×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Господа от жълтите павета, ние в Поморие да умираме ли?!


Господа от жълтите павета, ние в Поморие да умираме ли?!
И понеже държавата се управлява от моята партия, аз сезирам и самия премиер, казва кметът Иван Алексиев
Тема в развитие
Събраха се близо 1000 подписа в защита на болницата в Поморие Стартира подписка за запазване дейността на МБАЛ Поморие Болницата в Поморие е жертва на експериментите в здравеопазването през последните 20 години! Извънредно! В МБАЛ Поморие стана страшно, вижте защо са затворени вратите й Кметът на Поморие Иван Алексиев сезира всички държавни институции за финансовото състояние на общинската болница Господа от жълтите павета, ние в Поморие да умираме ли?! Кметът Иван Алексиев: Ще търся премиера Борисов и президента Радев заради дискриминацията на МБАЛ - Поморие Заповед на РЗОК-Бургас дискриминира общинската болница в Поморие Кметът Иван Алексиев: Определени общински съветници искат да затворят МБАЛ-Поморие Кметът Иван Алексиев: Инвестираме стотици хиляди в МБАЛ-Поморие, но здравната система пречи на болницата да се самоиздържа (ВИДЕО) Иван Алексиев: Публични личности пречат на МБАЛ-Поморие, но я развиваме въпреки тях (ВИДЕО) Извънредно! Поморие решава утре как да спаси болницата си
виж още
скрий
01 Юни 2017, Четвъртък, 19:32 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимка: авторът

Здравната система в България съсипва малките лечебни заведения, трябват спешни реформи, МБАЛ-Поморие си отива

На извънредна заседание Общинският съвет в Поморие възложи на управителя на МБАЛ-Поморие Женя Караилиева да предприеме действия по обжалване на издадената от РЗОК-Бургас заповед, с която отказва да сключи договор с местната болница и ограничава възможността за извършване на изследвания от пакет „Клинична лаборатория". Отказът е аргументиран с факта, че на територията на община Поморие вече имало такъв договор, подписан между НЗОК и друго лечебно заведение. Пред Флагман.бг кметът на морската община Иван Алексиев разкрива какви са реалните проблеми пред МБАЛ-Поморие и хвърля ръкавицата на ведомствата, от които зависи оцеляването на малките здравни заведения.

- Г-н Алексиев, защо видяхте дискриминация в заповедта на Регионалната здравна каса в Бургас, с която отказва да сключи договор с МБАЛ-Поморие за извършване на изследвания от пакет „Клинична лаборатория”?

- В заповедта, с която се отказва възможността ни да подпишем договор със Здравната каса за работа на лабораторията, е цитиран член от Наредбата на рамковия договор, който е сключен. Здравната каса отчита на кой член и алинея ние не отговаряме, т.е. на територията на здравния район има лечебно заведение за извънболнична медицинска помощ, с което вече е сключен договор. РЗОК се позовава на този договор, който дори не е подзаконов нормативен акт и така нарушава Закона за лечебните заведения.  Дискриминационният елемент е заложен там.

- Какви действия ще предприемате, за да осигурите на своите съграждани адекватна медицинска помощ?

- Първото нещо, което трябва да се направи, е да се спази Законът за лечебните заведения – чл. 4, където ясно е казано, че лечебните заведения са равнопоставени, независимо от собствеността им. Законът го казва: първо Наредбата е подзаконов нормативен акт, тя нарушава закона, защото тук имаме неравнопоставеност. И второ: този рамков договор даже не е подзаконов нормативен акт, той е един договор за една година. Седнали са от едната страна едни хора, от друга страна – други, договорили са едни условия и видите ли оттам нататък зависи цялата здравна система на България, здравето на всеки един българин – на моето, вашето, на близките ни.

- По време на извънредната сесия Вие казахте, че не атакувате никого - нито РЗОК-Бургас, нито НЗОК, нито частната лаборатория, която е успяла да сключи договор преди вас, въпреки че вие по-рано сте внесли проектодоговора си, а искате да алармирате за проблема прннципно. Защо не хванете бика за рогата и да кажете направо, че тук мирише на корупция?

- Предизвиках тази сесия не само, за да обжалваме заповедта на РЗОК, а за да ударим камбаната, да й светне лампата на държавата. Ако така продължаваме, до две години ние няма да имаме общински болници. И не случайно давам пример с Военния санаториум. От 6 месеца алармирам, че той ще се закрие и това се случи. Ако продължава този рамков договор да функционира по този начин и малките болници да се орязват, да се таксуват като втора ръка лечебни заведения, а в същото време да им се поставят тежки условия по акредитация, до една година те ще фалират. И тогава трябва да е ясно кой ще бъде виновен. Не, че вината ще топли някого. По този начин налагат монопол, който в едно демократично общество, където 100 % частникът движи всичко, е убийствено. Затова ще сезирам абсолютно всички институции от жълтите павета, включително президента и всички парламентарни групи, защото тук става въпрос за здравето на българския народ. Това е най-важното, ако народът е болен, държавата си заминава. Всеки рано или късно опира да болницата, до лекаря. И ние в малките градове трябва да умираме ли?! Защото големият град бил до нас, да пътуваме за да се лекуваме в големия град?!. А възрастните, които не могат да стигнат до автобуса? Ние имаме работеща болница и с някакъв рамков договор, който е само за една година, който не е  закон, не е постановление, не е нищо, т.е. никой не носи после отговорност за тези подписи, които слага, нас на практика ни елиминират. И се изразходват едни 3 милиарда лева публични средства, а можем да имаме претенции, че не са публични средства, а са нашите пари, на всички работещи. И някой ги изразходва с лека ръка и казва – този ще получи пари, онзи – не, защото този е МБАЛ, а другият – извънболнично. Откъде накъде?!

Доколкото ми е известно се слагат лимити и в други направления на здравеопозването, касаещи малките болници?

- Допреди две години лекарствата, където се въртят страшно много пари, хемодиализите и ин витро процедурите, бяха към бюджета на здравното министерство. В един момент решиха, че ще минат към бюджета на НЗОК. Те са безлимитни, парите обаче са едни и същи като количество – 3 млрд. лв. Около Здравната каса се наредиха много, които черпят – парите не стигат и правят лимит на малките болници. Първо, ние сме ограничени да работим на свободния пазар, въпреки че сме Търговско дружество, второ - имаме лимит и трето – излизат с оправданието, че болницата е общинска, администрацията да се оправя. Защо тогава е търговско дружество? Ако е общинска - да си я развиваме ние, да бъдем конкурентоспособни и равнопоставени така, както го казва законът – наравно с други болници, лаборатории и аптеки.

По време на предизборната кампания от ГЕРБ заявиха, че здравеопазването и образованието са най-големите приоритети. Договориха се и с коалиционните партньори за демонополизация на Здравната каса. Ще се случи ли това през този мандат, според Вас?

Най-важното за една държава е да има образована и здрава нация. Само това гарантира успешна и просперираща държава. Затова за ГЕРБ образованието и здравеопазването са приоритет. Надявам се да не е през мандата, а още първата година да се направят реформи. Защото до края на мандата може вече да няма нужда, дотогава малките болници няма да ги има. Трябва веднага да се пристъпи към демонополизация на касата, т.е. да има различни стълбове. Страшното е, че ще се закрият болниците и в големите градове, идентична е ситуацията в болницата в Ловеч, много е тежко финансовото й състояние, не е по-различно в Пловдив, Благоевград, в УМБАЛ-Бургас. Да не унищожаваме болниците, а да ги стабилизираме.

И точно защото ГЕРБ управляват в момента, трябва да се оправи здравеопазването. Това е моята партията и аз искам от нея да се намеси, да има правилна и ясна политика в здравеопазването. Приоритетът на партията да бъде изпълнен, премиерът може да го направи. Затова сезирам и него.

- Каква част от разходите на МБАЛ-Поморие се поемат от Общината?

Ние субсидираме болницата за лекарства, плащаме на шофьорите на линейките, защото имаме спешна помощ, която е отделно от МБАЛ, но не можем да оставим болницата без линейки, за охраната, за топлото – минахме от дизелово гориво на пелети. Но ние не можем да плащаме заплатите на лекарите и оттам идва другият проблем. Тази категоризация на болниците, която при нас е второ ниво, всяко отделение трябва да има по двама лекари, определен брой медицински сестри, анестезиолози – в цялата страна се търсят анестезиолози, ние трябва да имаме двама. В Бургас са пет и се въртят по всички болници. И сега всеки знае проблема – тези 5 или седем анестезиолози си дават дипломите по болниците, те не могат да обиколят навсякъде, работят си в една или две болници, навсякъде другаде им стоят само имената. Но тези хора, ако си изтеглят дипломите от лечебните заведения, те няма да отговарят на изискванията за второ ниво, и няма да бъдат акредитирани. Това е другата глупост. МБАЛ-Поморие обслужва общината и съседните Несебър и Руен. Може да се види колко е пациентопотокът, какво е необходимо като отделения, като лекари, като специалисти.

- Вие, като Община, успяхте да спечелите европроекти и подобрихте материалната база на болницата, сега съжалявате ли, че хвърлихте толкова труд?

- Отоплителната система на МБАЛ-Поморие е сменена и е много по-ефективна, сградата е санирана. Всичко, което Общината може да направи, го прави. Но за съжаление не можем да платим заплати. Същата съдба като на Военния санаториум ще има и МБАЛ-Поморие. Докато ние си говорим, няма да издържат, има вече болници, които отказват да подпишат рамковия договор, защото ги убива, с тези 20 % които им налагат от НЗОК, те не могат да си получат заработеното. Така  автоматично се затриват. Ние бяхме на кантар да го подпишем, много умувахме, пресмятахме. Но ние внесохме документа с ясно съзнание, че ще има договор и с лабораторията ни, защото тя е в разрешителното за работа. МБАЛ-Поморие е акредитирана с лаборатория, ние я направихме с всички изисквания и стандарти. Значи на нас ни разрешават да работим с такава лаборатория, подписват ни рамковия договор със Здравната каса за МБАЛ, а ни отказват за лабораторията. Ако бяхме получили отказа преди това, нямаше да подпишем, защото така обричаме болницата на гибел. Трябва да е ясно кой я унищожава – в случая – самата система. Ние ще се мъчим известно време, а след това ще се предадем и ще имаме още паметници като Военния санаториум.

В категории: Поморие


14
Коментара по темата
14.
гражданин
02.06.2017 17:04:27
0
8
Кмета сам си вкара автогол с тази лаборатория . Болницата плащаше четири пъти по-малко средства за лабораторни изследвания и нито мислеше за заплати, осигуровки на пет чления персонал реактиви,ток ,вода, абонаменти и т.н .Някой го подведе и той се хвана на въдицата. В тази болница има икономисти счетоводители така ли никой не направи финансов разчет за минусите коита носи тази лаборатория. Пък и начина по който беше изгонен Д-р Костадинов то не бяха издигнати огради с цел да се ограничи и затрудни по лесния достъп до лаборатория Лина . Всичко тово иска отговор от нашите избраници защото от нашите данъци получават заплати и това е едно разхищение пари за което можеше да се дадат за други цели в Болницата. Така че, този плач е за оправдание.
13.
дфгьг
02.06.2017 10:18:39
0
2
Ако хората разбираха темата, щяха да я подминат. А сега си представете едно отделение, в което лежат болни, лекарите минават визитация, а пред вратата има опашка от чакащи за преглед. На кой ще обърнат внимание. Болницата е болнична помощ - тя трябва да обслужва и изследва тези, които лежат в нея. За другите, които имат нужда от преглед и изследвания има поликлиники - те са доболнична помощ. Кметът се възмущава защо една болница не може да извършва доболнични изследвания, при положение, че към болницата има поликлиника, където може да си отвори лаборатория и да си реши проблема.
12.
лксдвф
02.06.2017 10:14:27
0
4
Емел, вместо да пишеш за корупция вземи напиши и, че болницата няма никакъв ама никакъв проблем да изследва пациентите си по НЗОК и да изследва и външни хора, само че не по каса. На лабораторията на МБАЛ Поморие никой не е спирал договора с НЗОК и няма да го спре. В крайна сметка за една болница нейните пациенти ли трябва да са приоритет или външните. В България има разделение на болнична и доболнична помощ. Ако Иван Алексиев се бори срещу това добре, ама да ми пишете за корупция не е много редно май. Няма как една лаборатория да ти спаси болницата, нито да е на нивото на лабораториите в Бургас.
11.
tnm
02.06.2017 07:37:25
3
3
Тихо като на ракетна площадка преди пуск! Тука е Кръчмата, а не Байконура на БФБ. Гълчава трябва да има, наздравици, прегръщания, целувки, пощипвания и шамари, ругатни, попържни и вербален кютек. Мълчанието е боклук и за него ни сливи, ни сливова ще дадат. Гарсон, пет халби бира, моля!Малко трудно се пие в полуизлегнало положение /личен опит/, обаче си заслужава усилието.
Наздраве!
10.
Петър
02.06.2017 07:25:28
2
4
До 4,
Такава е целта, но дали?! Правилно действа Квета, не може НЗОК и ЛС да определят бъдещ монопол! Няма нито причина, мотив и основание да подпишеш чл. 14, т.3 от Рамковия Договор, освен ако ... хайде да Ви видим хубостници?!
9.
хахх
02.06.2017 01:15:40
4
4
То всичко хубаво, ама ако не спомене Военния санаториум - няма да го бъде, ей! Е, скоро като заработи, да го видим тогава с какво ще се упражнява...
8.
aaa
01.06.2017 23:47:05
5
11
Защо не питаш поморийци, искаме ли да плащаме за измислената болнична лаборатория и за смешният и персонал?
7.
дрън
01.06.2017 23:07:59
5
9
Ако продължаваш да ревеш Иване, твоята партия ще те отсвири!Натам си тръгнал......
6.
Митко
01.06.2017 22:46:16
6
3
Тоя кмет освен да реве друго знае ли болница санаториум
5.
Tino
01.06.2017 22:23:55
0
17
Баща ми е жив и здрав след 2 инсулта,които са лекувани в поморийската болница от д-р Калчева без да и правя реклама.... И то преди 10 години..... Ми д-р Христов...на него не могат да му се опрат 100 бургаски хирурга!
4.
Ал
01.06.2017 22:17:03
0
19
Поморийската болница е пътник вече.... язък заради сто годишната и история.... Държавата финансира некви арменци и тем подобни аборигени а за родното и милото прът в гззззь. Как не ви е срам бе????
3.
Тя цялата държава е скАпана
01.06.2017 21:43:20
7
12
Какво го давате само тоя ревльо? Други общини и градове няма ли? Май този най много плаща, писна ми да чета болница , санаториум и какво ли още не.
2.
Бойко
01.06.2017 21:22:08
3
3
Моята партия няма има партия която членувам и която ме подкрепя "моята " само кола жилище
1.
НЗОК
01.06.2017 21:12:11
1
18
НЗОК=на голяма Корупция. Пълнене на партийни каси и дъъълбоки джобове
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане" - Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Кметът на Бургас пита жителите на жк. "Възраждане" - Одобрявате ли тези терени за етажни паркинги Община Бургас представя 5 локации, вижте ги  Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед Обрат за лихвите: Инвеститорите вече очакват ново увеличаване от Фед На какво се дължи рязката промяна? МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево МВР засилва мерките срещу джигитите, пияните водачи и шумни превозни средства в Царево Местно РУ и администрацията на Общината започват усилена работа, за да осигурят спокоен летен сезон за туристите  ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт ГЕРБ и ДПС предлагат ограничаване рекламата на хазарт Законопроектът отлежавал "доста дълго време", но може и да не бъде приет предвид приключващия мандат на Народното събрание Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено Лазарки ще огласят и изпъстрят Камено На откритата сцена в града на 28.04.2024 г. 10:00 часа ще се проведе конкурс на лазарски групи и песни Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден Тръгват жестоки проверки в хипермаркетите за Великден По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май включително ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Полиграф уличил подпалвача на "Аудито" на бургаски бизнесмен в ж.к."Меден рудник", известен е и поръчителят Калин Ст. и Величко Тачев са уличени в лъжа от детектора  Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Дамска рокада в ръководството на ДПС в парламента Ертен Анисова стана зам.-председател на групата за сметка на Хатидже Георгиева Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Ще ни олекнат джобовете: Глобяват пешеходците с телефон Санкционират шофьорите и за таблет зад волана, колоездачи и тротинетки ще слизат на зебрата Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова Утре честваме рождението на незабравимата Петя Дубарова На 25 април се навършват 62 години от рождението на слънчевото момиче на Бургас
Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори