×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кое ни убива повече - цигарите, вредната храна или мръсния въздух?


22 Ноември 2012, Четвъртък, 14:07 ч.
Автор: Антон ПЕНЧЕВ

И защо от тесногръдие сами се превръщаме в донори за чужди икономики

Не мога да си обясня, защо така наречените въздържатели са изпълнени с толкова омраза и негативна енергия?
Казвате: "Пушачите да си стоят в къщи". Говорите за права. А нима пушачите нямат право и на социален контакт, както и на разтоварване от стреса в приятна обстановка?
Кой в случая е дискриминиран? Искате да съдите пушачите.  Нека не стигаме до дребнавото положение да се съдим, че на чашата с кафе, не пише "Внимание горещо кафе". Да, има трески за дялане, но нека въвеждането на споменатите правила да дават права на всички. Става дума единствено за ефективен контрол, в който трябва да участваме и ние гражданите, а не само да мърморим.
Твърдите, че тютюневият дим ви причинява заболявания. Това означава ли, че не сте вдишали дори и глътка замърсен въздух от изгарянето на твърди и течни фосилни горива за отопление, от изгорелите газове на транспортните средства, от вредните условия в работната среда и вредните емисии, които отделят редица опасни производства в околната среда и т.н.? Защо забравяме стреса и невъзможноста на много хора да се хранят здравословно? Защо допуснахме великите евродирективи да позволят влагането на вредни съставки в храните, само за да имат по-голяма трайност и подлъгващ външен вид? Това ни убива бавно, но методично. Ако сме изложени на въздействието на тютюнев дим няколко часа в денонощието, то гореописаните вредности ни въздействат денонощно и то в големи дози.
Европа се грижела за нашето здраве. Къде тогава са нашите лични здравни сметки от осигуровките? Защо Европа изнася при нас само вредните си производства? Има и още много защо, но спирам до тук.
Как стъкмистиките определят, че дадени заболявания са в резултат само на тютюнев дим? Нима живеем в изолирана среда, само с такава вредност?
Защо не протестираме срещу това и то без да обслужваме интересите на определни бизнес кръгове?
Колко пъти, вие въздържателите,  се отказахте да се придвижвате с личния си автомобил в града? Колко пъти, вие въздържателите, изхвърлихте отпадъците си разделно? Потърсихте ли, макар и скъпо като инвестици,я решение за зелена енергия за Вашият дом или Вашето работно място? Стига неподплатен морал!
Относно бизнеса. За големите играчи не са проблем никакви забрани, но малките и средни собственици на единствени заведения, които в общ аспект сигурно са по-голям дял от пазара и дават работа на много млади хора, са обречени. Собственикът на заведение сигурно ще намери начин да се пренасочи към друг законен или незаконен дребен бизнес, но какво става с хорицата, които са разчитали само на тези мизерни заплати?
Дребнаво е да споменавам това, че заведенията в съседна западна Сърбия са продали на българи всички куверти за коледните и новогодишни празници, но фактът си е факт. Защо трябва да се превръщаме в донори за друга икономика?
Не трябва да забравяме, че за да може заведенията да предлагат услуга, е необходимо други да произведат стоки за тази услуга. По-ниски или никакви обороти в заведенията = по-големи сътресения и при производителите на стоки. Всички сме на един кораб и потъваме заедно.
Всъщност, моето мнение е, че цялата тази дандания е насочена единствено към унищожаването на дребния и среден бизнес в тази област, за да може в близко бъдеще големите да печелят още повече без конкуренция, а това е вредно.
Споко. Аз не съм от категорията на бизнесмените, а съм най-обикновен служител и не съм работил никога в областта на ресторантьорството и хотелиерството.
Да, ние пушачите сме НАГЛИ, но трябва да имаме предвид, че тази наглост е опасна, защото ако няма създадени условия да задоволим по някакъв начин зависимостта си от тютюнев дим и никотин, риска от пожари и инциденти от пушене на тайни места без протиовпожарен контрол е много голям. Сигурно ще кажете пак: Ами лекувайте се от тази наглост и зависимост. Де да беше толкова лесно. Най-трудно се лекуват вредни навици, но повярвайте много от нас полагат усилия и някои успяват. Все пак нас ни има и трябва да намерим компромис в обществото.
Да, пушач съм. Въпреки това подкрепям забраната за пушене в офиси, магазини, конферентни зали и други подобни. Подкрепям и забраната за пушене в лично превозно средство, когато в него се вози дете. В производствените помещения и обществения транспорт, така или иначе пушенето отдавна е забранено и така трябва да бъде.
Подкрепям забраната за пушене в оградени от стени заведения за хранене от типа закусвалня или бързо хранене. Сигурно пропускам нещо, за което моля да бъда извинен, но заявявам следното:
Категорично не подкрепям тоталната забрана за тютюнопушене в оградени от стени заведения от типа ресторант, снек бар, кафе бар, дискотека и т.н.
Какъв е проблемът да има зала за пушачи и зала за непушачи - добре изолирани една от друга, дори ако щете с отделен вход и отделна аспирация за двете зали? За разлика от въздействията на околната среда навън, където сме абсолютно незащитени и за разлика от работната среда в заводите, където много рядко има някаква и то неадекватна защита, в тези заведения се инсталираха ефективни аспирации - това е факт.
Какъв е проблемът дори и да искаме да избегнем риска от злоупотреби при наличието на две зали в едно заведение, всяко такова да вземе своето решение, дали ще работи в условията на тютюнев дим или не, а ние клиентите да решаваме къде искаме да влезем?
Уважаеми въздържатели, позволете ни да не бъдем затворници в собствените си домове, позволете на младите хора да имат шанс за препитание, позоволете на всички по веригата от този бизнес да работят и да се развиват! Помислете и за нашите права, след като Вие търсите такива! Под слънцето има място за всички.
Всеки има право да се защитава от тютюнев дим, отровни храни, вреден въздух и шум, но омразата е причинител на много от нашите несгоди в здравословен и социален план.
Аргументи за и против винаги ще има и то достатъчно. Важно е да намерим удовлетворяващо всички решение.
Не на тоталната забрана за пушене в заведенията!

В категории: Бизнес


12
Коментара по темата
12.
Батко
08.12.2012 09:48:17
0
1
Ресторантите ни закъсняха да станат модерни /ТОВА ВАЖИ В ПЪЛНА СИЛА И ЗА Т.Н. ВЕРИГА РУБАЯТ ИЗВЕСТНА С БЕЗУМНО СЛАБАТА СИ КУХНЯ/

ЛИЯНА ПАНДЕЛИЕВА
08.12.2012
Ресторантьорският бранш за пореден път заплашва, че ще премине към гражданско неподчинение, ако не му бъде разрешено да дели залите в заведенията на такива за пушачи и за непушачи. Поводът този път са предстоящите коледни и новогодишни празници, на които се разчита за по-добър оборот.

Но куверти за качествените заведения в големите градове вече няма. И хората са наясно, че вътре няма да се пуши, а във високата цена за празника влиза не само прецизно изготвено меню, но и удоволствието всички да дишат спокойно до края на вечерта, независимо дали са на маса или танцуват.

Не само елитността е притегателна сила за клиентите. От години в заведение на язовир „Копринка” например няма места без предварителна резервация, независимо от сезона.

Въпреки силното пушаческо лоби в парламента кабинетът остава непреклонно твърд пред жалбите на ресторантьорите, независимо дали пред здравния министър пробутват идеи за почасово пушене или

нов вид разделение на ресторантите

Именно такава неотстъпчивост не очакваха от ресторантьорския бранш и това се оказа изненада и шок, за който този бизнес не е готов.

Председателят на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация (БХРА) Благой Рагин заяви, че браншът се нуждае от разяснителна кампания, от подготовка за преминаването към заведения без цигарен дим, от ново разбиране у клиентите как да ходят на заведение и да са доволни, независимо че вътре не могат да димят. Въпросът е защо асоциацията пропусна последните 5 години, през които всеки ресторантьор можеше да бъде информиран лично не само за предстоящата промяна, но и как да постъпи, за да запази клиентелата си.

Собствениците на кръчми постоянно акцентират на това колко хора ще останат без работа и колко заведения ще фалират поради липса на клиенти пушачи. Здравният министър ловко контрира, че чистотата на въздуха в ресторантите и баровете ще запази в дългосрочен план здравето на много повече хора.

Онова, което от БХРА учтиво пропускат да отбележат, е, че обемите на гостите по заведенията, особено в провинцията, спаднаха драматично с около 40-70 на сто

още преди налагането на забраната

Причината за това бе както финансова, така и липсата на качество, на разнообразие, на добър продукт от страна на ресторантите.

Истината е, че въпреки абсолютните забрани за пушене на закрито, особено в провинцията, в ресторантите се дими масово.

Каква е истината за пушенето в заведенията и защо у нас забраната е пълна? Най-краткият отговор е, че за българите всичко частично е само отворена врата за още нарушения. Най-простият пример за това е, че по закон салоните за пушачи трябваше да са с постоянно плътно затворени врати. Нито в големите ресторанти, нито в моловете тези врати някога бяха затваряни и

димът се стелеше на талази към другите гости

Ето още един забавен пример: СПА хотел в Хисаря, който извършва балнеопроцедури, е с два отделни салона, но когато програмата ала вариете започва, вратата хармоника между пушачите и непушачите се отваря, всички се сливат, а по сцената започват да се мятат пера и изкусителни кълки.

Т.нар. аквариуми за пушачи по молове и ресторанти бяха предвидени само като място за възрастни, но по моловете редовно можеше да видите компания от няколко млади майчета, които стръвно димят зад стъкленото ограждение редом с децата си.

Информацията, че пълната забрана ще бъде наложена, бе известна на бранша от повече от пет години. За това време нито един представител на съответните асоциации дори не опита да проучи световния опит за въвеждането на тази мярка и по какъв начин ресторантите са намерили изход от неминуемо започващата криза. Не бе разработен нито един план за промяна към новите правила, а цялото време бе загубено в разпри колко прави са пушачите, когато им се пуши.

Във второто действие на голямото бездействие от страна на ресторантьорите те бяха принудени да направят

огромни вложения за разделянето на своите заведения

на самостоятелни части, което включваше допълнителна (а най-често изцяло нова) мощна климатизация и архитектурни преустройства. И пак беше ясно, че вложението е глупаво и ненужно, защото се върви към спиране на пушенето навсякъде. По-лошото обаче е, че всички средства, които можеха да бъдат вложени в подобряване на ресторантьорската услуга, в повишаване на качеството, в обучение на персонала, бяха издухани като дим под формата на стъклени прегради. През това време БХРА и ресторантьорите не потърсиха съвети за разумните начини за преминаване към новите правила, а трескаво продължиха да търсят парламентарни поддръжници на дима. За разлика от всички останали вредни навици, пушенето е единственият порок, който пряко засяга околните, дори само с тежката си миризма. Нито един собственик на заведение обаче не гони от масите за пушачи хора, които седят там с децата си.

Ако браншът достатъчно рано бе потърсил съвети на маркетингови специалисти от държави, където пълната забрана за пушене (включително в частни клубове) е вече наложена и приета, наместо да влагат пари в излишни прегради, тези суми можеха да отидат за пълна промяна в подхода към клиентите и научаването на нови и успешни търговски трикове. С няколко хиляди инвестиция в нови рецепти и освежаване на интериора много заведения щяха да задържат и умножат клиентелата си.
11.
trapera
23.11.2012 12:21:42
0
3
Психиатър показва картината "Тримата богатири" на пациент и го пита какво вижда на нея.
- Виждам трима гейове.
- Защо?!
- Как защо? Трима мъже, нито една жена, не са ли гейове?
Докторът вади друга картина, ято лебеди. Пак го пита какво вижда.
- Виждам ято летящи гейове.
- Защо?
- Как защо? Летят един зад друг, гледат си в задниците.
Доктоpът, вече малко изумен, пак го пита:
- А на мен как гледате?
- Според мене вие също сте гей.
- И защо?
- Как защо, цял ден тука седите и събирате картинки за гейове.
10.
Desislava Petrova
23.11.2012 09:24:55
1
5
Господин Пенчев, статията ви е цинизъм. Все едно бургазлии не знаем, че след 9 вечерта във вашите заведения се пуши. Алооо, инспекторите къде спите? В Рубаят се пуши всеки ден!!!
9.
olio
23.11.2012 09:22:25
4
7
Не мога да повярвам, че драскач е седнал да защитава пушачите и толкова безумни доводи и аргументи. Пенчев, нима социалните контакти са свързани непременно с пушенето на цигари. Това ви мислене е толкова ограничено, че не мога да повярвам. Нима, който не пуши цигари и се трови е слаб откъм социални контакти? Това е абсурдно твърдение. Нима след като дишаме изгорени газове от коли, това непременно оправдава и допълнителното тровене с цигари. Ми тогава щом дишаме мръсни газове от колите, да почнем и да се боцкаме с хероин - щото така или иначе се тровим? Желязна логика вкара, драскачо! Трябва да си доста прост, за да отричаш всички заболявания, които са следствие от пушенето - ако имаш дете кажи му на него да пуши, защото така или иначе ще умре от отравяне. Оправданието със спадналия оборот на заведенията, пък, е най-голямата глупост като аргумент за пушенето. Във всички нормални държави, да не би след като забраниха пушенето да се затвориха заведенията? Не, и всеки нормален човек може да го провери това. Ти на заведение ходиш да пушиш само и единствено, или да се видиш с хора и д а си прекараш добре. Защо непременно излизането по заведения да е свързано с пушенето. Логиката ви издиша. Цялата ти теза и твърдения в тази подобна на статия драсканица пада и не издържа и най-елементарните разсъждения. Пиши си колкото си искаш ЗА цигарите. Твоето време като пушач е доста ограничено на тази земя, защото рано или късно ще се видите в онко диспансера. А дотогава, пушете си навън на студено, убивайте се бавничко и не на последно място бройте си минутите, които ви остават живот. Bye, losers.
8.
ne
23.11.2012 09:04:17
2
2
Може ли да се степенуват неща, които убиват?!
7.
bai ganio
22.11.2012 16:31:03
6
6
Страхотна статия,скапана държава!!!!!!
6.
КОКО
22.11.2012 16:19:49
9
5
ХОДЕТЕ НА ЗАВЕДЕНИЯ КЪДЕТО НЕ СЕ ПУЩЕ. ЗАЩО ИДВАТЕ ПРИ НАС ЗАЩОТО СТЕ ЗАДРЪСТЕНЯЦИ И ВТЕЗИ ЗАВЕДЕНИЯ НЯМА НИКОИ ОСВЕН .......
5.
пушач
22.11.2012 16:16:42
6
5
точно така стойте вие вънка нещастници
4.
do ciar
22.11.2012 16:14:33
5
6
ЕМИ СТОИ ТИ ВЪНКА НА СТУДА ЗАВИТ ДО ПЕЧКАТА КАТО БИТА МАСТИЯ ,ПЪК НИЕ ЩЕСИ ПАВКАМЕ ВЪТРЕ БЕ ОТВОРКО
3.
Цигар
22.11.2012 15:20:59
10
8
Просто приемете забраната! Както се вижда по улиците заведенията вече са решили проблема с пушещите клиенти с печки, одеалца, електронни цигарки и др. екстри. :)
2.
HAHA
22.11.2012 14:52:22
12
3
ТИ СИ СИГОРНО НЯКОЯ ЗАДРЪСТЕНА ГРОЗНА СЕЛЯНКА КАТО ФАЛИРАТ ЗАВЕДЕНИЯТА И ТИ ЩЕ ГО ДУ...
1.
Дора
22.11.2012 14:36:48
8
13
Поздравления за статията! Оставете ги тези лигльовци и егоисти!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Ще надуят ли сметките ни за ток заради дефицита във фонд „Сигурност“? Нелепо е да товарят с това задължение битовите потребители, коментира проф. Владимир Колев  Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Главболгарстрой и Смарт Консултантс представиха Twin Tower – проект от ново поколение Освен с футуристичен облик, проектът привлича и с отличната си ликация, а транспортната достъпност ще бъде обезпечена с отлично изградената инфраструктура в района Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? Има ли опасност от наводнения? Ще прелеят ли Струма и Места? На територията на нашата област е обявен жълт код за валежи, каза губернаторът на Благоевград За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони
Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори