×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Кой е Чарлз Дикенс?" - новият тест за интелигентност в Бургас


„Кой е Чарлз Дикенс?" - новият тест за интелигентност в Бургас
След този въпрос на общинския съветник Валентин Касабов, ГЕРБ напусна залата. НФСБ настоява английският писател да бъде Почетен гражданин на Бургас, защото е живял тук 2 г.
30 Октомври 2012, Вторник, 15:46 ч.
Автор: Боряна ТЕНЧЕВА, снимка Добромир ДОСКАЧАРОВ

Мнозинството отклони предложенията на НФСБ за обявяването му за почетен гражданин


Знаете ли кой е Чарлз Дикенс и поне едно негово произведение?”, възмутено попита водачът на групата на НФСБ Валентин Касабов общинския съветник от ГЕРБ Бойчо Георгиев. С въпроса си Касабов за малко не изгони групата на управляващите от залата на Общинския съвет днес в ранния следобед, тъй като това беше поредния драматичен сблъсък днес между тях, а страстите в залата бяха нагорещени до крайност. Причината за скандала между мнозинството и опозицията този път бяха предложенията на НФСБ за връчването на престижното звание „Почетен гражданин на Бургас” на краеведите Стоян Райчевски и Вида Буковинова, писателят Атанас Джавков , с литературен псевдоним Борис Априлов, както и на английския писател – класик Чарлз Джон Хъфман Дикенс.

Предложението на съветника от ГЕРБ Бойчо Георгиев да бъде отложено разглеждането на четирите докладни записки на опозицията до изработването на точни критерии за удостояването на граждани с почетното звание, разпалиха допълнително Валентин Касабов.

Чарлз Дикенс, който е известен с романите си "Дейвид Копърфийлд", "Оливър Туист", "Големите надежди", "Трудни времена", "Малката Дорит", "Коледна песен" и други., е живял две години в Бургас. По данни на НФСБ, които се опират на изследвания на Стоян Райчевски, световноизвестният писател Дикенс е пребивавал тук между 1853 и 1855 г. като военен кореспондент.  

 „Изобщо знаете ли кои са тези хора и какво достойнство имат те”, попита той. Още масло в огъня наля юристът от НФСБ Християн Митев, който предложи иронично да бъдат отложени всички точки от дневния ред, които са общо 63, а докладните за присъждането на „Почетен гражданин” бяха едва до 11-та.

След бурните изказвания от трибуната на съветниците от НФСБ водещите лица на ГЕРБ станаха от местата си и понечиха да излязат от залата.

Малко по-рано председателят Снежина Маджарова заяви, че при всяка обида работата на избраниците ще бъде спирана. Така тя отвърна на друг скандал, избухнал в залата. От НФСБ настояваха първият кмет на Бургас Атанас Сиреков също да бъде удостоен със званието. Писмо от наследниците на Сиреков до Снежина Маджарова обаче показа, че те са твърдо против гласуването на подобно предложение. Според тях, удостояването със званието е твърде закъсняло, а и почетните граждани на Бургас са достигнали брой, който е твърде голям за града ни.

Единствено благодетелят Александър Георгиев – Коджакафалията ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин” посмъртно, според решенията на съветниците днес.


В категории: Бургас


10
Коментара по темата
10.
Бай Евлоги
31.10.2012 12:58:50
0
3
Ми дайте да направим Касабов почетен гражданин на Бургас...
Той къса нервите на хората с тъпите си коментари и още по-тъпото си предаване от години...
Забрави годините когато целуваше дирника на Емил Райков, забрави годините когато скимтеше като бито куче в офиса на ЕР-ЕН ТВ и молеше собственика на телевизията да си прави смешното предаване там...
Късопаметен олигофрен!!!!
9.
БИБИ
31.10.2012 12:31:41
0
4
Много сте тъпи...
защо не направите почетен гражданин всеки, който е чувал за Бургас.
Прав е Сиреков!
8.
trapera
31.10.2012 11:56:50
0
0
Универсалният израз “ебал съм го” ще бъде част от гимназиалния курс по литература във всички училища от догодина. Това съобщи образователният министър Сергей Игнатов, който призна, че сам е осъзнал смисловия синтез в наглед циничното възклицание.
"Изразът ще попадне в учебниците за 9-ти или за 10-и клас, като ще присъства и в конспекта за матурата след 12-и клас. В едно "ебал съм го" са синтезирани едновременно отчаяние, решителност, дързост, страдание, непукизъм, циничност и минало време на полов акт. Толкова семпло, просто и наглед незавършено изречение всъщност се оказва съвършена творба" - възбудиха се учителки около възможността да преподават за пореден път тълкувания и интерпретации на някаква творба, надвишаващи хилядократно обема ѝ и не казващи нищо смислено.
Първоначално учениците се зарадваха, представяйки си как възпълничката им литераторка казва "ебал съм го" многократно, но по-прагматичните веднага изтъкнаха факта, че навярно ще имат да четат допълнителната творба за през ваканцията.
"Хем ни дават ваканция, хем трябва да четем някакви тъпотии. Ебал съм го" - възроптаха възпитаници на някое СОУ, кръстено на някакъв полуважен човек, а не например на нещо вечно като кюспе или синузит.
Учители по други предмети възроптаха, че десетилетната програма на колегите им по литература се освежава, а тяхната не. Математици предложиха да учат второкласници да броят до "ебем ти", преподаватели по биология предложиха в учебниците да залегне раздел с причудливи същества, кръстен "ебаси, това не е истина", а историци предлагат преговорни раздели с неприятните събития за всеки период под надслов "еби го заеби - къде сбъркаха тия?".
7.
История на Бургас
30.10.2012 19:53:29
2
8
Чарлс Дикенс никога не е пребивавал в Бургас; недоразумението идва от факта, че в края на 1853 г. кореспондент на неговото списание идва в Бургас вероятно за ден-два (информацията му за града е доста оскъдна) и публикува в това списание в началото на 1854 г.
6.
А?
30.10.2012 18:53:36
2
6
Що е чинил писателят Чарлз Дикенс в село Бургас през 1853-1855 г.? Военен кореспондент по време на Кримската война? Т.е. ингилизки шпионин?
5.
Кор
30.10.2012 18:50:32
3
4
Горкия решил да задава тъпи въпроси.
Да го питам и ааз за няколко имена ей така да видя дали ще му излязат в малкото мозъче.
4.
черната Златка
30.10.2012 18:47:06
0
1
чарлз дикенс е пич и е имал 150 000 евро на онова време ,найс ,а
3.
7777777
30.10.2012 18:35:39
1
2
Г-н Касабов, този човек е еколог
, къде го търсиш по тъча?
2.
7777777
30.10.2012 18:35:32
2
3
Г-н Касабов, този човек е еколог
, къде го търсиш по тъча?
1.
дан
30.10.2012 16:35:24
5
13
а, кой злобар ми трие коментарите....ааааа, фамилия касабови, доказахте, че сте подлеци и манипулатори...хахаха
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори