Тиквичките и краставиците са пълни с нитрати, белете ги

Нитратите могат да бъдат полезни, но ако са в завишени количества, може да доведат до натравяне, каза Донка Байкова.
05 Май 2015, Вторник, 13:13 ч.
За да се защитите от натравяне, накисвайте спанака, пресния лук и чесъна във вода поне половин час, съветва проф. Донка Байкова
Тиквичките и краставиците са пълни с нитрати и най-добрият начин да се спасите от натравяне, е като ги белете. Най-високо е съдържанието на вредните химически елементи, получени след торене, в спанака, пресния лук, марулите, пресния чесън, в репичките. За да ограничите вредното въздействие, задължително ги накиснете във вода. Трябва да постоят поне половин час в легена с течността, съветва диетологът проф. Донка Байкова.
Тя уточни, че нитратите могат да бъдат полезни, но ако са в завишени количества, се случва да доведат до натравяне. Симптомите са гадене, повръщане и ефекти върху централната нервна система, каза тя в „Здраве, България“ по Нова телевизия.
„За да се предпазим от гастритогенния ефект, добре е да бланшираме зеленчука- нищо, че ще загубим част от витамините, и после да изхвърлим водата. Не трябва да консумираме увехнали марули“, каза още проф. Байкова.
В категории:
Здраве






Мирослав Боршош отличи финалистите в конкурса за рекламни туристически плакати
01/08/2025, Петък 10:31
0

Тръмп вече гневен: Tова, което прави Русия с Украйна, е отвратително
01/08/2025, Петък 10:20
1

Девет ранени при верижна катастрофа на прохода "Хаинбоаз"
01/08/2025, Петък 10:00
0









НАСА се готви да изпрати хора на Луната и на Марс
01/08/2025, Петък 07:10
5

Любов за Девата, пари – за Скорпиона, а Козирогът да е погрижи за външния си вид!
01/08/2025, Петък 03:01
0





"Нефтохимик" договори клубен автобус
31/07/2025, Четвъртък 21:34
0