×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Потресаващо: гръцки съд се гаври с четирима българи, дава им по 25 години затвор за нищо


Потресаващо: гръцки съд се гаври с четирима българи, дава им по 25 години затвор за нищо
Превод от решението на Апелативния съд в Комотини, с което българите са осъдени на по 25 години затвор и 120 000 евро глоба за всеки
14 Август 2012, Вторник, 18:55 ч.
Автор: Веселин ВАСИЛЕВ

„Виновните“ ще трябва да платят и по 120 000 евро глоби на южната съседка

Вече втора година четирима българи лежат в гръцки затвор със страшни присъди. Трима от тях – Борислав Борисов от Враца, Светлин Георгиев от Силистра и Анатоли Петров от София - са осъдени на по 25 години зад решетките и по 120 000 евро глоба за всеки. Четвъртият – Константин Костов от Берковица – се „отървал“ само с 13 години затвор и 23 000 евро глоба. Българите не са нито убийци, нито изнасилвачи, нито търгуват с наркотици. Те са осъдени така сурово за „трафик на емигранти“. Но за какъв „трафик“ става дума изобщо в този случай?

Според обвинението, на 28 октомври 2009 година, около 17,30 часа, те се опитали да превозят 9 иракчани от гръцкото село Кавили до автогарата на Солун. Иракчаните влезли нелегално в Гърция с помощта на турски трафиканти, а крайната им цел била да стигнат до Холандия. Петима от емигрантите – семейство с две деца и мъж, се качили в БМВ-то на Борислав, а четирима мъже взел в мерцедеса си Светлин.  Анатоли Петров, който е таксиметров шофьор, карал на 100 метра пред другите със своя „Шевролет Авео“ като предупредител. С него пътувал Константин Костов. След като изминали 20 - 30 км, между 17,30 – 18 часа, беемвето и мерцедесът били спрени от полицията, а пътниците и двамата шофьори – арестувани. В 18,30 часа, на граничния пункт Орменио, са задържани и двамата българи в таксито. В един миг животът и на четиримата се преобръща. Те са осъдени въз основа на показанията на един-единствен полицай – Пантелеймон Хадзигеоргакидис. Имат право на обжалване, но то е насрочено чак за 19.06.2014 година. Така твърди прокуратурата. Анатоли и Константи обаче настояват категорично, че нямат нищо общо със случая и лежат в затвора абсолютно невинни, а Борислав и Светлин смятат, че ако изобщо имат някаква вина, тя е несъизмерима с наказанията им.

Какви са фактите според свидетеля-полицай, показанията на българите в съда и обвиненията на прокуратурата?

За 40-годишния Борислав Борисов всичко идва като гръм от ясно небе. Той не е криминален тип - завършил е академията за изящни изкуства в София. През 1997 година заминава за Кипър, където работи като иконописец и компютърен програмист. Там научава и гръцки. Когато се връща в България, отваря кафене във Враца. През злополучния 28 октомври 2009 година имал намерение само да прескочи до Солун на гости при свой приятел. Няколко дни преди това в кафенето му дошъл негов познат - иракчанин, който знаел за предстоящото пътуване и го помолил да помогне на негови роднини, които са застрашени в Ирак, като ги превози от някакво гръцко село до Солун. Вечерта Борислав говорил с жена си и

тя му казала да не се забърква.

Иракчанинът обаче дошъл още два-три пъти в кафенето. „Ти си бил емигрант в Кипър, знаеш колко е тежко“, настоявал той и накрая Борислав приел. „Направих го от човещина и да помогна“, казва по-късно той пред съда. За услугата не поискал нищо, само 200 евро, за да си покрие разходите. В материалите по делото иракчанинът е посочен като „човек с неизяснена самоличност“, защото никой не си е направил труда да го открие и да го призове като свидетел по делото.

Емигрантите обаче били девет човека и трябвала още една кола. Така в превозването им се включва и 48-годишният Светлин Георгиев. Той е бивш офицер от армията, преподавател, а последно работил в строителството. Иракчанинът, който според Светлин се казва Синди, се свързал с него, след като разбрал от техен общ познат, отбелязан просто като Малкия, че много иска да отиде до Атина, където от 3 години живее дъщеря му Деяна, за да я види, но така и не успява да спести пари.

„Ще ти дам 1000 долара и ще можеш да видиш детето си, 

ако на път за Атина се отбиеш в едно гръцко село – Кавили и откараш едни мои близки до автогарата в Солун“, казал Синди. 

 

Светлин Георгиев в България. Месеци по-късно той ще получи тежка присъда, а белия му мердесец ще бъде конфискуван от гръцките власти

Уговорили тръгването да стане в 8,30 часа на 28 октомври от София. Светлин и Борислав, които дотогава не се познавали, трябвало да се срещнат на бензиностанция OMV на излизане към Пловдив. Пръв пристигнал Светлин, а десетина минути по-късно и Борислав. Към обяд те минали границата през Свиленград, а на първата бензиностанция спрели да се поосвежат, да хапнат, да пият кафе и да разберат как се стига до Кавили. Около 30 минути по-късно на бензиностанцията пристигнало  българско такси – въпросният „Шевролет Авео“. Шофьорът му Анатоли Петров, 39 годишен, твърди, че спрял по принуда, защото газовото устройство на колата се повредило и двигателят прекъсвал. Докато той и пътуващия с него Константин Костов се опитвали да отстранят повредата, при тях дошъл Борислав и ги попитал дали знаят пътя за Кавили. Анатоли му отговорил, че няма никаква представя, но в колата си има GPS. Включил го, показал му откъде трябва да мине и двамата се разделили. „Не съм виждал повече нито беемвето, нито мерцедеса“, категоричен е и на разпита, а по-късно и пред съда Анатоли.

Същият ден той пътувал към Кавала. Оттам трябвало да вземат един приятел на Константин, който работел в Гърция и искал да се прибере. Имал доста багаж и пресметнал, че ще му излезе по-евтино, ако си поръча такси от България. Пред съда е доказано, че шевролетът се е движел с включен апарат. До Кавала обаче така и не успели да стигнат, защото повредата в газовото се появила отново. „Започна да се мръква, изплаших се, че ще закъсаме и предложих на Константин да се върнем в България, а на следващия ден да решим дали ще поправяме шевролета или той ще вземе друго такси“, казва Анатоли.

Когато стигат до КПП Орменио обаче двамата са арестувани.

Обвиненията срещу българите се крепят единствено върху показанията  на полицая от Орестиада Пантелеймон Хадзигеоргакидис, 35-годишен, който същия ден бил на смяна. „Около 15 часа забелязахме 3 коли – едно такси „Шевролет“, БМВ и мерцедес, всички с български номера, да се движат подозрително. Проследихме ги от Кастаниес до Орестиада. Колите спряха на разклона за Кавили и към 17,30 часа се качиха 4 човека в мерцедеса и 6 в беемвето. После тръгнаха в противоположна посока – към Метаксадес. Таксито караше пред другите като предупредител. Разстоянието между  колите с емигрантите беше около 5-10 метра, а таксито бе 100 метра напред. Спряхме беемвето и мерцедеса, където се качиха чужденците. Те нямаха документи. Бяха иракски граждани, преминали границата незаконно с помощта на турците и казаха, че ще платят всеки по 2800 долара като стигнат Солун. Не казаха на кого точно ще платят“, разказва пред съда полицаят Хадзигеоргакидис. От разказа му става ясно, че всичко е плод на пълна субективност.

Някакъв селски полицай вижда български коли и преценява, че те се движат подозрително.

Нито има оперативна информация за готвен трафик на иракски емигранти, нито има продължително проследяване, нито подслушване на телефонни разговори със специални разузнавателни средства и събиране на доказателства. И още една фрапиращо недоразумение - таксиметровият шофьор Анатоли Петров, който твърди, че със Светлин и Борислав се виждат  за първи път на бензиностанцията в Гърция, е обявен за водач и предупредител на „престъпната“ група.

Наистина - според протоколите от първите разпити, Светлин, Борислав и Константин признават, че трите коли са се срещнали още на OMV в София, пътували са заедно през цялото време, а след влизането в Гърция Анатоли дал на другите двама шофьори по една СИМ-карта с предплатени минути, за да подържат връзка по време на пътуването. На процеса обаче и тримата настояват, че са били манипулирани. Нещо повече – съдът признава, че

по време на разпитите срещу тях е употребена сила.

А и всички протоколи са се водили на гръцки език, така че българите не са можели да прочетат това, под което се подписват.

„Шофьорът на таксито видях единствено на първата бензиностанция в Гърция и го помолих да ми покаже пътя с GPS… Когато ме арестуваха полицаите бях уплашен и объркан и им казах, че ще подпиша, каквото искат, стига да ме оставят. Поради това е записано в признанията ми, че с нас е имало и такси. В участъка ни затвориха тримата (Борислав, Светлин и Константин – б.а.) в една килия, а шофьорът на таксито – в друга. Дойде един полицаи и ни каза, че ако включим към нашите коли и таксито, ще ни пусне. Сега се срамувам от това, което направих“, казва пред съда Борислав. Същото потвърждават и другите двама българи.

В крайна сметка таксиметровият шофьор Анатоли е признат за виновен и осъден на 25 години затвор и 120 000 евро глоба, без да е представено каквото и да е доказателство срещу него. На разпитите иракчаните говорят само за две коли – БМВ и Мерцедес – и никъде не споменават за трета кола – такси. Как така не са го видели, след като уж е бил на мястото на срещата, а после се движел само на 100 метра пред тях като предупредител. Защо той не е задържан заедно с другите? Какъв „предупредител“ може да бъде кола, която се движи практически заедно с останалите? Как е успял да стигне за половин час до границата, която е на близо 100 км от мястото на ареста? Защо съдът не е поискал разпечатка на телефонните разговорите на българите, за да установи по безспорен начин дали те са говорили помежду си? Защо не е издирен българинът от Кавала, който е трябвало да вземат и защо не е призован като свидетел? На тези въпроси няма отговор.

Никакви убедителни доказателства не са представени и срещу пътуващия  с Анатоли Константин Костов, но въпреки това той е обявен от съда за съучастник. Неговата роля била да съобщава на другите две коли, ако види полицейски патрул.

Доста спорна е вината и на Светлин и Борислав.

Те не са трафиканти, защото не са правили опит да прекарат емигрантите през границата. Самите иракчани по-късно са били освободени от гръцките власти и спокойно са заминали за Холандия, което доказва, че превозването им от Кавили до Солун не може да се квалифицира като тежко престъпление.

Българите, на които с лека ръка е зачеркнат четвърт век от живота, са търсили помощ от консулството ни в Солун и от посолството в Атина. Отговорът е: „Нищо не можем да направим. За гърците вие сте престъпници“. „Ако бях британец, нямаше да оставят тази неправда така, но за съжаление аз съм българин… Конфискуваха ми автомобила, нарушиха човешките ми права, унищожиха живота ми, усещам, че психически се сривам и не знам дали ще оцелея тези пет години до обжалването“, пише Светлин на сестра си Теменужка Георгиева.

Освен неговия мерцедес са конфискувани  и другите два автомобила, а в България са върнати само регистрационните им номера.

Очаквайте продължение!


В категории: Темида


Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
14
Коментара по темата
14.
Anastasiq
10.05.2016 17:54:53
0
0
ЧЕТА И ПЛАЧА,МИЛИ хора помогнете ми така задържаха мъжа ми на 27.03.16,отидохме да празнуваме рожденият ми ден в Кавала защото го обожавах това място, ние тъкмо предтигнахме в хотела и слезни мъжа ми да ми търси паста да ям и вино да пинем и така го задържаха в ранното в Кавала разбрах и тръгнах да търся работното нито той нито аз знаем езика пуст,стигнах до работното задържаха и мен Незнаех какво става говореха ми на гръцки аз не ги разбирах много викаха и после ме биха затова че не им знам гнусни език така си го обяснявам.с ръце на стената ме държаха 1час! След може би 3 час дойде преводачка слава бога но и тя си беше с тях поне ми разясни защо сме там Ставало въпрос за телефонни измами ужким което е недопустимо,мен ме освободиха прибираме и ме изгониха но да и аз подписах показания протока ми ги но не буквално както казах аз смисъл допълнили са много неща! Моля ви посаветваите ме как да. Помогна на мъжа ми бедни хора сме нямам пари за адвокат към кого да се обърна за съдействие!
13.
Диана
26.02.2016 01:37:04
0
0
Европа приема бежанците а нашите мъже лежат невинни в гръцките затвори и с месеци чакат за датата на делото .
12.
mr luther
17.02.2014 00:49:38
0
3
ако имате нужда от заем, за да уредят сметките си и дългове или да продължат образованието си, се обърнете към центъра за помощ сега чрез имейл като [email protected]
поздрави
11.
Асен
11.10.2012 20:47:11
0
1
Шофьор на тир от свищовското село Драгомирово e получил 4 години лишаване от свобода за трафик на хора и глоба в размер на 30 000 евро, съобщи "Дарик радио". 57- годишния Веселин Лоринов e бил осъдени в Гърция по бързата процедура.

Шофьорът e извършвал курс до Италия на транспортна фирма "Петрови Транс" ЕООД. Собственик на фирмата е 30- годишният Пламен Петров от същото село.

На 12 февруари, малко преди да се качи камионa на ферибота , му е извършена проверка от гръцки полицаи. Тогава са открити осем иракски и двама афганистански емигранти.

В момента българският шофьор е в ареста в Игуменица..... И къде е разликата все пак? Че този получава 4г , а по конкретният случаи 25г.
10.
ceco
23.08.2012 03:39:25
1
1
van6no ministerstvo, gerb ,van6no ministerstvo, gerb, van6no ministerstvo
, gerb. Ne im puka na tapite kopeleta.
9.
ужас
18.08.2012 21:23:52
0
1
Боже, какви неща се случват и то в съседна на нас държава. КАК ТАКА НИКОЙ НЕ МИЖЕ ДА ИМ ПОМОГНЕ?!?!
8.
Лиляна Андреева
15.08.2012 20:41:38
0
3
Вие не виждате ли, че в целия свят се гаврят с българи със скалъпени съдебни процеси! И Георги Димитров не беше подпалил Райхстага!
В Либия, в Бразилия, в Гърция?!...
7.
King
15.08.2012 05:54:06
1
8
Понякога се чувствам като кукла. Някак нереална. Познато ли ви е? Всичко ми се струва фалшиво. Сякаш ако пъхна глава през стената, ще видя другия край на сценичната площадка, където режисьорът и операторът се готвят да заснемат следващата сцена. Сякаш тревата и небето са нарисуван декор. Сякаш са фалшиви. Илюзия...
6.
KING
15.08.2012 05:51:39
1
3
Остаряването е като да караш през сняг, който става все по-дълбок и по-дълбок. Ако пък случайно излезеш наравно, оказва се заледено и започваш да се въртиш. Това е животът. Няма снегорини, които да дойдат и да те изровят. Спасителният ти кораб просто няма да дойде, малката. Няма и лодки за никого. Никога няма да спечелиш в тази надпревара. И не мисли, че някъде скрита камера те следи и някой те гледа как се бориш..
5.
Стивън КИНГ
15.08.2012 02:48:14
0
2
Порастваш ставаш мъж свикваш да получаваш по малко отколкото си очаквал и разбираш ,че на машината за мечти има надпис НЕ РАБОТИ .Май работи ама на ОБРАТНО.Някакъв вид ДЕМОН или Дявол.Всичко добро на българите по света.
4.
От чужбина
15.08.2012 00:19:24
1
5
Нали си имаме външно министерство и посолство и посланик и т.н ...Какво вършат всичките тези служители дето са на издръжка от данъкоплатците???
Има нещо недоизказано, нещо гнило в цялата работа!!!
3.
Васко
14.08.2012 21:35:30
0
6
НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН ОТ ПОВДИГАНЕ НА БЕЗПОЧВЕНО ОБВИНЕНИЕ И ГНИЕНЕ В АРЕСТА С ГОДИНИ.

На 08.10.2009 г. полицейски служители и свидетел по делото (Стоян Петров) отравят и заравят тленните останки на Стоян Стоянов, като това става в отсъствието на дознател, поемни лица и съдебен лекар или поне лекар от най-близкото населено място, в грубо нарушение на нормите на чл.155-157 НПК.В „беседа”, записана със СРС, която не са успели да унищожат, свидетелят Стоян Петров и полицеските служители обсъждат как да заблудят разследващите след заравянето на трупа на Стоян Стоянов. От данните, придобити със СРС е видно, че трима полицейски служители часове наред са се опитвали да накарат Стоян Петров да лъжесвидетелства и да набеди Галин Костов в тежко умишлено престъпление, като са споменали името му в тази „беседа” над 50 пъти. И над 10 пъти Стоян Петров им е заявил, че не го познава и не е чувал за Галин Костов.

Въпреки това прокурор Емил Христов и прокурор Ангел Георгиев продължават да си мародерстват както си искат докато прикриват следите на убийците на Стоянов с когото разделиха парите.
2.
Боко
14.08.2012 20:28:12
1
5
Абе, че са виновни спор няма, ама и такива наказания за тази глупост са нелогични.
Ама той премиера ще помогне и ще изпрати правителствения самолет да ги прибере хората. Както го прати в Евксиноград за глобален проблем.
1.
minko
14.08.2012 20:27:07
2
4
Iskate pravosudie,na vi pravosudie.Taka go pravqt v chujbina.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори