×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вкараха каблешковци в „Параграф 22“ – плашат ни с глоби до 10 хил. лв., а как светкавично да изкопаем ями


Вкараха каблешковци в „Параграф 22“ – плашат ни с глоби до 10 хил. лв., а как светкавично да изкопаем ями
Ако дойдат на проверка, първо ще ги заведа в къщата на жалбоподателя. Ако там всичко е наред, могат да глобяват хората, закани се кметицата на Каблешково Елена Бояджиева
04 Юни 2014, Сряда, 15:57 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка Архив

РИОСВ знаят много добре, че канализацията ни е незаконна, но аз ги питам - по-добре ли е фекалиите да текат по улиците

Как междусъседски войни връщат жителите на поморийското градче Каблешково с няколко века назад, откъде дойде проблемът с канализацията и защо жителите трябва светкавично да изкопаят септични ями, без значение дали имат средства за това, Флагман.Бг разговаря с кмета на града Елена Бояджиева

- Г-жо Бояджиева, обяснете какъв точно е проблемът с канализацията на Каблешково и защо се стигна до ултиматума към хората да се изключват от нея и да копаят септични ями?
- Опитваме се да протакаме нещата, защото проектът за канализация на Каблешково вече е в ход. Един господин, на когото затвориха казана за ракия, реши да си направи експеримент с жителите на града и написа жалба до РИОСВ-Бургас, че мръсната канализация на Каблешково минава през градските дерета и замърсява околната среда, а неговите води не били я замърсявали. Оттам нататък – имаме предписания на РИОСВ, които ми разпоредиха да пусна писма до жителите на Каблешково, защото чл. 87 ал. 1 от Закона за устройство на територията гласи, че в населените места, където няма изградена пречиствателна станция, всички отпадни води се заустват в такива ями.

- Някаква част от канализацията на Каблешково вече е изградена, а хората законно ли са включени към нея?
- Не. Те са включени по тротоари, през градини – който както е намерил. Преди много години са изградили 3 клона на канализацията, която е за заустване на отпадните води на централната административна част на града, за болницата, детската градина, училището. Вече в тези клонове хората от града са се включили незаконно.

- Това е масова практика, особено в курортите, обществена тайна е, че масово фекалните води се изливат в морето. Какъв е този човек – Тодор Вълчев, който е подал жалбата до РИОСВ?
- Този човек е наемател на казан за изваряване на ракия, собственост на ПК „Гено Сивов“ и работи от 10 години. Предполагам, че проблемът дойде, тъй като съвсем близо се изгради нова жилищна сграда и комините на казана я опушват непрекъснато. Съседът на Вълчев пусна жалба до РИОСВ и оттам тръгнаха нещата – единият пуска жалба, другият пуска друга и т. н. В крайна сметка г-н Вълчев ни създаде много голям проблем – на мен и на жителите на града.

- В момента къде отиват тези отпадни води – в деретата ли?
- Да, точно там отиват – в трите дерета, които минават през града. Няма къде другаде да отидат. Обяснила съм, че тези три дерета не са сухи – те са с преминаваща течаща вода. Наистина има някакви миризми, но не са чак толкова силни. Според мен е по-добре фекалните води да са заустени там, отколкото да текат по улиците. Спомням си навремето как всички бяхме на септични ями, които бяха запушени. Хората включваха потапящи помпи и всичко течеше по улиците. Поради тази причина всеки се спаси, както може – по тротоар, през градини.

- И сега хората ще се върнат в това време.
- Да, така е, но аз изпълнявам разпореждане на РИОСВ. Опитваме се да стопираме нещата по някакъв начин, но процедурата вече е тръгнала и РИОСВ иска от нас изпълнение.

- За по-малко от месец да изкопаеш яма – предполагам, че е твърде скъпо удоволствие за жителите на града Ви, става дума за хиляди левове. Откъде ще ги вземат Вашите съграждани, г-жо Бояджиева?
- На мен ли го казвате?! Има хора, които нямат място в двора си, къде да я направят тази яма? Това е абсолютно невъзможно, но процедурите ни са такива.

- Има ли възможност за обжалване на решението на РИОСВ, или всичко вече е окончателно?
- Не мога да кажа какво ще се случи оттук нататък. Аз съм написала 568 писма до домовете, които съм преценила, че могат да бъдат включени в канализацията, защото няма как да знам кой от къде е включен и от къде минава. Оттам нататък Община Поморие ще изготви мотивирано становище и ще видим каква е реакцията на РИОСВ. Ако тръгнат на проверки в града за изпълнение на предписанията, аз първо ще ги закарам в къщата на жалбоподателя и в административната сграда на ПК „Гено Сивов“ – да ги видят те къде са си изградили ямите. Ако при тях всичко е наред, тогава вече могат да глобяват хората.
Аз също съм много ядосана. Всички от РИОСВ знаят много добре, че канализацията ни е незаконна, но като няма сигнал, те си пасуват. Но господинът е написал дори два сигнала, за да бъде сигурен, а не само един. Той може би не е разбрал какво е направил, но всичко вече е факт.

- Колко са домакинствата, които са засегнати от проблема?
- 70% от къщите в Каблешково са включени към канализацията. Аз съм написала 568 писма, което не е последната цифра. Може би ще има и още, но като не ги знам, няма как да им напиша писма. Ситуацията е много неприятна. Аз съм изумена и не мога да кажа какво ще се случи от тук нататък.

- Какво можете да направите при тази ситуация като кмет?
- Кажете ми какво да направя? Аз съм уведомила хората, това е, което зависи от мен. От там нататък трябва Община Поморие да вземе някакво отношение и да напише до РИОСВ, че проектът за канализация на Каблешково вече се придвижва и да имат малко търпение, да не глобяват хората и да ги оставят на това положение. И ако господинът престане да пише, надявам се нещата да се стопират дотук. Но той ако продължава и ако РИОСВ започне да изпраща до хората глоби, които започват от 2000 лв. нагоре – не знам какво ще се случи.

- Какъв е размерът на глобите – минимален и максимален?
- Разбрах, че са от 2 000 до 10 000 лв.

- Изкопаването на септична яма също изисква сериозни средства, какво ще правят хората, които нямат възможност, г-жо Бояджиева?
- Нямам отговор. Не мога да кажа какво ще правим. Включително и аз съм една от тях, защото живея в блок, в който сме 9 семейства. Къде ще я направим тази яма? А детската градина, а училището? Вкараха ни в „Параграф 22“.
Надявам се нещата да се тушират. Надявам се много хора от Каблешково да отидат и да разговарят с господина, да го накарат да си оттегли двете жалби. И тъй като процедурата вече е тръгнала, надявам се да минем само с една глоба и той да престане повече да пише. Ако той продължи обаче, не знам какво ще правим.
Хората от Каблешково не са виновни, че на него му затвориха казана за ракия. Аз нямам нищо против него, да направи казана някъде накрая на града, да си вари ракия – няма проблем. Само че той е решил да действа по друг начин. Това за мен е необяснимо. Този човек живее тук. Как утре ще излезе и ще погледне хората в очите? Децата му са тук, внуците му са тук. Не разбирам какво иска да постигне.

- Ако този човек оттегли жалбите си, има ли възможност да се върне процедурата назад?
- Не. Няма да се върне, защото вече е задействана. Ако той си оттегли жалбите и престане да пише, ще се разминем може би само с една глоба. Но ако продължи – не знам какво ще стане по-нататък.

В категории: Поморие


7
Коментара по темата
7.
п.
05.06.2014 15:18:25
0
9
Правете канала никакви ями.
6.
Решение
05.06.2014 15:11:32
0
1
Имам няколко идеи как да решим проблема.1-во предлагам EVN да ни спрат захранването,то и без това едва ли има ден през който да не спира.2-ро ВК и те да ни резнат тръбите,защото се конкурират с EVN по аварии.Ние от своя страна обещаме,че всичко това ще го изтърпим най без ропотно,нали сме ДИВИ СЕЛЯНИ ,няма да се оплакваме.Така като нямаме ток и вода не ни е необходима и канализация.Нали винаги можем да си направим кладенци и да я караме и на свещи.А МОЖЕМ И ДА НАПРАВИМ ДРУГО.Можем всички да излезем дружно ГЪРНЕТА на пътя Слънчев Бряг,нека ни гледа цяла Европа.Можем и цяло Каблешково да си направи график да използваме тоалетната на жалбоподателя ТОДОР ВЪЛЧЕВ,обещаваме ще си носим хартия и сапун.Защото е явно ,че неговата максима е АЗ НЕ ГЛЕДАМ НА МЕН ДА МИ Е ДОБРЕ ,А НА ЦЯЛО КАБЛЕШКОВО ДА МУ Е ЗЛЕ.
5.
една възмутена гражданка
05.06.2014 14:53:15
0
3
"имаме предписания на РИОСВ, които ми разпоредиха да пусна писма до жителите на Каблешково" и хоп г-жа кметицата си реши проблема като пусна писма на жителите "Аз съм написала 568 писма, което не е последната цифра. Може би ще има и още, но като не ги знам, няма как да им напиша писма. " АПЛОДИСМЕНТИ за светкавичната реакция Всъщност кои писма тези които са без обратна разписка без подпис за получаване ,ееееее докажете тогава че сме ги получили "не мога да кажа какво ще се случи от тук нататък." остана и да кажете ,питам аз защо сте управник като не знаете проблемите на Градчето , как се опитахте да ги решите, какво направихте през времето в което Ви гласувахме доверие, ще Ви кажа че един човек който е бил подчинен цял живот неможе да бъде управляващ и вие сте истинския пример за това .Каквото и да кажа ще е излишно Е сега покажете и докажете какво можете!
4.
една възмутена гражданка
05.06.2014 14:53:15
0
3
"имаме предписания на РИОСВ, които ми разпоредиха да пусна писма до жителите на Каблешково" и хоп г-жа кметицата си реши проблема като пусна писма на жителите "Аз съм написала 568 писма, което не е последната цифра. Може би ще има и още, но като не ги знам, няма как да им напиша писма. " АПЛОДИСМЕНТИ за светкавичната реакция Всъщност кои писма тези които са без обратна разписка без подпис за получаване ,ееееее докажете тогава че сме ги получили "не мога да кажа какво ще се случи от тук нататък." остана и да кажете ,питам аз защо сте управник като не знаете проблемите на Градчето , как се опитахте да ги решите, какво направихте през времето в което Ви гласувахме доверие, ще Ви кажа че един човек който е бил подчинен цял живот неможе да бъде управляващ и вие сте истинския пример за това .Каквото и да кажа ще е излишно Е сега покажете и докажете какво можете!
3.
Pomoriec
05.06.2014 10:16:23
2
1
Toi kmeta sega e poludial da sabira stari danaci vsi4ki moi priateli idrugi xora polu4avat pisma da gi dava ob6tinata na sadia ispalnitel ,koito e blizak na kmeta i se vazpolzuva za posledno da lapne komisionni do koga pomoriici 6te tarpim da se ebavat s nas triabva nai nakraia da sprem tova.I posledno paeka na minalogodi6nata firma tragva do dni taka 4e se podgotvete .
2.
Potarpev6i
05.06.2014 10:06:55
1
3
Vsi4ko tova se pravi naro4no, za6oto dogodina idvat izbori tova e diktuvano da stava na kmeticata ot ob6tina ta v Pomorie.Triabva da se saberem pred ob6tinata i da go re6im tozi problem.
1.
DO DEBELANATA
04.06.2014 20:27:05
4
6
o4akvai mnogo prblemi v ob6tinata pri vas i v Pomorie ZA VSI4KO E VINOVEN KMETA NA POMORIE .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Шефка на проект получава заплата 8 год. след приключването му Якова е правила възлагания по договори без финансово обезпечение, извършвала е неправомерни плащания, като е изхарчила тригодишен бюджет само за година и половина Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия
Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори