×
Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Премиерът Денков подава оставка в сряда
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Строителни фирми от Несебър в колапс, готвят протест


Строителни фирми от Несебър в колапс, готвят протест
Трети месец в община Несебър не е издадено нито едно разрешение за строеж и местните фирми, които дават хляб на над 6000 човека, са в колапс
21 Февруари 2013, Четвъртък, 18:51 ч.
Автор: Веселин ВАСИЛЕВ

Ако гласът ни не бъде чут, ще блокираме РДНСК в Бургас с над 350 машини, заканват се недоволните

Строителният бизнес в Несебър, който дава работа и хляб на над 6000 семейства, е в колапс. От три месеца в общината не е издадено нито едно строително разрешение и инвестиционни проекти за около 80 милиона евро са стопирани за неопределено време. Преди дни представители на 26 фирми и инвеститори се събраха в Несебър, за да търсят изход от тежката ситуация.

Говорим за около 50 мащабни проекта, които не могат да стартират, а всеки знае колко е важен този отрасъл за съживяване на икономиката ни, защото разкрива стотици работни места и с него са свързани много други дейности, които в момента също са замрели. Тук ние изграждаме основно жилищни комплекси от затворен тип, като купувачите са най-вече чужди граждани, които в момент на тежка финансова криза вкарват в страната ни огромен паричен ресурс. Тези хора обзавеждат новите си жилища от български магазини, откъдето купуват битова техника, мебели, кухненско обзавеждане, спални и т.н. Това става техен втори дом, те започват да се връщат всяка година и да харчат парите си тук. Те наравно с другите плащат данък сгради и такса смет, а реално ползват имотите си само броени месеци в годината, казва Кристиян Колев от Инициативния комитет.

Според него община Несебър също търпи огромни загуби от спрените проекти, защото 3% от сумата за всеки продаден имот влизат директно в общинската каса. Сега такива пари няма.

В момента от едната крайност – прекомерно строителство – отидохме в другата – никакво строителство. Ние не възразяваме срещу идеята по крайбрежието да се обособят защитени зони, забранени за строителство, но на останалите места да можем да работим, допълва Колев. Много от строителните компании обслужват кредити и лизинги, което допълнително усложнява положението им. Част от тях са продали апартаменти на зелено, купувачите очакват в предвидените срокове да получат апартаментите си и блокирането на проектите може сериозно да дискредитира в чужбина не само строителите, но и като цяло имотния пазар у нас.

Инициативният комитет ще има среща в понеделник с кмета на община Несебър Николай Димитров. Надяваме се да срещнем разбиране и той да ни помогне да решим тежките проблеми. Ако това не стане, сме готови да започнем ефективни протестни действия, казват строителите, които настояват да разберат къде е причината за стопирането на проектите им – в общинската администрация, РДНСК, Областна управа или в министерството.

Те планират като втора стъпка да организират протест пред община Несебър с цялата налична техника – около 350 машини - камиони, багери, бетоновози, циментовози, кранове и т.н. В случай, че гласът им отново не бъде чут, ще протестират с машините си пред сградата на РДНСК – Бургас. Протестиращите ще търсят и подкрепата на строителни фирми от Созопол и Приморско, където положението е същото.

Вие знаете, че ние не можем да работим през цялата година, защото от май до средата на октомври има забрана за строителство. Поне в останалото време да можем да си вършим задълженията, настояват строителите.

До момента в Инициативния комитет са включени управителите на строителни фирми Галина Василева, Димитър Чордаклиев, Боян Алексиев, Кристиян Колев, Валентин Дойчев, както и Тодор Хаджиев и Васил Георгиев, които ръководят фирми за строителна техника.

„В близките месеци не виждам как биха могли да се придвижат каквито и да било строителни книжа в Общината, след като аз самият всеки ден съм викан на разпити – ту в Окръжното следствие, ту в столицата. В Общината изобщо не влизам. Психиката на родителите ми рухна. Аз съм абсолютно невинен, а в обществото се създаде усещане, че съм престъпник. Цялата ми "вина" е, че разписвам надлежно издадени от съответните институции становища и разрешения за строителство. Сега, при повдигнато обвинение срещу мен, аз вече не бих сложил повече подписа си. Съжалявам, че десетки предприемачи на наша територия ще се окажат в капан и ще търпят загуби от тази ситуация“, заяви главният архитект Валентин Димов, малко преди да поеме с адвоката си Йордан Дичев за поредния разпит в следствието. В Бургас на помощ на окръжните магистрати са изпратени седем висши прокурори, за да няма съмнения, че предварителното производство по „Дюнигейт“ би могло да бъде прекратено, без да са намерени виновни и вкарани в съда.


В категории: Несебър


Цената на зехтина скочи с 50% в ЕС
Цената на зехтина скочи с 50% в ЕС 04/03/2024, Понеделник 10:40 0
Флагман.БГ Тази певица отказва участия заради годеника си Тази певица отказва участия заради годеника си 04/03/2024, Понеделник 10:00 0
Флагман.БГ Хейли с първа победа срещу Тръмп Хейли с първа победа срещу Тръмп 04/03/2024, Понеделник 07:39 1
25
Коментара по темата
25.
dunigeit
23.02.2013 12:55:51
2
2
Dinev Правителството на ГЕРБ носи цялата вина за случая с продадените и превърнати в строителна площадка дюни край Несебър. Това заяви народният представител от Коалиция за България Димчо Михалевски .

Той припомни, че предишното правителство е наложило мораториум на строителството в защитените зони по българското Черноморие още през 2007г.

В изпълнение на приетия мораториум през 2008 г. Агенцията по геодезия, кадастър и картография подготвя и стартира процедури за „Изработване на ортофотоплан на Черноморското крайбрежие на Република България, кадастрална карта и кадастрални регистри, едромащабна топографска карта в мащаб 1:5000, специализирани карти" съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие и специализирани карти за устройствено планиране на населени места.

До лятото на 2009 г. процедурите за избор на изпълнител са проведени, избрани са изпълнители по поръчките, но поради обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не са сключени договорите.
След това КЗК разрешава сключването на договорите, които са щели да определят границите на защитените зони, да се нанесат дюните, да се определят границите на зоните, които определят ограниченията на режима за застрояване в тях.

„Правителството на ГЕРБ прекратява процедурите и оставя на „субективната преценка" на компетентните органи, къде има дюни и къде няма", сочи Михалевски.
По думите му, ако договорите за специализираните карти и другите продукти са изпълнени, към 2010 г. е щяло да има изработени карти с нанесени граници на защитените зони и характера на местообитанията съгласно закона за биологичното разнообразие.

„Не случайно предходното правителство не е финализирало процедура за продажба на тези държавни земи, независимо от изпълнението на процедурата по закона за горите от 1999 г., а е изчаквало да се реализират изработването на картите по Закона за устройство на черноморското крайбрежие, за да се установи ясно режима на лимитиране и ограничение върху зоните и териториите, които да обосноват последващи решения", подчерта депутатът.

Той е категоричен, че престъплението на ГЕРБ е факт. „Наличието на дюните в защитената зона „Ахелой - Равда - Несебър" е безспорно. Ако бяха изработени специализираните карти през 2010г. щеше да има ясна граница на т.нар. „сиви дюни", които по силата на ЗУЧК, могат да бъдат само публична държавна собственост и следователно не могат да се продават", посочи още народният представител.

Според него именно бездействието и престъпното поведение на МРРБ през 2009 г., когато прекратява договорите на АГКК за изработката на тези специализирани карти, отваря възможността да се финализира заявлението за продажба на имота.

Михалевски смята, че община Несебър няма никаква вина, защото е изпълнила законовите си задължения на база на документ, предоставен й от централната власт и възложителите на инвестиционното предложение.

„Бойко Борисов не е спрял нищо, защото първо няма такива правомощия, а и в настоящия казус при отсъствие на специализирани карти, които да отразят границите на дюните, което е направено умишлено, дефакто процедурата на МЗХ изглежда „законна", макар и безкрайно „неморална". Това действие обаче без санкцията на Борисов е невъзможно", категоричен е депутатът от КБ.

Според него, незабавно трябва да се иска не само да се наложи контрол на Публичните устройствени планове, както и Общите устройствени планове, но и в изключително ускорен порядък да се изработят всички необходими каrti
24.
соня
22.02.2013 23:57:46
1
3
Аз скъпи приятели гладна няма да стоя.Подкрепям бизнеса ,но ми се струва ,че протеста е организиран от "Гаргамел" и "Брилянтин",тоест от "СЛЕ ГРУП"л
Съветвам ви да протестирате срещу тях,защото те предизвикаха всичко това.Ако се надявате Николай скоро да се върне ,вярвайте ми ОТКАЖЕТЕ СЕ "КАУЗА ПЕРДУТА".Изпратете ямболските сергиджии и нещата ще си дойдат на мястото.Успех в протеста!Успех на пиара на бившия кмет!
23.
ok
22.02.2013 12:19:05
5
6
Бат Бойко искаше да сложи ръка на инвестиционния бизнес по южното черноморие. Точно затова направиха изменение в ЗУТ, всички разрешения за строеж да са одобрявани от ДНСК! Вече го няма, така, че нещата трябва да потръгнат! Колкото до мърлявите компелксари, които ръсят "ум" тук, да си стоят на мизерните нещастни задници и да се ограничат в злобата си!
22.
doich
22.02.2013 12:10:30
3
6
Милка Гечева спря строителството на територията на цялата бургаска оласт, тази злобна жена въобще не се сеща за съдбата на сектора строителство, но защо го прави само тук, а не на територията на цялата страна, инж. Радева може би знае, защото за разлика от другите наяалници, тя иска разрашение за да отиде до тоалетната
21.
doich
22.02.2013 12:10:30
3
3
Милка Гечева спря строителството на територията на цялата бургаска оласт, тази злобна жена въобще не се сеща за съдбата на сектора строителство, но защо го прави само тук, а не на територията на цялата страна, инж. Радева може би знае, защото за разлика от другите наяалници, тя иска разрашение за да отиде до тоалетната
20.
киро
22.02.2013 11:02:35
2
11
Кмета е за освиркване. Ако не беше врътнал далаверата за дюните с приятелчетата си от СЛЕ ГРУП, сега нямаше да е спряно строителството. От тия 122 къщички половината щяха да са негови. Той си е оплел кошницата, а вие ходете го подкрепяйте. Не виждате ли гузната му мазна и крадлива физиономия. Че е крадец го пише на лицето му. Народа тъне в таково невежество и не може да разбере кой лъже и кой казва истината.
19.
Мануел
22.02.2013 10:15:11
2
4
Хора когато имате доказателства, че има нещо нередно в строителството, тогава обвинявайте за разни "мутренски" работи и тогава тези хора да ги вкарват в затвора. Единствения факт който е 100% верен е, че замрази ли се строителството, стотици български фирми остават без работа, хиляди честно трудещи се оастават на улицата. Това влияе на цялата икономика на България. Искаме излизане от кризата или фалит на държавата?
18.
kr.petkpv
22.02.2013 10:07:43
0
6
СВЪРШИ СЕ ВЕЧЕ, СЕГА ПРОСТО НОВИЯ МИНИСТЪР ТРЯБВА ДА РАЗКАРА ШЕФКАТА НА ДНСК И РДНСК БУРГАС
17.
Иван
22.02.2013 09:35:33
4
9
Тук половината от коментарите са написани от идиоти. Нали ако не са фирмите, срещу които плюете, ще стоите гладни? Тук хората дават хляб на хиляди а те плюят. Мисля, че искате да станем като северозападна България. По телевизиите говорят само за незаконни строежи. В действителност те са само 1%. Този 1%, незаконни строежи са на обкръжението на сегашното и минали правителства. Спряно е защото ББ си прави Пи ар на гърба на хората. Дюните ги продаде Мирослав Найденов и хора приближени на правителството. Обикновените строители НЕ заслужават такова отношение! Не и след като са платили огромни данъци на тази държава, продължават да плащат, и пълнят хазната на България , а ЦВ ЦВ и ББ ОГРАБИХА!
16.
дан
22.02.2013 09:24:29
7
4
ХАХАХА....НАРОДА СИ ИСКА АНАРХИЯТА И БЕЗЗАКОНИЕТО...ДА СТРОЯТ, ДА ИЗНУДВАТ, ДА ЛЕТЯТ ПОДКУПИ....ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПОРЯДКИ ТРУДНО СЕ ОТУЧВА
15.
Истината
22.02.2013 09:24:27
2
6
Милка Гечева заблуждава Мин. Павлова, че така трябва,( да се спре строителството), а Ваня Радева, няба исбор и пуща заповед след заповед, те това е Милка е за е...........не
14.
оз
22.02.2013 08:33:56
0
9
Кмета инспирира тези протести на строителите, за да избегне отстраняването си от длъжност от съда днес. В понеделник строителните фирми няма да могат да се срещнат с него, защото всички се надяват Кмета да е аут от общината и да е поел пътя си към пандиза, където му е мястото.
13.
````````
22.02.2013 07:33:57
0
6
Няма да коментирам, само ще кажа че винаги е имало хора които се поддаават на най различен вид психоза, а това е добре дошло за други хора които така да се каже ''жонглират'' със съзнанието им. Запрете се бе хора , нема разумен човек който да ви верва.
12.
666
22.02.2013 05:48:42
1
14
абе тоя димов на будали ли прави хората, ни лук ял ни лук мирисал, смешен става - не помни как продаваше дини едно време и като отиде в община несебър, стана голям паралия как ли се питам не знам, ама няма да е с честен труд, само да му погледнат имотите в поморие и всичко става ясно, лесно е да дойдеш от ямболските села и да станеш милионер нали
11.
Приморско
22.02.2013 05:34:03
3
5
Няма да има строителство в Несебър, не само при Вас е така! Някои хора, не желаят да се развива морския туризъм в България и налагат инвестиции, като мидарници, рибарници и нищо чудно, след време да се появят и свинарници в морето с спазени еко-норми!!!
10.
Прокуратура!!!
21.02.2013 22:53:48
1
4
Управителите на строителни фирми Галина Василева, Димитър Чордаклиев, Боян Алексиев, Кристиян Колев, Валентин Дойчев, както и Тодор Хаджиев и Васил Георгиев - това са цитираните поне в текста. Поне тези трябва да им се проверят документите и какво и как са получили. Паника, че са загубили рушветите - не е проблем, а как да "направили" бизнеса си?!? Конкретни имена цитирани в този материал!!!
9.
Иванчо
21.02.2013 22:48:49
0
6
Чета и не вярвам, че точно днес е възможно да има подобни лобисти в мрежата... как така изливането на бетон, за да се вземат и последните парички от хазната, подписани от корупцинните минали, ще достави удоволсвие на децата на тези хора - строители... ми те не са дори от Несебър... те плащат на съсипаните хора, както е навсякъде, за да имат прехрана... ако трябва да вземем по една торба цимент утре... всички, да отидем на плажовете и да я изсипем в протест... съсипа се всичко от лобисти и концесионери... да запазим последния останал квадратен метър е нужно...
8.
prostitu...a
21.02.2013 22:24:27
1
4
Ako edno neshyto ne razberem sme zagubeni.100evro dava chuzdeneca na stroitela.Toi plashta na jelizara.Toi na hlebara na drvara,mlekara,ofchara,agronoma,shofiora i taka natatk dokato stignat do Ivancho.Toi na men.Az na TOKA.
7.
Анти -Бойко
21.02.2013 21:54:39
1
8
Няма да има работа за мутренските фирмички - няма.
6.
xaxo
21.02.2013 21:42:22
1
8
Хич да не ми се правят за загрижени за работата и хляба на над 6000 семейства.
Га лапаха държавни поръчки и строяха мутренски хотели не ревяха.
Ся им секнаха далаверите и виж ти, не им е толкова за техните печалби а са загрижили за тия 6000
семейства на който даваха по 5-600лв. заплата.
5.
freakybs
21.02.2013 21:35:43
0
6
блокадата трябва да я направите в София пред ДНСК- всичко идва от там, а не в Бургас. Тук са само изпълнители на заповедите на софиянци.
4.
stranichen
21.02.2013 19:59:51
1
2
TAKA E POKRAI SUHOTO GORI MOKROTO
3.
kraj
21.02.2013 19:59:43
1
3
До тука бяхте ,,починете си.
2.
д
21.02.2013 19:49:47
0
7
Напишете имената на фирмите и техните собственици, а не на подставените им лица!
1.
Дюнистроителят
21.02.2013 19:30:30
2
2
Сега как ще ми върните ДЮНИТЕ, бе хаптали такива !!!

Ще ги връщате и тук и горе при мен !!!..

така, че няма време за сън, а РАБОТЕТЕ !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Цената на зехтина скочи с 50% в ЕС Цената на зехтина скочи с 50% в ЕС Най-голямото годишно увеличение на цените е регистрирано в Португалия - 69%. Тя е следвана от Гърция с 67% и Испания с 63% Тази певица отказва участия заради годеника си Тази певица отказва участия заради годеника си Анелия се оправдава, че не искала да оставя Любомир Захаринов вечер сам Психично болна заплашва да убие детето на инфлуенсърка, институциите нехаят Психично болна заплашва да убие детето на инфлуенсърка, институциите нехаят Тя сподели, че ще дойде да застреля детето ми на рождения му ден, обясни Ясмин Кирилова Ето какво може да стане, ако използвате пластмасови дъски при приготвяне на храна Ето какво може да стане, ако използвате пластмасови дъски при приготвяне на храна Лекар предупреди за опасностите Прокуратурата поиска 18 г. затвор за мъж, застрелял жена си и заровил тялото ѝ Прокуратурата поиска 18 г. затвор за мъж, застрелял жена си и заровил тялото ѝ Близките на жертвата настояват за справедливо наказание Олигархичен кръг ли назначава министри Олигархичен кръг ли назначава министри Шипка се превърнала в място за ултраси и агресия, коментира политологът Румяна Коларова Имен ден: Черпят 6 уникални имена за светец, чиято история е разтърсваща Имен ден: Черпят 6 уникални имена за светец, чиято история е разтърсваща На 4-ти март православната църква почита паметта на преподобния Свети Герасим Йордански Пети ден издирват 45-годишна жена! Излязла от дома си, за да купи икона Пети ден издирват 45-годишна жена! Излязла от дома си, за да купи икона Силвия Балабанова живее от години в Германия Готови за Шенген: разделен трафик и нови пунктове Готови за Шенген: разделен трафик и нови пунктове Над 2 хиляди камери ще следят в реално време преминаването на коли и камиони през границите ни Денят започва със слънце, до вечерта ще се заоблачи Денят започва със слънце, до вечерта ще се заоблачи Прогноза за времето - понеделник, 4 март 2024 г.
5 месеца след нападенията на Хамас децата се връщат на училище 5 месеца след нападенията на Хамас децата се връщат на училище От 7 октомври насам 30 000 жители на Сдерот бяха евакуирани в хотели в цялата страна. Приблизително 30% от населението се е завърнало вече у дома Мъск: Винаги съм се чудил защо НАТО продължава да съществува Мъск: Винаги съм се чудил защо НАТО продължава да съществува Американският милиардер постави под съмнение целесъобразността от съществуването на НАТО Хейли с първа победа срещу Тръмп Хейли с първа победа срещу Тръмп Това е знак, че тя ще остане в надпреварата поне до "супервторника", когато гласуват 15 щата и една територия В Ню Йорк слагат край на "24-часовия бюфет за плъхове", ще имат контейнери за боклук В Ню Йорк слагат край на "24-часовия бюфет за плъхове", ще имат контейнери за боклук Премахването на купчините боклук, трупани пред по-големите жилищни сгради,  все още е в процес на изпълнение В Литва започва конфискация на автомобили с руски номера В Литва започва конфискация на автомобили с руски номера Според съобщенията на територията на Литва все още има хора, управляващи автомобили, регистрирани в Русия В Кърджали пиха третомартенско кафе на толерантността В Кърджали пиха третомартенско кафе на толерантността Днес своето първо третомартенско кафе изпиха кметът Ерол Мюмюн, областният управител Никола Чанев, районният мюфтия Басри Еминефенди, енорийският свещеник отец Петър Гарена Доналд Тръмп изглежда сигурен президент в САЩ, показа проучване Доналд Тръмп изглежда сигурен президент в САЩ, показа проучване Тръмп е обединил базата си до забележителна степен - 97 % от гласувалите за него през 2020 г. са заявили, че ще го направят отново - само 83 % от избирателите на Байдън през 2020 г. са обещали да останат с него, а цели 10 % сега подкрепят Тръмп Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче Загиналата жена, намерена с бебе в прегръдките си, се казва Ана Гайдаржи, съпруга на наш сънародник, бесарабският българин Сергей Гайдаржи Диамантена прогоба тегнела над крал Чарлз III Диамантена прогоба тегнела над крал Чарлз III Диамантът Кохинор, който е вграден в една от кралските корони, има дълга история Той жени сина си, иска Риана да му пее, чака на трапезата Гейтс и Зукърбърг Бизнес империята на Мукеш Амбани прави 100 милиарда долара годишни приходи
Бойко Борисов Бойко Борисов ГЕРБ иска 50% от МС, в Банкя не се огъваме

Виц на деня Виц на деня - Маро, защо наричаш мъжа си Иди? Не се ли казва Пешо?
- Защото ми е неудобно да го наричам с цялата дума: "Идиот".
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, вярно ли е, че това е последният модел айфон за селфи?
- Да.
- А защо прилича на пистолет?
- Стига си питала! Усмихни се и щракни!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жените са като катаджиите, изприказват ти куп глупости, вземат ти парите и накрая пак изпаднеш крив.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори