от изявленията на политиците виждам, че никой няма намерение да направи това, ако изключим може би НФСБ – надявам се те да направят нещо по въпроса. Защото мисля, че само те не са с някакви такива обвръзки в този случай.

- По какъв начин НФСБ могат да се намесят?
- Става въпрос за регулирана услуга от публичен интерес. И това, което в хор повтарят всички политици, откакто стана известно кой ще бъде купувач на активите на ЧЕЗ, ми изглежда като заучена фразеология. Всички повтарят едно и също – че нищо не може да се направи, че става въпрос за сделка между две частни компании, че става въпрос за сделка, която е направена по чешкото законодателство. Първо, като е по чешкото законодателство, не виждам никакъв проблем министър-председателят или бъдещият министър на енергетиката, или министърът на вътрешните работи да се качат на самолета, да отидат до Чехия и да помолят своите колеги там да разследват сделката. Това е лесно, елементарно, не изисква никакви кой знае какви големи усилия и може да доведе до бърз резултат – най-малкото да се види какъв е произходът на капиталите, с които се закупуват въпросните активи. Чешкото законодателство е доста по-съвременно в областта на корпоративните злоупотреби, така че ако има някакъв проблем, това нещо може да бъде разкрито на територията на Чехия. Второ, освобождаването на активите на ЧЕЗ в България по този начин е изключително подозрително, защото има много, много големи съмнения дали ЧЕЗ са си изпълнили ангажиментите по приватизационния договор в България. Т.е. дали са направили тези инвестиции в България и дали всъщност въпросната сделка не е начин да се прикрие какво точно се е случило. Не забравяйте, че ЧЕЗ е държавна компания, а Чехия няма много добра слава по отношение на държавната корупция. Някои твърдят, че Чехия е номер 1 в държавната корупция в страните от Източна Европа, които не са от бившия Съветски съюз. Така че цялата тази история ми изглежда първо като замитане на следите. И като награда за това, че следите ще бъдат заметени за случилото се в България в продължение на, ако не се лъжа, 12-13 години. И наградата е активите да отидат „при който трябва“ - при този, който ще помогне да не се задават въпроси какво се е случило. И накрая, в България има регулаторни органи, които могат да проконтролират тази сделка и да я спрат. Независимо от бързото изявление на Иван Иванов, което не ме изненадва – че КЕВР не може да вземе никакво отношение. Не ме изненадва, защото виждам връзката на адвокатите на купувачите с него през г-н Иван Костов. В този бизнес съм все пак от 20 години. 

-Защо смятате, че КЕВР може да вземе отношение по въпроса? 
- Наистина, формално – ако има само прехвърляне на акции, КЕВР не би трябвало да взима отношение, но когато става въпрос за кредитни взаимоотношения, т.е. например да се залагат активи, КЕВР трябва да даде разрешение за това нещо. Разбира се, тук може да има игра и кредитът да бъде обезпечен с някакви други неща. Поне така твърди г-жа Върбакова – че ще взима кредит за покупката на това дружество, но тогава ние ще разберем с какво се гарантират тези кредити и тогава ще можем да видим с очите си кой е реалният собственик на предприятието. Така че държавата, ако има желание, ще види поне няколко неща. И едното е да провери произхода на парите и тогава ще се разбере реалният собственик – т.е. ако някой друг гарантира покупката на тези активи. Ако пък дружеството купува със залагане на въпросните активи, то тогава е невъзможно това да се случи без държавата. Така че нека политиците в България бъдат така добри да не разиграват този театър, който разиграват от 48 часа насам, защото започвам да подозирам, че всички те са с двете ръце в кацата с меда покрай цялата тази история. Айде да не са всичките, но много голяма част от тях са вътре. Една оставка е подадена и нямало какво да се направи повече. Или както казва българската поговорка – куче влачи, диря няма. Но тези, които допускат това, дори не си дават сметка, какви могат да бъдат последствията за целия пазар на електроенергия в България. Какво например може да се случи, ако новият собственик реши да нарушава правилата, защото това не е никак трудно да се направи. И крайният резултат най-вероятно ще е фалит на „Националната електрическа компания“ (НЕК). Изгубването на 3 милиона клиента за нея, което е много вероятен сценарий за развитието на нещата, ще бъде катастрофално. От много време се цели да се намери начин НЕК да бъде фалирана, за да може безценните й активи, които са 2600 MW хидроенергийни мощности, да бъдат разпродадени на безценица. Това е дълга игра, която не започва от днес. Търпеливо се играе от хора с много пари, които източват енергетиката, искам да се подчертае това – търпеливо я източват. След НЕК, на един по-късен етап е другата цел – придобиването на активите на „Марица Изток 2“ - държавната топлоелектрическа централа, която е най-голямата, най-модернизираната. Много по-добра, между другото, от т. нар. американски централи независимо от тежкия лъжлив пиар, който се излива в пространството.

- Правилно ли си отиде Теменужка Петкова?
- Няма друг изход в цялата тази ситуация, ако ти познаваш от 20 години купувачите на такива активи в енергетиката (след като и самата тя го казва). Не е вярно, че тя не е можела да влияе на сделката. Дали го е правила или не, е съвсем друг въпрос. Но въпросът за вътрешната информация е критичен в случая. Министърът на енергетиката и председателят на Комисията по енергетика в парламента са хората, които могат да направят всичко в енергетиката. Делян Добрев специално – абсолютно всичко, а министърът – 70 или 80 процента. Никой не може да спре Добрев, ако примерно реши да промени нещо в някоя регулаторна рамка. Въпросът сега е кой ще бъде новият министър на енергетиката и какъв път ще бъде поет оттук нататък. Има два варианта - или ще има баланс в енергетиката, или ще бъде установен тотален контрол от Делян Добрев. Защото той в момента ефективно контролира законодателната власт, напълно контролира и КЕВР. Ако установи пълен контрол и върху министерството, което досега не му се удаваше, защото всички знаеха, че той е в конфликт с Теменужка Петкова, който беше полезен, защото така системата се балансираше и по този начин се контролираше, то тогава нещата отиват в една посока, при която разделението на властите в България (специално в този сектор) все едно че няма да го има. Просто от един единствен човек ще зависи всичко. Аз знам, че някои хора искат да се случи точно това. Проблемът е, че енергийната система у нас е колабирала независимо от постоянната дезинформация и агресивния пиар – как нещата се подобрявали. Това въобще не е вярно. Всъщност проблемите се увеличават в геометрична прогресия, просто по-добре се прикриват и счетоводно се манипулират на едро. И тъй като няма кой да проконтролира този процес или някой, който да каже различно мнение по въпроса, това се случва сравнително лесно.

В категории: Бизнес , Политика


Как да приготвим: Тарт с броколи
Как да приготвим: Тарт с броколи 30/03/2020, Понеделник 20:00 0
19
Коментара по темата
19.
въпрос
25.02.2018 14:28:05
0
4
Защо не подарите на българите една голяма метла, за да изметат боклука?
18.
ДО КОГА????????
25.02.2018 10:34:15
1
16
Гинка, Цветелинка - историята ще се повтаря до безкрай (докато ни управлява ГЕРБ) Бойко краде,Цветаов лъже , а Пеевски замазва следите в кафевите вестничета.
17.
*********
25.02.2018 09:37:26
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
16.
Петър
25.02.2018 07:31:08
5
1
13-ти, и защо тези централи трябвало да "връщат" нещо си? Едната е ново изградена централа, която Държавата не е дала и стотинка за нея! Другата, ако не бе извършена рехабилитацията и, още тогава трябваше да затвори! Ясно ли ти е това, куче? И на всички дебили?
15.
Минзухар
25.02.2018 07:19:56
4
5
Айде стига с тези американски централи 1 и 3 вече! Гамизов и той уж е в "светата светих" на енергетиката, а се прави на мотика. Това че са американски офшорки, не ги прави американски. Колко енергийни съоръжения имат по света? Рубли стоят зад тези централи!
14.
*********
25.02.2018 07:17:07
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
13.
куче
24.02.2018 22:46:46
2
26
В закона Симеонов-Гамизов за “американските” централи, тези централи трябваше да връщат 3 милиарда лева! Не лъжете, а прочетете! Мръсникът Делян Добрев, е този, който прибора парите от американците и скри закона да не се гледа, както и измисли, че няма да да връщат, а да им се дава! Виждам, че герберските трикове се включиха с лъжите и фалшивите новини.
12.
вашия
24.02.2018 22:43:09
2
9
Поредният пишман експерт сега да каже откъде ще се вземат 3 милиарда за ТЕЦовете
11.
Oho-Boho
24.02.2018 22:27:27
1
12
Не беше ли Гамизов експерта, който изработи закона за разваляне на договорите с американските централи и който Валерко набързо внесе и сега ще ни сурвакат три милиарда неустойки.По разбираемо Валерко и Гамизив дали не си заработиха стотици милиони комисинна на наш гръб?
10.
дядоДобри
24.02.2018 22:01:13
1
21
Скоро няма да има оставки а смъртни присъди изпълнявани публично и веднага. И куповете адвокати няма да ви трябват!
9.
До Гамизов
24.02.2018 21:33:07
4
13
За Гамизов е обществена тайна колко е взел и тук да се прави на светец е пошло и смешно.
8.
въпрос
24.02.2018 21:07:00
1
30
Интересно, как така приватизационната сделка се извършва по чешките закони ? Сделките на територията на Република България не се ли извършват по българските закони.... Не съм чул Чехия да ни е окупирала....
7.
Paparak
24.02.2018 21:04:05
1
26
ГИНЧЕТО ОТ ПАЗАРДЖИК ВИКА ..МУЦКА ВИЖ КАКЪВ ЧЕЗ СИ КУПИХ ДНЕС ЗА 320 МИЛИОНА ..АМА ГЛУПОСТИ .МА ..ИМА ГИ ПО 11 ХИЛЯДИ ЛЕВА ВЪВ БАЗАР.БГ
6.
висок
24.02.2018 20:47:52
1
20
Пригответе се, скоро тока ще стане по 3 лв!! Не бензина, тока!
5.
до 4
24.02.2018 20:18:07
1
18
Силата им е в лъжата,интригите и с..а.
4.
ЧЕЗ да се обърнат към Айтоското ОПГ
24.02.2018 20:07:58
1
17
Г-жа Лудото папагалче така ще ги пипне документите,че и на Винкелу няма да му хрумне подобна идея.
3.
ДпС-Дорожное Проверовочноя Служба
24.02.2018 19:59:40
0
17
Сайта Биволъ и в-к Капитал;Проверка на Прокуратурата 2013 разкриха репотери от сайтовете че по времето на членуването на Димитър Стоянов(Митко Каратиста СИКадсжия подчинен на Румен ПАШАТА) в управата на ЧЕЗ чрез манипулаци на Обществени Поръчки са били ИЗТОЧЕНИ над 800 МИЛИОНА лева .Държавната институция заключава рче това се оказва негативно за СВРЪХ ВИСОКИТЕ сметки на ТОК (в периода ЗИМАТА на 2012-2013)
2.
Гочо
24.02.2018 19:56:37
2
15
Истински и навременен коментар. Браво !
1.
Бургас Р.Христова
24.02.2018 19:38:34
1
30
Г-н Гамизов, статията Ви е много хубава, аз не съм редактор, но не залагате ли малко наивно на новия министър на енергетиката? За Вас не е ли ясно, че който и да е той, важното е, че ще бъде послушен. За Вас като експерт цялата схема е ясна, дали Гинка ще направи услуга на един сходен човек, с повече меланин като нея, или на някой друг, дали парите ще дойдат от пералнята от Кайманите- все тая, ясно е, че сделката е нечиста или както се изразяват политиците не е прозрачна. Друг е въпросът обаче какви ще бъдат последствията и кой ще пострада от всичко това.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Здравето на кои зодии може да се влоши? Здравето на кои зодии може да се влоши?

Хороскоп за деня – 31 март 2020, вторник

Фики Стораро спечели Капките с имитация на Металика Фики Стораро спечели Капките с имитация на Металика

Благодарение на майсторските си превъплъщения в образа на Metallica, Стораро си осигури любовта на феновете

До седмици ужасът от Бергамо може да се пренесе у нас, ако пламнат ромските махали До седмици ужасът от Бергамо може да се пренесе у нас, ако пламнат ромските махали

Никакви забрани и закони не ловят ромите,

Каква е жената според вида на своята вагина Каква е жената според вида на своята вагина

Жeнcкитe гeнитaлии ce рaзличaвaт пo дocтa нeщa

Правителството предлага промяна на бюджета за 2020 г, иска право да тегли до 10 млрд. лв заеми Правителството предлага промяна на бюджета за 2020 г, иска право да тегли до 10 млрд. лв заеми Разчетите показват неизпълнение на приходите в размер на 2,44 млрд. лв. Димитър Маринов в кожата на Scatman John Димитър Маринов в кожата на Scatman John Кошмарът на всеки логопед, се оказа мисия възможна за носителя на Оскар 10 начина един мъж да ви каже без думи „обичам те“ 10 начина един мъж да ви каже без думи „обичам те“

Вижте ги

Опозицията в Царево: Да подкрепим бизнеса, нека отпаднат наемите на общински имоти по време на пандемията Опозицията в Царево: Да подкрепим бизнеса, нека отпаднат наемите на общински имоти по време на пандемията Надявам се ГЕРБ да се вслушат в разума и да подадат ръка на местния бизнес, каза водачът на групата на „Движение Гергьовден“ Емил Пейчев Таро карти - какво очаква всяка зодия през април Таро карти - какво очаква всяка зодия през април

За някои ще е ново начало

Вижте феноменалния Тото като "Братя Мангасарян" Вижте феноменалния Тото като "Братя Мангасарян"

"Мечтаех си да бъда част от тази група, когато бях малък - още на 18 години. Чувствам се супер, невероятно е", каза Тото

Великобритания може да остане под карантина за шест месеца Великобритания може да остане под карантина за шест месеца Заразените в страната са близо 20 хил., а починалите до момента - 1228 души 5 топ стоки, с които руснаците се запасяват 5 топ стоки, с които руснаците се запасяват

Във фокуса на прожекторите попадна и чесънът

В Италия преминаха над 100 хил. случая, а починалите се увеличиха с 812 В Италия преминаха над 100 хил. случая, а починалите се увеличиха с 812

Новите случаи на заразени се увеличиха само с 4050 - най-ниското ниво от 17 март

"Кока-Кола" спира рекламите, дава над $120 млн. за борба с коронавируса "Кока-Кола" спира рекламите, дава над $120 млн. за борба с коронавируса

Ограничаването на маркетинговите разходи на компанията е валидно и в световен мащаб

Старата песен на нов глас! Китай пак изкара прилепите по пазарите Старата песен на нов глас! Китай пак изкара прилепите по пазарите

Прилепи и скорпиони, които се предлагат за продажба като "традиционна медицина"

Рапърът Питбул пусна песен, с която да вдъхне надежда Рапърът Питбул пусна песен, с която да вдъхне надежда

"I Believe We Will Win" ("Вярвам, че ще победим") е тонизиращ "световен химн"

Учени предсказали пандемията преди 7 години, но не им повярвали Учени предсказали пандемията преди 7 години, но не им повярвали

Докладът, който може да се нарече научно пророчество, е датиран през 2013 г

Пласидо Доминго пребори коронавируса Пласидо Доминго пребори коронавируса

По-рано представител на певеца съобщи, че Доминго е бил приет в болница в Акапулко заради усложнения от коронавируса

Сърбия отпуска по 100 евро на всеки свой пълнолетен гражданин Сърбия отпуска по 100 евро на всеки свой пълнолетен гражданин

Това е част от пакета от 5 млд.евро, който ще се инвестира в икономиката

Easy Jet спира всичките си полети Easy Jet спира всичките си полети Авиокомпанията обяви, че самолетите им могат да бъдат използвани за спасителни полети с цел връщане на блокирани хора
Ген. Венцислав Мутафчийски Ген. Венцислав Мутафчийски Предстоят ни най-тежките времена. Болестта няма да подмине никого Виц на деня Виц на деня Въпрос на родител:
- И защо трябваше да се прави дистанционно обучение от вкъщи? Не можеше ли да ги затворим в училището...
Виц на деня Виц на деня - Ако не бяха мустаците, страшно щяхте да приличате на жена ми.
- Но аз нямам мустаци!
- Така е, но тя има.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Прибрахме се от супермаркета, свалихме маските и гледам... тоя мъж не е моя!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори