×
Култура Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Директорът на бургаския музей Милен Николов стана шеф-готвач по бабина рецепта с праз (ВИДЕО и СНИМКИ)


Директорът на бургаския музей  Милен Николов стана шеф-готвач по бабина рецепта с праз (ВИДЕО и СНИМКИ)
В исторически план гювечът се е приготвял навсякъде по българските земи, домакините са използвали всички продукти, които са имали под ръка
07 Ноември 2025, Петък, 23:00 ч.
Автор: Мария АРНАУДОВА

Етно кухня на открито имаме само в Бургас и само тук директорът прави подобни презентации 

Невероятно вкусен и автентичен гювеч с праз приготви днес директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) в Бургас – Д-р Милен Николов, при това в двора на етнографския музей. Впрочем още при реконструкцията на сградата и прилежащите й площи, Николов издейства да се оформи магерница, за да има възможност да се вихрри неуморният му дух, дори и в областта на кулинарията. 

Ароматната гозба с праз произхожда от живописното село Ичера, в близост до Котел, където е родното място на една от популярните и обичани личности сред учените на Бургас.

Директорът сподели чудната рецепта на своята баба пред журналисти и гости от Бесарабия. С годините, подчерта той, не само я усвоил, а  дори я усъвършенствал, като неговото лично допълнение е патладжанът. 

Докато ни потапяше в чудния свят на гювеча с праз, директорът споделяше и интересни факти за продуктите и  тънкости при приготвянето на тази ароматна гозба.

В исторически план гювечът се е приготвял навсякъде из обширните български земи, като домакините са използвали това, което имат под ръка - всички възможни зеленчуци от есента, докато не е паднала първата слана.

Преди навлизането на доматите и картофите в Европа, ястието се е правело основно с месо и зеленолистни и кореноплодни,
типични за нашата територия  

В началото на миналия век са използвали бакла, лапад, месо и всичко, което е било налично. Повечето гювечи тогава са били именно месни. Много от манджите, които днес приемаме за традиционни, всъщност не са изначално български. В началото, докъм края на 18-ти век,  доматът се е отглеждал като цвете в саксии, картофи още не е имало, така че повечето рецепти са осъвременени“, допълни Николов.

"Специално от разкопките в Русо Кастро се установи, че са ядяли почти по равно количество овнешко и свинско. Много малко говеждо са имали на синията, най-интересно е, че 25 % от месото, е било дивеч. Като се включват всякакви патици, гъски, лебеди. Всякакво месо е имало в гората - диви глигани, елени и т.н. Ядяли са  бобри и зубри, които са били характерни за региона през XIV век ( зубърът е вид европейски бизон, който е бил изтребен през XX, но в момента завъждат с вида в Родопите, б.а.).

Гювечът е традиционен не само като ястие, важен е и глиненият съд за готвене. Археологически находки показват, че глинени съдове са били използвани в земите около Бургас. „Лично аз съм намирал такива съдове  от V век в крепостта Форос, което не е нещо необичайно“, сподели директорът.

Според него, още от IX–X век се откриват съдове тип „гювечета“ с вътрешни уши, известни като "геджюневски". Такива находки има в Плиска и Преслав, което доказва дълбоките корени на тази традиция.

 

Директорът на РИМ- Бургас, Милен Николов влезе в ролята на готвач с автентично гювече от Ичера
 

 

Интересното при това ястие е, че не се добавя вода – използват се само естествените сокове, които си пускат продуктите.

Необходимите продукти за рецептата може да видите тук:

Първото и най-важно нещо при подготовката е да си набавим вкусен зарзават и прясно, сочно месо

Самото приготвяне на гювеча ще ви отнеме около половин час, а след това се пече бавно – поне два часа, на бавен огън.

Рецепта:

  1. Нарежете зарзавата и месото.
  2. Настържете доматите.
  3. Запържете леко месото, за да се „запечата“ и да придобие по-богат вкус, отнема около 10 минути и е важно е да се разбърква,  да се държи под похлупак.
  4. Изчакайте месото да пусне собствените си сокове - те не са вода, а се съдържат в мускулната маса. Едва след това се добавя празът.
  5. След около 2 минути прибавете останалите зеленчуци – чушките и патладжана.
  6. Когато и те си пуснат естествената вода, добавете настърганите домати и подправките – черен пипер, сол и чубрица. Разбъркайте добре и оставете да къкри около два часа поне, може и в тенджера или в тава, покрита с фолио..

В Етнокухнята на Бургаския музей ще бъде представена традиционна есенна гозба

Седмица на ромската кухня в Етнографския музей – Бургас

Н.Пр. Посланик Олеся Илашчук бе специален гост на Деня на украинската кухня в Етнографски музей Бургас

Любима и вкусна закуска за цялото семейство ще приготвят в Етнографския музей в Бургас

Планетариумът в Бургас в надпревара с Етнографския музей и „Акве Калиде“ за „Сграда на годината“

 




В категории: Бургас , Вкусно


Мария АРНАУДОВА Автор
Мария АРНАУДОВА
6
Коментара
Флагман.БГ Юксел Кадриев наистина е влюбен като ученик Юксел Кадриев наистина е влюбен като ученик 22/12/2025, Понеделник 22:00 0
Флагман.БГ Щастлив ерген празнува раздялата с ергенка Щастлив ерген празнува раздялата с ергенка 22/12/2025, Понеделник 21:15 0
Флагман.БГ Pantone обяви цвета на 2026 г.: Носи вътрешен мир Pantone обяви цвета на 2026 г.: Носи вътрешен мир 22/12/2025, Понеделник 20:45 0
Флагман.БГ 5 безотказни рецепти за детоксикация на тялото 5 безотказни рецепти за детоксикация на тялото 22/12/2025, Понеделник 20:30 0
Флагман.БГ Любим водещ на NOVA с голям гаф в ефир Любим водещ на NOVA с голям гаф в ефир 22/12/2025, Понеделник 20:00 0
6
Коментара по темата
6.
Съседка
08.11.2025 17:24:20
0
0
Толкова ли няма какво да прави директорът на този музей, че готви ястия, които са известни на всички! Тлъстата заплата на държавен служител ли си оправдава? Винаги е пусто там и не влиза никой.
5.
Фекрет Стораро
08.11.2025 14:10:44
0
1
това да не е историята на шеф Манчев и Ангелов ..... двама напълно непризнати риалити шефове.
4.
144000
08.11.2025 13:16:29
0
0
добре изглежда манджичката, сезонна.
ама защо е сложил труп на животно вътре, не разбирам. отвратително. и го предлага на малки дечица сигурно. Бог да пази България.
3.
Николай
08.11.2025 07:55:01
0
8
Пълна пародия с хвърчащи косми по ръцете и без ръкавици. Господинът ако влезе една данъчна или одитна проверка в музея и трудно ще се оправи с последствията от нея.
2.
Xm
07.11.2025 23:28:10
1
5
Този праз присъства само в заглавието, в рецептата на дъската не го видях май…
1.
"чудния
07.11.2025 13:28:13
1
4
свят на гювеча с праз"
Това пародия ли е? Откъде ги заимствате тия дискурсивни... хм, иновации?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Навсякъде по света пълнят пазарските колички с хранителни продукти, само в Бургас - със стотинки (СНИМКИ/ВИДЕО) Навсякъде по света пълнят пазарските колички с хранителни продукти, само в Бургас - със стотинки (СНИМКИ/ВИДЕО) Машината за монети се оказа "най-оборотното" устройство за последните месеци Юксел Кадриев наистина е влюбен като ученик Юксел Кадриев наистина е влюбен като ученик Често той публикува размисли за отношенията между мъжете и жените в социалните мрежи Призив към пенсионерите: Плащайте само по този начин след Нова година Призив към пенсионерите: Плащайте само по този начин след Нова година Пазарувайте и покривайте сметките само в евро, зове Русинова възрастните хора Радиаторът не топли? Водопроводчик разкри 3 лесни трика за повече топлина Радиаторът не топли? Водопроводчик разкри 3 лесни трика за повече топлина Експертът споделя как лесни стъпки могат да подобрят работата на радиаторите у дома Щастлив ерген празнува раздялата с ергенка Щастлив ерген празнува раздялата с ергенка Любовната приказка на Джан Микел Ратта и Габриела Михайлова от „Ергенът: Любов в рая“ официално приключи Ако шофьорите пренебрегнат това, може да съсипят двигателя на колата Ако шофьорите пренебрегнат това, може да съсипят двигателя на колата Смяна на ангренажен ремък: интервали, признаци на износване и важни съвети Няма да повярвате на какво се дължи лудницата в хипермаркетите в Бургас Няма да повярвате на какво се дължи лудницата в хипермаркетите в Бургас Бургазлии в трескаво празнично пазаруване на плодове и зеленчуци, оказаха се най-купуваната стока 5 безотказни рецепти за детоксикация на тялото 5 безотказни рецепти за детоксикация на тялото Едно от най-добрите средства, чрез който можем да пречистим организма си, е детоксикацията На трапезата в сряда задължително сложете тези ястия! На трапезата в сряда задължително сложете тези ястия! На Рождество Христово свършват постите и обядът е блажен и много богат Любим водещ на NOVA с голям гаф в ефир Любим водещ на NOVA с голям гаф в ефир Цветомир Иванов обаче нееднократно е заявявал, че в шоуто, което води, не се търсят правилни, а първосигнални отговори
Pantone обяви цвета на 2026 г.: Носи вътрешен мир Pantone обяви цвета на 2026 г.: Носи вътрешен мир Той вдъхва спокойствие и креативност за следващата година Лошо спите, а не подозирате защо – отговорът е в леглото ви Лошо спите, а не подозирате защо – отговорът е в леглото ви Според учени възглавницата е сред най-подценяваните, но най-влиятелни фактори за качествен сън и възстановяване на тялото Почина бившата съпруга на Чък Норис - Даян Хоулчек Почина бившата съпруга на Чък Норис - Даян Хоулчек Тя е издъхнала след продължителна борба с деменцията Отказаха да върнат децата на двойка, живееща в гората без ток и вода в Италия Отказаха да върнат децата на двойка, живееща в гората без ток и вода в Италия Решението предизвика критики от страна на правителството Нови правила за влизане във Великобритания от февруари Нови правила за влизане във Великобритания от февруари Всеки, който желае да влезе във Великобритания, трябва да има дигитално разрешение – чрез ETA или електронна виза Откриха снимка на принцеса Даяна, скрита в дома на финансиста Джефри Епстийн Откриха снимка на принцеса Даяна, скрита в дома на финансиста Джефри Епстийн Той е бил вманиачен на тема британското кралско семейство, става ясно от  обиските в дома му Убиха руски генерал насред Москва Убиха руски генерал насред Москва Взривиха колата му, властите подозират украинските служби Реал Мадрид ТВ с остър отговор на Лапорта Реал Мадрид ТВ с остър отговор на Лапорта Клубната медия на „белите“ атакува с твърдения за прикриване на истини и подигравка с правосъдието Откриха огромни количества злато в тази азиатска страна Откриха огромни количества злато в тази азиатска страна То се намира в морето край бреговете на град Лайджоу в провинция Шандун Предстои зрелищен метеоритен дъжд Предстои зрелищен метеоритен дъжд Пикът на последния за годината метеорен поток - Урсиди, може да се наблюдава от България на 22 декември, понеделник, около 12 ч.
Радостин ВАСИЛЕВ, лидер на МЕЧ Радостин ВАСИЛЕВ, лидер на МЕЧ Нямам никакви проблеми с гнева Виц на деня Виц на деня - Съседке, имам да те черпя.
- Защо, комшия?
- Вчера, така вика по твоето дете, че и моето си оправи стаята и се облече по-топло.
Виц на деня Виц на деня - Знаеш ли какво е кактус?
- Не.
- Разочарована от живота краставица.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Странно нещо е съвестта! Измъчва не този, когото трябва, а този, който я има.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори