×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургаският съдия с коня обичал неформалните забежки


Бургаският съдия с коня обичал неформалните забежки
Съдия Светлин Иванов (в средата) очевидно прави всичко възможно да се разчуе бургаското правораздаване в Страсбург
Тема в развитие
Прецедент! Журналистът Божков пише на адвокатите и ВСС: Усмирете бъдещия прокурор Дичев Бъдещият прокурор Йордан Дичев изкомандва: Накажете Касабова! Ученият Вергиев вкарва в съда и риалити звездата Андрей Едрев Зам.-шефът на Районния съд в Бургас Светлин Иванов пак наруши закона В комбина ли са бившият шеф на СИК Димитър Вергиев и Районният съд в Бургас (видео) Бургаският съдия с коня обичал неформалните забежки Алармираме Окръжната прокуратура в Бургас: Зам.председателят на Районния съд Светлин Иванов фалшифицира протоколи! Когато дойдоха за мен...(ОБНОВЕНА)* Скандално! Бургаският съд не допусна ключов свидетел срещу бившия шеф на СИК Димитър Вергиев Само във Флагман! Какво не поиска да чуе бургаският съдия Светлин Иванов. Покъртителната изповед на доц.Дитка Димитрова Ученият Димитър Вергиев пиел по шепа хапчета, след като припомнили миналото му като бос на СИК bTV спря репортаж за учения Димитър Вергиев Божидар Божков: Вие бихте ли се споразумели с бившия шеф на СИК – Бургас?! Журналистът Божидар Божков отказа споразумение с учения доц.д-р Димитър Вергиев Помните ли бияча Димитър Вергиев от СИК? Станал е уважаван професор
виж още
скрий
24 Март 2016, Четвъртък, 06:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Зам.председателят на Районния съд Светлин Иванов имал навика да се консултира по телефона в съдебно заседание, докато решава съдбата на поредния подсъдим


Заместник-председателят на Бургаския районен съд Светлин Иванов, нашумял в цялата страна с призива си, отправен към подсъдим: „Разигравай си коня“, имал навик да се отклонява в „неформални“ забежки по време на съдебни заседания. Това става ясно от документ, изготвен от самия Иванов, с който Флагман  разполага, и от свидетелски разказ, направен в редакцията ни днес.
Иванов е съдия по предизвикалото огромен национален интерес дело срещу журналиста Божидар Божков. То бе заведено от бившия шеф на СИК в Бургас, а днес вече доцент и доктор, Димитър Вергиев, който се бил почувствал много обиден от пост на Божков във Фейсбук, в който той припомня миналото му. На последното съдебно заседание, проведено на 8 март, съдия Иванов, който прие да изслушва цели трима свидетели на Вергиев, отказа да допусне в залата единствената свидетелка, поискана от журналиста. Това е бившата преподавателка на сикаджията доц. Дитка Димитрова. Тя бе готова да потвърди пред съда написаното от Божков във „Фейсбук“ как Вергиев, като един от най-слабите й студенти, я е нападнал и набил по време на изпит, понеже отказала да му пише тройка.
Вместо да я изслуша и да приключи делото, съдия Иванов, пред погледите на много журналисти, присъствали в залата, изригна към Божков с думите: Разигравай си коня в твоята поляна. След което отложи отново съдебната сага, този път, за да изчака бившата журналистка от в. „Шоу“ Мария Николаева, живееща в София. Не стана ясно какво ще доказва Николаева, но се оказа твърде важна свидетелка за съда само защото бе поискана от адвоката на Вергиев – Йордан Дичев, чието истерично поведение по време на заседанията съдия Иванов толерира с мълчание.

Без да отрича, че е пратил Божков „да си разиграва коня“, сега Светлин Иванов се оправдава, че това е станало по време на „неформална намеса на съда“, което обаче се е случило в рамките на съдебно заседание.

Съдия Иванов собственоръчно е подписал това признание в официален документ, който представлява поредният отказ по искане на Божков. Миналата седмица журналистът подаде писмена молба думите за коня да бъдат вписани в протокола от заседанието, тъй като съдът разсеяно бе пропуснал да ги протоколира. От отговора на съдията се разбира, че той няма намерение да ги впише. В същия документ съдия Иванов си приписва и някакви действия, каквито никой от присъствалите в залата журналисти не забеляза да е извършвал. Той твърди, че бил усмирявал Божков и адвоката на Вергиев.

Столични юристи, с които Флагман се консултира, заявиха, че в наказателното право не съществува процесуално действие „неформална намеса на съда“. „Всичко, което се случва в едно съдебно заседание, може да бъде само и единствено формално действие“, казаха те. По думите им призивът за коня и обяснението, че е изпуснат „неформално“, поставят зам.-председателя на Бургаския районен съд в твърде деликатна ситуация.
Оказва се обаче, че това не е първият случай, когато Светлин Иванов прави „неформална“ забежка по време на съдебно заседание. Очевидец, който се свърза с „Флагман“, разказа, че в друго дело, докато изслушвал страните и подсъдимия, съдия Иванов периодично набирал различни номера по личния си телефон и провеждал разговори.

„Заседанието течеше, когато съдията набра някакъв номер и започна да се консултира с някого за хода на делото. Не забелязах да се притеснява от нашето присъствие. Държеше се така, сякаш това е нещо съвсем естествено. Никой в залата не посмя да реагира, защото съдията ни беше предупредил още в началото да пазим тишина. А адвокатите на страните си мълчаха, вероятно, за да не дразнят съда“, разказа очевидецът.

„Флагман“ е готов да предостави целия разказ на специализирани столични институции, ако те проявят интерес към случващото се в бургаския съд.
Междувременно действията на зам.-председателя на съда Светлин Иванов стреснаха медиите и доведоха до безпрецедентен за подобно провинциално дело интерес. Само за една седмица случаят бе отразен по бТВ, БНТ, а „Господари на ефира“ свършиха работата и на съда като дадоха думата на битата от Вергиев доцентка.

„Щом по такова дребно дело съдът си позволява подобни волности, можем да си представим какво се случва във вашия съд при тежки криминални или свързани с много пари казуси“, коментираха столичните юристи.

Самият Божков коментира пред "Флагман": Аз отдавна вече нямам никакво съмнение, че съдът е написал присъдата ми. За съжаление на България бургаският съд прави всичко по силите си и това дело да отиде в Страсбург.

В категории: Темида


17
Коментара
Флагман.БГ 7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен 18/04/2024, Четвъртък 22:00 0
Това са най-трудолюбивите зодии
Това са най-трудолюбивите зодии 18/04/2024, Четвъртък 21:20 0
17
Коментара по темата
17.
До Божидар Божков
26.03.2016 22:04:55
2
3
Божидаре, не позволявай повече този цирк да продължава. Това е гавра не само с теб, но и с всички журналисти, дори с цялото общество.
Сигнализирай до всички европейски институции и международни организации какво се случва в този така наречен български съд.
16.
не се гърми
26.03.2016 10:40:19
1
3
По до/ре ли щеше да е , ако го бяха кръстили с магарето
15.
ще се гръмна
25.03.2016 21:36:22
1
4
Какво да му направят, и има ли нужда? То човек каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи!
Ако на мен ми излезе име "Съдията с коня", ще се гръмна от упор и после контролен.
14.
Толкова е смешно
24.03.2016 19:54:24
1
7
Нищо няма да му направят.
Човека е със самочувствие, но не заради това няма да му направят нищо.
13.
възхитен фен
24.03.2016 18:31:06
1
5
Уау, каква осанка, какъв профил, какъв величествен римски нос.....или беше гръцки....?
Все едно машина на времето ме е върнала в началото на 90-те години.
Интересни време настана, другари.
12.
неюрист
24.03.2016 17:56:08
1
8
Много интересно е българското право.Вчерашно пишлиме завършва бургаския ПУЦ,става съдия и изведнъж се установява,че е недосегаем,непогрешим,може да ръси каквито си иска простотии,,а и да ги пише/съдийските решения не се обсъждат/.Въобще,настъпва някаква такава промяна в статуса на вчерашното лайненце,че никой не може вече да му каже и дума,той е СЪДИЯ!!Точно такива издънки/а това не е единичен случай,много са/ доведе до това никой да не вярва в българското т.н."правосъдие".Всичко е девалвирало до дъното на възможностите-лошо образование,лошо възпитание,абсолютна липса на морал.Да живее златния телец!!!
11.
Въпрос
24.03.2016 14:50:22
0
5
Този не беше ли първо следовател и после скоропостижно премина през прокуратура, паркирайки в районния съд.
Мисля, че имаше един подобен магистрат , набързо разигран като пешка от Е.Христов.
Някой може ли да каже от къде започва кадровото му развитие
10.
Много станаха случайните съвпадения около съдия Св
23.03.2016 21:26:37
1
11
Не че имам някаква болна подозрителност, ама нещо много станаха случайностите и съвпаденията. Първо двете дела срещу журналиста някак си случайно разпределени на двамата заместник-председатели на съда - едното при Светлин Иванов, другото при Ана Щерева.
После пак случайно съдията праща журналиста да си "разиграва коня". Може и пак да е случайно, че му отказва всичко което подсъдимия журналист поиска и случайно угажда на всички прищевки на дълбоко наранения емоционално Вергиев.
Сигур пак ще да е някаква случайност, че това дело се е паднало на тандема "съдия Светлин Иванов - адвокат Йордан Дичев". Ама същият този тандем дълбоко случайно се беше паднал и на делото срещу главната редакторка на в. Десант Севдалина Пенева. Неведоми и случайни са Пътищата Съдебни! Абе, некви обикновени и досадни съвпадения, кво да ги правиш?!
9.
До журналиста под съд
23.03.2016 20:47:13
2
13
Ако чакате някой сам да се сезира е все едно да чакате от умрял писмо. Иванов е максимално обвързан с мафиотските и организирани престъпни групи от съдии, прокурори и адвокати в Бургаската съдебна палата.
Пуснете сигнал срещу Иванов до звеното на Софийска градска прокуратура и сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет.
На това основание му поискайте отвод. А ако не се отведе ще е ясно че е поел ангажимент.
Не е никак случайно, че двете дела са се паднали на двамата зам.председатели. Това означава, че Боряна Димитрова е действала пряко тук, вероятно и Събина Христова и мъжа й.
Действайте нямате време.
ПРез останалото време съберете данни за имотно състояние на семейството на Иванов - братя, съпруга, съпруга на брата, родители, деца и т.н.
8.
Ще му пръднете на шмайзера на Светлин
23.03.2016 20:44:48
2
17
Нищо не можете да му направите на Иванов. Толкова е обвързан с мафията!
Това е качеството на съдиите в Бургаско!
В бургаски окръжен съд има алкохолик,който идва всеки ден пиян на работа. Магърдич Мелконян.В районния съд алкохолика е Георги Грънчев.
В бургаски районен съд зам.председателя Светлин Иванов си позволява такова просташко отношение към страни по делото,имитирайки другия алкохолик от окръжния съд Захарин Захариев.
Другият зам.председател Ана Щерева (високата на снимката) гледа граждански дела от години живее на съпружески начала със съдията Бургаския окръжен съд Иван Воденичаров,който също гледа граждански дела и проверява нейната работа.
В бургаския районен съд се шири разврат.Кърпичева-Цинцарска + Искър Искъров.
Ми онова малкото курве Дарина Йорданова?Кой не знае за него?Кой не е чувал за него?
Да не говорим за звездите в корупционните схеми Зъбова,Темелкова,Парашкевов,Синков,Събчо Събев.Да споменем и адвокатите,с които "работят": Пламен Найденов,Георги Кермедчиев,Благой Потеров (с когото много сериозно "работи" Емил Христов от Бургаска апелативна прокуратура) и т.н.
Ами Янка от Елхово? Толкова обича да задържа при себе си агентчетата от ДАНС и ГДБОП...
Левски едно време написал в тефтерчето си "Народе???"
Да питаме и ние: Боряно??? Това ли е стандарта,с който се фръцкаш и шеташ из ВСС?
7.
А какво ще стане след кючека?
23.03.2016 19:19:27
0
9
А след кючека какво ще стане, заседанието ще продължи ли "формално" по процесуалния ред с доказателствени искания от страните или директно приключва след неформалния кючек? Не, че нещо имам против, ама и на мен ми стана интересно как се случват тези работи във формални и неформални видове действия.
6.
и аз да питам
23.03.2016 19:10:38
2
14
И аз имам един въпрос, даже молба към съдията. Дали е възможно в съдебната зала, докато заседава по делото "Х", съвсем неформално да пусне от магнетофона умопомрачителния хит на Азис "Хабиби, спиш ли добре" и всички присъстващи да изпраскат дружно и неформално един неформален кючек.
Не за друго, ама много ми е интересно
5.
само да попитам
23.03.2016 19:02:17
0
15
Аз само да попитам може ли съдията другия път да фрасне два шамара на тази от страните, която не му е симпатична / както Вергиев нашамари доцентката /. Ама така да ги фрасне - съвсем неформално, макар и по време на съдебното заседание?
Щом може и неформални действия, докато заседава, не виждам да има някаква непреодолима процесуална пречка.
4.
Егати и държавата
23.03.2016 17:48:18
2
21
Съдия и престъпник в един отбор!
И на двамата коефициента на интелигентност е малко над нулата,тоест знаят за какво се използва тоалетната хартия.
3.
знаещ
23.03.2016 17:34:42
0
23
Светлинчо да разпита и бившите Ректори на Университет "Проф. д-р Асен Златаров"

доц. Николай Ралев (тогава Ректор)

и доц. (сега проф.) Петко Петков (тогава Зам. Ректор по Учебната работа), които

ПРИКРИХА ВЕРГИЕВ , НЕ ГО ОТСТРАНИХА ОТ УНИВЕРСИТЕТА ,А

ОРГАНИЗИРАХА ПРЕХВЪРЛЯНЕТО

МУ В ХТМУ-СОФИЯ И .....

ПОЛУЧИХА СЪОТВЕТНОТО ЗА ТОВА :

ИМОТИ И ФИНИКИЙСКИ ЗНАЦИ.... като ги представиха КАТО

РЕСТИТУЦИИ И НАСЛЕДСТВА...!!!!

ТАКА, ЧЕ ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА

ДА СЕ САМОСЕЗИРА за ТЯХ, ИНАЧЕ св. Петър ще я сезира ....!!!!
2.
Виваком
23.03.2016 17:32:25
1
26
Съдията говори по телефона докато гледа дело в съдебно заседание......????????? Това някакъв виц ли е, майтап ли е, сценка от комедиен скеч ли е...????
И какво говори - КОНСУЛТИРА СЕ С НЯКОГО ЗА ХОДА НА ДЕЛОТО!!!!!!
Ми то този съд е директно за закриване. Това е всичко друго, но не и съд.
1.
Мдаааа
23.03.2016 16:55:29
4
25
В България Съдия и Престъпник е дума с еднакво значение !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Дават под наем бистрото в Младежкия център в жк. „Меден рудник“, цената е 1810 лв. Общината търси наемател за 10 години, ето какви са изискванията  7 признака, че партньорът ви е истински верен 7 признака, че партньорът ви е истински верен Тези признаци разкриват перфектния партньор Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Супер трикове за дами, с които ще очароват напълно мъжете Не пишете в твърде строга форма и не зачеквайте скучни теми Това са най-трудолюбивите зодии Това са най-трудолюбивите зодии 4 зодии са много упорити, дават всичко от себе си в работата Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Рецепта за пълнени сладки картофи с извара, домати и чесън Любима пролетна рецепта за цялото семейство - пълнени сладки картофи, една истинска експлозия от вкусове за вашето небце AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня AZUR – новият ресторант в Бургас с изискан интериор и отлична кухня С четирите си просторни зали, високи тавани, артистично осветление, мека мебел в стилни цветове, успешна компилация от индустриални и natural aкценти, AZUR, впечатли всички присъстващи Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Бум в стартирането на хотели и ресторанти, всеки иска да бизнесмен Над 12 хил. нови фирми са регистрирани за тримесечие На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона На лявото или дясното ухо е полезно да държим телефона Задавали ли сте си този въпрос Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Хаосът със зелените тротинетки е брутален, в ОбС умуват за адекватно решение Управляващите ИЕПС ще бъдат санкционирани по ЗДвП, а заради техните нарушения - по общинска наредба би следвало да глобяват и „оператора” на услугата Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Това е рецептата за най-бързите и пухкави мекици Целите са на мехури и са като памук
Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести Партията “Грузинска мечта”, която управлява вече близо 12 години, настоява за необходимостта от балансирани отношения между Изтока и Запада Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори