×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пострадалите в автобуса-ковчег на „Ентуртранс“ на нокти – ще накаже ли ВКС виновните, или ще точи делото


Пострадалите в автобуса-ковчег на „Ентуртранс“ на нокти – ще накаже ли ВКС виновните, или ще точи делото
Автобусът се превърна в ковчег за 9 души
Тема в развитие
виж още
скрий
17 Септември 2015, Четвъртък, 19:31 ч.
Автор: Емел МАХМУД, Снимки: Флагман.Бг

Четири години след трагичния инцидент, при който загинаха 9 души, още няма наказани
Знаковото дело  „Ентуртранс“ очаква своята развръзка 4 години след инцидента. Процесът за катастрофата на магистрала „Тракия“ от 15 юни 2011 година, при която загинаха 9 души, а над 10 бяха ранени тежко, влиза във Върховния касационен съд /ВКС/. Това каза пред Флагман.Бг братът на жертвата от кървавата баня Албена Самуилова – Яшар Узун.


Красивата бургазлийка Албена Самуилова претърпя много тежки операции. Въпреки усилията на лекарите тя не успя да се пребори

Делото ще се гледа на 18-ти септември във ВКС. От Бургас ще тръгнат пострадалите при инцидента, както и техните близки и тези на загиналите, за да следят отблизо процеса. Те се надяват съдът да се произнесе в тяхна полза и виновниците най-накрая да влязат в затвора.

Флагман.Бг разговаря с Яшар Узун, който погреба сестра си. Албена Самуилова бе най-тежко пострадалата сред останалите живи пътници от автобуса-убиец. Цели 55 дни след катастрофата лекарите от пловдивската болница се опитваха да я върнат към живота, но 46-годишната бургазлийка не успя да се пребори.


  
Почерненият брат Яшар Узун

Тежкият процес

Делото в Бургаския окръжен съд срещу виновниците тръгна година и половина след инцидента – през ноември 2012 година.

Процесът го гледа опитният съдия Денчо Стоянов, който преди няколко месеца почина от коварна болест. Няколко пъти делото беше отложено поради различни причини – неявяване на свидетели, неотложна операция на собственика на автобуса-убиец Ениз Ченгел и др.

В крайна сметка процесът завърши с три осъдителни присъди - по десет години лишаване от свобода получиха управителят на фирмата „Ентуртранс” Ениз Ченгел и шефът на техническия отдел на фирмата Николай Точев. Пет години зад решетките ще лежи шофьорът на рейса Светослав Димитров.


Ениз Ченгел (вдясно) в съда

Сега очакванията на близките на жертвите са делото да приключи веднъж завинаги в тяхна полза, т.е. съдът да потвърди решението, взето на последната инстанция.

„Ние искаме решенията от двете инстанции да се потвърдят. Настояваме за прозрачно, реално, толерантно гледане на делото във ВКС, а не да се върнем отново пак в Апелативния съд в Бургас, защото тогава ще се проточи с още една година. А и не се знае какъв ще бъде крайният резултат“, каза Узун.

Въпреки че неговите очаквания са делото да приключи, той смята, че нищо не е сигурно. „В България не може да се каже, че нещата ще се случат на 100 %. Имайки предвид, че Ениз Ченгел е богат, всичко може да стане. Нека съдът да реши окончателно“, добави в заключение той.

Бизнесът – от превозвач до оборотна баничарница

Още през 2011 година, след кървавата баня на „Тракия“, фирмата „Ентуртранс“ ООД започва процедура по несъстоятелност. Съдружници във дружеството са Ениз Ченгел,  съпругата му Мюневер Ченгел, Есат Ченгел. Има съмнение, че ценните активи са прехвърлени в ново дружество, а останалите – оставени в старата фирма. В това число и всички договори за лизинг на автобуси.


Снимката на автобуса (вляво) преди катастрофата. "Ентуртранс" бе от най-предпочитаните превозвачи преди трагедията

Дружеството не може да покрие ликвидните си задължения към кредиторите с наличното имущество. От приложените към молбата доказателства става ясно, че фирмата дължи по договори за кредит и лизинг 3,49 млн лв.,15 000 за заплата на работници и 17 000 за осигуровки. 

Фирмата е заличена през август 2013 година.

Не е тайна, че Ениз Ченгел върти и друг бизнес в България. Той има две турски баничарници "Симит Сарай" в Бургас, които са доста оборотни.


Турската баничарница винаги е пълна с клиенти

На практика те не са на негово име. Справка в търговския регистър показа, че фирмата „Бургас Тур 90“ ЕООД е на Бурак Саглам, който е племенник на Ениз Ченгел.


Баничарниците са на името на младия племенник на Ениз Ченгел - Бурак Саглам

В категории: Темида


10
Коментара по темата
10.
....
18.09.2015 10:01:16
3
2
Затова не трябва да имат имунитет магистратите - те са , които точат делата според финансовите възможности на страните по делото. Нали точно Лозан Панов се изказа, че "бавното правосъдие е отказ от правосъдие"! Как за 9 убити няма влязъл в затвора?
9.
kak
17.09.2015 22:25:38
0
11
Голям смях за корумпираното ни правосъдие- за 4 години нито един няма влязъл в затвора с ефективна присъда и то ПРИ ДЕВЕТ УБИТИ ???
Как,как става така , кой ще даде обяснение ???
8.
Professional
17.09.2015 19:27:43
1
4
Какви глупости пишете. Тия глави празни ли са?
7.
uzun
17.09.2015 19:20:38
3
0
molimpremieragenborisovdanabl[davadelotovavvksna18septemvri
6.
f
17.09.2015 18:57:27
0
0
Ako vzemem nemskite linii da rabotiat v BG, shte uvelichim turizma.
5.
Тракиец анти-Руснак
17.09.2015 18:49:01
3
1
Толкова ли не можете да извикате немските автобусни линии, общината!!!!!
4.
Бург USA
17.09.2015 18:47:35
0
10
Следващата фирма която ще катастрофира е Юнион Ивкони. Избягвайте я ако можете, автобусите им са 15 годишни ковчези, без тоалетна и интернет. Пълня подигравка със модерно ниво на гражданско превозване. Къде е кмета да иска стандарт и да защити гражданите!!!!! белята ще стане всеки момент!!!!!
3.
Нонка
17.09.2015 18:44:54
1
6
А къде беше общината да проверява качеството на транспорта и фирмите. При тези цени по хубаво да извикаме Flixbus ili DB немските автобусни линии и да им заречем да осигуряват истински транспорт тук, ами не някакви съмнителни турски фирми.
2.
gb
17.09.2015 18:42:44
3
3
Дайте снимка на престъпния собственик!!!!
1.
George Washington
17.09.2015 18:39:35
1
3
Vie gledaite sledvashtata firma koiato shte katostrofira e Union Ivconi. Nai loshite avtobusi, otnema 6 chasa mejdu Burgas i Sofia i shofiora kara vuv nasreshtnoto dvijenie kato mu se prispi.
Niama i toaletna ili internet, Nishto niama, a iskat 30 leva.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачи им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори