×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Турция задържа 7 души за подготовка на терористичен акт в Истанбул
  • Слагат и електронен подпис в личните карти
  • 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен
  • Рядко природно явление причинило голямата градушка в Южна България
  • Подозират индийското разузнаване в заговори за убийства в САЩ и Канада
  • МВФ одобри финансиране за Пакистан в размер на 1,1 млрд. долара
  • 22 години затвор получи бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, опитал да шпионира
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Болницата в Поморие е жертва на експериментите в здравеопазването през последните 20 години!


Болницата в Поморие е жертва на експериментите в здравеопазването през последните 20 години!
През 1999 г. болниците у нас бяха 200, сега са 400, а населението се топи, казва управителят на МБАЛ Поморие д-р Женя Караилиева
Тема в развитие
Събраха се близо 1000 подписа в защита на болницата в Поморие Стартира подписка за запазване дейността на МБАЛ Поморие Болницата в Поморие е жертва на експериментите в здравеопазването през последните 20 години! Извънредно! В МБАЛ Поморие стана страшно, вижте защо са затворени вратите й Кметът на Поморие Иван Алексиев сезира всички държавни институции за финансовото състояние на общинската болница Господа от жълтите павета, ние в Поморие да умираме ли?! Кметът Иван Алексиев: Ще търся премиера Борисов и президента Радев заради дискриминацията на МБАЛ - Поморие Заповед на РЗОК-Бургас дискриминира общинската болница в Поморие Кметът Иван Алексиев: Определени общински съветници искат да затворят МБАЛ-Поморие Кметът Иван Алексиев: Инвестираме стотици хиляди в МБАЛ-Поморие, но здравната система пречи на болницата да се самоиздържа (ВИДЕО) Иван Алексиев: Публични личности пречат на МБАЛ-Поморие, но я развиваме въпреки тях (ВИДЕО) Извънредно! Поморие решава утре как да спаси болницата си
виж още
скрий
16 Октомври 2017, Понеделник, 11:05 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Цените на клиничните пътеки не са актуализирани от 10 години, не можем да преминем във второ ниво на компетентност, а освен това ни бавят надлимитните дейности

Д-р Женя Караилиева е управител на МБАЛ Поморие от 15 месеца. За този период тя направи и невъзможното, за да се спаси общинската болница, но натрупаните дългове, както и невъзможността да се предоговорят условията със Здравната каса, са на път да доведат но фалит здравното заведение. Тази сутрин болницата затвори, а съдбата й ще стане ясна до няколко дни. За бъдещето на МБАЛ Поморие Флагман.бг разгоря с д-р Караилиева.

-Д-р Караилиева, какво е състоянието на МБАЛ Поморие към днешна дата? Разбрахме, че имате сериозни финансови проблеми още от Великден, а сега е средата на октомври.

-С моя заповед от петък е преустановен приемът на документи в МБАЛ Поморие, с което практически се спира дейността. Това беше продиктувано от подадените заявления на служителите на Клинична лаборатория за напускане поради неизплатени задължения, а също така и поради неяснотата накъде отива самата болница.

-Какъв е размерът на задълженията? ?

-Дължим 270 хил. лв. за заплати на персонала-лекари, медицински сестри и санитари, както и  390 хил. лв. пресрочени и текущи задължения към НАП и доставчици.

-Струва ми се, че такова бе положението още през пролетта. Как успяхте да издържите през сезона?

-Да, всъщност големият шок беше през март, когато не успяхме да изплатим възнагражденията.  Една от причините за финансовите ни проблеми е запорирането на сметката ни от НАП. Дълговете ни бяха повече от 100 хил. лв., което моментално ни включи в списъка на високорисковите длъжници и поради тази причина НАП ни взеха под по-особен надзор. Иззеха ни 85 хил. лв., сума, преведена ни от Здравната каса по клинични пътеки. Още като поех болницата – през юни миналата година задълженията ни бяха много сериозни. Направихме всичко възможно, за да ги върнем, не сме спирали приема на пациенти, но с увеличаване им започнахме да генерираме все по-големи задължения. Те се формират допълнително и от факта, че надлимитните дейности не бяха възстановени. Друг проблем бе, че изработихме пари, които бяха над лимита и все още са неплатени. Става въпрос за 80-85 хил. лв. - Касата отказва да ни ги плати.

-Това дойде по линия на сбърканата здравна реформа на предходния министър или е натрупано с годините?

-Това е резултат от всяко некомпетентно мениджърско решение в областта на здравеопазнето от 2000 година насам. Аз също много дълго съм си задавала въпроса: Как стигнахме доттук. Истината е, че станахме жертва на експериментите в здравеопазването. Някой трябва да поеме отговорността за всичко, което се случва в момента, защото проблемът не е само с нашата болница, а и с много общински болници. Преди месец имаше събиране на Сдружението на общинските болници, на което стана ясно, че още 20 общински здравни заведения са в много тежка ситуация

-Поморие не е обезлюдена община, а тук идват пациенти от Несебър , от Руен. Как е възможно болницата да фалира?

-Да, така е. През 2000 годината, когато беше въведена реформата, идеята беше по-голямата част от обема дейности да бъде изпълняван в доболнична помощ-общопрактикуващи лекари и специалисти, както и медицински центрове и диагностично-консултативни центрове. Здравната карта от 2011 до 2016 година не беше изобщо актуализирана. Не е ясно поради кои причини вместо да се дава приоритет на доболнични помощ, изведнъж се даде приоритет на болнична помощ. Бяха създадени нови 68 болници за период от 5-6 години и това доведе до тотален хаос. От миналогодишната здравна карта изскочиха много интересни резултати, които промениха цялата идея за здравната реформа – много нови болници и липсата на общопрактикуващи лекари. Основният проблем е, че има 271 незаети джипи практики в страната, което насочва цялата тежест към болниците.
Това означава, че непокрити остават региони в цялата страна. Разпределението в сегашния момент на болничните лечебни заведения са концентрирани в по-големите градове. Болница в Поморие с всичките си отделения е първо ниво, с изключение на клиничната лаборатория. Всички създадени лечебни заведения от 2011 до 2016 година вече са със структура второ и по следващо ниво, и то продиктувано от факта, че стандартите и касата заплащат по-добре. Поради, което се получи дисонанс в разпределението на лечебните заведения.

-Какви отделения трябваше да имате, за да продължи да работи болницата? Знаем, че затворихте част от тях.

-Затворихме през в началото на юли Детско отделение, защото то нямаше как да генерира приходи само с една пътека - бронхопневмония. Работеха много специалисти с дълъг стаж, но не можехме да издържим на финансовите разходи само с една пътека, която през зимата е с по-висока честота, обаче през лятото нямаме пациенти.

-За кои други отделения се отнася?

-За абсолютно всички. Изискванията бяха и за акушерство-гинекология. Разходите за гинекология, която е оперативна специалност, са много големи. А в същото време заплащането е едно и също. Например пътеките „Раждане” и „Раждане с цезарово сечение”, цената е без разлика – 500 лева, а разходите са съвсем различни. Цената на клиничните пътеки не е актуализирана от 10 години, увеличила се е минималната работна заплата, повишил се е минималният осигурителен праг, значи разходите на болницата са се увеличили, а приходите ни остават същите.

-Вие давали ли сте досега рецепта как може това да се преодолее по най-бързия начин, така че болницата да продължи да работи?

-Първото и най-важното е непосредствено да ни се изплатят надлимитните дейности. Необходимо е кардинално решение, за да се знае къде е позицията на общинските болници. Трябва или не трябва да съществуват? Това са проблеми на здравната реформа,  натрупани отрицателни ефекти. През 2003-2004 година, когато бях зам.-директор на МБАЛ Бургас и още тогава виждах как се натрупват негативите и системата нямаше механизъм, по който да ги изчиства. 

-Има ли шанс за болницата, след като задълженията ви надхвърлят 600 хил.лева?  Може ли да МБАЛ Поморие да бъде спасена, ако държавата, например, плати дълговете?

-За нас е важно не само да се покрият старите, а да знам къде е позицията на общинската болница в Поморие. Дали тя е необходима. Защото  закриването на общинската болница тепърва ще има последствия, заради идващия зимен сезон. Миналата година през зимата, когато през декември и януари затвориха всички пътища, пациентите имаха достъп само до нас и ние бяхме пълни. Не ми се мисли какво ще се случи при сложната метеорологична обстановка и тази зима. Но да се върна към въпроса ви. Разчитаме на помощ, но и не само, а най-важното е да се създадат механизми, които да променят клиничните пътека. Има един  парадокс. Всяка болница и лекар е задължена да даде първа помощ при спешни състояния и ние го правим, разбира се, доколкото е в нашата специалност, обаче това не ни се заплаща. 

-Разбрахме, че днес кметът на Поморие Иван Алексиев ще представи проблема пред Националното сдружение на общините в Република България(НСОРБ). Очаква се на срещата да присъства и премиерът Бойко Борисов. Каква помощ ще бъде търсена от него?

-Най-вече каква е позицията на правителството по темата за общинските болници. Когато се коментира, че здравеопазването е приоритет, нека е ясно как ще се разрешат конкретните мерки. Ние вече сме приключили, за нас е закъсняло решението. Разкриването на една общинска болница е по много трудна позиция. Важно е да се знае какво става с общински болници.

-Какво трябва да се направи, за да се спасят всички тези общински болници, за които говорите?

- Смятам, че трябва да се направи конкретен задълбочен анализ и политиката на Министерството трябва да бъде съобразена и с финансовите средства, защото след като финансовите средства са едни и същи от 2000 г, се позволи те да бъдат разходвани, чрез създаването на болнична помощ, която е по-скъпа, защо се допусна да се създават повече болници. През 1999 година болниците бяха 200 , а сега са 400, при намаляващо население. При идея, тъй като доболничната помощ е по-евтина, защо не се направи нищо да се развие тя, а се регистрирани повече болници, които генерират още повече и по-големи разходи в здравеопазването.

-Вие сте позиционирани в община, която има много пациенти и наоколо има пациенти, социалнослаби преди всичко. Не трябва ли да се мисли за особен статут на подобни здравни заведения?

-Да, точно така. С другата болница не сме равнопоставени и единият от факторите е заради обслужваното население - много по-висок е процентът на безработни, на хора над 60 години, които имат нужда от повече грижи. Аз ще искам да знам при положение, че Спешната помощ не е много добре структурира, не е преоборудвана кадрово и материално как точно ще успяват да покрият всички спешни случаи, когато това се наложи.

Очаквайте след малко реакцията на кмета Иван Алексиев



В категории: Здраве , Поморие


18
Коментара
70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 3
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 4
18
Коментара по темата
18.
Глупав
18.10.2017 11:58:53
0
2
А защо под статията на Абу Мелих няма място за коментари !!!!!!!
17.
Мафия
18.10.2017 11:39:44
0
1
Плащанията към фармацевтичните компании за 2 години са се увеличили 400% .Там са ПАРИТЕ където са ТЛЪСТИТЕ КОМИСИОННИ .За държавните болници са трохите а за общинските средния пръст .
16.
F
18.10.2017 09:20:38
0
1
Всички общински и държавни болници са на един хал .Не може министъра на здравеопазването да каже че тези болници не са му приоритет и още да си стой на поста .Това е все едно министъра на образованието да каже че отговаря само за първи и втори клас а другите не го интересуват.Или че военния министър отговаря само за пехотата .Къде спи опозицията ? Като не може или не иска да е министър да си ходи в Грудово да пасе прасетата .Изглежда е министър само на частните болници и фармацевтичните фирми от където суче .Реаниматор вече видяхме че не е.
15.
Поморийски кратуни
17.10.2017 09:40:40
0
6
За футбол - 600 000, за болницата - един курец!
Еваларка Иване! Еваларка общински мутри!
14.
Мы же НЕ Идиоты !
17.10.2017 08:21:04
0
9
Болницата в Поморие бе умишлено фалирана , за да бъде приватизирана без пари !
В момента в който официално стане частна , нещата тутакси ще се наредят ! Всичко останало е цирк и най-вече театър за вЕрващите в някакви си там "ценности" и тем подобни глупости !
Интересно КАК ТАКА болницата в Грудово не фалира ??? Тя да не би да е по-малко държавна ? Или може би Грудово е по-богата община от Поморие а ??? Или пък може би нея я обслужва някоя ДРУГА здравна каса ??? Не ! Грудово просто НЕ Е интересно за мафията ! Поне засега ...
13.
Петър
17.10.2017 07:57:50
1
2
Търсил съм слава!? :)
Ако исках такава, щях да я получа! Уви, търся конфронтация с обикновенните хора, да рабзберат как ги лъжат, манипуларт, крадат, задължават, поробват, и т.н.! Трябва ли да ме притеснява това мое желание, 12-ти? Ако мнението ми е бич за управниците, то това ме радва! Ако, мнението ми е бич за гражданите, то гражданите да се замислят Кой си избират да ги управлява, а не Кой изказва противно мнение за проблеми породени от самото им незнание!
Колкото до критериите, те са равнопоставени, а защо не се прилагат равнопоставено, попитай управниците!
Не може една система, каквато е здравеопазването да се "издържа" от дългове!
Това се толерира от управлението на Държавата, в ущърб на нейните граждани! Кой управлява последните 15 години!? Аз, със 20-те секунди слава ли? Айде, бегай да играеш, па като си чупиш ръката, искай аз да ти плащам ремонта на тялото.
12.
до Петър
17.10.2017 07:37:15
0
2
критериите за частните и общинските болници са "МАЛКО ПО-РАЗЛИЧНИ" , не законите . и общинските няма как да отделиш фонд "СПОКОЙСТВИЕ". НО ПО НАПИСАНОТО виждам , че си по-наясно от мен , ама търсиш твоите 20 секунди слава на чужд гръб .
11.
Петър
17.10.2017 06:30:58
2
2
Неизплащането на заплати и осигуровки е престъпление според Българското Законодателство!
Има друго интересно, което доктора казва...
Осигуровките за здраве почти не са пипани, за разлика от МРЗ, а те са неразделно едно цяло! Защо, питайте избраните от Нас политици! Но, може ли болен здрав да носи? Имам предвид т.н. Данъчна система въведена 2006, и имаща главна роля в този проблем! Може ли богатия да плаща колкото бедния?
Явно може според простия Българин, който сега вряка като умряло, но тепърва ще мре!
Другото интересно...
За 15 години, бюджета на НЗОК се е увеличил колкото външния ни дълг преди 30 години!!! В същото време, както и доктора споделя, но ще поправя, населението не намалява, а се изпарява, или емигрира!
За 15 години колко Народ е емигрирал, знаете ли? Ами с колко пари е намаляла приходната част на бюджета на НЗОК тогава? Как населението намалява, а бюджета на НЗОК се увеличава?! Това е проблем на частните болици, така ли?! Хайде по-сериозно, докторе! Да не би частника да кове Закони? Да не би частника да ги прилага? Хайде спри да бръщолевиш глупости и си заминавай.
10.
Въпрос
17.10.2017 00:42:38
0
4
Флагман, а защо мълчите за УМБАЛ Бургас? Или след няколко месеца, с изненада ще установите, че и тя е пред фалит?
9.
LILI
16.10.2017 23:00:53
0
4
Може би закриването на болницата е една от иновациите на Поморие ....
нали града беше за пример??????
8.
Facebook
16.10.2017 21:56:56
3
4
"Каква я мислихме, а какво стана Дами и Господа ОБЩИНАРИ?
Милиони налети средства по оперативните програми за сградния фонд!
Изгонване на Доктор Цветков, като управител на лечебното заведение и назначаване на негово място СИНДИК и нов УПРАВИТЕЛ!
Изгонване на частната лаболатория от болницата!
И накрая пред ФАЛИТ!
"Ако това не е добро управление, здраве му кажи"! "
7.
До 1
16.10.2017 20:57:30
2
3
Като си голям отворко искам утре в7.30 да те видя на протеста в двора на болницата .
6.
ALF
16.10.2017 20:18:31
0
3
"Дева Мария" как бавно и полека настъпват към Военна болница ?
Чудесно ситуациран имот. Там също липсват специалисти, освен няколко "стари муцуни".
Някой ще си напълни джоба.
5.
PTO
16.10.2017 20:14:42
3
5
Община Несебър като няма болница, как се оправят ?
Бургас е на 20км.
Там може само с ДКЦ.
Колкото и да търсеха специалист от Бургас, никой няма да пътува и да работи за 500лв.
4.
каблеш
16.10.2017 19:58:29
3
2
Не се карайте! Всичко е заради руснаците. Сега нова болница с руски инвеститор и собственик. Неможем да сецотървем от тях вече. Прекалено много алчни родоотстъпници има в тази община. Спасявайте се. Емигрирайте,напуснете тази страна и бъдете егоисти.
3.
до 1 и 2
16.10.2017 18:04:51
2
12
знам , че много разбирате от управление , затова защо не кандидатствате за длъжността кмет или директор на болница ?
2.
Криви сметки
16.10.2017 16:45:10
13
6
В действителност има нужда от национална здравна карта. Не разбирам на територията на община Бургас, само има 3 болници, а община Поморие се намира на няма и 20 километра от Бургас, кой допусна това? Цените на клиничните пътеки не били актуализирани 10 години, ами 10 години ли чакате за да нададете гласност на проблема си? Такива актуализации не се ли правят по принцип всяка година.

Задлъжнялостта към доставчици на услуги? Не си ли проверявате договорите и не провеждате ли търгове за избор на изпълнител на съответната услуга, а как се избира съответния доставчик ? А за някои дейности например охрана, не е ли по - изгодно, охранителите да бъдат назначени директно към болницата, вместо да се раздават договори със скандално високи цени?
1.
pom
16.10.2017 15:57:00
14
15
Болницата в Поморие е жертва на некадърно управление!
Сега каквото и да да каже тази“управителка“ и тоз“кмет“
е само прах в очите на поморийци.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Има бизнесмени от туризма, които плачат - ще фалират, защото нямат работници Има бизнесмени от туризма, които плачат - ще фалират, защото нямат работници Сезонът на хотелиери и ресторантьори на път да се опропасти, твърди Веселин Халачев, председател на организацията „Обединени Бизнес Клубове” Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили
Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Тази статистика е шокираща - всеки четвърти в България е над 65 години, парите за пенсии... Близо половината от средствата за изплащане на пенсиите вече не идват от осигуровки, а от данъци 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен 100-километров разлом заплашва Югоизточна Турция със земетресение от 7-а степен Според учените по тази разломна линия от дълго време не са ставали земетресения и няма регистрирани данни за такива в миналото, но... Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори