Тиквичките и краставиците са пълни с нитрати, белете ги

Нитратите могат да бъдат полезни, но ако са в завишени количества, може да доведат до натравяне, каза Донка Байкова.
05 Май 2015, Вторник, 13:13 ч.
За да се защитите от натравяне, накисвайте спанака, пресния лук и чесъна във вода поне половин час, съветва проф. Донка Байкова
Тиквичките и краставиците са пълни с нитрати и най-добрият начин да се спасите от натравяне, е като ги белете. Най-високо е съдържанието на вредните химически елементи, получени след торене, в спанака, пресния лук, марулите, пресния чесън, в репичките. За да ограничите вредното въздействие, задължително ги накиснете във вода. Трябва да постоят поне половин час в легена с течността, съветва диетологът проф. Донка Байкова.
Тя уточни, че нитратите могат да бъдат полезни, но ако са в завишени количества, се случва да доведат до натравяне. Симптомите са гадене, повръщане и ефекти върху централната нервна система, каза тя в „Здраве, България“ по Нова телевизия.
„За да се предпазим от гастритогенния ефект, добре е да бланшираме зеленчука- нищо, че ще загубим част от витамините, и после да изхвърлим водата. Не трябва да консумираме увехнали марули“, каза още проф. Байкова.
В категории:
Здраве






Показа безкрайни крака
16/06/2025, Понеделник 21:57
0

Стегна куфарите за Гърция
16/06/2025, Понеделник 21:40
2

Закъса много
16/06/2025, Понеделник 21:20
0

Двойка на обща възраст над 200 години се радва на първа рожба
16/06/2025, Понеделник 20:48
0

Показа се с лъскаво Ферари и...
16/06/2025, Понеделник 20:33
9

Синът й се размина на косъм от смъртта
16/06/2025, Понеделник 20:20
1

Сполетя го голям ужас
16/06/2025, Понеделник 20:00
0



Див екшън в голям роден град
16/06/2025, Понеделник 19:24
0





Заляха я с критики
16/06/2025, Понеделник 18:40
3